Ο Τύπος στον κόσμο

Η πιο καθοριστική μέρα για την Ελλάδα επισημαίνει στο σύνολό του ο διεθνής Τύπος.

Για Ελλάδα: “Η Ελλάδα έτοιμη για κρίσιμες συνομιλίες” αναφέρει το BBC. Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα κρίσιμο 24ωρο καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν με μια

έκτακτη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, η οποία μπορεί να άρει το αδιέξοδο γύρω από την κρίση χρέους της χώρας. Χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας έστειλε μια σειρά νέων προτάσεων που έχουν στόχο να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της χώρας για το δάνειο προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ ευρώ. Ένας αξιωματούχος της Ε.Ε δήλωσε πως οι προτάσεις είναι πολλά υποσχόμενες. (...) Οι τρεις θεσμοί θα πρέπει σήμερα να δώσουν το “πράσινο φως” σε μια συμφωνία που προσφέρει η Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες τη Δευτέρα έχουν ξεκάθαρη στόχευση. Ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Martin Selmayr είπε μέσω Twitter ότι η τελική προσφορά από πλευράς Ελλάδας έχει ήδη ληφθεί από τους πιστωτές. Δήλωσε, επίσης, ότι αποτελεί μια “καλή βάση για πρόοδο”.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει μεταρρυθμίσεις ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα” αναφέρει η DW. O Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες σε μια τελευταία προσπάθεια να διαπραγματευθεί μια λύση στη συνεχιζόμενη κρίση. Αυτή τη στιγμή η αβεβαιότητα παραμένει για όλους που συμμετέχουν στις έκτακτες συνομιλίες. Μιλώντας στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο καθώς και στον πρόεδρο της Κομισιόν χθες ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για “μια κοινά συμφέρουσα συμφωνία” σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης. Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μιλάνο ο Ολάντ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα κατέθεσε νέες προτάσεις αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τις νέες αυτές ιδέες. Οι προτάσεις αυτές που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες προκειμένου να πείσει τους εταίρους του της Ευρωζώνης και μάλλον θα επικεντρωθούν στο συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Κρητικό από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών με έδρα το Βερολίνο.

Σύμφωνα ωστόσο με την DW δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στους αναλυτές σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της αποψινής Συνόδου και για το εάν τελικά σήμερα θα σημάνει το τέλος του ευρώ για την Ελλάδα.

“Υπό πίεση η Ελλάδα για να καταλήξει σε μια συμφωνία πριν από τη Σύνοδο με τους πιστωτές της” αναφέρουν οι FT στο βασικό τους θέμα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των 7.2 δισ που τόσο χρειάζεται η χώρα στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου απόψε το βράδυ και πιέζουν την Αθήνα να καταλήξει νωρίτερα σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της. Σε μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών χθες ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλ. Τσίπρα οι πρώτοι ξεκαθάρισαν στον Έλληνα πρωθυπουργό να μην περιμένει διαπραγματεύσεις στο υψηλότατο επίπεδο στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την ουσία του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που χρειάζεται η Αθήνα για να απελευθερωθούν τα απαραίτητα χρήματα. Θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία πριν τη Σύνοδο προκειμένου οι ηγέτες να συζητήσουν τη δυνατότητα μετά μιας ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο ενός τρίτου σχεδίου βοήθειας. (...) Το σχόλιο σημειώνει πως οι δανειστές θα προτείνουν 6μηνη παράταση, ενώ η ελληνική μεριά θέτει στην κορυφή το ζήτημα της απόφασης για μείωση του χρέους. Η εφημερίδα γράφει πως χτυπούν προειδοποιητικές καμπάνες για τα 7,2 δισ. ευρώ ανακύκλωσης του χρέους. Ο φόβος ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει οδήγησε σε μαζική εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανεβάζοντας την πιθανότητα ενός κεφαλαιακού ελέγχου μέσα στην εβδομάδα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προειδοποίησε ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης. Ο κ. Τσίπρας έχει απαιτήσει μια αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους κατά 180% και η οποία θα αποτελεί μέρος μια συμφωνίας που θα απελευθερώσει την τελευταία δόση της βοήθειας προς τη χώρα του. Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι εάν τελικά θέλει να αποδεχθεί νέα μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα μια μελλοντική ελάφρυνση του χρέους. (...) Χωρίς συμφωνία τη Δευτέρα η Αθήνα δεν θα μπορέσει μάλλον να αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ ύψους 1,5 δισ ευρώ και θα γίνει μέλος χωρών όπως η Ζιμπάμπουε, η Κούβα και το Σουδάν που χρεοκόπησαν για τον ίδιο λόγο. (...) Η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας θα μπορούσαν να ζητήσουν κεφαλαιακούς ελέγχους εάν δεν υπάρξει συμφωνία απόψε.

Reuters: Ο Στουρνάρας προειδοποίησε τους τραπεζίτες για δύσκολη Τρίτη.

ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας υγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με υψηλόβαθμους τραπεζίτες την Παρασκευή, για να συζητήσουν την διογκούμενη κρίση στον τραπεζικό κλάδο, ύστερα από "πλημμύρα” εκταμιεύσεων που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ ημερησίως, προς το τέλος της εβδομάδας. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας προειδοποίησε τους τραπεζίτες να προετοιμαστούν για μια δύσκολη ημέρα την Τρίτη, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης την Δευτέρα. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι ο Γ. Στουρνάρας δεν μίλησε για την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες, αλλά κατέστησε σαφές ότι η κατάσταση θα είναι πολύ σοβαρή.

Bloomberg: Σε σκληρή γραμμή σήμερα η Μέρκελ. Ο Αλέξης Τσίπρας “δοκιμάζει” την υπομονή της Άνγκελα Μέρκελ, βάζοντας σε κίνδυνο την καλύτερη ελπίδα που έχει για να διατηρήσει τη χώρα του στην ευρωζώνη. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αν και η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει πως θέλει να διατηρήσει ανέπαφη την ευρωζώνη, ωστόσο ο Τσίπρας μάλλον υπερεκτιμά την προθυμία της να συμβιβαστεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο για την βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης. Η στάση της Μέρκελ στηρίζεται από εκτίμηση της καγκελαρίας ότι η οικονομική επίπτωση στη Γερμανία μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα περιορίζονταν στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, ανέφερε η πηγή. Καθώς η Μέρκελ σκληραίνει τον τόνο της, θα φέρει αυτούς τους υπολογισμούς στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, λέει το πρακτορείο. “Η Μέρκελ εξακολουθεί να τείνει το χέρι προς τους Έλληνες, όμως είναι αρκετά ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή ότι δεν θα κινηθεί πέρα από το μέσο του τραπεζιού για να σφραγίσει μια συμφωνία με κάθε κόστος”, σχολίασε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING-DIba AG. “Οι Έλληνες πρέπει να ξυπνήσουν γρήγορα και να καταλάβουν πως η Γερμανία έχει κάνει τα μαθήματά της και έχει υπολογίσει πως ένα Grexit είναι διαχειρίσιμο”.

“Η ελληνική κρίση χρέους: Η πρόταση του Τσίπρα έγινε δεκτή στις Βρυξέλλες ως καλή βάση για πρόοδο στις συνομιλίες” αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με τον Guardian, η Αθήνα είπε πως οι νέες της προτάσεις έχουν στόχο μια “καθοριστική, τελική λύση” προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις θα διεξαχθούν μια σειρά συναντήσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Εκτός από τον Τσίπρα έχει μια σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ΕΚΤ τη Δευτέρα, ενώ την ίδια ώρα θα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ για να συζητήσει εάν θα αυξηθεί η έκτακτη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες εκ νέου, μετά τις έντονες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λόγων των εκροών καταθέσεων, ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι παρότρυνε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευθούν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, λέγοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία που θα είναι καλή για όλες τις πλευρές. Στο πλαίσιο της εξάμηνης παράτασης η Ελλάδα θα λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί από ΕΕ και ΔΝΤ, καθώς και τα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία προβλέπεται να εκταμιευθούν άμεσα προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή χρεών προς ΔΝΤ και ΕΚΤ. Ο Guardian επικαλείται αξιωματούχους που ειδικά για την αναδιάρθρωση του χρέους αναφέρουν πως οι δανειστές θα δεσμευθούν, αλλά θα τη συσχετίσουν με όρους συνδεδεμένους με το επόμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση που έστειλε στους θεσμούς κάνει αναφορές στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα που ξεπερνούν τις μέχρι τώρα «κόκκινες γραμμές» της. Στις υπαναχωρήσεις περιλαμβάνονται νέοι φόροι, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, αλλά και η μείωση των υψηλότερων συντάξεων.

Από την πλευρά του ο Wolfgang Munchau σε άρθρο του στους FT αναφέρει πως “η πραγματική πρόκληση είναι να σωθεί η Ευρωζώνη”. Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον της Ελλάδας. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συναντηθούν ξανά για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το μέλλον της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Το τελευταίο είναι πιο σημαντικό μακροπρόθεσμα: Μια υγιής Ευρωζώνη θα μπορούσε ακόμα και να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να “προοδεύσει”.

Αλλά μια “ανάπηρη” Ευρωζώνη δε θα είναι λιγότερο ανάπηρη αν η Ελλάδα παραμείνει μέλος. Μια διπλή αποτυχία θα ήταν καταστροφή.

Στον Guardian ο Larry Elliot κάνει λόγο για την ημέρα όπου το ελληνικό δράμα κορυφώνεται. Η σκηνή έχει στηθεί για την χρεοκοπία της Ελλάδας για τα χρέη της και πιθανόν για έξοδό της από το ευρώ. Αλλά, όπως στα καλύτερα θεατρικά έργα υπάρχει μάλλον περισσότερο από ένα τέλος. “Ο Τσίπρας έχει μπροστά του μια μεγάλη απόφαση. Ξεκάθαρα οι πιστωτές θα λάβουν περισσότερα από ό,τι εκείνος. Εάν ανταποκριθεί θα έχει πολλά πολιτικά προβλήματα πίσω στη χώρα του. Εάν παραμείνει επιθετικός τότε θα πρέπει αύριο να έρθει αντιμέτωπος με κεφαλαιακούς ελέγχους. Όπως κάθε καλό θεατρικό έργο υπάρχουν πολλά από ένα μόνο τέλος για τον Τσίπρα της Αθήνας. Η σκηνή έχει στηθεί για την τελική πράξη του δράματος.

“Διαδοχικές συναντήσεις του Τσίπρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο” αναφέρει η Figaro. “Η Ελλάδα διαπραγματεύσεις της τελικής ευκαιρίας” αναφέρει σε δημοσίευμα η Figaro.

“H Ελλάδα σε πτώχευση;” αναρωτιέται η Liberation και συμπληρώνει “οι τρεις δρόμοι του Τσίπρα”.

“Εντατικές συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής” αναφέρει η Monde.

“H τύχη της Ελλάδας κρίνεται σήμερα” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της βελγικής Soir. Mια γελοιογραφία που απεικονίζει μια γιαγιά από τη μια μεριά και την Κριστίν Λαγκάρντ από την άλλη αναφωνούν μαζί: “Αλέξη θα αποφασίσεις;”

“Μια ακόμα κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες” ο τίτλος της οικονομικής L' Express.

Δημοσκόπηση της Parisien με ερώτημα για το εάν θα πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Το 79,1% λέει να βγούμε και το 20,9% να μείνουμε.

“Αυξάνεται η πίεση για μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα” είναι ο τίτλος της El Pais. Η Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ αύξησαν τις τελευταίες ώρες την πίεση προκειμένου να μη συμβεί ένα νέο αδιέξοδο. Ο Τσίπρας προσφέρει ένα νέο καθοριστικό σχέδιο για να διευκολυνθεί μια συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

“H Κομισιόν αποδέχεται τις προτάσεις της Ελλάδας ως βάση για συνομιλίες” αναφέρει η Die Welt.

Handelsblatt: Η Ε.Ε έχει έτοιμα σχέδια με την Ελλάδα εντός και εκτός ευρώ. Αυτή την εβδομάδα θα ληφθεί η απόφαση. Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ ή όχι; Όποια και αν είναι η απάντηση το σίγουρο είναι ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν έτοιμο το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Μια δεύτερη περίπτωση της Ελλάδα, δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ αναφέρει ηHandelsblatt. Σπάνια ήταν μια ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής κάτω τόσο άσχημες συνθήκες.

“Η Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα μπορεί να είναι μόνο μια Σύνοδο Κορυφής ώστε να ληφθεί η απόφαση, όταν υπάρχει στον ορίζοντα μια βάση ώστε να ληφθεί η απόφαση”, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά αυτή η βάση - για μια συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα στην ουσία δεν υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα. Ακόμη και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πιστεύει πλέον τόσο πολύ επιτυχία.

Ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιβάλλον του αναφέρει πως οι πιθανότητες είναι 50% - 50% για επίτευξη ή μη μιας συμφωνίας αναφέρει η Handelsblatt.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, capital controls, εκτακτη εισφορα, el pais, die welt, ελλαδα, bbc, βρυξέλλες, τσιπρας, χρεοκοπια, ΔΝΤ, twitter, προσφορες, λύση, μερκελ, ΦΠΑ, αθηνα, τραπεζες, αναδιαρθρωση, νέα, χρεος, ΕΚΤ, reuters, στουρναρας, capital, bloomberg, guardian, φοροι, δραμα, θεατρο, figaro, liberation, monde, express, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, καθαρα δευτερα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, σχεδιο αθηνα, ξανα, αλέξης τσίπρας, χωρες, βερολινο, γερμανια, εδρα, ζιμπαμπουε, θεμα, μιλανο, νεα μετρα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τυχη, ωρα, bbc, capital, el pais, express, guardian, αρθρο, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ατομο, βοηθεια, βραδυ, βρυξέλλες, γινει, δανειο, δευτερα, δυνατοτητα, εγινε, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελπιδα, εβδομαδα, εργα, επιτυχια, ετοιμο, εφημεριδα, υγιης, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπομονη, κυβερνηση, κουβα, λεπτομερειες, λύση, λογο, μειωση, ουσια, πεμπτη, περιβαλλον, πηγη, πιθανοτητες, προβληματα, σιγουρο, σειρα, σχεδια, σχεδιο, τριτη, τιτλος, φοβος, χερι, ωρες, die welt, ετοιμη, figaro, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, ing, liberation, monde, μπροστα, πηγες, σκηνη, τραπεζα, ουασινγκτον, γιαγια
Τυχαία Θέματα