Ο Τύπος στον κόσμο

Βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την οποία σημειώνουν ότι είχε μικρότερες διαρροές από το κυβερνών κόμμα ενώ επικεντρώνονται και στο γεγονός ότι υπέρ των νέων μέτρων ψήφισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.Στα δίκτυα: “Ελληνική κρίση: Βουλευτές πέρασαν τα κρίσιμα μέτρα” αναφέρει το BBC. Η Ελλάδα

έκανε ένα κρίσιμο βήμα μπροστά για το πακέτο διάσωσης καθώς πέρασε από τη Βουλή το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε για τα 86 δισ ευρώ μπορούν να ξεκινήσουν. Υπήρχε ανησυχία ότι θα συνεχίζονταν η ανταρσία βουλευτών αλλά ο πρωθυπουργός τελικά κατόρθωσε να περάσει τα νέα μέτρα με 230 ψήφους υπέρ και 63 κατά με πέντε αποχές. 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά των μέτρων, αλλά πρόκειται για μικρότερο αριθμό σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ψήφισε τελικά υπέρ των νέων μέτρων αυτή τη φορά.

Στην ανάλυση του, ο Κρις Μόρις στο BBC επισημαίνει ότι “ύστερα από μια μακρά κοινοβουλευτική συζήτηση και αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών το ελληνικό κοινοβούλιο κατόρθωσε να περάσει τις πρώτες πρωινές ώρες τις νέες μεταρρυθμίσεις. Πάνω από 30 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν κατά των μέτρων, αλλά πρόκειται για νούμερο σαφώς μικρότερο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν εγκρίνει ακριβώς τη συμφωνία που του επιβλήθηκε από την Ευρωζώνη αλλά όπως τόνισε πρόκειται για τον μόνο τρόπο να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις τώρα μπορούν να ξεκινήσουν για να εγκριθούν οι όροι του τρίτου πακέτου διάσωσης με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως τα μέσα του επόμενου μήνα. Είναι σφιχτό χρονοδιάγραμμα που προκαλεί σκεπτικισμό και στις δύο πλευρές. Και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει ακόμα να αποφασίσει για το εάν μετά από μια επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές.

“Η Ελλάδα ενέκρινε το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων ενόψει των διαπραγματεύσεων” αναφέρει η DW. Οι Έλληνες βουλευτές πέρασαν ένα δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές σε αντάλλαγμα για το νέο πακέτο διάσωσης. Ο πρωθυπουργός κατόρθωσε να εξασφαλίσει τις μεταρρυθμίσεις με άνετη κοινοβουλευτική στήριξη.

Reuters: Το χρονοδιάγραμμα των λήξεων. Το χρονοδιάγραμμα λήξεων των ελληνικών υποχρεώσεων ώς το τέλος του 2015 παρουσιάζει το Reuters, μετά τη συμφωνία για εκκίνηση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με στόχο ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που αναμένεται να φέρει στη χώρα 86 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε ως προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις τις τέσσερις εβδομάδες, αν και αναγνώρισε ότι το διάστημα αυτό μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετό. Παράλληλα, η Ελλάδα εξασφάλισε τη χρηματοδότηση - γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι να υπάρξει η νέα συμφωνία.

Τα χρήματα αυτά αρκούν για τον Ιούλιο, αλλά δεν καλύπτουν τις λήξεις χρέους τον Αύγουστο, και ειδικά τα 3,4 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εξάλλου, χθες, Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι η 20ή Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων. Με την υπόθεση ότι μια συμφωνία θα έχει επιτευχθεί ως τότε, συμπληρώνει το Reuters, ορισμένα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα την εγκρίνουν ώς τον Σεπτέμβριο.

Στον Τύπο: “Οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν τις μεταρρυθμίσεις – κλειδί” αναφέρουν οι FT. Όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά βρέθηκε υπό πίεση να καταλήξει σε συμφωνία άμεσα ώστε να δεχθεί ένα νέο δάνειο προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν στις 20 Αυγούστου προς την ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ ευρώ. Αλλά η εφαρμογή της νέας συμφωνίας μπορεί να καθυστερήσει, κάτι που δεν επιθυμούν οι πιστωτές, εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

“Η Ελλάδα πέρασε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις” αναφέρει η WSJ. Αφού πέρασε και το δεύτερο πακέτο μέτρων από την ελληνική Βουλή, τις πρώτες πρωινές ώρες ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον η πιο ισχυρή πολιτική φυσιογνωμία στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι “πάλι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία του”. Παρόλα αυτά, σημειώνει, ότι με την υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και της Ευρώπης για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Welt σημειώνει ότι “το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων” ενώ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έφερε ένα δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο, το οποίο και πέρασε.

Όμως τονίζει ότι και σε αυτή την ψηφοφορία ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία του.

Η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αν και ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε και πάλι διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματός του. Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το κοινοβούλιο κατά των μέτρων λιτότητας.

Το Der Spiegel τιτλοφορεί το άρθρο του: “Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους όρους των πιστωτών». Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, εξηγεί το περιοδικό. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πληροί τους όρους των πιστωτών προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας.

Και η Die Zeit αναφέρει ότι “το ελληνικό κοινοβούλιο συμφώνησε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις”. Επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή ο Τσίπρας υπερασπίστηκε τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι πιστωτές από την Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι το απαραίτητο τίμημα προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή η χώρα. Εξάλλου, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι στη χθεσινή ψηφοφορία υπήρξαν λιγότερες απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό σε σχέση με την προηγούμενη, μία εβδομάδα πριν.

“Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων” αναφέρει ο Guardian. Όπως σημειώνει ανάμεσα στους βουλευτές που ψήφισαν χθες υπέρ ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη φορά είχε καταψηφίσει. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι συγκεκριμένα μέτρα που ψηφίστηκαν αφορούσαν μεταρρυθμίσεις που είχε ο ίδιος σκεφθεί και καταθέσει.

Η ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ ευρώ και διάρκειας 3 χρόνων.

(...) Οι αμφιλεγόμενες πολιτικές πέρασαν με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης που περιλαμβάνει την κεντροδεξιά ΝΔ που υποστηρίζει σθεναρά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με κάθε κόστος. Ωστόσο στην πολιτική σκηνή της χώρας υπάρχουν βουλευτές, που ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατον για την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζεται στην αντιπολίτευση.

Και η Monde δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο Γ. Βαρουφάκης ψήφισε το νέο πακέτο μέτρων. Όπως σημειώνει “ο Γιάνης Βαρουφάκης, πάντα απρόβλεπτος, που μπορεί να καταψήφισε η αύξηση των φόρων αυτή τη φορά είπε ναι, κάνοντας τη διαφορά”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα