Ο Τύπος στον κόσμο

Τα υψηλά κέρδη στις αγορές, λόγω της επίτευξης της συμφωνίας για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» και ενώ οι συζητήσεις για τα μέτρα θα συνεχιστούν τους επόμενους δύο μήνες στις ΗΠΑ, αλλά και οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ πως η συμφωνία είναι ανεπαρκής κυριαρχούν στο διεθνή Τύπο σήμερα.

Για ΗΠΑ- Οικονομία:

Με σημαντική άνοδο γιόρτασαν οι αγορές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ
την επίτευξη της συμφωνίας για την αποφυγή του δημοσιονομικού κενού, κατά την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, πάντως την ίδια ώρα ανεπαρκή κρίνει τη συμφωνία το ΔΝΤ, ενώ «καμπανάκι» χτύπησε και ο οίκος Moody's που ζητούν πλήρες σχέδιο για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Το ζητούμενο πλέον είναι εάν το κατά πόσο θα αυξηθεί το όριο δανεισμού, καθώς το δημόσιο χρέος φθάνει τα 16,4 τρισ. δολάρια, αλλά και οι περικοπές στις δαπάνες άνω των 100 δισ δολαρίων.

Financial Times: Η μάχη για τα δημοσιονομικά απειλεί τους στόχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι δεσμεύσεις του Ομπάμα θα περάσουν δια πυρός και σιδήρου από το Κογκρέσο.

Από την πλευρά της και η Wall Street Journal αναφέρει πως ξεκινούν "νέες μάχες" για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ. Μπορεί η συμφωνία να "εκτόξευσε" τις αγορές, ωστόσο αυτή η αίσθηση ανακούφισης είναι προσωρινή καθώς από τον Φεβρουάριο αναμένεται να έρθει και πάλι το θέμα της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των δαπανών, στο προσκήνιο.

Με το «δημοσιονομικό γκρεμό» πήραμε γεύση για το πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις στο Καπιτώλιο από εδώ και πέρα αναφέρει η Washington Post. H «μάχη» κατέληξε επιτυχώς σε μια δικομματική συμφωνία. Θα επικρατήσει ο ίδιος τόνος σε ανάλογες συμφωνίες στις μάχες που έπονται; αναρωτιέται η εφημερίδα.

Ευφορία στις αγορές, μετά από το άλμα από το «δημοσιονομικό γκρεμό» που επετεύχθη στις ΗΠΑ λέει ο βρετανικός Guardian. Στο υψηλότατο σημείο από τα μέσα του 2011 ο FTSE 100.

Πάντως, η Le Monde επισημαίνει πως η δημοσιονομική συμφωνία στις ΗΠΑ μπορεί να μην είναι και τόσο επουσιώδης. Για τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας, μπορεί η συμφωνία να αποτέλεσε πολιτική νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί πως ήταν βραχυπρόθεσμη.

Πάρτι στις αγορές... αλλά το ΔΝΤ φρενάρει τη χαρά: ανεπαρκής η συμφωνία αναφέρει η Corriere de la Sera.

Στις ΗΠΑ, βασικό επίσης θέμα είναι και το εξιτήριο που έλαβε η Χίλαρι Κλίντον από το νοσοκομείο, στο οποίο εισήχθη την περασμένη Κυριακή εξαιτίας θρόμβου αίματος που ανέπτυξε έπειτα από τραυματισμό της στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Στη Γαλλία: Η κυβέρνηση εξετάζει πλέον πως θα επιφέρει τροποποιήσεις στα σχεδία για την φορολόγηση των πλουσιότερων πολιτών έπειτα από την ακύρωσή τους από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενδέχεται πάντως να εγκαταλείψει την αναφορά στην κλίμακα του 75%, που προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις με πιο γνωστή αυτή του Γάλλου ηθοποιού, Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Το μέτρο θα απέφερε 210 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2013.

Με αφορμή αυτό το τελευταίο γεγονός η Le Monde έχει χαρακτηριστικό τίτλο: «2012: Μια χρονιά ρεκόρ δεσμεύσεων που δεν τηρήθηκαν από τον Φρανσουά Ολάντ». Στις αρχές του 2013, μπορούμε να μετρήσουμε 50 υποσχέσεις που έχει ήδη κάνει ο Γάλλος πρόεδρος. Σχεδόν οι μισές είτε έχουν πραγματοποιηθεί εν μέρει, είτε έχουν αποσυρθεί. Κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους, αλλά δεν έχουν φθάσει ούτε στα μισά, λέει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.

Στην Ισπανία: Η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί τη νούμερο 1 «πρόκληση» για την κυβέρνηση του Μαριάννο Ραχόϊ. Σύμφωνα με την El Pais. η κυβέρνηση πλέον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσει το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ. Το σοσιαλιστικό κόμμα από την πλευρά του πιέζει τον Ραχόϊ να διατηρήσει το επίδομα για τους μακροχρόνια άνεργους, που λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σε ειδικό αφιέρωμα, η εφημερίδα έχει συνεντεύξεις ανέργων που δηλώνουν πως τους απομένει να κλέψουν, για να επιβιώσουν ή πλέον να εργαστούν με «μαύρα» χρήματα προκειμένου να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία.

Στον ισπανικό Τύπο πολλές είναι οι αναφορές και στην κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες καθώς η αντιπολίτευση της χώρας ζητά πλέον να μάθει την αλήθεια με τις τελευταίες φήμες να κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης, ακόμα και ότι έχει πέσει σε κώμα. «Ο Τσάβες έχει πλήρη επίγνωση της πολυπλοκότητας της κατάστασης του» λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικολά Μαδούρο, σύμφωνα με την Εl Pais.

Στην Ιταλία: Ανεβαίνουν οι τόνοι στην σύντομη προεκλογική περίοδο που διανύει η Ιταλία. Ειρωνικά αντέδρασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στην πρόταση Μπερλουσκόνι να συσταθεί εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει το ρόλο Μάριο Μόντι και του προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην πτώση της κυβέρνησης του Καβαλιέρε. Μάλιστα, σύμφωνα με την La Repubblica ο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως ο Μόντι δεν είναι αξιόπιστος και πως εάν το κόμμα του βγει πρώτο, δεν θα γίνει ξανά πρωθυπουργός (ο Μόντι). Το μεγάλο θέμα της ημέρας όμως είναι οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας... σύμφωνα με την Corriere de la Sera, το 2012 ήταν η χειρότερη χρονιά καθώς οι πωλήσεις έπεσαν στο επίπεδο του 1979.

Mεγάλο θέμα στον Διεθνή Τύπο αλλά και στα ειδησεογραφικά δίκτυα είναι η δίκη των πέντε υπόπτων για τον ομαδικό βιασμό της 23χρονης στο Νέο Δελχί, που τελικά υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα της, καθώς σήμερα αναμένονται να απεγγελθούν οι κατηγορίες. Tην ίδια ώρα ο βρετανικός Guardian αναρωτιέται «στον απόηχο του βιασμού στο Νέο Δελχί, ποιο είναι το μέλλον για την Ινδία;» Ο ομαδικός βιασμός και η δολοφονία της νεαρής κοπέλας τον περασμένο μήνα προκάλεσε οργισμένες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ έδωσε «φωνή» σε μια ανερχόμενη πολιτική τάξη. Ανέδειξε επίσης την τάση για βία πίσω από την οικονομική άνθηση της χώρας. Η Ινδία είναι σε μια κρίσιμη καμπή, διατείνεται ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Τζέισον Μπουρκ και το μόνο αισιόδοξο γεγονός που ανέκυψε από αυτές τις αυθόρμητες διαμαρτυρίες είναι πως υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι που πλέον δεν αντέχουν μια παλαιωμένη ελίτ πολιτικών που δεν έχουν πατάξει τη γραφειοκρατία. Πάντως, οι διαδηλώσεις δείχνουν ότι μπορεί να έρθει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα