Ο Τύπος στον Κόσμο

Η λήξη της ομηρίας στην Αλγερία με πολλούς νεκρούς και συγκεχυμένες πληροφορίες για τον αριθμό τους αλλά και για την τύχη των απαγωγέων, η αναβολή της πολυαναμενόμενης ομιλίας του Ντέιβιντ Κάμερον για τις σχέσεις Ε.Ε - Βρετανίας και η συνέντευξη του Λανς Άρμστρογκ στην οποία για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημοσίως τη χρήση αναβολικών, είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Αρκετές είναι οι αναφορές στον ξένο Τύπο και στα δίκτυα στην παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ.


Για Παπακωνσταντίνου:

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας

Παπακωνσταντίνου, αντιμέτωπος με έρευνα σε σχέση με φοροδιαφυγή αναφέρει το BBC. Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έναρξης μιας έρευνας για ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού. Κατηγορείται ότι απέκρυψε μια λίστα με ύποπτους για φοροδιαφυγή που κρατούσαν λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα καθώς και για τη διαγραφή από τη λίστα συγγενών του. (...) Επίσης κάνει αναφορά στη λεγόμενη "λίστα Λαγκάρντ" που -όπως λέει -περιείχε ονόματα 2,000 Ελλήνων με λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα, που ίσως φοροδιαφεύγουν.

Η Ελλάδα ξεκινά προανακριτική έρευνα σε πρώην υπουργό Οικονομικών αναφέρει η Wall Street Journal. Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τις πρώτες πρωινές ώρες την έναρξη προανακριτικής έρευνας για να διερευνήσει τον τρόπο χειρισμού μιας λίστας 2.000 εύπορων Ελλήνων από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, σε μια κίνηση που έχει στόχο να καταλαγιάσει το θυμό του λαού για την αποτυχία του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή της ελληνικής ελίτ.

Η Ελλάδα θα διερευνήσει τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ από πρώην υπουργό αναφέρει η ισπανική El Pais. Από τους 4 εμπλεκόμενους πολιτικούς, μόνο ο Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το σκάνδαλο, λέει χαρακτηριστικά.

Για Αλγερία:

Ξένοι όμηροι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη δραματική κατάληξη στην «πολιορκία» της μονάδας φυσικού αερίου στην Αλγερία και την επέμβαση του αλγερινού στρατού: Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι έξι όμηροι, την στιγμή που δεκάδες άλλοι αγνοούνται -ακόμη και ο αρχικός αριθμός των ομήρων ήταν ασαφής. Εξηγήσεις για τους νεκρούς ζητούν δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με τον Guardian "νεκροί όμηροι από την επιχείρηση του στρατού της Αλγερίας στη μονάδα φυσικού αερίου". Συγκεχυμένες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι έως και 34 νεκρούς ομήρους.

Η επιχείρηση της Αλγερίας για διάσωση των ομήρων πνίγηκε στο αίμα λέει η Washington Post. O αμερικανός υπουργός Άμυνας Πανέτα δήλωνε χθες αργά πως δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των νεκρών ή ακόμα και των διασωθέντων.

Όμηρος στην Αλγερία φοβάται πως είναι βαρύ το αντίτιμο της επιχείρησης διάσωσης λέει η Monde.

Στη Βρετανία:

Αναβλήθηκε τελικά η πολυαναμενόμενη ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού για τις σχέσεις της χώρας του με τη Βρετανία, λόγω της χθεσινής συγκεχυμένης κατάστασης με τις απαγωγές Βρετανών υπηκόων στην Αλγερία. Μάλιστα, ο Κάμερον είχε προειδοποιήσει τους Βρετανούς ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν «άσχημα νέα» από την έκβαση της επιχείρησης του αλγερινού στρατού.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Kάμερον αναβάλει την ομιλία για την Ευρώπη καθώς θέλει να διαχειριστεί την υπόθεση της επιχείρησης στην Αλγερία. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Κάμερον προετοιμάζει το έθνος για "κακά" νέα. Ο πρωθυπουργός αναβάλει τη κρίσιμη ομιλία καθώς έρχονται στο φως στοιχεία για τη λήξη της κρίσης στην Αλγερία.

Για το Λανς Άρμστρονγκ:

Πολύ μεγάλο θέμα στο σημερινό ξένο Τύπο είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο Λανς Άρμστρογκ στην Όπρα Γούινφρεϊ, στην οποία για πρώτη φορά παραδέχθηκε τη χρήση αναβολικών, προκειμένου να κατακτήσει τους παγκόσμιους τίτλους. Σύμφωνα πάντως με τους New York Times, ο Άρμστρογκ παραδέχεται την ενοχή αλλά δεν εξηγεί. Στη συνέντευξη του δεν διευκρίνισε πώς το έκανε και από ποιους βοηθήθηκε.

Η El Pais δίνει έμφαση στη δήλωση του Άρμστρογκ πως "Δεν μπορείς να κερδίσεις επτά φορές το Γύρο της Γαλλίας χωρίς ντόπινγκ». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Corriere de la Sera, Άρμστρογκ: δεν γίνεται να κερδίσεις τον Γύρο χωρίς ντόπινγκ.


Στη Γερμανία:

Στήθος με στήθος εξακολουθεί να δίνεται η εκλογική μάχη της Κυριακής στην Κάτω Σαξωνία ανάμεσα στο συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ και την κεντροαριστερή αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από τη δημοσκόπηση της εταιρείας GMS, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αναμένεται να κερδίσουν και οι δύο μαζί το 46% των ψήφων στο κρατίδιο. Η υποστήριξη των δύο αντιπολιτευόμενων κομμάτων, των Σοσιαλ-δημοκρατών και των Πρασίνων, υπολογίζεται από τη δημοσκόπηση στο 46%.

Ο βρετανικός Guardian αφιερώνει ένα μεγάλο ρεπορτάζ στον Γερμανο-σκωτσέζο "πρίγκιπα", όπως τον αποκαλεί καθώς η Κάτω Σαξονία έχει αποδειχτεί εφαλτήριο για την άνοδο των γερμανών πολιτικών στην ομοσπονδιακή πολιτική σκηνή. Ο διάδοχος του Σρέντερ στην πρωθυπουργία του κρατιδίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι πλέον επικεφαλής του SPD, ενώ ο αντικαταστάτης του, ο συντηρητικός Κρίστιαν Βουλφ, διετέλεσε πρόεδρος της Γερμανίας. Ο Μακάλιστερ, 41 ετών, γιος ενός σκοτσέζου στρατιώτη, βρίσκεται στον θώκο του πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας από το 2010 και έχει αναδειχθεί ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός του κρατιδίου. Πάντως, η "αχίλλειος πτέρνα" του Μακάλιστερ δεν είναι άλλοι από τους Ελεύθερους Δημοκράτες... που πρέπει να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό για να μπουν στην περιφερειακή Βουλή.


Και οι βρετανικές εφημερίδες καθώς και το BBC δίνουν έμφαση στην ιστορία του Νεντ Κέλι, ενός "παράνομου" λαϊκού ήρωα της Αυστραλίας, για τον οποίο έγινε επιμνημόσυνη δέηση από την οικογένεια του, μετά από 132 χρόνια από το θάνατο του. Ο Κέλι, αν και απαγχονίστηκε για φόνους και ένοπλες ληστείες στην Αυστραλία το 1880, εντούτοις στη συνείδηση πολλών Αυστραλών έχει καταγραφεί ως «λαϊκός ήρωας». Τα οστά του βρέθηκαν το 2011 σε έναν ομαδικό τάφο φυλακής και δόθηκαν στους απογόνους του την Τετάρτη και θα ταφούν, την Κυριακή, δίπλα στον τάφο της μητέρας του του στο νεκροταφείο Γκρέτα. Ο Κέλι είχε γίνει «λαϊκός ήρωας», συνώνυμος του «Ρομπέν των Δασών», καθώς η δράση του αντανακλούσε την κοινωνική ένταση μεταξύ φτωχών Ιρλανδών μεταναστών και των πλουσίων της Βρετανο-αυστραλιανής άρχουσας τάξης.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα