Ο Τύπος στον κόσμο

Η κατάληψη της μισής Συρίας από τους τζιχαντιστές της ISIS είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, όπως και οι μεταρρυθμίσεις, που θα προωθήσει ο Ντέιβιντ Κάμερον σε σχέση με την Ε.Ε καθώς και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου.Για Ελλάδα: “Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας

συζητούν στη Σύνοδο στη Ρίγα” αναφέρει η WSJ. Oι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας λένε πως θα βοηθήσουν εάν χρειαστεί θα προωθήσουν μια ταχύτατη λύση, ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν ότι στη διάρκεια με τη συνάντησή τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ότι θα βοηθήσουν προσωπικά για να προωθηθεί μια άμεση λύση για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο. “Η κ. Μέρκελ και ο κ.Ολάντ δήλωσαν ότι θα συμβάλλουν προσωπικά προς μια κατεύθυνση μιας βιώσιμης, μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα και θα επιταχύνουν τη διαδικασία” επεσήμανε ο αξιωματούχος. Ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι “τα εμπόδια παραμένουν και η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τους τρεις θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ”. Οι ηγέτες συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λετονίας στο περιθώριο της Συνόδου της Ε.Ε, καθώς η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται σε διένεξη με τους διεθνείς πιστωτές της για το μέλλον του προγράμματος διάσωσης της χώρας. “Αισθάνομαι πιο βέβαιος ότι θέλουν να αποφευχθεί ένα ατύχημα για την Ελλάδα” επεσήμανε ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, που ήταν παρών στη συνάντηση. Η Ελλάδα έχει στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία έως το τέλος του μήνα, καθώς ο χρόνος πιέζει και ξεμένει από ρευστό έχοντας μπροστά της πολλές οικονομικές υποχρεώσεις προς τους διεθνείς πιστωτές και να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει επισήμως μια έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, αλλά ελπίζει πως αυτό θα συμβεί στα τέλη Μαϊου. Νωρίτερα χθες, ο κ. Ολάντ ξεκαθάρισε πως δεν γίνονταν διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της συνάντησης των τριών ηγετών. “Εδώ στην Ρίγα δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε για την Ελλάδα, αλλά είναι αλήθεια ότι θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε το έδαφος” για μια συνάντηση του Eurogroup στα τέλη Μαϊου, ή αρχές Ιουνίου. Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δεν θα συμμετείχε τη συνάντηση. “Δεν θα ήταν σωστό, εάν υπήρχε μόνο ένας εκπρόσωπος των τριών θεσμών σε αυτή τη συνάντηση” είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να ζητήσει μια ακόμα επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. “Εάν η άλλη πλευρά ζητήσει επέκταση, θα το σκεφθούμε” συμπλήρωσε. Η πιθανότατα μιας επέκτασης δεν αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης.

“Καμία επιτυχία στη Ρίγα” αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα δεν βρήκαν τελικά έναν συμβιβασμό για τη διένεξη γύρω από το χρέος. Οι γνωστές διαφορές παραμένουν μετά τη συνάντηση αργά χθες το βράδυ μεταξύ της καγκελάριου Μέρκελ, του προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Τσίπρα, στη Ρίγα. Οι Έλληνες όμως ξεμένουν από χρόνο.

Από την πλευρά της η Liberation αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου σύμφωνα με το οποίο έγινε διεξοδική συζήτηση για το ελληνικό θέμα μεταξύ των τριών ηγετών. Σύμφωνα με κύκλους κοντά στον Γάλλο πρόεδρο οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία.

Handelsblatt: “Ο Τσίπρας, ο νέος Μερκελιστής της Ελλάδας”. Μία από τις πιο έντονες αντιφάσεις μεταξύ προεκλογικού και μετεκλογικού ύφους στην Ελλάδα τείνει, μέσα στην κουβέντα για το αν υπάρχει ακόμα τρόικα ή μνημόνιο, να περάσει στα ψιλά. Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όταν ο Α. Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση, χαρακτήριζε τη Γερμανίδα καγκελάριο την “πιο επικίνδυνη πολιτικό στην Ευρώπη”. Τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, τον κατηγορούσε τότε ως... Μερκελιστή, ο οποίος υπάκουε, δίχως αντιρρήσεις, στις εντολές του Βερολίνου.

Όμως τώρα, ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να αναπτύσσει μια ολοένα και μεγαλύτερη συνεργασία, στα όρια της εξάρτησης, με την Άγκελα Μέρκελ. Τα τηλέφωνα μεταξύ τους δίνουν και παίρνουν και μάλιστα πολλές φορές μες στην ίδια εβδομάδα, γράφει η εφημερίδα. Το γεγονός αυτό πιθανότατα δεν είναι δείγμα πολιτικής ή και προσωπικής ακόμα συμπάθειας, αλλά πολύ περισσότερο μία αναγνώριση, ότι τίποτα δε γίνεται στην Ευρώπη χωρίς την καγκελάριο. Πάντως ο κ. Τσίπρας φαίνεται να αναζητά όλο και περισσότερο την... εγγύτητα προς εκείνη και αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, και για τη σημερινή συνάντηση στη Ρίγα. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο κ. Τσίπρας θα έχει, όπως ακούγεται, τετ-α-τετ με την καγκελάριο.

“Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εάν υπάρξει, θα κοστίσει σε πάρα πολλούς ανθρώπους πάρα πολλά χρήματα, σε μερικούς όμως έχει ήδη αποφέρει πολλά κέρδη” αναφέρει η Die Presse της Αυστρίας. “Πώς κανείς κερδίζει ένα σωρό χρήματα με το Grexit” είναι ο υπότιτλος. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τη σχετικά μικρή καναδική εταιρεία παραγωγής χαρτιού Fortress Paper, η οποία, με αρκετά μικρό καθημερινό τζίρο, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, όπου τις προηγούμενες ημέρες η αξία της μετοχής της -εδώ και πολύ καιρό λειτουργούσας με παθητικό- εταιρείας, άρχισε να εκτινάσσεται στα ύψη, χωρίς αρχικά κάποιον εμφανή λόγο. Όπως προστίθεται στο άρθρο, μέσα σε λίγες ημέρες το κέρδος της μετοχής ανήλθε στο 90% και αυτό σίγουρα δεν οφειλόταν στη δημοσιοποίηση εκείνες τις ημέρες του ισολογισμού του α' τετραμήνου, που εμφάνιζε τις αναμενόμενες απώλειες: ο λόγος βρισκόταν στη διάδοση φημών, την περασμένη εβδομάδα, μέσα από οικονομικά blog που επηρεάζουν.

“Οι πολιτικές επιλογές της Ελλάδας, που θα σφραγίσουν τη μοίρα της” αναφέρουν οι FT.

Η βασική υπόθεση σε πολλές πρωτεύουσες είναι πως τώρα είναι πολύ αργά για να σωθεί η Ελλάδα. Και δεν είναι σίγουροι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σωθεί. Αλλά οι συνέπειες ενδεχόμενης αποχώρησης από το ευρώ θα ήταν καταστροφικές. Οι οικονομολόγοι λένε ότι το μεγάλο κέρδος σε ανταγωνιστικότητα από την υποτίμηση του νομίσματος σε βάθος χρόνου θα αναπλήρωνε και με το παραπάνω τη μείωση του βιοτικού επιπέδου. Αλλά αυτού του είδους οι υπολογισμοί βασίζονται στην υπόθεση μιας κυβέρνησης που θα λειτουργεί και που θα έχει την ικανότητα να αντλήσει τα οφέλη από το πλεονέκτημα της υποτίμησης. Είναι πιο πιθανό όμως στην Ελλάδα το πλεονέκτημα αυτό να σπαταληθεί σε άνοδο των μισθών και στον πληθωρισμό. Μία επιλογή για τους δανειστές είναι να τελειώνουν με τη διαπραγμάτευση με μία συμφωνία όλα-ή-τίποτα, όπως έγινε στην Κύπρο – με την προσδοκία ότι ο Α. Τσίπρας τελικά θα έκλεινε προς το τίποτα. Παρ' όλη όμως την αγανάκτηση και την απαισιοδοξία που επικρέμαται στις διαβουλεύσεις, κανείς δεν είναι έτοιμος να φέρει τα πράγματα στα άκρα. Υπάρχει μια ιδιαίτερα ειρωνική σύμπτωση εδώ: η πολιτική εξωθεί την Αθήνα στην έξοδο, αλλά η γεωπολιτική είναι το μόνο που την κρατά στο ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στο στρατηγικά κρίσιμο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Είναι η είσοδος για τους μετανάστες και για τους αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Μέση Ανατολή, κι ένα δυνητικό σημείο αφετηρίας για τζιχαντιστές που επιζητούν να φέρουν τον πόλεμο στην Ευρώπη. Επιπλέον, τα Βαλκάνια είναι μία περιοχή κλειδί για το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις προσπάθειές του να αποσταθεροποιήσει τη δυτική συμμαχία. Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Μπορεί η Ευρώπη στ' αλήθεια να αφήσει την Αθήνα να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας; Ποιο θα ήταν το μήνυμα για τα υπόλοιπα Βαλκάνια; Και τι θα γινόταν με τη διαιρεμένη Κύπρο;

Αυτές είναι οι σκέψεις που τριβελίζουν τα κεφάλια των πολιτικών ηγετών την ώρα που η Αθήνα πλησιάζει την επόμενη ημερομηνία πληρωμής. Θα μπορούσε το στρατηγικό κόστος πιθανής εξόδου της Ελλάδας να ξεπεράσει τα πολιτικά και οικονομικά βάρη από το να της επιτραπεί να συνεχίσει τα παραπατήματά της; Αυτό είναι ένα πρόβλημα για πολιτικούς ηγέτες και όχι για τεχνοκράτες.

“Ο Βαρουφάκης ηχογραφούσε τη συνεδρίαση του Eurogroup” αναφέρει το BBC. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προκάλεσε νέα αναστάτωση όταν ανέφερε στους NYTimes ότι είχε καταγράψει την ιδιωτική συνάντηση των ομολόγων του στη Ρίγα, της Λετονίας. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν θα δημοσιεύσει αυτή την καταγραφή λόγω της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών. Πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο σε ό,τι αφορά το περίεργο στιλ διαπραγμάτευσης που έχει στις συνομιλίες για το χρέος της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ύψους 1,5 δισ ευρώ. Μιλώντας στους NYTimes ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε ότι έγινε αποδέκτης σκληρών χαρακτηρισμών από τους ομολόγους του. “Όλα αυτά τα δημοσιεύματα ότι 'έφαγα ξύλο' ή ότι με έβρισαν πως δηλαδή είμαι αργόσχολος και όλα τα υπόλοιπα... θα σας πω το εξής: τα διαψεύδω όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται” συμπλήρωσε. Χθες μάλιστα υπήρξε επιβεβαίωση από τον Peter Spiegel των FT για το οποίο ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε πως τον ευχαριστεί που βγαίνει η αλήθεια, έστω και αργά.

“Το θράσος σώζει τον Βαρουφάκη” αναφέρει η Die Welt. O Bαρουφάκης ισχυρίζεται ότι έχει καταγράψει τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα. Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός των Οικονομικών του εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν τον απολύει ακόμα.

Βloomberg: Οι αναλυτές συμφωνούν πως 3 είναι οι άνθρωποι που θα πρέπει να ακούμε για το ελληνικό ζήτημα. Μια από τις βασικές προκλήσεις στο θέμα της Ελλάδας, είναι το ποιον πρέπει να ακούει κανείς για να ενημερώνεται για το συνεχιζόμενο ελληνικό δράμα. Τη μια στιγμή ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει πως επίκειται συμφωνία, για να δεχθεί την επόμενη στιγμή διάψευση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν δικαιολογείται τέτοια αισιοδοξία. Το Bloomberg ψάχνει να βρει εκείνους τους ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά τι συμβαίνει και από αυτούς θα περάσει η όποια λύση. Για τους οικονομολόγους της ING Diba στη Φρανκφούρτη και της Berenberg στο Λονδίνο, πρέπει να επικεντρωθούμε σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν πραγματική εξουσία επί των ομολόγων της Ευρωζώνης. Και αυτοί είναι: ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Ντράγκι. “Είναι σημαντικό ότι η Μέρκελ λέει κάτι αυτή τη στιγμή”, σημειώνει ο Γκούντραμ Γουλφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel, “υπήρξε πολλή φλυαρία γύρω μας, αλλά τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε ότι οι ιθύνοντες προχωρούν σε δράση προς μια τελική απόφαση”.

“Αγώνας να σωθούν οι συντάξεις γίνεται κεντρικό θέμα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα” λέει ο Guardian. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα παραμένει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της και δεν προχωράει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Ο Γιάννης Δραγασάκης πρόσφατα δήλωσε πως οι συνταξιούχοι είναι το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που εμποδίζει την ελληνική κοινωνία να καταρρεύσει κι αυτό διότι οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που τροφοδοτούν την υπόλοιπη οικογένεια. Από δημογραφικής άποψης, η Ελλάδα βρίσκεται, επίσης, σε έναν φαύλο κύκλο καθώς έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη.

Για Συρία: “Το τελευταίο συνοριακό πέρασμα ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών” αναφέρει το BBC στο βασικό του θέμα σήμερα. Το τελευταίο συνοριακό πέρασμα προς το Ιράκ έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, κατά την προέλασή του γύρω από την Παλμύρα και την ανατολική Συρία τα τελευταία 24ωρα. Έχει πλέον η τον έλεγχο της μισής συριακής επικράτειας -περισσότερο από κάθε εμπλεκόμενο μέρος- έστω κι αν πρόκειται κυρίως για έρημο. Στην ίδια την Παλμύρα, ανησυχητικές αναφορές μιλούν για συνοπτικές εκτελέσεις και εγκλωβισμένους αμάχους, ενώ εκφράζονται φόβοι πως οι τζιχαντιστές θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για καταστροφή των μνημείων. “Όποιος δεν πρόλαβε να φύγει από το Ραμάντι και την Παλμύρα είναι πλέον νεκρός” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Για Κάμερον: “Ο Κάμερον ξεκινά συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις μεταρρυθμίσεις σε σχέση με την Ε.Ε” αναφέρει το BBC αλλά και ο Guardian. Tις πρώτες του συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες πάνω στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που ζητά από την Ε.Ε. πριν το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί να διεξαγάγει το 2017 για την παραμονή της Βρετανίας στην 'Ενωση θα έχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας ως ευκαιρία για να ανταλλάξει γνώμες με άλλους ηγέτες χωρών-μελών της Ε.Ε. επί των απαιτήσεων που έχει για να παραμείνει η χώρα του στην Ένωση. “Σήμερα θα ξεκινήσω σοβαρές συνομιλίες με ομολόγους μου για την μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και για την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Μεγάλης Βρετανίας μαζί της”, είπε σε δήλωσή του, προσθέτοντας: “Οι συνομιλίες αυτές δεν θα είναι εύκολες. Δεν θα είναι γρήγορες. Θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες καθ' οδόν. 'Ομως πιστεύω ότι, δουλεύοντας μαζί με το σωστό πνεύμα και επιμένοντας, θα βρούμε λύσεις στις ανησυχίες των Βρετανών και θα βελτιώσουμε την Ε.Ε. Γενικώς”. Ο Κάμερον θα ανακοινώσει λεπτομερώς τις προτάσεις του στην συνάντηση ηγετών της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου.

Για Ιρλανδία: “Η Ιρλανδία ψηφίζει για την ισότητα στους γάμους” αναφέρει χαρακτηριστικά η DW. Δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα για την αναγνώριση ή μη των γάμων ομοφυλοφίλων στην Ιρλανδία. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόταση θα εγκριθεί στην βαθιά καθολική χώρα, σε μία ψηφοφορία μεγάλης συμβολικής σημασίας.
Εάν η πρόταση εγκριθεί, τότε η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα στηρίξει τον γάμο ομοφυλοφίλων με δημοψήφισμα. Οι πολίτες της Ιρλανδίας καλούνται την Παρασκευή να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την εξής προσθήκη στο Σύνταγμά τους: “Ο γάμος μπορεί να συναφθεί σύμφωνα με τον νόμο από δύο άτομα, χωρίς διάκριση ως προς το φύλο τους”. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο «ναι», με τρεις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων με τα ποσοστά του “ναι” να κινούνται ανάμεσα στο 53% και στο 69%, αν και σημειώνεται αύξηση του ποσοστού του “όχι”.Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι έχει ζητήσει από τους πολίτες να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, die welt, isis, δημοψηφισμα 2015, ελλαδα, τσιπρας, wsj, γαλλια, λύση, μερκελ, ιουνίου, χρεος, liberation, τροικα, μνημονιο, σαμαρας, εταιρεία, blog, συριζα, κυπρος, αθηνα, νατο, bbc, νέα, nytimes, ΔΝΤ, spiegel, δραμα, σόιμπλε, bloomberg, ing, ιθύνοντες, δραση, βρυξέλλες, guardian, δραγασάκης, ενωση, ψηφοφορία, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, χρηματιστηριο, αξια, συνταγμα, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, μνημονιο 2, βαρουφακης, νεκρος συνταγμα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, κοινωνια, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, ημερομήνια, γαμος, γερμανια, εξοδος, θεμα, ιρλανδια, ιρακ, λονδινο, σημερινη, ωρα, bbc, blog, bloomberg, guardian, nytimes, wsj, αγκαλια, αυξηση, αρθρο, αισιοδοξια, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ασυλο, ατυχημα, βαλκανια, βγαινει, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δηλωση, διχτυ, δειγμα, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, επικοινωνια, επιτυχια, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδια, υποθεση, ισχυει, θρασος, ιθύνοντες, κυβερνηση, λύση, λογο, μοιρα, μειωση, μικρο, νατο, οικογενεια, ορια, πουτιν, προβληματα, ριγα, σιγουρα, συζητηση, συρια, σκεψεις, σόιμπλε, στα ακρα, τοροντο, φυλο, φλυαρια, φρανκφουρτη, χρονος, ψηφοφορία, die welt, ενωση, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, ing, isis, ιουνίου, liberation, μπροστα, spiegel, σωρο, σωστο, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα