Ο Τύπος στον κόσμο

Στη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες επικεντρώνεται ο διεθνής Τύπος, στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων. Υπήρξε πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία σχολιάζουν στο σύνολό τους κυρίως οι γερμανικές εφημερίδες.Για Ελλάδα: «Μια συμφωνία για την κρίση χρέους της Ελλάδας είναι κοντά» αναφέρει το βρετανικό BBC

σε ανταπόκριση του από τις Βρυξέλλες και σε ένα από τα βασικά θέματα, που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι συζητήσεις, που είχε στις Βρυξέλλες για την κρίση χρέους της Ελλάδας ήταν εποικοδομητικές και πιστεύει ότι μια συμφωνία διαφαίνεται σιγά –σιγά». Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η χώρα του συνεχίζει να απορρίπτει κάποιες από τις προτάσεις, που έχουν καταθέσει οι πιστωτές. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι συζητήσεις του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν ήταν «πολύ καλές» και θα επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι «η Ελλάδα και οι πιστωτές της ήταν τώρα πολύ κοντά σε μια συμφωνία σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα» το οποίο όπως είπε σημαίνει ότι θα πάμε μπροστά «χωρίς τα σκληρά μέτρα λιτότητας του παρελθόντος». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «Υπάρχουν κάποια σημεία, που κανείς δεν τα θεωρεί βάση μιας συζήτησης. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες».

Σε ανάλυσή του, ο Ρόμπερτ Πρέστον, οικονομικός συντάκτης του βρετανικού δικτύου σημειώνει μεταξύ άλλων «με την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 300 εκ ευρώ να εκπνέει την Παρασκευή και μια ακόμα ύψους 1,3 δις ευρώ έως το τέλος του μήνα επανέρχεται ένα γνωστό ζήτημα. Η διένεξη για το εάν οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα απελευθερώσουν τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να τους δοθούν πίσω κάποια χρήματα και να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία. Ή να το θέσω κάπως αλλιώς, όλα εξαρτώνται από το εάν το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη αποφασίσουν να συνεχίζουν να προσποιούνται ότι η Ελλάδα είναι ένας υγιής και φερέγγυος οφειλέτης. Αλλά αυτό κανονικά δεν σας λέει κάτι σημαντικό για εκείνους που σας χρωστούν χρήματα, όταν θα πρέπει να τους δανείσετε ξανά προκειμένου να συνεχίσουν να σας πληρώνουν;».

Την ίδια ώρα το Bloomberg σημειώνει «το ελληνικό αδιέξοδο παραμένει». Ένας ακόμα γύρος συνομιλιών στο ανώτατο επίπεδο απέτυχε να δώσει λύσει στο αδιέξοδο που παραμένει μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της καθώς ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τις προτάσεις, που θα ξεκλείδωναν τα απαραίτητα χρήματα, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η βάση για μια συμφωνία θα πρέπει να είναι η ελληνική πρόταση προκειμένου να αποφευχθεί η περικοπή δαπανών και αύξηση φόρων, που προτείνουν οι πιστωτές. «Οι ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε και επεσήμανε ότι ‘δεν θα πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος». Από την πλευρά της η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της σημειώσε ότι «η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί και πρόοδος σημειωθηκε όσον αφορά την κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών, στη βάση διάφορων προτάσεων». Όσον αφορά την αποπληρωμή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ που εκπνέει την Παρασκεύη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «μην ανησυχείτε».

“Αισιοδοξία, αλλά όχι άρση του αδιεξόδου, στις συνομιλίες για την Ελλάδα» αναφέρει η DW. Οι κρίσιμες συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε άρση του αδιεξόδου, αλλά και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις, που κρίνονται απαραίτητες για την απελευθέρωση της νέας δόσης προς την Ελλάδα πρόκειται να συνεχιστούν. Αναδημοσιεύοντας τα τηλεγραφήματα του Γερμανικού και του Γαλλικού πρακτορείου η DW σημειώνει «οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις διαπραγματεύσεις που χρειάζεται να εφαρμόσει η Ελλάδα για να λάβει 7,2 δις ευρώ που έχουν απομείνει από το πρόγραμμα διάσωσης. Ένα κρίσιμο τεστ για το πόσα χρήματα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα θα έρθει την Παρασκευή, όπου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 300 εκ ευρώ». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνησή του απορρίπτει κάποιες από τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που της έχουν θέσει οι πιστωτές της Αθήνας, που περιλαμβάνουν περικοπές σε συντάξεις και αύξηση των φόρων . «Υπάρχουν σημεία που δεν μπορεί κανείς να τα εκλάβει ως βάση για συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Χωρίς, πάντως, τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και πιθανόν εκτός ευρώ. Αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει πια τον χρόνο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο έως το τέλος του μήνα, οπότε και λήγει στην ουσία η χρονική επέκταση του προγράμματος διάσωσης.

«Συνεχίζεται το παζάρι για την Ελλάδα» αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Επιμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός να θεωρεί «ρεαλιστική» μόνο την πρόταση της κυβέρνησής του, μετά τη συνάντησή του με τον Γιούνκερ και άλλους. Δεν μπορεί να αποδεχθεί μείωση στον προϋπολογισμό. Ξεχνά όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει αύριο να πληρώσει. Εξάλλου η FAZ αναφέρει και την απάντηση του Τσίπρα όταν μετά τη συνάντηση ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ που λήγει την Παρασκευή. «Μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Εποικοδομητικές οι συνομιλίες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα» αναφέρει από την πλευρά της η Die Welt. Υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας, όμως οι χθεσινές συνομιλίες δεν οδήγησαν σε άρση του αδιεξόδου, ακόμα και εάν οι συμμετέχοντες έκαναν λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες.

«Πάλι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν» λέει η Handlesblatt. Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης πως η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου, η επόμενη πρόοδος και ειδικότερα το μοτίβο «ελληνικό δράμα» θα επαναληφθεί. Αλλά αυτό που όλοι περιμένουν - μια λύση στην διαμάχη του χρέους - δεν θα έρθει «ούτε σήμερα ούτε αύριο»...Επίσης το άρθρο αναφέρεται και στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων συντηρητικών μετά τη συνάντηση, οι οποίοι επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις. «Η βασική αρχή της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης θα παραμείνει σε ισχύ στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει για τον Τσίπρα ότι θα πρέπει να υπαναχωρήσει σε σχέση με κάποιες προεκλογικές του υποσχέσεις», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Έδωσε στους ανθρώπους πάρα πολλές ελπίδες, πάρα πολλές κενές υποσχέσεις», πρόσθεσε ο Βέμπερ. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής επανέλαβε ότι οι πιστωτές της Αθήνας αναζητούν μια συμβιβαστική λύση. Αποφασιστικής σημασίας θα είναι, εκτίμησε ο ίδιος, το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πει στους πολίτες του ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στις συντάξεις και την αγορά εργασίας. Εξάλλου η Handelsblatt αναφέρεται και στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι δεν αναμένει να σημειωθεί γρήγορα πρόοδος στις συζητήσεις. «Ούτε σήμερα ούτε αύριο δεν θα υπάρξει μια τελική λύση», εκτίμησε.

«Υπήρξε σύγκλιση, αλλά όχι αποφασιστική πρόοδος» αναφέρει η Die Zeit. Η εφημερίδα προτάσσει τη δήλωση του Τσίπρα ότι απέρριψε το αίτημα των πιστωτών για μείωση των συντάξεων και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση, αλλά όχι αποφασιστική πρόοδος». «Προφανώς οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δεχθούν μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα», σχολιάζει η Zeit, εξηγώντας ότι αυτό είναι ένα δείγμα ότι οι δύο πλευρές έρχονται πιο κοντά σε μια λύση.

Η γαλλική Monde αναφέρει πως «Ελλάδα και πιστωτές αδυνατούν να επιλύσουν τις διαφορές τους». H Ελλάδα και οι πιστωτές της, απέτυχαν να συμφωνήσουν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί να απελευθερώσουν γρήγορα μια δόση της οικονομικής βοήθειας ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση της χώρας. Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολλά, πολλοί ήλπιζαν ότι θα δινόταν μία λύση. Ωστόσο οι διαφορές παραμένουν μεταξύ Αθήνας αφενός και των δανειστών της, της ΕΕ και του ΔΝΤ, από την άλλη. Κάθε πλευρά κατέθεσε πράγματι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το δικό της σχέδιο μεταρρύθμισης του και τη φιλοδοξία να γίνει η βάση για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται. Ο χάρτης της Αθήνας, περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, τη σταδιακή ενοποίηση των ταμείων συντάξεων, την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Στο σχέδιο των πιστωτών, «υπάρχουν ζητήματα που κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ως βάση για συζήτηση" , σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση καθώς η Ελλάδα «έχει υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια μεγάλη οικονομικής καταστροφής [...]. Προτάσεις όπως η περικοπή συντάξεων ή αύξηση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για συζήτηση. «Η ελληνική πρόταση παραμένει η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι» δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.Ο χρόνος εξαντλείται για μια συμφωνία, ενώ η Ελλάδα, στερήθηκε από την καταβολή των δόσεων από τον Αύγουστο.Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα πριν από το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές. Μια συνεδρίαση της Ευρωομάδας εργασίας, το σώμα που προετοιμάζει το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σήμερα για να γίνει ένας απολογισμός.

Από την πλευρά της, η WSJ αναφέρει στον τίτλο της ότι «Οι πιστωτές της Ελλάδας κάνουν κάποιες υποχωρήσεις και ενώ ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η αμερικανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει «Οι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να κρατούν ακόμα μια σκληρή γραμμή ωστόσο έκαναν κάποιες υποχωρήσεις στο περιθώριο μιας τελικ΄ςη συμφωνίας, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα προκειμένου να ξεκλειδώσει η απαραίτητη βοήθεια προς την κυβέρνηση, που θα ξεμείνει εντελώς από ρευστό αυτόν τον μήνα. Η νέα πρόταση, που κάποιοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης την έχουν περιγράψει και ως τελεσίγραφο, στην ουσία αποτελεί ένα «στοίχημα» προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Το σχέδιο των πιστωτών, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε χθες με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες έως αργά το βράδυ απαιτεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό να αποδεχθεί σκληρούς όρους που μπορεί να οδηγήσουν σε μια πολιτική κρίση την κυβέρνησή του. Χθες μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι των συνομιλιών ήταν η ελληνική αλλά πιστεύει πως μια συμφωνία είναι πολύ κοντά. Απέρριψε παράλληλα την ιδέα ότι του παρουσιάστηκε μια συμφωνία σε μορφή τελεσιγράφου. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες» είπε χαρακτηριστικά. (…) Όσον αφορά τις υποχωρήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι πιστωτές της Ελλάδας αυτές αφορούν κυρίως τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η πρόταση δεν προβλέπει περαιτέρω μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Αντί να προωθηθεί άμεσα ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να προχωρούν εύκολα σε απολύσεις, το σχέδιο ζητά να γίνονται πρώτα συνομιλίες, οι οποίες θα γίνονται σε ένα πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να υποσχεθεί πως δεν πρόκειται να αντιταχθεί σε μέτρα που θα ανοίξουν την αγορά εργασίας. Επίσης, η πρόταση των δανειστών για τον ΦΠΑ αφορά δύο διαφορετικούς συντελεστές – στο 11% και στο 23% - καθώς η αύξηση τους θα αποφέρει έσοδα στο δημόσιο.

Και ο βρετανικός Guardian αναφέρει σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με πιστωτές της Ευρωζώνης, αλλά όπως αναμενόταν δεν υπήρξε συμφωνία». Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προκειμένου να προωθηθεί ένα 47σελιδο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με θετικά αποτελέσματα, ωστόσο χωρίς συμφωνία.

Αρθρογράφος του βρετανικού Guardian σημειώνει πως «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει τη διαγραφή χρέους της Ελλάδας». Ο Νιλς Πράτλεϊ υπενθυμίζει πως ένας βασικός παράγοντας του ελληνικού προβλήματος είναι το ελληνικό χρέος που, πλέον, βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ (320 δισεκατομμύρια ευρώ) και όπως το χαρακτηρίζει και ο ίδιος «δεν είναι βιώσιμο». Για να συμπληρώσει: «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να υπάρξει απαλοιφή του χρέους Το να περιμένεις ένα θαύμα, δεν είναι μέρος της σημερινής δέσμης μέτρων». Ο Πράτλεϊ αναφέρει πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα, αυτή τη φορά είναι επίσης καθοριστικές διότι θα κάνουν συγκεκριμένο το πλαίσιο για το επόμενο πακέτο διάσωσης (γύρω στα 30-50 δισεκατομμύρια ευρώ). Γι' αυτό και πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στα κύρια θέματα της σημερινής ατζέντας που είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά. Για να γράψει με νόημα: «Αυτό θα απαιτήσει ακραία αισιοδοξία για να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια πορεία μακροπρόθεσμης σταθερότητας». «Με άλλα λόγια, αυτό που χρηματοπιστωτικές αγορές θα διαβάσουν ως χαρμόσυνο αποτέλεσμα θα είναι ένας ακόμη συμβιβασμός που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η ελάφρυνση του χρέους, όμως, εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζήτημα. Και τα πολιτικά εμπόδια, από τη Γερμανία, την Εσθονία και την Ισπανία, θα είναι μεγαλύτερα από όσο τα έχουμε δει μέχρι τώρα», καταλήγει το άρθρο.

Aπό την πλευρά τους οι NYTimes επικεντρώνονται στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ. «Ο Ντράγκι αφήνει να εννοηθεί πως θα υπάρξουν υποχωρήσεις για την Ελλάδα». Το μήνυμα προς την Ελλάδα από την ΕΚΤ την Τετάρτη ήταν λίγο – πολύ το ίδιο, όπως πάντα: Συνεχίστε με το πρόγραμμα. Αλλά αν διαβάσει κανείς προσεχτικά «πίσω από τις γραμμές» οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι είχαν έναν πιο ήπιο τόνο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη» - ένας νέος όρος για εκείνον- θα ήταν ένα βασικό στοιχείο για το πρόγραμμα που θα πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα χρήματα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Και μάλιστα έδειξε προθυμία να αλλάξει ελαφρώς τους δημοσιονομικούς στόχους, που ζητά από την Ελλάδα να πετύχει. Στην ουσία οι χθεσινές δηλώσεις του υποδεικνύουν ότι ένας άνθρωπος με τέτοια επιρροή στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποχωρήσεις έναντι των απαιτήσεων της Αθήνας για ένα λιγότερο επώδυνο οικονομικό πρόγραμμα – παρά το γεγονός ότι δεν πλησιάζει στο ελάχιστο από αυτό που ιδανικά θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει αναπάντητο ακόμα το ερώτημα εάν η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να γεφυρώσουν τις τεράστιες διαφορές τους και να πετύχουν μια συμφωνία προκειμένου η χώρα να μην ξεμείνει από ρευστό, τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα την οδηγούσε εκτός της Ευρωζώνης. «Το Δ.Σ της ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα. To CNBC αναφέρει πως με δεδομένο τον αργό ρυθμό των συνομιλιών, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει σημαντικά το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες και επικαλείται αναλυτές ο οποίοι υποστηρίζουν ότι αν η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ μέσω του ELA περιοριστεί, η Αθήνα θα πρέπει να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων και να περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών για να κρατήσει τις τράπεζες σε λειτουργία. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της, εξακολουθούν να παραμένουν στα μαχαίρια σε κομβικά θέματα της συμφωνίας διάσωσης, υπάρχει ένας σημαντικός και αυξανόμενος κίνδυνος για επιβολή κάποιας μορφής κεφαλαιακών ελέγχων», είπε στο CNBC ο Νικόλας Σπύρο, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy. «Αν η ΕΚΤ αναγκαστεί να περιορίσει σημαντικά τον ELA λόγω αδυναμίας πληρωμής (σ.σ. των υποχρεώσεων της Ελλάδας) ή αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, τότε είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου», πρόσθεσε.

Και ενώ το CNBC επαναφέρει το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων, το Bloomberg σε ρεπορτάζ του αναφέρεται στις χώρες, που δεν κατόρθωσαν να αποπληρώσουν τη δόση τους προς το ΔΝΤ. Το αμερικανικό πρακτορείο συγκρίνει τις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες (πριν και μετά) σε τέσσερις οικονομικές διαταραχές του παρελθόντος που προκάλεσαν κύματα ανησυχίας και πανικού στις αγορές. Η πρώτη έχει να κάνει με τη Ρωσία του 1998, η δεύτερη με την Αργεντινή το 2001, η τρίτη με τις ΗΠΑ κατά την περίοδο της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008 και η τελευταία έχει να κάνει με την Ελλάδα του 2012, οπότε και έγινε η αναδιάρθρωση χρέους. «Αυτό που ξεχωρίζει την τύχη της Ελλάδας από την αντίστοιχη της Αργεντινής και της Ρωσίας είναι η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα, κάτι που οι άλλες δύο χώρες δεν το αντιμετώπισαν. Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη από ένα φθηνότερο νόμισμα, αν δεν βγει πρώτα από το ευρώ. Και αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι το έχουν αποκλείσει». Κατά τον Τζορτζ Μάγκνους, ανώτερο οικονομικό σύμβουλο της UBS Group AG, με έδρα το Λονδίνο, «το πρόβλημα με την Ελλάδας είναι ότι ακόμη και αν χρεοκοπήσει, θα καταφέρει να αγοράσει χρόνο, αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Εάν χρεοκοπήσει και παραμείνει στο ευρώ, η πιθανότητα της υποτίμησης δεν θα υπάρχει, άρα ούτε και η ανάκαμψη της ανάπτυξης. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, die welt, lehman brothers, βρυξέλλες, ελλαδα, bbc, τσιπρας, σημαίνει, ΔΝΤ, δις, χρεοκοπια, bloomberg, τεστ, αθηνα, faz, δραμα, λύση, ισχύ, zeit, monde, ΦΠΑ, wsj, νέα, guardian, χρεος, αεπ, συγκεκριμένο, nytimes, ΕΚΤ, επιρροή, συριζα, cnbc, τραπεζες, κυπρος, ρωσία, ηπα, αναδιαρθρωση, συμμετοχή, ubs, group, γερμανος, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, το θεμα, αεπ, αναδιαρθρωση χρεους, αργεντινη, γερμανια, δουλεια, εδρα, ηπα, θεμα, ισπανια, λονδινο, πλαισιο, προγραμμα, τεστ, τυχη, ωρα, bbc, bloomberg, cnbc, guardian, nytimes, ubs, wsj, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αρθρο, αισιοδοξια, αλεξανδρα, ανθρωπος, εβδομαδες, βεμπερ, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινονται, γυρος, δεδομενο, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δις, δωσει, δειγμα, δικτυο, εγινε, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, επιρροή, ερχονται, εσθονια, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, υγιης, ιδεα, ιδια, ιδιο, θαυμα, ηπιο, εκδοσεις, κυβερνηση, κυματα, κυρια, λαθη, λειτουργια, λύση, λογια, λογο, μαχαιρια, μειωση, μορφη, νοημα, παντα, ορος, ουσια, παζαρι, παμε, προβληματα, συγκεκριμένο, συζητηση, συμμετοχή, σωμα, σχεδιο, τριτη, ισχύ, φορα, χρονος, group, αγορες, die welt, faz, χωρα, η εφημεριδα, lehman brothers, monde, μπροστα, πακετο, πηγες, σημαίνει, θεματα, θετικα, zeit
Τυχαία Θέματα