Ο Τύπος στον κόσμο

Η Σύνοδος – ρεκόρ της Ε.Ε είναι το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου. Αρκετοί οι επικριτικοί τίτλοι για τη θέση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, κατά το χθεσινό Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής. Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο Twitter οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων από την ελληνική κυβέρνηση.

Για Ελλάδα: Στα δίκτυα: “Οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία με την

Ελλάδα” αναφέρει το BBC. Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας στις Βρυξέλλες με στόχο να συμφωνηθούν οι όροι για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης προς την Ελλάδα, και να εμποδιστεί η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.

Σταθεροποιείται το ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των ηγετών της ΕΕ ώστε να βρεθεί συμβιβασμός στο θέμα της Ελλάδας ανέφερε το Reuters.

“15 ώρες συμπληρώνει η Σύνοδος Κορυφής, απερρίφθη το Grexit στο τραπέζι σειρά ιδιωτικοποιήσεων και η συμβολή του ΔΝΤ” αναφέρει η El Pais στην ηλεκτρονική της έκδοση.

“Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη καθώς η Γερμανία αυξάνει την πίεση” αναφέρουν οι FT.

Για “κατάλογο με φρικαλεότητες” κάνει λόγο το Der Spiegel τα μέτρα, που ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για “ηθελημένη ταπείνωση” της χώρας. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το κείμενο που προσπαθεί να επιβάλει το Eurogroup αποτελείται από τρία μέρη: Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να περάσουν ως την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» των εταίρων. Αυτά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα. Επιπλέον, ζητείται μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και πλήρη ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής ΕΛΣΤΑΤ. Δεύτερον, γράφει το γερμανικό περιοδικό, ακολουθεί μία σειρά αιτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από τις διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα διάσωσης. Τρίτον, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκεί το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να απαντηθεί και το ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους της χώρας. Στη συνέχεια, γράφει το γερμανικό περιοδικό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως τις 20 Ιουλίου και πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θέματα όπως η εξεύρεση τρόπου αντιστάθμισης της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομες τις περικοπές στα συντάξεις το 2012 .

Ο Τσίπρας αρνείται την συμβιβαστική πρόταση των δανειστών, μετά από πολλές ώρες διαβουλεύσεων, αναφέρει η Die Welt.

“Ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο” αναφέρει η Bild. Η Bild αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον Προκοπή Παυλόπουλο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να περάσει από το κοινοβούλιο το πρόγραμμα που θα συμφωνήσει με τους εταίρους, δεδομένης της ισχυρής αντίδρασης, που θα συναντήσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την άρνηση του Ποταμιού να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολλές επιλογές πέρα από το πάει σε εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα. Νωρίτερα πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας ανέφεραν πως το ΔΝΤ έκανε στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων πρόταση για κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ ζητά εγγυήσεις για την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων. Και στα πλαίσια αυτής της λογικής το ΔΝΤ θα ήθελε να δει τεχνοκράτες στην κυβέρνηση, όπως το 2011, οπότε προσωρινά είχαν αναλάβει μη κομματικά στελέχη κάποια υπουργεία υπό την καθοδήγηση του κ. Παπαδήμου. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στην Bild: “Δεν πιστεύουμε ότι ο Σύριζα μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν τους εμπιστευόμαστε”.

“O Τσίπρας δεν τα παρατάει” αναφέρει η Handelsblatt. Μάχη “μέχρι το τελευταίο χιλιοστό του δευτερολέπτου” επιδιώκει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης συνεδριάζουν για 14 ώρες! Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τις άλλες χώρες του ευρώ να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να λάβουν και άλλα δισεκατομμύρια μέσω δανείων από τους πιστωτές. Επί του παρόντος, η σύνοδος κορυφής έχει διακοπεί τέσσερις φορές...

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμύνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έναντι των βασικών απαιτήσεων των ευρωεταίρων. Οι πολιτικοί προτείνουν ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων για δάνεια 50 δισ. ευρώ. Από την άλλη μεριά στελέχη από το ΔΝΤ ανέφεραν πως ο “Τσίπρας διαπραγματεύεται σκληρά προκειμένου να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού αλλά γνωρίζει πως τώρα πρέπει να αποφασίσει...”.

“Η Ευρώπη εκδικείται τον Τσίπρα” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του Guardian. Πακέτο με δρακόντεια μέτρα το τίμημα της διάσωσης. Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους στις Βρυξέλλες που ανέφεραν πως οι απαιτήσεις των δανειστών είναι “εκδίκηση για το δημοψήφισμα που έστησε πριν από μία εβδομάδα: Τον είχαν προειδοποιήσει πως με "ναι" οι όροι θα ήταν καλύτεροι, με "όχι" πολύ σκληρότεροι”. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ “εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης και οι διαγραφές διαφωνούντων και ενδεχόμενος ανασχηματισμός μπορεί να έρθουν ήδη σήμερα [Δευτέρα]”.

Σε “εικονικό πνιγμό” υποβλήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα, με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη σύντομη διακοπή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται ο συντάκτης του Guardian, Ίαν Τρέινορ. Ο κ. Τσίπρας άκουσε κατά τη συνάντηση από την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ελλάδα είτε θα καταστεί ο ειδικού τύπου “ασθενής” της Ευρωζώνης, συμφωνώντας να περάσει άμεσα από τη Βουλή σαρωτικές μεταρρυθμίσεις είτε θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και θα δει τις τράπεζές της να καταρρέουν. Ο εν λόγω Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για “εκτεταμένο εικονικό πνιγμό”, σε μια προσπάθεια να πειστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να συμφωνήσει.

Στη Γαλλία, “Τι παιχνίδι παίζεις Γερμανία;” αναρωτιέται η Liberation, ενώ η Figaro “H Ελλάδα σκάβει το λάκκο ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία”. “Η αδιαλλαξία του Βερολίνου και των χωρών-συμμάχων της θέτει σε κίνδυνο μια έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και ξαναφέρνει στην επιφάνεια το Grexit”, αναφέρει στο εξώφυλλό της η γαλλική εφημερίδα.

“Ελλάδα, λίγες ώρες για τη διάσωσή της” αναφέρει η Stampa.

“Ελλάδα τώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Corriere de la Sera.

“Ελλάδα, η αποικία της Ευρώπης” είναι ο τίτλος της Fatto il Quotidiano.

“Η Ευρώπη τηρεί σκληρή γραμμή” είναι ο τίτλος της WSJ. Η ευρωζώνη βρίσκεται πιο κοντά σε μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά η συμφωνία που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιλαμβάνει όρους που περιγράφουν την πλήρη παράδοση της Αθήνας στα αιτήματα των δανειστών.

“Μέχρι και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των ηγετών της ευρωζώνης για την ελληνική κρίση” αναφέρουν οι ΝΥΤimes. Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο “γιατί το ελληνικό ζήτημα έχει σημασία” σημειώνει πως παρότι η Ελλάδα αντιστοιχεί σε ένα μικρό μέρος της συνολικής ευρωπαϊκής οικονομίας, η μοίρα της χώρας είναι σημαντική, ενώ εξετάζει το χρέος και άλλων κρατών της ηπείρου.

Επικρίσεις για την Γερμανία για την άρνησή της να αποδεχθεί την “παράδοση” της Ελλάδας στον αμερικανικό Τύπο.

Η Γερμανία δεν θέλει να σώσει την Ελλάδα. Θέλει απλά την ταπείνωσή της αναφέρει η Washington Post. “Αυτό το τελευταίο μελόδραμα που παίζεται στις Βρυξέλλες μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να συνεδριάζουν για το αν θα εγκρίνουν ή όχι μια νέα ελληνική διάσωση, φαίνεται κάτι παραπάνω από παράλογο. Σε σημείο να σκέφτεται κανείς πώς αυτοί οι άνθρωποι αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης. Τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα επέστρεψε με μια πρόταση που είχε επεξεργαστεί μαζί με τους Γάλλους και ήταν ενάντια στις προθέσεις του λαού έτσι όπως φάνηκαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα”, αναφέρει το άρθρο. Κι όμως, όσο κοντά φαίνεται η λύση, άλλο τόσο μακριά μπορεί να είναι. Το άρθρο αναφέρει πως το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από λίγες εβδομάδες. Το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε υπολογιστεί στο 1% του ΑΕΠ, έχει πάψει να είναι στόχος. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν πίστωση, ενώ το σύνολο της οικονομίας έχει, ουσιαστικά, τερματιστεί. Γι' αυτό και η Ευρώπη εκτιμά πως η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Καμία σχέση με τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ που ζήτησε η Αθήνα. Μόνο που αυτό σημαίνει περισσότερη λιτότητα.

“Ουσιαστική παράδοση της Ελλάδας δεν είναι αρκετή για τη Γερμανία η οποία θέλει αλλαγή καθεστώτος και ταπείνωση” γράφει ο P. Krugman στους NYTimes.

Φωτογραφίες από κοιμισμένους ακόμα και στα πατώματα δημοσιογράφους – ανταποκριτές στις Βρυξέλλες κοσμούν αρκετές από τις ιστοσελίδες του ευρωπαϊκού Τύπου.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, el pais, der spiegel, die welt, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, ελλαδα, twitter, bbc, βρυξέλλες, reuters, ηλεκτρονική, spiegel, ΦΠΑ, ζητείται, ελστατ, υπουργοι, τσιπρας, εκλογες, bild, συριζα, ΔΝΤ, παπαδημος, guardian, δημοψηφισμα 2015, αθηνα, μερκελ, γαλλια, βουλη, liberation, figaro, wsj, νέα, χρεος, washington, λύση, αεπ, τραπεζες, σημαίνει, krugman, nytimes, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ανασχηματισμος, δημοψηφισμα, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλέξης τσίπρας, ζητείται, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, αεπ, γερμανια, δανεια, ελστατ, εξοδος, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, bbc, bild, el pais, guardian, nytimes, reuters, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, αξιοπρεπεια, απλα, ασφαλιστικο, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, δικτυα, ευρω, ειπε, εβδομαδα, εν λόγω, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδια, κυβερνηση, κειμενο, λύση, λογο, μακρια, μοιρα, μικρο, ουσιαστικα, ρεκορ, συνεχεια, σειρα, σημαδια, τρια, τιτλος, φθινοπωρο, ωρες, der spiegel, die welt, εφαρμογη, figaro, ηγετες, η εφημεριδα, krugman, liberation, washington, πακετο, παιχνιδι, πληροφοριες, σημαίνει, spiegel, θεματα
Τυχαία Θέματα