Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 17/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα:

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως θεσμοθετήθηκε, αποτελεί το συμπλήρωμα μέχρι ένα ορισμένο ύψος, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, του αριθμού των μελών της, προκειμένου να έχει τα ελάχιστα για να διαβιώσει. Έχει δύο άξονες. Ο ένας είναι η άμεση οικονομική
ενίσχυση και ο άλλος είναι η ένταξη σε διάφορα προγράμματα και δράσεις που στηρίζουν τον ίδιο ή την οικογένεια του... Μιλάμε για το πραγματικό εισόδημα, όχι για το τεκμαρτό. Δεν θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό για πολλούς λόγους. Διότι, δεν αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση. Άρα, λοιπόν, λάβαμε υπόψη μας μόνο το πραγματικό εισόδημα και απ' αυτό αφαιρείται το 20% του εισοδήματος που προέρχεται από κάθε μορφής εργασία ή προγράμματα κατάρτισης κ.λπ.. Επίσης, αφαιρείται το ύψος των αναπηρικών επιδομάτων και στη συνέχεια γίνεται αυτός ο υπολογισμός. Άρα, λοιπόν, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι ενίσχυση και συμπλήρωμα σε όλα αυτά τα οποία ήδη υπάρχουν».

Δημοσιογράφος: Άρα, οποιοδήποτε άλλο προνοιακό επίδομα κοινωνικού χαρακτήρα λαμβάνει ο δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πέραν των αναπηρικών -που λέτε ότι αυτά θα αφαιρούνται-, δεν καταργείται;

Β. Κεγκέρογλου: «Συμψηφίζεται. Δηλαδή, αν λαμβάνει μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ που σημαίνει 1.200 το χρόνο και δικαιούται να πάρει σύμφωνα με το τύπο της οικογένειας 4.800, τότε θα πάρει τη διαφορά, δηλαδή 3.600 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή συμπλήρωση του εισοδήματος, των διαθέσιμων χρημάτων που θα έχει, προκειμένου να επιβιώσει. Δεν θα λαμβάνονται υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα, γιατί αυτά αλλοιώνουν. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να εξαιρέσουμε την κατοικία που εξυπηρετεί τις στεγαστικές ανάγκες. Αυτό ήταν κάτι που το αντιμετωπίσαμε και στο κοινωνικό μέρισμα και δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, προκειμένου να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι. Θα το ολοκληρώσουμε με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, ούτως ώστε αυτό να μην επηρεάζει την λήψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή όχι. Εδώ λοιπόν έρχεται να προστεθεί και η ένταξη σε διάφορα προγράμματα, όχι η απένταξη. Το περιουσιακό κριτήριο θα υπάρχει ως όριο. Δηλαδή, για παράδειγμα -χωρίς να είναι τελική απόφαση- αν κάποιο άτομο έχει ένα διαμέρισμα που καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες και είναι της τάξεως των 80.000 - 90.000 ευρώ, αυτό δεν θα είναι απαγορευτικό για να ενταχθεί στο πρόγραμμα».

Δημοσιογράφος: Με ποια αντικειμενική αξία υπολογίζεται αυτό;

Β. Κεγκέρογλου: «Με την φορολογητέα αντικειμενική, η οποία είναι δηλωμένη και η οποία μπορεί να μεταβληθεί. Αν έχουμε μια πενταμελή οικογένεια, μπορεί να φτάσει και μέχρι τις 200.000 ευρώ. Θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών, αλλιώς δεν έχει νόημα. Θα ήταν άδικο για τις πολυμελείς οικογένειες. Θα είναι με σταδιακή αύξηση. Αυτό, λοιπόν, το σύστημα θα έχει ως δεύτερο πυλώνα τις συνοδευτικές - συμπληρωματικές υπηρεσίες, οι οποίες ούτως ή άλλως υπάρχουν σε προγράμματα. Απλώς θα είναι η ένταξη -ας το πούμε- αυτόματη. Δηλαδή, θα βρεθεί η φόρμουλα, ούτως ώστε στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο που εντάσσονται οικονομικά αδύναμοι, να εντάσσεται αμέσως και ο δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ίδιο θα αφορά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο βοήθειας με τρόφιμα, στο οποίο θα μπορούν να είναι δικαιούχοι. Δηλαδή, έχουμε μια σειρά από υπηρεσίες και παροχές, οι οποίες για την ακραία φτώχεια θα είναι συμπληρωματικές σε αυτή την οικονομική ενίσχυση...».

* Για την αναδιάρθρωση της κοινωνικής πολιτικής:

«Εμείς ως υπουργείο Εργασίας θέσαμε το εξής θέμα, αλλά αυτό δεν έχει άμεση σχέση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Για να είναι αποτελεσματική η κοινωνική πολιτική, ιδιαίτερα στη περίοδο της κρίσης, θα πρέπει ένα υπουργείο να έχει το συντονισμό και απαιτήσαμε -με την έννοια και της τεκμηρίωσης- όλα τα προγράμματα, οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής συνοχής που ασκούνται από τα διάφορα υπουργεία να έρθουν στο υπουργείο Εργασίας, τουλάχιστον ως προς τον συντονισμό. Διότι, αν δεν γίνει αυτό, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματικότερη στόχευση με τα ίδια χρήματα, τα οποία διαθέτει το κράτος σήμερα. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Μετατέθηκε η συζήτηση του για τον Οκτώβριο, τέλος του χρόνου, αλλά είναι πάρα πολύ σοβαρό, διότι με τα ίδια χρήματα τα οποία διαθέτουμε, μπορούμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, εφόσον συνδυαστούν αυτά τα προγράμματα, τα οποία ασκούνται και τώρα».

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά την αναδιάρθρωση των επιδομάτων δεσμεύεστε ότι δεν θα καταργηθούν κάποια; Στο τέλος της ημέρας το ταμείο δεν θα είναι μείον;

Β. Κεγκέρογλου: «Όχι. Θα είναι τουλάχιστον τα ίδια χρήματα, αλλά ο στόχος είναι με τα ίδια χρήματα να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα. Θα προστεθούν πόροι, διότι χρήματα, για παράδειγμα, που δόθηκαν ως εφάπαξ ενίσχυση φέτος για το κοινωνικό μέρισμα, θα ενταχθούν σε αυτό το σύστημα, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα του χρόνου. Την επόμενη χρονιά, δηλαδή, αν χρειαστεί περίπου ένα δισ. ευρώ -δεν γνωρίζω πόσο θα χρειαστεί, αφού δεν έχουν τελειώσει οι υπολογισμοί-, για να εφαρμοστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καθολικά, θα υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα στηρίζει τους ανθρώπους που απ' όλα τα συστήματα που λειτουργούν σήμερα δεν βρίσκουν στήριξη. Αυτό θα σταματήσει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θα είναι δίχτυ ασφαλείας για όλους όσους δεν στηρίζονται σήμερα από κάποιο πρόγραμμα ή δράση».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, σχετικά με την αναδιάρθρωση των επιδομάτων, μιλάμε για περισσότερους δικαιούχους με χαμηλότερο ύψος επιδόματος ή ίδιοι δικαιούχοι με μεγαλύτερο επίδομα ή και τα δύο;

Β. Κεγκέρογλου: «Δεν είναι θέμα λιγότερων ή περισσότερων. Αν έχουμε μια οικογένεια με παιδιά που κάθε χρόνο κάνει μια αίτηση -το λέω για να καταλάβετε το όφελος του συντονισμού και μόνο-, για να πάρει οικογενειακά επιδόματα και ταυτόχρονα μετά από λίγο καιρό κάνει άλλη μια αίτηση για να πάρει το φοιτητικό επίδομα, πλέον θα χρειάζεται μία μόνο αίτηση. Όταν κάνει την αίτηση για το οικογενειακό επίδομα, στο παιδί που έχει την ένδειξη φοιτητής, θα προστεθεί και η παροχή που αφορά την ενίσχυση του λεγόμενου φοιτητικού επιδόματος. Λέω ένα απλό παράδειγμα, για να καταλάβετε ότι μόνο με το συντονισμό μπορούμε να έχουμε απλοποίηση της διαδικασίας παροχής και συγκεντροποίηση όλων όσων παρέχονται σήμερα. Τα χρήματα θα είναι τουλάχιστον τα ίδια, διότι θα προστεθούν αυτά τα οποία δόθηκαν με μορφή έκτακτων επιδομάτων. Οι δικαιούχοι είναι διαφορετικοί. Δεν είναι ίδιοι οι δικαιούχοι των επιδομάτων τέκνων με τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα έλεγα ότι είναι ένα υποσύνολο...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα