Ο Τύπος στον κόσμο

Μια ακόμα νύχτα έντασης στις ΗΠΑ με αφορμή διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Στον ευρωπαϊκό Τύπο κυριαρχεί η δυσφορία Γαλλίας – Ιταλίας για τις δηλώσεις Μέρκελ περί ανεπάρκειας στις μεταρρυθμίσεις τους ενώ υπάρχουν αναφορές και στην ψήφιση του προϋπολογισμού
από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Στις ΗΠΑ: Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή τα περιστατικά θανάτου άοπλων Αφροαμερικανών. “Η αστυνομία αντιμέτωπη με έναν μακρύ δρόμο προκειμένου να κλείσει η πληγή της έλλειψης εμπιστοσύνης” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι NYTimes. Στις ΗΠΑ έχει γίνει μεν μεγάλη πρόοδος, αλλά «ο ρατσισμός είναι κάτι βαθιά ριζωμένο, λέει ο Ομπάμα.Χθες διαδηλωτές στο Όκλαντ της Καλιφόρνια απέκλεισαν εθνική οδό σε διαμαρτυρία για την απαλλαγή αστυνομικών που σκότωσαν Αφροαμερικανούς κατά τη διάρκεια σύλληψης -στην υπόθεση του Μάικλ Μπράουν του Φέργκιουσον έχει προστεθεί η υπόθεση του Έρικ Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη. H αστυνομία του Όκλαντ ανέφερε, όπως μεταδίδει το CNN, ότι οι διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει την οδό πέταξαν εκρηκτικά στους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους απομακρύνουν. Παράλληλα, στους δρόμους του Μπέρκλεϊ, στην ίδια πολιτεία, έγιναν νέες πορείες και καθιστικές διαμαρτυρίες με στόχο το αστυνομικό τμήμα. Την προηγούμενη νύχτα, η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Για Μέρκελ: Αναφορές και σήμερα στον Guardian και την DW στη συνέντευξη που παραχώρησε η κα Μέρκελ την γερμανική εφημερίδα Welt am Sonnntag στην οποία κατηγορεί Γαλλία και Ιταλία για ανεπάρκεια στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκαν. Μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup η Γερμανίδα καγκελάριος και σε συνέντευξη της στην welt παρέχει στήριξη στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με την απόφασή του να μη ζητήσει κυρώσεις για τη Γαλλία και την Ιταλία οι οποίες παραβιάζουν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Α. Μέρκελ δέχεται το σχετικό επιχείρημα του κ. Γιούνκερ ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε “διαδικασία μεταρρυθμίσεων”. Παράλληλα όμως υπενθυμίζει ότι η απόφαση της Κομισιόν προβλέπει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέτρων για τις δύο χώρες. Σε αυτά τα συμφραζόμενα επισημαίνει πολύ χαρακτηριστικά ότι “οι προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι δεν είναι επαρκείς”. Πάντως, Γάλλοι και Ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.Τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε στη Γαλλία όχι για να ευχαριστήσουμε τον έναν ή τον άλλον ευρωπαίο ηγέτη, αλλά διότι είναι αναγκαίο για τη Γαλλία, απάντησε ουπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ενώ πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει τα δικά της προβλήματα, από τους διαλυμένους δρόμους μέχρι την υπογεννητικότητα. Από την πλευρά του ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σάντρο Γκότσι επεσήμανε ότι “η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ποτέ επιτρέψει στον εαυτό της να κάνει υποδείξεις προς μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ζητούμε από τη Γερμανία να επιδείξει τον ίδιο σεβασμό. Η λογική του "βάλτε τάξη στα του οίκου σας" έχει τελειώσει”.

Για Μέρκελ – Πούτιν: Από την πλευρά τους οι FT δίνουν έμφαση στην κριτική που άσκησε για ακόμα μια φορά η Γερμανίδα καγκελάριος στην πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση “Η Μέρκελ κατηγορεί τον Πούτιν ότι δημιουργεί προβλήματα”. Η καγκελάριος δεν δείχνει την παραμικρή κατανόηση για την πολιτική της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη. Όπως υποστηρίζει, η προσάρτηση της Κριμαίας είναι μόνο μια περίπτωση αντιευρωπαϊκής πολιτικής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην πραγματικότητα η Ρωσία “προκαλεί δυσκολίες” σε κάθε χώρα της περιοχής που επιδιώκει τη συνεργασία με την ΕΕ, όπως λέει. Ονομαστικά η Άγκελα Μέρκελ αναφέρει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Εκτός αυτού διαπιστώνεται ότι “η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει οικονομικές και πολιτικές εξαρτήσεις σε ορισμένες χώρες των δυτικών Βαλκανίων.”

Για δημοσκόπησηΜέρκελ: Αρκετές αναφορές υπάρχουν σήμερα στον διεθνή Τύπο αναφορικά με τη δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild σύμφωνα με την οποία υπέρ του ενδεχομένου η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ να θέσει υποψηφιότητα για μία τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, τάσσεται η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών. Ειδικότερα το 56% των Γερμανών θα ήθελε η Μέρκελ να θέσει υποψηφιότητα για μια τέταρτη θητεία, έναντι του 37% που είναι αντίθετο σε αυτό το ενδεχόμενο.

Για Ελλάδα: “Η Ελλάδα μετατρέπει τον θρίαμβο σε εφιάλτη” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου του Simon Nixon στη WSJ. Έξι μήνες πριν η Ελλάδα φαινόταν να έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω: Η κατάσταση πλέον ωστόσο είναι διαφορετική. Όπως αναφέρει παρά τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, όπως η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης έως και 3% του χρόνου, τα δεκαετή ομόλογα έχουν εκτιναχθεί ενώ και το χρηματιστήριο Αθηνών πέφτει... ο λόγος; Η πολιτική αβεβαιότητα. Τους προηγούμενους μήνες οι Έλληνες πολιτικοί και η λεγόμενη τρόικα των διεθνών δανειστών αξιολογούν με ερωτηματικά την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα έως τώρα. Η χώρα ωστόσο είναι στην κόψη του ξυραφιού. Βέβαια, υπάρχει ακόμα τρόπος αποφάσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο προς τη σταθερότητα στον οποίο βρισκόταν πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει, καθώς έχει προκαλέσει πολιτική αβεβαιότητα με την μετατροπή της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής σε ψήφο εμπιστοσύνης. (...) Παράλληλα, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές στις δημόσιες δαπάνες, επανακρατικοποιήσεις και επιστροφή στις θέσεις εργασίας για τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους, ένα πρόγραμμα δηλαδή που εγγυημένα θα οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης ... Ακούγοντας εκείνους που σχεδιάζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν ακούς έναν Βαλκάνιο Ούγκο Τσάβες... (...) Από την άλλη πλευρά και ο πρωθυπουργός έχει μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση καθώς το περασμένο καλοκαίρι απέλυσε τον επικεφαλής των φορολογικών εσόδων, ενώ προχώρησε σε ανασχηματισμό δίνοντας σε λαϊκιστές θέσεις – υπουργών. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι μίλησε για το τέλος του προγράμματος διάσωσης με τις αγορές να δίνουν αμέσως το δικό τους σήμα. (...) Όσον αφορά την τελευταία αξιολόγηση κυρίως το ΔΝΤ μπορεί να έχει δίκιο που πιέζει ώστε η Αθήνα να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της γιατί εάν το τωρινό πρόγραμμα μετατραπεί σε γραμμή πίστωσης τότε η τρόικα θα χάσει την επιρροή που έχει προκειμένου η Ελλάδα να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις. (...) Η Αθήνα θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές αλλά αυτό χρειάζεται μια δόση εμπιστοσύνης από την πλευρά τους. Είναι στο χέρι του κ. Σαμαρά να τους πείσει... αλλά εάν η τρόικα αποτύχει μια συμφωνία με τον κ. Σαμαρά τότε θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια ακόμα λιγότερο ικανοποιητική συμφωνία με τον κ. Τσίπρα.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι “Οι Έλληνες βουλευτές δίνουν το πράσινο φως στον προϋπολογισμό του 2015”. Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού της χώρας εν μέσω αδιεξόδου με τους διεθνείς δανειστές, που δεν τον έχουν εγκρίνει ακόμα, και συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας. “Οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό του 2015” αναφέρει και η DW. Tην ώρα της ψηφοφορίας, υπήρχαν διαδηλωτές εναντίον της λιτότητας έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο. “Οι Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν για προϋπολογισμό που δεν εγκρίνει ούτε η αντιπολίτευση ούτε η τρόικα” αναφέρει ο Guardian.

Για Νταβούτογλου: “Η Τουρκία και η Ελλάδα οικοδομούν χτίζουν σχέσεις, αναζητούν τρόπους να επαναληφθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό” αναφέρει η Hurriyet. Bασικό αντικείμενο των συνομιλιών των δύο πρωθυπουργών στην Αθήνα ήταν η αναζήτηση της “φόρμουλας” προκειμένου να επαναληφθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Οι περαιτέρω συζητήσεις θα γίνουν πλέον μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας.

Για Συρία – Ισραήλ: “Κανένα σχόλιο από το Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Συρία” αναφέρουν οι FT και η DW. H Συρία κατηγορεί το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση κοντά στην πρωτεύουσα της Δαμασκό, χωρίς όμως να προκαλέσει τραυματίες ή ζημιές. Το Ισραήλ αρνείται να σχολιάσει οτιδήποτε. Η ισραηλινή αεροπορία έχει πραγματοποιήσει αρκετές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από την έναρξη της αντικαθεστωτικής εξέγερσης το 2011. Πολλές εκ των προηγούμενων επιδρομών εκτιμάται ότι είχαν στόχο φορτία όπλων προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Για Μοργκερίνι – Τουρκία: “Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην Τουρκία” αναφέρει η Hurriyet. H E.E θα επιδιώξει πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο Μεξικό: Αναγνωρίστηκε ο πρώτος από τους αγνοούμενους φοιτητές, αναφέρουν όλα τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων. “Θρήνος στο Μεξικό καθώς αναγνωρίστηκε ο πρώτος φοιτητής” αναφέρουν οι NYTimes. O γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι ένα από τα οστά που βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στην πολιτεία Γκερέρο, σύμφωνα με εξετάσεις DNA ανήκει στον φοιτητή Alexander Mora. Tα τεστ DNA πραγματοποιήθηκαν στη Βιεννη.

Επιμέλεια Αλεξανδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, ούγκο τσάβες, ηπα, διαδηλωσεις, γαλλια, μερκελ, nytimes, νέα, cnn, guardian, συγκεκριμένο, ρωσία, δημοσκοπηση, bild, ελλαδα, nixon, wsj, αθηνα, τροικα, συριζα, τσαβες, καλοκαιρι, ΔΝΤ, επιρροή, σαμαρας, τσιπρας, φως, hurriyet, συμμετοχή, dna, alexander, τεστ, βιεννη, αλεξανδρα, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2015, αξιολογηση, αστυνομικο τμημα, βουλευτες, χωρες, ρωσία, αστυνομια, γερμανια, εθνικη, ηπα, θητεια, ισραηλ, ιταλια, ομολογα, ουκρανια, προγραμμα, ρατσισμος, σημερινη, τεστ, φως, ωρα, bild, cnn, dna, guardian, hurriyet, nytimes, wsj, αλεξανδρα, αφορμη, εβδομαδες, βιεννη, βραδυ, γεωργια, γινει, δηλωσεις, δειχνει, δικτυα, υπαρχει, εκρηκτικα, εξετασεις, εξι, επιρροή, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, εκδοσεις, κυβερνηση, μεξικο, μηνες, μολδαβια, νεα υορκη, νυχτα, οκλαντ, οστα, πολιτεια, πουτιν, προβληματα, συγκεκριμένο, συμμετοχή, συρια, σημαδια, τμημα, τουρκια, τιτλος, φορα, χερι, χεζμπολαχ, χειροτερα, χρηματιστηριο αθηνων, αγορες, alexander, ανηκει, δικιο, εμφαση, χωρα, μια φορα, nixon, ουγκο, πληγη, σημα, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα