Ο Τύπος στον κόσμο

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής επικεντρώνεται ο διεθνής Τύπος περιγράφοντάς την ως τελευταία ευκαιρία για μια λύση για την Ελλάδα ενώ εκφράζονται ανοιχτά ανησυχίες για πιθανή κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.Για Ελλάδα: “Η Ε.Ε συγκαλεί κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ύστερα από την αποτυχία των συνομιλιών για την Ελλάδα” αναφέρουν οι FT. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συγκάλεσαν

μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σε μια τελική προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από το κοινό νόμισμα μετά από την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία, προκειμένου να απελευθερωθούν τα απαραίτητα χρήματα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που είναι επικεφαλής των Συνόδων Κορυφής δήλωσε ότι η αποτυχία των υπουργών Οικονομικών χθες το απόγευμα σημαίνει πως τώρα είναι η ώρα να συζητηθεί άμεσα η ελληνική κρίση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. (...) “Το κλειδί είναι η αποκατάσταση ενός διαλόγου με ενήλικες στην αίθουσα” δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ η επικεφαλής του ΔΝΤ, που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση. Παρά το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε μια νέα πρόταση – λύση που θα οδηγούσε αυτόματα την περικοπή εξόδων σε περίπτωση που ο κρατικός προϋπολογισμός αποτύγχανε, ωστόσο σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης το σχέδιο του αποτελούσε μια παρερμηνεία των κανόνων της Ε.Ε και απορρίφθηκε από όλους στην αίθουσα συνεδριάσεων. Αντιθέτως, μάλιστα οι συνάδελφοι του Βαρουφάκη δεν έκρυψαν την έντονη δυσφορία τους για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με δύο ανώτατες πηγές που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση ο Μπενουά Κερέ μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ υπεύθυνος για τη διαχείριση κρίσεων προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας είχε γίνει τόσο σοβαρή που δεν ήταν σίγουρος εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν τη Δευτέρα. Ωστόσο, η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή τη διαρροή.

Στο πρωτοσέλιδο τους όπως και τους βρετανικούς Times αλλά και στον Guardian υπογραμμίζεται ο κίνδυνος κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Από χθες άλλωστε οι ίδιες εφημερίδες έδιναν έμφαση στην κατάρρευση των κρατικών εσόδων τον Μάϊο. “Οι Ελληνικές τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς έχουν πανικοβληθεί οι καταθέτες” αναφέρουν οι Times. “Ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες την ώρα που καταρρέουν οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα” αναφέρει από την πλευρά του ο βρετανικός Guardian. Την ίδια ώρα, και η Monde ανέφερε ότι το ερώτημα πλέον που πλανάται είναι “εάν θα επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι”. Από την πλευρά της, η Figaro κάνει λόγο για τον χρόνο, που μετρά αντίστροφα και δίνει έμφαση στις δηλώσεις της Λαγκάρντ “είναι επείγον να αποκατασταθεί ο διάλογος”.

Στο κεντρικό άρθρο τους οι FT σημειώνουν πως “ο Τσίπρας θα πρέπει να δεχθεί την πρόταση των δανειστών”. Για “ανέντιμο χαρτί” που έχει στα χέρια του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το άρθρο σημειώνοντας πως είναι ο τρόμος που προκαλεί η ιδέα του Grexit, στους “λογικούς” Ευρωπαίους, όπως η καγκελάριος Μέρκελ. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως υπάρχει ένα κενό μόλις 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή των σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης και θεωρεί πως η τελευταία προσφορά των δανειστών, αν και απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν συμπεριλάβει κάποια ελάφρυνση του χρέους, όπως ζητάει το ΔΝΤ. “Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε για τον κ. Τσίπρα ένα τρόπαιο νίκης για να επιδείξει στους εγχώριους αμφισβητίες”, τονίζει το δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt με τίτλο “Τελευταία πράξη για τον Τσίπρα”.Κορυφώθηκε χθες το ελληνικό δράμα, καθώς ο Γ. Βαρουφάκης απογοήτευσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα. Τώρα μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να σώσει τη χώρα του, λίγο πριν την καταστροφή. Η γερμανική εφημερίδα επίσης αναρωτιέται αν η Ελλάδα χάνεται και αναφέρει πως την Πέμπτη το βράδι για τον 'Ελληνα υπουργό Οικονομικών ήταν η τελευταία ευκαιρία ώστε να αντιληφθεί πως οι εταίροι του απέδωσαν τελεσίγραφο.

Η Ευρωομάδα συμφώνησε με το βοηθητικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι το τέλος ώστε να καταφέρει να καταβάλει τις επικείμενες πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφώνησε με τους εταίρους μόνο σε ένα μικρό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. Ο Έλληνας οικονομολόγος ο οποίος θέλει να επιβάλει τις ιδέες του σχετικά με την οικονομική πολιτική στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ είναι εκτός παιχνιδιού. Τώρα τα πάντα είναι στο χέρι του Τσίπρα. Μόνο εκείνος μπορεί να σώσει τη χώρα του λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή καθώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται η Ελλάδα επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. Η οικονομία και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν τελικά αν ο Τσίπρας επιλέξει τη χρεοκοπία. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει καλπασμό του πληθωρισμού, μαζική ανεργία, φτώχεια και πείνα...

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας επικεντρώνεται το BBC σε ένα από τα βασικά του θέματα. Μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα συγκληθεί τη Δευτέρα μετά την αποτυχία να επιλυθεί η ελληνική κρίση χθες στο Eurogroup. Ο επικεφαλής του Eurogroup μάλιστα δήλωσε ότι “υπήρξε πολύ μικρή πρόοδος και πως δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα”. Παράλληλα, σημείωσε πως πλέον παραμένει ελάχιστος χρόνος για την Ελλάδα.

“Ελληνική κρίση χρέους: η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ σκοντάφτοντας μετά από μια συνεδρίαση του Eurogroup, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ” αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg. Η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ καθώς μια ακόμα συνεδρίαση του Eurogroup απέτυχε να φθάσει σε συμφωνία οδηγώντας τελικά στη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής, τη Δευτέρα. Την ώρα που η ΕΚΤ προετοιμαζόταν για μια έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή χιλιάδες Έλληνες βρέθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στην Αθήνα ζητώντας άμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα απέδωσε σε συνωμοσία τον εκβιασμό προς την Ελλάδα και την κατάρρευση των συνομιλιών, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πως μια συμφωνία θα μπορούσε τελικά να επιτευχθεί. Στη “σκιά” ενός πιθανού ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων οι βασικοί πρωταγωνιστές του “παιχνιδιού” πρέπει άμεσα να αποφασίσουν για την τύχη της Ελλάδας. Πάντως, ενώ άλλοι εκφράζουν ανοιχτά την αγανάκτησή τους, κάποιοι άλλοι όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κρατούν σιγήν ιχθύος.

Δύο πρόσωπα, δύο ιστορίες αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Bild σκιαγραφόντας τον Γ. Βαρουφάκη και την Άνγκελα Μέρκελ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης χθες, χαλαρώνει κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, και με ένα γέλιο στο πρόσωπό του αποτυπώνεται πως είναι καλά πράγματα. Και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χθες στη Bundestag: εμφανίζεται σοβαρή, πιεσμένη και σχεδόν απελπισμένη. Η “πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο” κινδυνεύει να εξαπατηθεί από τους γελοίους Έλληνες αναφέρει η Bild! Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στον Γιάνη Βαρουφάκη τονίζοντας:

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με σκούρο κουστούμι χωρίς γραβάτα προσέρχεται στο Eurogroup έχοντας κατά νου πως η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου Συμβουλίου ο Βαρουφάκης συνομιλεί με την Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με τη Bild. Έξω από την πόρτα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε προειδοποιεί “τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα”. Ο Βαρουφάκης εμφανίζεται αδιάφορος στην αίθουσα συνεδριάσεων καθώς είναι βέβαιος πως στο τέλος η Ευρώπη θα πληρώσει. Σίγουρα...

Από χθες το απόγευμα ενδιαφέρον προκαλεί το δημοσίευμα της Die Zeit που κάνει λόγο για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Επικαλούμενη πληροφορίες από διαπραγματευτικούς κύκλους η εφημερίδα κάνει λόγο για “δραματική στροφή” στο ελληνικό ζήτημα και υποστηρίζει ότι οι εταίροι, σε μία «τελευταία προσφορά», θα προτείνουν παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και μάλιστα με χρηματοδοτική ανάσα για την Ελλάδα, δηλαδή με κονδύλι περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αρχικά είχε προϋπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με αυτά τα χρήματα πρόκειται να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στους επόμενους μήνες. Σε αντάλλαγμα, ωστόσο, η Ελλάδα θα κληθεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν προταθεί στην περίφημη “συνάντηση των πέντε” πριν από δύο εβδομάδες στην καγκελαρία του Βερολίνου, εκτιμά η Zeit.

Σύμφωνα πάντα με αυτές τις πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτή τη νέα παράταση του προγράμματος, καθώς θεωρεί ότι δεν ισχύουν πλέον οι σχετικές προϋποθέσεις. Αν πράγματι αποχωρήσει, αυτό θα προκαλούσε σκεπτικισμό στο Βερολίνο. Αναμένεται ωστόσο να συνεχιστούν οι συνομιλίες με όλους για να συμφωνηθεί από το 2016 ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα με την Zeit να κάνει λόγο για “μικρό έως μέσο διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ”. Και εδώ, σημειώνεται, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μόνο εφόσον οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε ένα ακόμη “κούρεμα χρέους” για την Ελλάδα, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται εύκολο.

Από την πλευρά του το δίκτυο DW δίνει έμφαση στη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και φέρει τον τίτλο “Έλληνες διαδηλωτές παροτρύνουν τη κυβέρνηση να φθάσει σε συμφωνία”. Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας απαιτώντας μια συμφωνία, που θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η Ε.Ε πάντως προχωρά σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σε μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί λύση, καθώς ο χρόνος εκπνέει.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, λύση, ελλαδα, βρυξέλλες, χρεοκοπια, σημαίνει, ΔΝΤ, νέα, προυπολογισμος, ΕΚΤ, τραπεζες, times, guardian, monde, figaro, τσιπρας, συριζα, μερκελ, προσφορες, δραμα, bbc, bloomberg, αθηνα, σόιμπλε, bild, zeit, συνταγμα, διαδηλωσεις, γερμανος, εφημεριδες, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, βερολινο, γυναικα, εξοδος, οικονομια, προγραμμα, τυχη, φτωχεια, ωρα, bbc, bild, bloomberg, guardian, times, αρθρο, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ανεργια, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γελιο, γινει, δευτερα, δηλωσεις, δικτυο, ευκαιρια, ευκολο, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, ευρωπη, εφημεριδα, ζωνη, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κλιμα, λύση, λουξεμβουργο, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μικρο, παντα, πεμπτη, πορτα, πρωταγωνιστες, σιγουρα, σιγουρος, συνεχεια, συγκεντρωση, σόιμπλε, συγκεντρωση στο συνταγμα, σχεδιο, χερι, χρονος, εμφαση, figaro, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, κομματι, monde, πακετο, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα, χερια, zeit
Τυχαία Θέματα