Ο Τύπος στον κόσμο

Εκτενή είναι τα αφιερώματα του διεθνούς Τύπου στην 25χρονη επέτειο της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν.

Για Κίνα: Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Πεκίνου μέσω μιας πολύχρονης εκστρατείας σιωπής ο κόσμος τιμά σήμερα την επέτειο 25 χρόνων από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν. Η Κίνα απαγορεύει κάθε δημόσια συζήτηση σε μια προσπάθεια διαγραφής από
τη συλλογική μνήμη των γεγονότων της 4ης Ιουνίου του 1989.Στις 4 Ιουνίου του 1989, στρατιώτες με τανκς εισέβαλαν στο κέντρο του Πεκίνου και άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, που ζητούσαν εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση ουδέποτε ανακοίνωσε απολογισμό των νεκρών της καταστολής. Φέτος τα αστυνομικά μέτρα στο Πεκίνο είναι δρακόντεια. Οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν τους ξένους δημοσιογράφους ότι θα υποστούν σοβαρές συνέπειες αν καλύψουν ευαίσθητα θέματα σχετικά με την επέτειο. Εκδηλώσεις μνήμης πάντως αναμένονται σήμερα στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊπέι.

Στον Guardian υπάρχει ειδικό αφιέρωμα όπου τρεις Κινέζοι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις συζητούν για το πώς η αιματηρή καταστολή διαμόρφωσε τη σημερινή Κίνα και τις εναλλακτικές οδούς που θα μπορούσε να είχε πάρει η χώρα αλλά και τις προοπτικές για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Μια από τις ηγετικές μορφές της φοιτητικής εξέγερσης ο Σεν Τονγκ, που τώρα ζει στις ΗΠΑ τονίζει: Εάν η ιστορία της Κομμουνιστικής Κίνας θα μπορούσε να είναι ένας “οδηγός”, όσο προσεχτικοί και εάν είμασταν, όσο και εάν προσπαθούσαμε να μην θίξουμε τότε ευαίσθητα θέματα, η καταστολή ήταν αναπόφευκτη. Αν είχαμε ζητήσει περισσότερα, εάν είχαμε ζητήσει αλλαγή καθεστώτος, η Κίνα θα ήταν διαφορετική. Υπήρξαν άλλωστε στρατηγοί που είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην ανοίξει πυρ. Η Ροβένα Χε, τότε μαθήτρια και διαδηλώτρια σήμερα καθηγήτρια στο Χάρβαρντ επισημαίνει: “Είμασταν ιδεαλιστές, άλλωστε είχαμε εκτεθεί σε ιστορίες επαναστατικές. Ο κόσμος είδε πως ήταν στη δική του ευθύνη να βελτιωθεί η χώρα. Εάν συνέβαινε σήμερα κάτι ανάλογο, δεν θα είχε προκληθεί από ιδεαλισμό ή πάθος, αλλά από θυμό και οργή. Η Κίνα έχασε μια χρυσή ευκαιρία για το Κομμουνιστικό κόμμα να μεταρρυθμιστεί στα πρότυπα της Ταϊβάν: Αφήστε τον κόσμο ελεύθερο να εκφράσει τη γνώμη του, απελευθερώστε τους πολιτικούς κρατούμενους, μόνο τότε θα μπορέσει η πολιτεία να αναπτυχθεί. Νομίζω ότι η ιστορία είναι με το μέρος μας, αλλά η Κίνα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει το παρελθόν για να έχει μέλλον”.

Από την πλευρά του, ο Γιανγκ Τζιανλί που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των αιματηρών γεγονότων στην Τιενανμέν, τώρα ζει στις ΗΠΑ αναφέρει πως σύντομα η Κίνα ίσως να ξαναζήσει γεγονότα όπως αυτά του 1989. Γι' αυτό το λόγο, εξηγεί, οι αρχές έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία φίμωσης του διαδικτύου.

Υπήρξαν όμως και άλλοι φοιτητές... που αντιστάθηκαν στα καλέσματα των συμφοιτητών τους να συμμετάσχουν στην εξέγερση και ανταμοίφθηκαν γι' αυτό. Ένας από αυτούς, σύμφωνα με τους NYTimes ο Ξιάο Τζιανχούα δημιούργησε τη δική του ομάδα φοιτητών και συνεργάστηκε με τις αρχές του πανεπιστημίου καθώς εκτιμούσε ότι οι διαδηλώσεις των φοιτητών είχαν πια ξεπεράσει τότε κάθε όριο. Αυτή η στάση... τον οδήγησε σήμερα να είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα. Σήμερα, στην ηλικία των 42 είναι δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης μιας τράπεζας, μια ασφαλιστικής εταιρείας, ενός ανθρακωρυχείου και άλλων εταιρειών, που περιλαμβάνονται στην ισχυρή του εταιρεία Tomorrow Group και με ισχυρές διασυνδέσεις με τον ίδιο τον πρόεδρο της Κίνας.

Για Ευρωζώνη:Επιβραδύνθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημειώνοντας σε ετήσια βάση αύξηση 0,5%, έναντι αύξηση 0,7% τον Απρίλιο, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο ότι θα μείνει αμετάβλητος. Σύμφωνα με αναλυτές τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μάιου “κλείδωσαν” τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παρεμβάσεις αύξησης της ρευστότητας. Για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση στις 18 οικονομίες της ζώνης του ευρώ η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, που σήμερα ανέρχεται στο 0,25%, στο 0,15% ή 0,10%, ενώ για τις τράπεζες εκείνες που καταθέτουν τα χρήματα τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο. Άλλωστε όπως σημειώνουν και οι FT “Aνησυχίες για αποπληθωρισμό προκαλούν εκ νέου πίεση στον Ντράγκι”. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο 0,5% ανοίγει τον δρόμο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. “Η ΕΚΤ έτοιμη να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό” αναφέρει και η WSJ.

Για Παγκόσμιο Κύπελλο: “Η πρόεδρος της Βραζιλίας απορρίπτει τις επικρίσεις για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη χώρα της” αναφέρουν οι NYTimes. Aντιμέτωπη με την ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τις προετοιμασίες διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ υπερασπίστηκε την κατασκευή νέων σταδίων και τόνισε μιλώντας στους ΝΥΤimes πως εκείνοι που επιθυμούν να “μποϊκοτάρουν” τους αγώνες είναι απλά μια μειονότητα. Πάντως, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα παρά τη δυσαρέσκεια εντός και εκτός Βραζιλίας (για τις προετοιμασίες έως την τελευταία στιγμή) η Ρούσεφ θεωρείται το απόλυτο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Μιλώντας στους NYTimes, η Ρούσεφ θυμάται πως όταν το 1970 όντας έγκλειστη στις φυλακές του Σάο Πάουλο από τη δικτατορία ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν εάν οι φυλακισμένοι θα υποστήριζαν τη χώρα τους εκείνη τη χρονιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. .. “Εγώ δεν ειχα τέτοια διλήμματα”, τόνισε και μάλιστα δήλωσε πως η αντίσταση των εγκλείστων τελικά δεν κράτησε για πολύ και γιόρτασαν τη μεγάλη νίκη της Βραζιλίας επί της Ιταλίας. Πέρα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τις δυνάμεις ασφαλείας να προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν νέες μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον των υπέρογκων ποσών που δαπανήθηκαν για τη διεξαγωγή των Αγώνων, η Ρούσεφ δηλώνε βέβαιη πως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα ενισχύσει τη θέση της Βραζιλίας στο παγκόσμιο επίπεδο.

Για σκάνδαλο Κατάρ: “Θυμός και άρνηση στο Κατάρ” αναφέρει ο Guardian. Παρά τις αποκαλύψεις, τα έργα ανοικοδόμησης σταδίων συνεχίζουν κανονικά αυτές τις μέρες. Χθες η εφημερίδα Telegraph, αποκάλυψε τον ρόλο του Μισέλ Πλατινί, του προέδρου της UEFA, που τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 - μια υποψηφιότητα που ήδη έχει προκαλέσει σάλο καθώς υπάρχουν καταγγελίες για ένα ευρύτατο δίκτυο δωροδοκιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ζωντανός θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου και κορυφαίος παράγοντας του αθλήματος είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της υποψηφιότητας του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) το 2010. Τόσο η Αυστραλία, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχασαν από το Κατάρ τη διοργάνωση, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να υποβάλλουν εκ νέου τους φακέλλους υποψηφιότητας καθώς θεωρούν ότι η ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Εμιράτο υπήρξε διαβλητή και ως εκ τούτου πρέπει να ακυρωθεί. Με ειδικό άρθρο ο Guardian επισημαίνει πως “Ήρθε η ώρα να καθαρίσει η FIFA... να την εγκαταλείψει η Αγγλία, τότε θα έχει γίνει ένα βήμα”. Χορέψαμε στους ρυθμούς της FIFA για πολύ καιρό... Η Βρετανία, γενέτειρα του ποδοσφαίρου θα πρέπει να δημιουργήσει τη δική της ομοσπονδία, αν έχει τα κότσια...

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, χονγκ κονγκ, τιενανμέν, μνήμη, ιουνίου, διαδηλωσεις, guardian, σεν, ηπα, nytimes, τραπεζες, εταιρεία, tomorrow, group, ΕΚΤ, wsj, εκλογες, telegraph, uefa, ψηφοφορία, fifa, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, μουντιαλ 2014, μνήμη, αυστραλια, γνωμη, ηπα, θρυλος, κινα, πιεση, σημερινη, χρυση ευκαιρια, ωρα, guardian, nytimes, uefa, wsj, αγωνες, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, απλα, γεγονοτα, γινει, δικη, δικτυο, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκστρατεια, εργα, εταιρεία, ευθυνη, εφημεριδα, χαμαμ, ιδιο, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, καταρ, κυβερνηση, κυπελλο, κομμα, λογο, μειωση, μοχαμεντ, νικη, ομαδα, οντας, παθος, πεκινο, πεμπτη, πληθωρισμος, πολιτεια, ρολο, σαο, σεν, συζητηση, συντομα, τιενανμέν, χονγκ κονγκ, χρυση, ψηφοφορία, group, ειμασταν, ετοιμη, φυλακες, fifa, χωρα, η εφημεριδα, ιουνίου, μεινει, μουντιαλ, οργη, telegraph, tomorrow, θεματα
Τυχαία Θέματα