Ο Τύπος στον κόσμο

Η δυναμική επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας διεκδικώντας εκ νέου τον προεδρικό θώκο, η απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και οι πολυπληθείς διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Σαρκοζί:
“Ο Σαρκοζί δεσμεύεται να ενώσει τη δεξιά” αναφέρουν οι FT. “O Σαρκοζί αποκαλύπτει τα σχέδια του για την επιστροφή του στο UMP” αναφέρει ο Guardian. O τέως πρόεδρος υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις για να «δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» σε συνέντευξή του στο France 2 λέγοντας επίσης πως θα φέρει πίσω στο κεντροδεξιό UMP «έναν έναν» τους ψηφοφόρους που στράφηκαν στην Λεπέν. Ο τέως πρόεδρος διεκδικεί πρώτα την ηγεσία του κόμματος της κεντροδεξιάς και, αμέσως μετά, την ηγεσία της Γαλλίας. Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή στο France 2, λίγο μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του στην ενεργό πολιτική, ο Σαρκοζί έδειξε ότι προτίθεται να παλέψει μέχρι εσχάτων για να επιστρέψει. Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες της πολιτικής που θα ακολουθήσει αλλά προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εταιρειών αλλά και των γάλλων ψηφοφόρων. «Σήμερα, η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιστρέψει κοντά στο 4%, η Γερμανία ευημερεί, η Ευρώπη δεν είναι σε κρίση, και όμως συνεχίζουμε να λιμνάζουμε και να έχουμε αυξανόμενη ανεργία. Γιατί; Επειδή το μοντέλο μας πρέπει να αναδιαρθρωθεί πλήρως». Ο Σαρκοζί είπε ότι το μόνο ερώτημα που έχει σημασία είναι να βρεθεί ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, και να σταματήσουν οι νέοι να εγκαταλείπουν τη Γαλλία, επειδή αισθάνονται ότι δεν μπορούν να επιτύχουν μέσα σε αυτή τη χώρα. Αναφερόμενος στο ρεύμα της Λεπέν, είπε χαρακτηριστικά πως οι ψηφοφόροι της «δεν νομίζω ότι πιστεύουν στην Λεπέν. Νομίζω ότι είναι φοβισμένοι, νομίζω ότι υποφέρουν». Θα τους «αναζητήσει, έναν προς έναν για να τους πείσει» ως προς τη δική του εναλλακτική λύση, είπε. “O λύκος και τo πρόβατo είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Monde. Για 40 λεπτά ο Σαρκοζί εξελίχθηκε από πρόβατο σε λύκο....

Για ευρωπαϊκή οικονομία: “Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της οικονομίας” αναφέρουν οι FT με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Αυστραλία. Πιέσεις στην Ε.Ε. να επιλύσει άμεσα τις εσωτερικές πολιτικές διαφορές της και να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να δώσει ώθηση στην οικονομία της άσκησαν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ανησυχώντας ότι η Ευρώπη θα εμποδίσει την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα ρίσκα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Αν συνεχίσουν να αναβάλλονται για πολύ οι προσπάθειες τόνωσης της ζήτησης, υπάρχει κίνδυνος να δυναμώσουν οι αντίθετοι άνεμοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, χθες στην σύνοδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20. Σχολίασε ότι στις ΗΠΑ «έχουμε φιλοσοφικές διαφορές με τους φίλους μας στην Ευρώπη» και ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να τονώσουν την βραχυπρόθεσμη ζήτηση ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη. Οι πιέσεις που ασκούν οι διεθνείς εταίροι στην Ε.Ε. πραγματοποιούνται την ώρα που εντός της ευρωζώνης διεξάγεται έντονη διαμάχη για το ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι τόνωσης της ανάπτυξης. Η Γαλλία και η Ιταλία επιζητούν δημοσιονομική τόνωση, ενώ η Γερμανία υποστηρίζει την δημοσιονομική πειθαρχία.

Για συνάντηση Βαλς – Μέρκελ: “Ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στο Βερολίνο” αναφέρει η Monde. O πρωθυπουργός επισκέπτεται την Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να ζητήσει χαλάρωση των αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Για Σκωτία: “Υπό πίεση ο Κάμερον για τη νέα συμφωνία” αναφέρει ο Guardian. “Οργή στους Τόρις για το σχέδιο Κάμερον σχετικά με τις εξουσίες της Αγγλίας” αναφέρουν οι FT. O πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αποκέντρωση της Σκωτίας δεν θα φέρει άμεσα αλλαγές στην Αγγλία. Ο Κάμερον μίλησε για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε οι Σκωτσέζοι να μην έχουν λόγο σε νομοσχέδια που αφορούν την Αγγλία και την Ουαλία. Σε άρθρο στον κυριακάτικο Τύπο αναρωτήθηκε, δε, γιατί να εκχωρηθούν τέτοιου είδους εξουσίες μόνο στους Σκωτσέζους κι όχι στους Αγγλους, τους Ουαλούς ή τους βορειοιρλανδούς. Οι αναλυτές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αυτή η τοποθέτηση του Κάμερον παραπέμπει σε καθυστέρηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων προς τους Σκωτσέζους. Την ίδια ώρα, ο Κάμερον βρίσκεται υπό την πίεση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που απαιτούν οι συνταγματικές αλλαγές να πετύχουν τη στήριξη και των Εργατικών. Οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού προκάλεσαν και την αντίδραση του Άλεξ Σάλμοντ που τόνισε ότι οι Σκωτσέζοι ξεγελάστηκαν με τις δεσμεύσεις του Κάμερον γιατί αυτές φαίνεται ότι παραπέμπονται στις καλένδες. Παράλληλα, τόνισε ότι το 2017 εάν η Βρετανία προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την αποχώρηση της ή όχι από την Ε.Ε, η Σκωτία μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Στην Καταλονία: “Εμείς συνεχίζουμε λέει ο πρόεδρος της Καταλονίας” αναφέρει η WSJ. Mάλιστα, ο Αρτουρ Μας αποκάλυψε ότι το προεδρικό διάταγμα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα είναι έτοιμο σε μερικές μέρες.

Για Τουρκία: “49 όμηροι απελευθερώθηκαν με μυστική διπλωματία” αναφέρει στο σημερινό πρωτοσέλιδο της η Hurriyet. “H απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων προκαλεί ερωτηματικά” αναφέρουν οι FT. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς απελευθερώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος. Στη διαβεβαίωση ότι η επιτυχής απελευθέρωση των 46 Τούρκων ομήρων από τους τζιχαντιστές οφείλεται σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δόθηκαν λύτρα. Ερωτηθείς ωστόσο για το εάν υπήρξε ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ο Ερντογάν απάντησε ότι δεν έχει σημασία αν έγινε ανταλλαγή αλλά το ότι οι όμηροι επέστρεψαν. Την ίδια ώρα και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου διαβεβαιώνε ότι η απελευθέρωση οφείλεται σε μια επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα η Τουρκία, αναφέρει ο Mουράτ Γετκίν είναι το θέμα των Κούρδων στη Συρία. Την ίδια ώρα, στο κλείσιμο αρκετών σημείων των συνόρων της με τη Συρία προχώρησε η Τουρκία και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική κρίση τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες προσπαθούν να ξεφύγουν από τη νέα επίθεση των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 70.000 Κούρδοι πρόσφυγες κατέφυγαν στο τουρκικό έδαφος από την Παρασκευή.

Για διαδήλωση – κλίμα: “Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή” αναφέρει ο Guardian. “Διαδήλωση στο Παρίσι: Αρχηγοί των κρατών δράστε” αναφέρει η Monde. Μαζικές κινητοποιήσεις σε 159 χώρες και σε περισσότερες από 2.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν χθες με αίτημα την άμεση δράση για την κλιματική αλλαγή. Στο Μανχάταν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν -ανάμεσά τους και ο ο γγ του ΟΗΕ αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ. Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για την μεγαλύτερη διαμαρτυρία για το κλίμα της τελευταίας πενταετίας. Όπως τόνισε ο γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν: “H κλιματική αλλαγή είναι ένα καθοριστικό θέμα της εποχής μας και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο εαν δεν δράσουμε τώρα θα πρέπει να πληρώσουμε μεγάλο τίμημα”.

Επιμέλεια : Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα