Ο Τύπος στον κόσμο

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.Για Ντράγκι: "Ο Ντράγκι ανοίγει τον δρόμο για ανάκαμψη της Ευρωζώνης την πιο κατάλληλη στιγμή" αναφέρουν οι FT. Το σχέδιο αγοράς ομολόγων ήδη έχει βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

ΕΚΤ πήρε το όπλο της με κινητήρια δύναμη 1 τρισ ευρώ" αναφέρει από την πλευρά του ο Guardian. Στις
9 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι αγορές χρεογράφων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. "Θα ξεκινήσουμε στις 9 Μαρτίου 2015 να αγοράζουμε στη δευτερογενή αγορά τίτλους του δημόσιου τομέα σε ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS), καθώς και καλυμμένες ομολογίες", δήλωσε. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον "μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα".

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την WSJΕΚΤ αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις για ανάπτυξη". Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ταυτόχρονα τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας οι οποίες είναι ανοδικά αναθεωρημένες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2015 (από 1% στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου), 1,9% το 2016 (από 1,5% προηγουμένως) και 2,1% το 2017. Ο ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του ΕνΔΤΚ) αναμένεται να διαμορφωθεί σε 0,0% το 2015 (από 0,7% στις προηγούμενες εκτιμήσεις) και 1,5% το 2016 (από 1,3% προηγουμένως) και 1,8% το 2017.

Για Ελλάδα: "Ο Τσίπρας ζητά άμεση συνάντηση με τον Γιούνκερ" αναφέρει η Suddeutsche Zeitung. Eπικαλούμενη πηγές από την Αθήνα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη "σκιά" των πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, χωρίς το αίτημά του να γίνεται αποδεκτό. Το φερόμενο αίτημα αφορούσε συνάντηση την Παρασκευή, αλλά μετά την αρνητική απάντηση του Γιούνκερ, συμφωνήθηκε η συνάντηση να γίνει μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Σε ερώτηση της εφημερίδας στην Κομισιόν, εκπρόσωπός της περιορίστηκε στο ότι υπάρχει "συνεχής τηλεφωνική επαφή" του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να κάνει συγκεκριμένα αναφορές σε χρονοδιαγράμματα συναντήσεων.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung "Οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα: Ο Τσίπρας ζήτησε άμεση βοήθεια από τον Γιούνκερ". Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε σε μια ασυνήθιστη κίνηση και για εκείνον εξευτελιστική: ζήτησε άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

"Ελλάδα εναντίον Γερμανίας: δύο ανταγωνιστικές εθνικές αφηγήσεις" αναφέρει η WSJ. Ένας λόγος πίσω από την πικρή γεύση στις συνομιλίες για την Ελλάδα, είναι ο τρόπος που οι δύο χώρες βλέπουν τους εαυτούς τους. Σε άρθρο του ο Stephen Fidler επισημαίνει ότι "ο τόνος στην πολιτική συζήτηση της Ευρώπης για το πώς θα διασωθεί η Ελλάδα έχει γίνει πικρός, ιδιαίτερα μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων. Ένας σημαντικός λόγος είναι οι αφηγήσεις των δύο εθνών για την πρόσφατη ιστορία τους. Οι Γερμανοί βλέπουν τους εαυτούς τους ως ένα έθνος που πέτυχε να βγει από τις στάχτες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου μέσω αυτοθυσίας και σκληρής δουλειάς. Όταν η οικονομία τους αντιμετώπισε κάποια σοβαρά προβλήματα τη δεκαετία του '90 ξεκίνησαν μια σειρά σκληρών μεταρρυθμίσεων, που κράτησαν πάνω από μια δεκαετία και έδωσαν τη βάση της οικονομικής δύναμης σήμερα. Για αρκετούς Γερμανούς, υπάρχει το στοιχείο του ήθους εδώ. Η αρετή τους έχει επιβραβευθεί όπως θα έπρεπε και για άλλους που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Η άποψη των Γερμανών για την Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό θαύμα, που μια χώρα επέλεξε τον αντίθετο δρόμο, της ανευθυνότητας και του χρέους που την οδήγησε στην οικονομική καταστροφή. Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες βλέπουν τους εαυτούς τους ως θύματα της ξένης παρέμβασης από τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. "Υπάρχει μια διαρκής ιστορία θυματοποίησης" στην Ελλάδα αναφέρει ο Κέβιν Φέδερστοουν από το London School of Economics. Το άρθρο καταλήγει λέγοντας πως "οι λαϊκές αφηγήσεις και στις δύο πλευρές είναι μερικώς αληθείς ή αδιαφορούν για την αποκάλυψη και άλλων παραγόντων. Εμποδίζουν λύσεις γιατί καταλήγουν να χρεώνουν το φταίξιμο η μια πλευρά στην άλλη. Υπάρχει όμως κόστος μακροπρόθεσμα. Παρά την οικονομική κρίση, οι Έλληνες έβλεπαν την Ευρώπη ως πρόοδο, εκσυγχρονισμό. Πλέον η ιδεαλιστική αυτή άποψη έχει αντικατασταθεί από μια ωφελιμιστική. Οι Έλληνες δεν αγαπούν την Ευρώπη τώρα, φοβούνται τι θα συμβεί εάν βγουν από το ευρώ.

"Η ακραία φτώχεια ο πρώτος στόχος του Α. Τσίπρα" αναφέρει η Liberation. Το σχέδιο νόμου που προετοιμάζει η κυβέρνηση επιτρέπει στον πρωθυπουργό να ικανοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Για κέντρα μετανάστευσης - Αβραμόπουλος: "Κέντρα υποδοχής μεταναστών εκτός Ε.Ε εισηγείται η Κομισιόν" αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ιδρύσει για πρώτη φορά κέντρα υποδοχής μεταναστών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια ριζική στροφή στην μεταναστευτική πολιτική με στόχο να περιοριστεί η μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η Ε.Ε. θέλει να χρησιμοποιήσει γραφεία και πρεσβείες στις χώρες προέλευσης, όπου θα γίνεται η επεξεργασία αιτήσεων για άσυλο προτού οι αιτούντες φτάσουν στην Ευρώπη. H ιδέα να εγκατασταθούν γραφεία υποδοχής μεταναστών σε χώρες όπως ο Νίγηρας, η Αίγυπτος, η Τουρκία ή ο Λίβανος κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Η νέα πολιτική υποστηρίζεται σθεναρά από την Ιταλία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποδοχής μεταναστών στην Ευρώπη. Η Γαλλία είναι επίσης υπέρ του σχήματος, ενώ ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maizière φέρεται να πιέζει για κέντρα υποδοχής σε χώρες όπως η Αίγυπτος. Μικρότερες χώρες που επηρεάζονται δυσανάλογα από τις εισροές μεταναστών είναι επίσης θετικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική έναντι στα αιτήματα πολλών κρατών για δράση κατά της μετανάστευσης. Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου σηματοδοτούν μια σημαντική στροφή.

Για τραυματισμό Χάρισον Φορντ: "Τραυματίστηκε ο Χάρισον Φορντ μετά από πτώση του μονοκινητηριου αεροπλάνου του" αναφέρει ο Guardian. Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Χάρισον Φορντ υπέστη την Πέμπτη σοβαρούς τραυματισμούς όταν το μικρό αεροπλάνο στο οποίο ήταν κυβερνήτης συνετρίβη σε ένα γήπεδο γκολφ στο Λος Άντζελες λίγο μετά την απογείωσή του από το τοπικό αεροδρόμιο. Το μονοκινητήριο αεροπλάνο προσέκρουσε στο έδαφος μόλις 1,6 χιλιόμετρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Σάντα Μόνικα και ο πιλότος επέζησε αλλά βρίσκεται σε "σχετικά σοβαρή κατάσταση", δήλωσε ο βοηθός αρχηγού της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λος Άντζελες, Πάτρικ Μπάτλερ, ο οποίος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν ο Φορντ βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος, ωστόσο πηγή προσκείμενη στις έρευνες δήλωσε ότι όντως ο 72χρονος ηθοποιός ήταν ο πιλότος που αεροπλάνου. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Φορντ έχει μεν σοβαρά τραύματα, όμως δεν απειλείται η ζωή του και οι γιατροί εκτιμούν πως θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση.
Keywords
τυπος, έως ότου, αλέξης τσίπρας, ΕΚΤ, guardian, τραπεζες, abs, wsj, αεπ, ελλαδα, τσιπρας, αθηνα, london, school, liberation, αβραμοπουλος, αιγυπτος, νέα, σθεναρά, γαλλια, δραση, γκολφ, κινηση στους δρομους, γερμανος, εθνος, υπουργειο εσωτερικων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, η ζωη, αλέξης τσίπρας, λιβανος, οικονομικη κριση, χωρες, αεπ, ηθοποιος, θεμα, ιταλια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, φτωχεια, ωρα, guardian, wsj, αγορα, αεροπλανο, αεροδρομιο, αρθρο, αποκαλυψη, αρετη, ασυλο, βοηθεια, βρισκεται, γευση, γινει, γινεται, γηπεδο, γιατροι, γραφεια, δυναμη, δηλωσεις, εδαφος, ευρω, υπαρχει, επρεπε, ερευνες, εσωτερικων, ευρωπη, εφημεριδα, έως ότου, ζωη, ζητα, ιδεα, ιδια, ιδιο, θαυμα, γκολφ, κυβερνηση, κινηση, μικρο, νιγηρας, πεμπτη, πηγη, πιλοτος, πληθωρισμος, προβληματα, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, σθεναρά, σχεδιο, τουρκια, τονος, φορα, αγορες, χωρα, ιδιαιτερα, liberation, london, πηγες, school, θεματα, βοηθος
Τυχαία Θέματα