Ο Τύπος στον κόσμο

Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου και των δικτύων ενόψει και της παρουσίασης του σχεδίου για την αντιμετώπισή της από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για προσφυγική κρίση: "Η Ε.Ε αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για ποσοστώσεις προσφύγων" αναφέρει το BBC. O πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει το σχέδιο αντιμετώπισης της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τις προτάσεις, 120.000

πρόσφυγες που ζητούν άσυλο θα διανεμηθούν σε κράτη - μέλη της Ε.Ε με υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Αυτό αποφασίστηκε μετά από την είσοδο χιλιάδων προσφύγων κυρίως από τη Συρία στην Ευρώπη, ιδιαίτερα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Ουγγαρία έχει προειδοποιήσει ότι αναμένει επιπλέον 40,000 πρόσφυγες έως το τέλος της εβδομάδας. Από την πλευρά της, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά από την κυβέρνηση Ουγγαρίας να βελτιώσει τις υπηρεσίες καταγραφής και υποδοχής προσφύγων. Όπως σημειώνει το BBC η προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει συγκρούσεις εντός της Ε.Ε. Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ρουμανία αντιδρούν στην ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η Πολωνία πάντως χθες άλλαξε κάπως στάση με τον πρωθυπουργό της να λέει πως η χώρα τελικά θα δεχθεί παραπάνω από 2,000, που είχε αρχικά δεχθεί.

"Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει νέο σχέδιο για επιμερισμό ευθύνης στην Ε.Ε των προσφύγων" αναφέρει η DW. Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τα σχεδιά του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ε.Ε. Αναμένεται να προτείνει τα κράτη - μέλη να υποδέχονται υποχρεωτικά πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες - πύλες εισόδου στην Ευρώπη. Το σχέδιο του Γιούνκερ αφορά την επαναγκατάσταση 120,000 από τους 160,000 πρόσφυγες που βρίσκονται προς το παρόν στα κράτη - μέλη εισόδου την Ιταλία, την Ελλάδα και η Ουγγαρία. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία πρόκειται να δεχθούν το 60% των προσφύγων. Το σύστημα των ποσοστώσεων υπολογίζει το ΑΕΠ, τον πληθυσμό, την ανεργία και τον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο έως τώρα σε κάθε χώρα. Οι χώρες που τους αφορά είναι η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, το Βέλγιο και η Σουηδία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες η Βρετανία, η Δανία και η Ιρλανδία δεν είναι υποχρεωμένες να συμμετάσχουν. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει το σχέδιό του το πρωί στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές αναμένουν από τον πρόεδρο Γιούνκερ να παρουσιάσει μια ανασκόπηση σχετικά με τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, ένα περίγραμμα των προγραμματισμένων πρωτοβουλιών της Επιτροπής, καθώς και ένα μακροπρόθεσμο όραμα σχετικά Ένωση. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στη μεταναστευτική κρίση και το Σένγκεν, την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ. Η ομιλία του κ. Γιούνκερ θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ. ώρα Ελλάδος παρουσία των επικεφαλής και των μελών των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ακολουθήσει συζήτηση, για να ολοκληρωθεί με τις απαντήσεις του προέδρου της Επιτροπής στις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών.

"Όλοι θέλουν να φύγουν: ο θάνατος της ελπίδας οδηγεί τους νέους της Συρίας στην Ευρώπη" αναφέρει ο Guardian. Μεγάλο ρεπορτάζ στη Συρία φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα για να αναλύσει τους λόγους που οι κάτοικοι της χώρας αποφασίσουν να φύγουν. Όπως λέει χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα το ρεπορτάζ "η μαζική έξοδος είναι το βασικό θέμα ατελείωτων συζητήσεων αλλά και ανέκδοτων πλέον. Προσφέρω δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για όποιον Σύριο θέλει να φύγει για την Ευρώπη", δήλωσε πρόσφατα στο Facebook μια γυναίκα. Άλλο θέμα συζήτησης μεταξύ φίλων είναι ότι βρίσκονται μεταξύ τους πιο εύκολα σε ένα ελληνικό νησί ή στη Γερμανία, παρά στη Δαμασκό. Βέβαια, όπως σχολιάζει ο Guardian, το χιούμορ είναι ένας προφανής τρόπος για να αποφύγεις την κατάθλιψη. "Κάθε εβδομάδα ένας συνάδελφος φεύγει" αναφέρει μια επιχειρηματίας. "Πουλάνε τα σπίτια τους, την περιουσία τους, τα αυτοκίνητά τους για να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Αυτή η χώρα έχασε τους νέους της" λέει ένας Σύριος δικηγόρος "αυτό το κύμα μετανάστευσης είναι απλά η αρχή" πάντως ο ίδιος αναφέρει ότι η Δύση θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Άσαντ για να καταπολεμηθεί η ISIS.

Στην Ισπανία: "Ανάμεσα στους πρόσφυγες και μαχητές της ISIS". Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο μπορεί να βρίσκονται ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες, που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, δήλωσε χθες ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεζ Ντίαζ. Μια ανώνυμη πηγή από το ΙSIS είχε αναφέρει τη Δευτέρα πως "4.000 μυστικοί τρομοκράτες του ΙSIS έχουν φτάσει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προσποιούμενοι τους μετανάστες". "Το Ισλαμικό Xαλιφάτο έχει εξαπολύσει μια απειλή υπό αυτή την άποψη εδώ και καιρό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για ευνόητους λόγους. Είναι μια πραγματικότητα που οι υπουργοί Εσωτερικών πρέπει να έχουν λάβουν υπόψη", δήλωσε ο Ντίαζ. Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας προχώρησε σε μία εντυπωσιακή στροφή της Μαδρίτης, μετά τον ισχυρισμό της ότι της ζητείται να δεχτεί πάρα πολλούς πρόσφυγες. "Η Ισπανία θα δεχθεί τους πρόσφυγες που η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζητά να δεχτούμε" δήλωσε η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία σε συνέντευξη της στον τηλεοπτικό σταθμό La Sexta. Η Σανταμαρία δεν συζήτησε για αριθμούς, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την Τετάρτη ποσοστώσεις στα κράτη-μέλη για την επανεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία.

Στη Γαλλία: Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού, αναφέρει ο Γαλλικός Τύπος. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομία Μακρόν δήλωσε ότι οι 24.000 πρόσφυγες που θα φιλοξενήσει η Γαλλία συνιστούν μια «ευκαιρία» για την οικονομία, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν "πάντα να ακολουθούν τον λαό ή τις δημοσκοπήσεις".

Στη Νορβηγία: Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Νορβηγός πολυεκατομμυριούχος Πέτερ Στόρνταλεν, ο οποίος έκανε περιουσία χάρη στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του, ανακοίνωσε ότι προσφέρει 5.000 ημέρες διαμονής στα ξενοδοχεία του ομίλου του στους πρόσφυγες που δεν μπορούν να βρουν μία θέση στις παραδοσιακές δομές φιλοξενίας της χώρας.

"ΟΗΕ: 400,000 πρόσφυγες θα φθάσουν από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη" αναφέρουν οι NYTimes. Τους 400.000 χιλιάδες αναμένεται να φτάσουν οι πρόσφυγες που θα περάσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη φέτος, ενώ το 2016 ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 50.000 σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι υπεύθυνοι του ΟΗΕ δεν αποκλείουν μάλιστα σε σχετικό έγγραφό τους ο αριθμός των προσφύγων το 2016 να ξεπεράσει και τον υπολογισμό των 450.000 και όπως είναι φυσικό εξαρτούν την εγκυρότητα της πρόγνωσής τους από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές που είναι εμπόλεμη κατάσταση κυρίως στην Αφρική.

Στην Τουρκία: "Το PKK σκότωσε 14 αστυνομικούς την ώρα που η Τουρκία θρηνεί τους 16 στρατιώτες" αναφέρει η Hurriyet. Ο πόλεμος έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με το PKK να έχει ανάψει φωτιά έντασης σε ολόκληρη την κουρδική κοινότητα. Οι εικόνες πογκρόμ εναντίον των γραφείων του κουρδικού κόμματος HDP -εκτός από την Άγκυρα, σε άλλες έξι πόλεις- μαζί με την επίθεση υποστηρικτών του Ερντογάν στα γραφεία της hurriyet δυναμιτίζουν το κλίμα και ρίχνουν την σκιά τους στις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πώς θα διεξαχθούν ειδικά στις κουρδικές περιοχές. Χθες ο όχλος περικύκλωσε και έβαλε φωτιά στα κεντρικά γραφεία του φιλοκουρδικού HDP στην Άγκυρα, κατεβάζοντας τη σημαία του κόμματος, μέχρι που αρκετή ώρα αργότερα επενέβη η αστυνομία και διέλυσε τους συγκεντρωμένους. Ανάλογες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στην Αλάνια, όπου τα εκεί γραφεία του κόμματος παραδόθηκαν στις φλόγες. Πέραν της Άγκυρας, γραφεία του HDP έγιναν στόχος σε άλλες έξι πόλεις. Πίσω από τις συγκεντρώσεις βρίσκεται το εθνικιστικό MHP, το οποίο έχει βγει στο δρόμο με σύνθημα «κατάρα στην τρομοκρατία». Το ίδιο και οι υποστηρικτές του κατηγορούν το φιλοκουρδικό HDP πως είναι ο «πολιτικός βραχίονας» του PKK. Το εθνικιστικό στρατόπεδο προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την οργή στην Τουρκία για τις επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον στρατού και αστυνομίας: Μόνο τις τελευταίες ημέρες, έχουν σκοτωθεί 29 ένστολοι στα νοτιοανατολικά, απολογισμός υψηλότερος και από ό,τι στις θερμότερες εποχές των τελευταίων χρόνων.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υπενθυμίζεται, εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, προχώρησαν και σε στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις πέραν των συνόρων. Οι επαναληπτικές κάλπες που θα στηθούν την 1η Νοεμβρίου, και μαζί τους η νομιμοποίηση της επόμενης Εθνοσυνέλευσης, κινδυνεύουν επίσης να πέσουν θύμα της έκρυθμης κατάστασης και κυρίως όσον αφορά τις νοτιοανατολικές περιφέρειες με ισχυρό κουρδικό πληθυσμό Η είσοδος του φιλοκουρδικού HDP μετά τις εκλογές του Ιουνίου ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που στέρησε την αυτοδυναμία από το ΑΚΡ του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και του προέδρου Ερντογάν. Ωστόσο, ήδη εκφράζονται από πολλούς αμφιβολίες για το πώς θα μπορεί να διεξαχθεί η καθοριστική εκλογική διαδικασία στα νοτιοανατολικά, όπου και είναι προφανώς ισχυρότερο το HDP.

Για Ελλάδα - εκλογές: Reuters: Γιατί ο Μεϊμαράκης έκλεισε την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο 61χρονος βετεράνος πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Βουλής έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ από τότε που ανέλαβε ως "υπηρεσιακός" επικεφαλής της ΝΔ τον Ιούλιο και αρχικά δεν θεωρούταν απειλή για τον Τσίπρα. Ομως οι δημοσκόποι υπογραμμίζουν ότι το στιλ του τον έχει καταστήσει ασφαλέστερο "στοίχημα" για τους Ελληνες που επιθυμούν επιστροφή στη σταθερότητα μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης. "Σε περιόδους κρίσης, οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πατρική φιγούρα", σημειώνει ο Θωμάς Γεράκης,επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Marc, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο Μεϊμαράκης είναι πιο "στιβαρός" από τον Τσίπρα. Οπως, σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του φαίνεται να είναι ότι αποτελεί πιο σταθερή φωνή σε οικονομικά ζητήματα. Ερωτηθείς σε συνέντευξή του τη Δευτέρα εάν θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, είπε ότι "το μέλλον της χώρας είναι στην Ευρώπη" και ότι θα προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσει την ύφεση που προβλέπεται το 2016. Επίσης, έχει πει ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθήσει τη χώρα να υπερβεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμική της κρίση. Ο Τσίπρας, αντιθέτως, έχει αποκλείσει μια τέτοια συνεργασία, αν και η πλειοψηφία των Ελλήνων ζητά κυβέρνηση συνασπισμού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Για Ελισάβετ: Μεγάλο αφιέρωμα στον διεθνή Τύπο για την μακροβιότερη βασίλισσα της Βρετανίας. H βασίλισσα Ελισάβετ συμπληρώνει φέτος 63 χρόνια στο θρόνο. Η 89χρονη αρχηγός του Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται στις 9 Σεπτεμβρίου επισήμως η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β´ είναι δίχως ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ένα σύμβολο της ενότητας και της συνέχειας του βρετανικού κράτους. Σήμερα είναι αισίως 89 ετών, ακμαιότατη και δραστήρια, ενώ δεν σταματά να δίνει το «παρών» σε διάφορες εκδηλώσεις από το Λονδίνο μέχρι τις άλλες μακρινές πρωτεύουσες της βρετανικής Κοινοπολιτείας, που εξακολουθούν να διατηρούν στα Συντάγματά τους έναν συμβολικό, θεσμικό ρόλο για το βρετανικό Στέμμα. Στη συνείδηση των Βρετανών η μακροβιότερη βασίλισσα στον θρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Βικτώρια, η προ-προγιαγιά της βασίλισσας Ελισάβετ Β´. Τα φαινόμενα όμως απατούν. Η Ελισάβετ συμπληρώνει αισίως φέτος τα 63 χρόνια στο θρόνο και γίνεται έτσι πλέον αυτή η μακροβιότερη βασίλισσα της χώρας. Στις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα εγκαινιάσει μια νέα σιδηροδρομική γραμμή στη Σκωτία, αναμένεται να σπάσει και επισήμως κάθε προηγούμενο ρεκόρ. "Η μακροζωία και η μεγάλη διάρκεια της βασιλείας της είναι μια σημαντική πηγή δύναμης και μεγάλης δημοτικότητας για την ίδια" δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο η βρετανίδα ιστορικός Κέιτ Ουίλιαμς. "Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν άλλο μονάρχη", αναφέρει χαρακτηριστικά.Καθόλη τη διάρκεια της εξηκονταετούς και πλέον παραμονής της Ελισάβετ στο βρετανικό θρόνο, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στη θέση της βρετανικής βασιλείας εντός του βρετανικού κοινουλευτικού πολιτεύματος. H ίδια δεν κληρονόμησε το θρόνο της πάλαι ποτέ ένδοξης Βρετανικής Αυτοκρατορίας με πλήθος αποικιών (British Empire) αλλά τη μετεξέλιξή της σε βρετανική Κοινοπολιτεία ανεξάρτητων κρατών (British Commonwealth). Στο πλαίσιο αυτό, κι ενώ ο ρόλος της Κοινοπολιτείας σταδιακά εξασθενούσε, ο ρόλος της ήταν κυρίως διακοσμητικός. Στο μεταξύ, παρά τη θεσμική υποβάθμιση του βασιλικού θεσμού αλλά και τις δραματικές προσωπικές ιστορίες και τα σκάνδαλα που ταλάνιζαν κάθε τόσο την αυλή του Mπάκιγμαμ, η δημοτικότητα της βασίλισας Ελισάβετ παραμένει ισχυρή. Και μολονότι πολλοί θεωρούν τον βασιλικό θεσμό αναχρονιστικό, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς το Ηνωμένο Βασίλειο δίχως την Ελισάβετ του...

"Ελισάβετ: Η βασίλισσα Μαθουσάλας της Βρετανίας: 62 σκύλοι, 12 πρωθυπουργοί και 9 Γάλλοι πρόεδροι" αναφέρει η Liberation. Η Βασίλισσα σπάει σήμερα το ρεκόρ της πιο μακρόχρονης μοναρχίας...

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, bbc, ουγγαρια, οηε, σλοβακία, ελλαδα, γαλλια, αεπ, guardian, facebook, isis, υπουργοι, ζητείται, δημοσκοπηση, nytimes, pkk, hurriyet, εκλογες, mhp, ρκκ, ιουνίου, reuters, συριζα, βουλη, νεα δημοκρατια, τσιπρας, μνημονιο, νέα, liberation, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, φωτια, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, βασιλισσα ελισαβετ, mhp, ζητείται, σλοβακία, χωρες, αεπ, αστυνομια, αυτοκινητα, αφρικη, βελγιο, γερμανια, γυναικα, δανια, δωρεαν, εικονες, εξοδος, ηνωμενο βασιλειο, θανατος, θεμα, ιρλανδια, ιρακ, ισπανια, ιταλια, καταθλιψη, λονδινο, νησι, ξενοδοχεια, οηε, οικονομια, ολλανδια, πλαισιο, ρκκ, ρουμανια, σουηδια, υφεση, ωρα, bbc, guardian, hurriyet, nytimes, pkk, reuters, αγκυρα, αλεξανδρα, ανεργια, αμφιβολιες, απλα, ασαντ, ασυλο, βετερανος, βρισκεται, γινεται, γραφεια, δευτερα, εγγραφο, εδαφος, ευκολα, ειπε, ελισαβετ, εβδομαδα, εξι, εποχες, ερντογαν, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδεα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θωμας, ομιλια, κειτ, κυβερνηση, κυμα, κλιμα, νορβηγια, οραμα, οχλος, πηγη, πογκρομ, πολωνια, πρωι, πυλες, ρεκορ, ρολο, σενγκεν, συζητηση, συρια, σκυλοι, σκωτια, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, τουρκια, τσεχια, φυσικο, φωνη, χιουμορ, ψαλιδα, αυλη, ενωση, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερα, isis, ιουνίου, liberation, οργη, σημαια, ταξιδι
Τυχαία Θέματα