Ο Τύπος στον κόσμο

Ο συντονισμός Ε.Ε – ΗΠΑ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού Έμπολα είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Έμπολα: Εν μέσω του σοβαρού κινδύνου να επεκταθεί η επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα σε όλη την Ευρώπη, βοήθεια σε 15 αφρικανικές χώρες για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του ιού ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνέταξε μάλιστα λίστα με τις χώρες, που κινδυνεύουν περισσότερο. Την ίδια ώρα συναγερμός σήμανε σε αεροδρόμιο της Μαδρίτης όπου καθηλώθηκε αεροπλάνο της Air France,

εξαιτίας Νιγηριανού επιβάτη που φέρεται να παρουσίασε πυρετό και ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της ισπανικής πρωτεύουσας. Ύποπτα κρούσματα εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε Γαλλία, Δανία και Ρωσία. Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συμφώνησαν στις Βρυξέλλες ότι θα γίνει προσπάθεια να βελτιωθεί ο έλεγχος κατά την έξοδο των επιβατών από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί από τον ιό, αλλά δεν βλέπουν όλες οι χώρες την ανάγκη να πραγματοποιούν ελέγχους κατά την άφιξη των επιβατών στις χώρες προορισμού. Γαλλία, Βρετανία και Τσεχία έχουν αποφασίσει ότι θα εφαρμόζουν ελέγχους για τον Έμπολα στα αεροδρόμια. Μιλώντας πάντως στον Guardian o καθηγητής Πίτερ Πίιοτ ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό διατείνεται ότι “Μόνο με εμβόλιο θα αντιμετωπιστεί ο Έμπολα”.
Την ίδια ώρα, “στη Λιβερία, Αμερικανοί στρατιώτες μάχονται κατά του Έμπολα” αναφέρει η WSJ. Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το «πράσινο» φως για να χρησιμοποιηθούν έφεδροι προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του ξεσπάσματος του Έμπολα στη δυτική Αφρική. Στο μεταξύ, υπό παρακολούθηση βρίσκονται περίπου 75 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Presbyterian του Ντάλας, μετά το θάνατο του Λιβεριανού Τόμας Έρικ Ντάνκαν, από τον ιό.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους ΝYTimes, “Ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να χρίσει Τσάρο για την αντιμετώπιση του Έμπολα”.

Για οικονομία- E.E: “Η νευρικότητα στις αγορές δημιουργεί ανησυχία για την Ευρωζώνη” αναφέρουν οι FT. “Oι αγορές στην Ευρώπη έφθασαν σε χαμηλό 10μηνου” αναφέρει η WSJ. Ιδιαίτερα κρίσιμες για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία κρίνονται οι επόμενες 30 ημέρες, καθώς τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής όσο και σε επίπεδο τραπεζικής εποπτείας θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποφάσεις που θα επηρεάσουν το ευμετάβλητο κλίμα των αγορών. “H ανησυχία για την ανάπτυξη αναδεικνύουν μια διάσπαση της Ευρώπης” αναφέρει η WSJ.
Στο μεταξύ, “Μέρκελ και Ρέντσι συγκρούονται για την ανάπτυξη” αναφέρουν οι FT. H Γερμανίδα καγκελάριος συγκρούεται με τον Ιταλό πρωθυπουργό προκειμένου να καλμάρει τις αγορές. Την ίδια ώρα, οι NYTimes αναφέρουν πως “Μια ομάδα κρατών στρέφεται κατά της Γερμανίας για τη λιτότητα”. Συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τις συνεχείς πτώσεις των αγορών στην Ευρώπη. Με παρέμβαση του ο Γάλλος πρόεδρος απέδωσε τη νευρικότητα των αγορών στη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας στέλνοντας μήνυμα στο Βερολίνο. «Υπάρχει μια παγκόσμια αβεβαιότητα» ενώ «οι ΗΠΑ επιβραδύνουν και η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι πολύ αδύναμη» υπογράμμισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Μιλάνο για τη Ευρωασιατική σύνοδο κορυφής. Όπως είπε είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να μπορέσει να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης πολύ πιο ισχυρής». Ενδείξεις νέας οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε πάντως διακρίνουν πολλοί αναλυτές, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες της Ε.Ε στη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Ε.Ε – Ασίας.

Για Ελλάδα- οικονομία: “Η στήριξη της Ευρώπης δεν φρέναρε το sell off των μετοχών στην Ελλάδα” αναφέρουν οι NYTimes. “Το ελληνικό sell off αναβιώνει τους φόβους για την Ευρωζώνη” αναφέρουν οι FT. Ανεξήγητο παραμένει για τους αναλυτές το γιατί οι ελληνικές μετοχές διολισθαίνουν σε επίπεδα που θυμίζουν τις χειρότερες μέρες της κρίσης. Οι επενδυτές υπογραμμίζουν μιλώντας στους FT ότι συμβαίνει κάτι, που δεν είχαν προβλέψει. Πάντως το γεγονός ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο – το σημείο αναφοράς με το οποίο μπορεί να δανειστεί η Αθήνα από τις αγορές έχει πλέον φθάσει σε επίπεδα που κάνουν αδιανόητο το κόστος δανεισμού από τις αγορές, αναφέρει το δημοσίευμα. Η κυβέρνηση στην Αθήνα προσπαθεί να μην δείξει πανικό με κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει πως θα πρέπει να
“περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθούν τα spreads στις επόμενες ημέρες”. Πάντως, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα όπως επίσης και η προσπάθεια της χώρας να βγει πρόωρα από το μνημόνιο δεν ήταν άγνωστα. Όλα αυτά αναμένονταν, αναφέρει το δημοσίευμα. Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να γίνεται σύγκριση με τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2010 γιατί τότε όλα ήταν διαφορετικά, τότε υπήρχε φόβος για διάσπαση του ευρώ, ενώ τώρα η Ελλάδα απλά προσπαθεί να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης και την πολιτική αστάθεια που το συνοδεύει». Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρωζώνη και τα ομόλογα του Νότου, επενδυτές εκτιμούν ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει αλλάξει λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων της Ευρωζώνης ενώ η αγορά έχει υποστεί μείωση ρευστότητας. Αρκετοί πλέον ζητούν από τον Μάριο Ντράγκι να ανοίξει επιτέλους τα “χαρτιά” του.
Την ίδια ώρα, οι FT “φιλοξενούν” και ένα άλλο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο “Γυρίζει μπούμερανγκ η ελληνική πρόταση για έξοδο από το Μνημόνιο”, με το οποίο χαρακτηρίζει ριψοκίνδυνη αυτό το σχέδιο. Παράλληλα, σημειώνει “Ο κ. Σαμαράς έκανε όμως γρήγορα πίσω, διαβεβαιώνοντας τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η Αθήνα θα δεχθεί μια προληπτική προαιρετική γραμμή πίστωσης όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε. το Δεκέμβριο: το μέγεθος της είναι υπό διαπραγμάτευση με τους διεθνείς δανειστές.
Αλλά δεδομένου του εξαιρετικά αβέβαιου outlook των αγορών, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί αυξημένη πίεση να μην εγκαταλείψει ούτε το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο λήγει το Μάρτιο του 2016 και περιλαμβάνει άλλα €12 δισ. Βοήθειας. Το σχέδιο του κ. Σαμαρά ακολούθησε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Οι δύο χώρες αποχώρησαν από τα προγράμματα διάσωσης χωρίς να δεχτούν προαιρετικές γραμμές πίστωσης και εποπτεία από την τρόικα. Και οι δύο κυβερνήσεις παρουσίασαν τις «καθαρές» εξόδους ως ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και ως ένα καλό λόγο για πανηγυρισμούς. Αλλά η αντίδραση των αγορών στο σχέδιο του κ. Σαμαρά δείχνει πως υπάρχουν ακόμα μεγάλες αμφιβολίες για την Ελλάδα, το επίκεντρο της κρίσης στην ευρωζώνη”.

Για Ελλάδα: “Με έκθεση του το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την Ελλάδα για χρήση βίας απέναντι στους μετανάστες” αναφέρει η WSJ. Σε έκθεση της 64 σελίδων η Επιτροπή για την πρόληψη Βασανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης δίνει λεπτομέρειες για ανεπίτρεπτες συνθήκες κράτησης και κακομεταχείρισης κρατουμένων – μεταναστών από τις αρχές. Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει μια τέτοια έκθεση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης αλλά και να διερευνήσουν τις περιπτώσεις χρήσης βίας κατά κρατουμένων.

Για Πούτιν: Δεν περνά απαρατήρητο το μήνυμα που έστειλε χθες ο Ρώσος πρόεδρος προς την Ε.Ε για το φυσικό αέριο από τον διεθνή Τύπο. Μια ημέρα πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Ουκρανό πρόεδρο στο περιθώριο της Ευρωασιατικής Συνόδου στο Μιλάνο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπαιξε χθες το ισχυρό χαρτί του στην αναμέτρηση με τη Δύση και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα λόγω της ουκρανικής κρίσης. Με μήνυμα του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες προειδοποίησε πως η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν η Ουκρανία κλέψει φυσικό αέριο από τον αγωγό φυσικού αερίου για να καλύψει τις δικές της ανάγκες.Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε το μήνυμα Πούτιν λέγοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να επέμβει για να εξασφαλίσει απρόσκοπτο εφοδιασμό αερίου αν η ροή από τη Ρωσία διακοπεί. Σήμερα, πάντως οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα επιδιώξουν να βρουν μέτρα ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης που συνεχίζεται με αρκετούς νεκρούς, παρά την εκεχειρία, ενώ θα έχουν και συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους FT “H Ρωσία στέλνει την Ε.Ε στο δικαστήριο για τις κυρώσεις”. Rosneft και Arkady Rotenberg θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, air france, ηπα, air, france, γαλλια, ρωσία, υπουργοι, βρυξέλλες, άφιξη, guardian, wsj, φως, nytimes, πετρελαιο, αθηνα, spreads, ελλαδα, μνημονιο, σαμαρας, outlook, ΔΝΤ, τροικα, Αντωνης Σαμαρας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, κρουσματα σημερα, μια ημερα, χωρες, ρωσία, το θεμα, αφρικη, βερολινο, δανια, ηπα, θεμα, μιλανο, οικονομια, ομολογα, ουκρανια, πιεση, προγραμμα, φυσικο αεριο, φως, ωρα, air france, guardian, nytimes, outlook, wsj, αγορα, αεροπλανο, αεροδρομιο, αλεξανδρα, αμφιβολιες, απλα, άφιξη, βγαινει, βοηθεια, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δειχνει, δυτικη, ευρω, ειπε, εκθεση, εμβολιο, ευρωπη, ιδια, κυβερνηση, κλιμα, λεπτομερειες, λογο, μειωση, μοσχα, ομαδα, ροη, πουτιν, προγραμματα, σχεδιο, τσεχια, φυσικο, φοβος, φορα, air, αγορες, εξαγωγες, france, ηγετες, ιδιαιτερα, νοσοκομειο, spreads, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα