Ο Τύπος στον κόσμο

Η προσφυγική κρίση με αφορμή και τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκινάει σήμερα η Ε.Ε εναντίον διακινητών στη Μεσόγειο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου και ΜΜΕ καθώς και η σημερινή εμφάνιση των Μέρκελ και Ολάντ στο Ευρωκοινοβούλιο. Αρκετές οι αναφορές και στην πρόκληση σχηματισμού κυβέρνησης στην Πορτογαλία.

Για προσφυγική κρίση: "Η Ε.Ε ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση εναντίον
διακινητών προσφύγων" αναφέρει το ΒΒC και η DW. Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων της επιχείρησης, οι στρατιώτες θα έχουν το δικαίωμα να σταματούν ύποπτα πλοία και να τα ερευνούν έξω από τις ακτές της Λιβύης. Παράλληλα θα είναι δυνατή η σύλληψη ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τη διακίνηση προσφύγων. Μέχρι σήμερα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ περιορίζονταν στη συγκέντρωση πληροφοριών και στη διάσωση των προσφύγων. Η Γερμανία συμμετείχε στην πρώτη φάση ήδη από τον περασμένο Ιούνιο με την φρεγάτα "Σλέσβιχ Χολστάιν" και το πλοίο εφοδιασμού "Βέρα". Τα πλοία αυτά προβλέπεται να συμμετάσχουν και σε αυτή την δεύτερη φάση της επιχείρησης. Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή των πλοίων ήδη την προηγούμενη εβδομάδα. Η εντολή προβλέπει τη συμμετοχή μέχρι και 950 στρατιωτών. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν 320 στρατιώτες. Στόχος της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση εγκληματικών ομάδων που δρουν κυρίως από τη Λιβύη. Εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή την περίοδο στη Λιβύη επικρατεί εμφύλιος πόλεμος και χάος, η ΕΕ θα δράσει εκτός των χωρικών υδάτων. Για το λόγο αυτό νομικά δεν απαιτείται προηγούμενη συναίνεση της Λιβύης αλλά ούτε και εντολή των Ηνωμένων Εθνών. Η επιχείρηση φέρει την επωνυμία "Σοφία" και ονομάστηκε έτσι επειδή ένα κοριτσάκι με αυτό το όνομα γεννήθηκε στη φρεγάτα "Σλέσβιχ Χολστάιν". Μέχρι σήμερα η επωνυμία της επιχείρησης ήταν EUNAVFOR Med.

"Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της λέει ο Τουσκ" αναφέρει η WSJ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρόσφυγες μπορεί να φθάσουν τα 3 εκ εάν επικρατήσει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Πάνω από 3 εκ Σύριοι ενδεχομένως να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, εάν το καθεστώς του Άσαντ επικρατήσει στη Συρία με τη βοήθεια των Ρώσων και των Ιρανών. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη η Ε.Ε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Κάπου 550,000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη από την αρχή του έτους κυρίως μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Βαλκανικών χωρών, αλλά σύμφωνα με όσα πει ο κ. Τουσκ μπορεί ο αριθμός αυτός να αυξηθεί έως και 3 εκ. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Τουσκ μετά τις συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα με τον Τούρκο πρόεδρο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την DW, η Ε.Ε ζητά από την Τουρκία να συνεργαστεί περισσότερο με την Ελλάδα και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να μειωθεί η προσφυγική ροή προς την Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια για τους σύρους και ιρακινούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αναφέρει ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης. Συγκεκριμένα, η ΕΕ ζητά από την Αγκυρα να αυξήσει η τουρκική ακτοφυλακή τους ελέγχους, καθώς και να ενισχυθεί η συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές. Παράλληλα, ζητά να αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα και την Βουλγαρία και να δεχθεί πρόσφυγες που πέρασαν στην ΕΕ, αλλά δεν δικαιούνται άσυλο. Δεν κάνει, πάντως, αναφορά σε κοινές περιπολίες με την Ελλάδα στο Αιγαίο και αρκείται να σημειώσει ότι η Τουρκία θα πρέπει «να ενισχύσει τη δυνατότητα εντοπισμού της τουρκικής Ακτοφυλακής. Ευρωπαίοι και τούρκοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών πάνω στο προσφυγικό. Το σχέδιο ορίζει ότι η ΕΕ θα δώσει στην Τουρκία έως 1 δισ. ευρώ φέτος για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα, ενώ θα εξετάσει και επιπλέον χρηματοδότηση. Μάλιστα, ορίζεται ότι κάποιοι από τους 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη. Δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στο αίτημα του Ερντογάν για δημιουργία ουδέτερης ζώνης και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Το κείμενο αναφέρει ότι το σχέδιο εντάσσεται σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και για τη διευκόλυνση της έκδοσης ταξιδιωτικής βίζα για τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Corriere de la Sera σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία είναι έτοιμη για βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Για υπόθεση που εξετάζεται κάνει εντούτοις λόγο το ιταλικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας πως η απόφαση δεν είναι ειλημμένη. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα επιχειρούν σε ζώνες του Ιράκ που θα επιλέγονται από κοινού με την αμερικανική διοίκηση.

Για Μέρκελ - Ολάντ: "Μέρκελ - Ολάντ στο Ευρωκοινοβούλιο" αναφέρει η DW. Προσφυγικό, οικονομική κρίση, ανεργία. Με φόντο αυτό το σκηνικό στην Ευρώπη, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ μιλάνε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια εμφάνιση μεγάλης συμβολικής σημασίας. Ήταν ιστορικές εποχές όταν ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ εμφανίστηκε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν το 1989 στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Τείχος του Βερολίνου είχε μόλις ανοίξει - είχαν περάσει δυο εβδομάδες - και στο Ανατολικό Μπλοκ φυσούσε ένας αέρας αλλαγής. Εξίσου μεγάλος είναι ο συμβολισμός, όταν οι διάδοχοί τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσουν ενώπιον των Ευρωβουλευτών σχεδόν 26 χρόνια αργότερα. Για δυο ώρες θα μιλήσουν γύρω από την κατάσταση στην ΕΕ, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε μια επιχείρηση επίδειξης της γαλλογερμανικής ενότητας.Ωστόσο δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι πανηγυρισμών στην ΕΕ. Το προσφυγικό έχει διχάσει τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η ανεργία παραμένει υψηλή και οι συνέπειες από την κρίση στην Ελλάδα δεν είναι πλήρως σαφείς. "Μέσω της κοινής εμφάνισής τους οι Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα γερμανογαλλικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων" δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ. Το περιβάλλον του Προέδρου Ολάντ κάνει λόγο για μια "ιστορική εμφάνιση". Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δηλώνει πως "πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την αντιμετώπιση της κρίσης". Ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ελπίζει πως "οι Μέρκελ και Ολάντ θα παρουσιάσουν μια στρατηγική για το πώς θα ξεπεραστεί η κρίση του προσφυγικού. Κάτι τέτοιο λείπει μέχρι σήμερα" συμπλήρωσε.Οι Σοσιαλιστές -η δεύτερη σε μέγεθος κοινοβουλευτική ομάδα -ελπίζουν σε ένα σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και σε μια "νέα κοινωνική ατζέντα". Ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι θα γίνουν αναφορές και στο θέμα της εξέλιξης της νομισματικής ένωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα εάν οι δυο ηγέτες θα κάνουν λόγο για τη δημοσιονομική πολιτική. Πέρα από κάθε συμβολισμό πάντως για να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί στα μεγάλα θέματα τόσο από το Βερολίνο όσο και από το Παρίσι.

Για Πορτογαλία: "Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός" αναφέρει η WSJ. Η εκλογική διαδικασία της Κυριακής έδωσε τη νίκη στον κεντροδεξιό συνασπισμό αλλά όχι αυτοδυναμία. Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έδωσε στον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την πύρρειο νίκη του δεύτερου. "Η Πορτογαλία χρειάζεται σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας της μια στέρεη και σταθερή κυβέρνηση" δήλωσε ο Πρόεδρος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι "η χώρα είναι αντιμέτωπη με έναν νέο πολιτικό κύκλο ο οποίος απαιτεί την κουλτούρα του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης". Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του κ. Κοέλιου των Σοσιαλδημοκρατών με το μικρότερο κόμμα του Σοσιαλιστικού κέντρου κέρδισαν 104 έδρες από τις συνολικά 230 του κοινοβουλίου. Η αντιπολίτευση οι Σοσιαλιστές κέρδισαν 85, ενώ τα δύο ριζοσπαστικά κόμματα της Αριστεράς, το Αριστερό μπλοκ και ο συνασπισμός Κομμουνιστών και Πρασίνων συνολικά 36 έδρες. Ο κ. Καβάκο Σίλβα ζήτησε από την νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, υπονοώντας ότι θα επιθυμούσε ο κ. Κοέλιου να επικεντρωθεί στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αποδέχονται τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ε.Ε. Τα κόμματα της αριστεράς που είναι εναντίον της λιτότητας ζητούν αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας και ζητούν ακόμα και έξοδο από την Ευρωζώνη. Μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει την επανεκλογή Κοέλιου αλλά δεν θα στηρίζει τα μέτρα λιτότητας, που θα φέρνει στο κοινοβούλιο. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχε δηλώσει ότι θα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Κοέλιου μόνο σε υπό εξαιρετικές συνθήκες υπό την απειλή εισβολής Αρειανών. Το ένα από τα δύο κόμματα της αριστεράς δεν έχει αποκλείσει τη συνεργασία όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ώστε να δημιουργηθεί μια "εναλλακτική κυβέρνηση" για την Πορτογαλία. Ωστόσο, ο ηγέτης των σοσιαλιστών δεν φαίνεται να επιθυμεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι δεν θα είχε νόημα ο σχηματισμός μιας "πλειοψηφίας του 'όχι'".

Ευρωδικαστήριο για FB: "Ομάδες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων χαιρετίζουν την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου εναντίον του Facebook" αναφέρει ο Guardian. Οταν, το 2008, ο Αυστριακός φοιτητής Νομικής Μαξ Σρεμς στράφηκε εναντίον του Facebook υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να επεξεργάζεται τα προσωπικά του δεδομένα στις ΗΠΑ, λίγοι έδωσαν σημασία στη δικαστική διαμάχη. Επτά χρόνια αργότερα και ενώ μεσολάβησαν οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο Σρεμς δικαιώθηκε πανηγυρικά με μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αλλάζει τα δεδομένα στη διατλαντική επεξεργασία δεδομένων. Έως τώρα, οι αμερικανικές εταιρείες ήταν ελεύθερες να επεξεργάζονται δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ εφόσον τηρούσαν τους κανόνες της διατλαντικής συμφωνίας Safe Harbor του 2000. Χθες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η συμφωνία αυτή είναι άκυρη, καθώς δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στην ιδιωτικότητα. Η απόφαση αναφέρεται σαφώς σε παραβιάσεις των συνταγματικών δικαιωμάτων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, βασιζόμενη στις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν. Το Δικαστήριο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα PRISM, μέσω του οποίου οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν απευθείας πρόσβαση στους servers μεγάλων εταιρειών όπως η Google, η Αpple και η Facebook. Το πρώτο συνταγματικό δικαίωμα που παραβιάζεται είναι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, ενώ το δεύτερο είναι το δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή, το οποίο οι Ευρωπαίοι στερούνται σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των δεδομένων τους στις ΗΠΑ.

Για Volkswagen: "Ανάκληση οχημάτων από τον Ιανουάριο κυρίως για το νέο λογισμικό" αναφέρει η DW. Ο νέος CEO της Volkswagen Ματίας Μύλερ ανέφερε πως ο όμιλος εκτιμά ότι η ανάκληση οχημάτων που επηρεάζονται από το σκάνδαλο με τη μέτρηση ρύπων μπορεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ευελπιστώντας πως θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο. Τα περισσότερα, αναφέρει, θα χρειαστούν μόνο νέο λογισμικό αλλά ορισμένα ίσως χρειαστούν καινούρια μπεκ ή καταλυτικούς μετατροπείς.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, μμε, εμφάνιση, μερκελ, ββc, λιβυη, συλληψεις, συμμετοχή, med, wsj, ελλαδα, αγκυρα, αιγαιο, μπλοκ, νέα, αναδιαρθρωση, facebook, guardian, μαξ, εταιρεία, ηπα, google, volkswagen, ceo, μπεκ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, www.facebook.com, www.google.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, χωρες, το θεμα, ββc, βερολινο, βουλγαρια, γερμανια, ηγετης, ηπα, θεμα, ιρακ, ιταλια, μμε, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, ceo, guardian, med, volkswagen, wsj, αγκυρα, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ανεργια, ασαντ, ασυλο, αφορμη, εβδομαδες, βεμπερ, βιζα, βοηθεια, δευτερο, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, ευρω, εβδομαδα, εμφυλιος πολεμος, εμφυλιος, εμφάνιση, εποχες, επτα, ερντογαν, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ζωνες, υπηρεσιες, υποθεση, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κομμα, λειπει, λογο, μαξ, μπλοκ, μνεια, νικη, νοημα, ομαδα, ομιλος, ονομα, οχηματων, παρισι, περιβαλλον, πλοια, πλοιο, ροη, πορτογαλια, συγκεκριμενα, συγκεντρωση, συλληψη, συμμετοχή, συρια, σχεδιο, τουρκια, υψηλη, φοιτητης, φοντο, χαος, ωρες, δικαιωμα, δικαιωματα, ετοιμη, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, μπεκ, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα