Ο Τύπος στον κόσμο

Η σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA για δωροδοκίες εκατομμυρίων είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα ενόψει και της συνεδρίασης της G7 στη Δρέσδη.Για Ελλάδα: “Αθήνα και Βερολίνο συντονισμένα επιχειρούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες για μια χρεοκοπία” αναφέρουν

οι FT. Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πιθανότητα η Αθήνα να αθετήσει την πληρωμή δόσης 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η χώρα στερεύει από ρευστό. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι περιμένει να καταβληθεί η δόση στις 5 Ιουνίου γιατί “θα έχουμε μια συμφωνία (ως τότε)”, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος προσπάθησε και αυτός να καθησυχάσει τις ανησυχίες, που πυροδότησε το Σάββατο η απειλή του Νίκου Βούτση, του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών, για χρεοκοπία επειδή “τα χρήματα δεν υπάρχουν για να δοθούν”. Στο Βερολίνο ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στις 5 Ιουνίου. Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε πως είναι “ενθαρρυντικό” ότι η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. “Πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι δεν θα μιλάμε για μια χρεοκοπία κατά τις 5 Ιουνίου, είτε πριν, είτε αμέσως μετά” πρόσθεσε.

Aπό την πλευρά της η WSJ αναφέρει πως “Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποπληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ”. Η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, καθώς η χώρα θα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της έως τότε, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς η χώρα ξεμένει από ρευστό. Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει τη σύγχυση που προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Γ. Βαρουφάκη σχετικά με τον φόρο στις συναλλαγές από ATMs και μάλιστα την εκτίμησή του ότι κάτι τέτοιο θα “φέρει τους παππούδες κοντά με τα εγγόνια τους” καθώς οι πρώτοι δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν το e-banking. Αλλά παρά τις δηλώσεις, όπως σημειώνει η WSJ, του υπουργού προς τους δημοσιογράφους, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε αυτή την πληροφορία επισημαίνοντας ότι πρόκειται απλά για αίτημα των δανειστών.

Για τον Guardian “H Eλλάδα επιδιώκει να αγοράσει χρόνο συνδυάζοντας και τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ”. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες με την Αθήνα λένε πως η Ελλάδα ενδέχεται να καθυστερήσει την αποπληρωμή των 1,6 δισ ευρώ έως το τέλος Ιουνίου, καθώς εκπνέει σε λίγες μέρες η προθεσμία προς το ΔΝΤ. Μιλώντας στο Reuters ένας ανώτατος αξιωματούχος της Eυρωζώνης δήλωσε: Υπάρχει πιθανότητα να βάλουμε μαζί αρκετές δόσεις που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο και να γίνει μια και μόνη αποπληρωμή”. Το πρακτορείο δήλωσε ότι και δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι μια καθυστέρηση της αποπληρωμής μπορεί να είναι πιθανή. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους “αυτό βασικά είναι μια τεχνική άσκηση που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά λέγοντας προς το ΔΝΤ πως έτσι θέλουν να γίνει η αποπληρωμή και το Ταμείο πιθανότατα να πει ότι δεν έχει πρόβλημα με αυτό”.

“Πιθανές αμερικανικές πιέσεις για συμφωνία κατά τη συνεδρίαση των G7” αναφέρει το Reuters. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του κόσμου που ξεκινά αύριο στη Γερμανία σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας —των χωρών που συγκροτούν τη G7— συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Δρέσδη.

Αν και επισήμως το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του κρατικού χρέους της είναι πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.

“Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα”, είπε αξιωματούχος. “Οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, ότι πραγματικά δεν μπορούμε να θέτουμε το χώρο του ενιαίου νομίσματος σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας” ανέφερε.

Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Suddeutche Zeitung εκτιμά πως “Έρχεται αμερικανική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας”. Η εφημερίδα δικαιώνει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών σε ένα σημείο: ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης χρειάζεται ένα New Deal για την Ευρώπη, ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη. “Σε αυτό συμφωνούν και οι Αμερικανοί, που επικρίνουν την πολιτική των Ευρωπαίων στη δημοσιονομική κρίση και θεωρούν υπεύθυνους τους Γερμανούς”, σημειώνει ο σχολιαστής της. “Ήδη πριν από 7 χρόνια ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ με τον νυν γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε πίεζε να κλείσει γρήγορα και αποφασιστικά η κρίση με την Ελλάδα και να πάψει η Γερμανία να επιβάλει σε άλλες χώρες αυστηρά μέτρα λιτότητας (…) Τώρα εάν στην Ευρώπη θα υπάρξει ένα New Deal, αντάξιο του ονόματός του, εξαρτάται από τη γερμανική κυβέρνηση (…) Εάν θέλουν οι Γερμανοί να μην περάσουν άσκοπα κι άλλα χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να ακούσουν τον Βαρουφάκη, αλλά τη συμβουλή των Αμερικανών”.

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνεται στη χθεσινή συνέντευξη του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Όπως αναφέρει: Γιούνκερ: Ο Βαρουφάκης δεν βοηθάει στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση να μιλήσει ανοιχτά ο πρόεδρος της Κομισιόν επέκρινε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Αυτό δεν ίσχυσε για τον Έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα για τον οποίο μάλιστα είπε πως έχουν μεταξύ τους έναν ιδιαίτερο δεσμό.

Eπιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα