Ο Τύπος στον κόσμο

Η συνεχιζόμενη Ουκρανική κρίση και η αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι ρώσοι αυτονομιστές να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα για αυτονόμηση πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας παρά τις περί αντιθέτου συστάσεις Πούτιν είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ουκρανία: «Αυτονομιστές» στην Ουκρανία δεσμεύονται να συνεχίσουν κανονικά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για αυτονομία” αναφέρουν οι NYTimes. Οι επικεφαλής των ρωσόφιλων ομάδων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία λένε πως θα διεξαχθούν κανονικά τα δημοψηφίσματα
στις 11 Μαϊου, παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου να αναβληθεί η εκλογική αυτή διαδικασία. «Τα δημοψηφίσματα για αυτονομία των ανατολικών περιοχών θα διεξαχθούν κανονικά» αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος τις δηλώσεις των φιλορώσων αυτονομιστών. «Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αψηφούν τον Πούτιν» είναι ο σχετικός τίτλος της WSJ. Στο μεταξύ, και ενώ το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι διαρκώς στραμμένο στην ουκρανική κρίση, σε μια επίδειξη πυγμής και έντονου ρωσικού πατριωτισμού πραγματοποιούνται από χθες οι εορτασμοί για την 69η επέτειο της νίκης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με στρατιωτικά γυμνάσια και εκτοξεύσεις πυραύλων πάνω από την Μόσχα παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ίδια ώρα, φήμες θέλουν τον Ρώσο πρόεδρο να μεταβαίνει για πρώτη φορά στην Κριμαία για τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου προς τιμήν της νίκης στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ερωτηθείς από τη γερμανίδα καγκελάριο εάν θα παραστεί στην παρέλαση στην Κριμαία, ο ρώσος πρόεδρος πάντως απέφυγε να απαντήσει. Ωστόσο, ανακοίνωσε πως τον Ιούνιο θα συμμετάσχει μαζί με δυτικούς ηγέτες σε τελετή στη Γαλλία για την 70ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ο Πούτιν θα είναι «ευπρόσδεκτος» στην τελετή, όμως από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του κατ' ιδίαν αφήνοντας ανοιχτό παρ' όλα αυτά το ενδεχόμενο να μιλήσουν οι δύο άνδρες στο περιθώριο των εκδηλώσεων. Πάντως, χθες τις κοινές προσπάθειες που καταβάλλουν Ρωσία, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των φιλορώσων αυτονομιστών πως το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία σε διάφορες πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας θα διεξαχθεί κανονικά την ερχόμενη Κυριακή, παρά τις αντιθέτου συστάσεις του Πούτιν, ο Λαβρόφ «ζήτησε από τις ΗΠΑ να επηρεάσουν τις αρχές του Κιέβου ώστε να τις πιέσουν να ξεκινήσουν μια πραγματική αποκλιμάκωση... και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για άμεσο, επί ίσοις όροις διάλογο με εκπροσώπους των νοτιοανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας», ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Για Ευρωεκλογές: Δυο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, οι 6 στους 10 Ευρωπαίους δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα σε 12 χώρες της ΕΕ. Η έρευνα έδειξε ότι παρά τις όποιες απόπειρες των υπευθύνων για τις προεκλογικές καμπάνιες, δεν ενισχύθηκε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για το ποιοι θα εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο, αφού το 62% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται «τόσο πολύ» ή ότι δεν ενδιαφέρεται «καθόλου» για τις κάλπες, που θα καθορίσουν την ηγεσία της ΕΕ την επόμενη πενταετία. Ο μεγαλύτερος «ενθουσιασμός» για τις ευρωεκλογές καταγράφηκε στο Βέλγιο (θα ψηφίσει το 53% ) όπου ωστόσο απαιτείται από τον νόμο η προσέλευση στις κάλπες. Ακολουθεί η Γαλλία με 44% και η Ολλανδία με 41%. Το πιο χαμηλό ποσοστό (27%) καταγράφηκε στην Βρετανία όπου οι ευρωσκεπτικιστές έχουν κερδίσει έδαφος και στην Πολωνία (20%). Ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν τις εκλογές σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, κάτι που τους δίνει την δυνατότητα να αναδειχθούν σε αξιοσημείωτη δύναμη στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, ημέρα της Ευρώπης σήμερα και ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στη Γαλλία μια από τις χώρες που ξεκίνησε η ιδέα της Ε.Ε μόνο το 51% των πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα ανήκει στην Ένωση, ποσοστό ωστόσο σταθερό σε σχέση με πέρυσι που ήταν στο 52%, Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Groupe Nice-Matin δημοσιεύθηκε μάλιστα λίγες ώρες αφότου ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποιούσε εν όψει των ευρωεκλογών πως έξοδος από την ΕΕ ισοδυναμεί με έξοδο από την Ιστορία.

Στην Ιταλία: Κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και το ενδιαφέρον των Ιταλών πολιτών παραμένει σχεδόν αδιάφορο, αναφέρει η Corriere de la Sera. Mόνο το 19% ενδιαφέρεται για το ποιος θα εκλεγεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ το 34% δείχνει ένα κάποιο ενδιαφέρον. Πάντως, η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ε.Ε εκτιμάται θετικά από τα 2/3 των Ιταλών ενώ όσον αφορά το ευρώ, 35% θεωρούν θετική τη χρήση τους, το 32% ενώ δεν ενθουσιάζεται για το ευρώ, το θεωρεί απαραίτητη επιλογή με το 31% να τάσσεται κατά του ενιαίου νομίσματος. Οι εκλογές της 25ης Μαϊου θεωρούνται και ένα είδος ψήφου... εμπιστοσύνης και στην κυβέρνηση Ρέντσι, καθώς ο ίδιος δεν έχει εκλεγεί από τον λαό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Corriere de la Sera: το Δημοκρατικό κόμμα του Ρέντσι συγκεντρώνει 33,8%, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο να καταγράφει άνοδο στο 23% και της Forza Italia του Μπερλουσκόνι να φθάνει το 20%, η Λέγκα του Βορρά στο 5%, ενώ η “Πρωτοβουλία για τον Τσίπρα” συγκεντρώνει σχεδόν 3%.

Συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ: Συνάντηση θα έχουν αυτό το Σαββατοκύριακο οι δύο ηγέτες εν μέσω της ουκρανικής κρίσης. «Στις ακτές της Βαλτικής... Ολάντ και Μέρκελ θα επιχειρήσουν μια συμφιλίωση» αναφέρει η Liberation. Η κ. Μέρκελ έχει υποδεχθεί στην εκλογική της περιφέρεια μόνο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπους, τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και τον πρίγκιπα της Νορβηγίας. Η επιλογή να «φιλοξενήσει» στην εκλογική της περιφέρεια (Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας) τον Ολάντ δείχνει ότι επιθυμεί μια προνομιακή σχέση μαζί του, αλλά όχι απαραίτητα φιλικής. Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν εκτός από την Ουκρανική κρίση θα είναι και οι επικείμενες ευρωεκλογές, ενώ ήδη ανακοινώθηκε πως στις 27 Μαιου θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε για να γίνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων και συζητήσεις για το πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο ευρωκοινοβούλιο και κατ' επέκτασιν ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της Κομισιόν.

Για Μπερλουσκόνι: Στους ειδυλλιακούς κήπους του οίκου ευγηρίας και αποκατάστασης «Αγία Τριάδα» στο Τσεζάνο Μποσκόνε, λίγο έξω από το Μιλάνο, με 2.000 υπερήλικες και αναπήρους, θα ξεκινήσει σήμερα να εκτίει την ποινή της ενός έτους κοινωφελούς εργασίας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος. Η συμβολική, αλλά άκρως εξευτελιστική ποινή που επιβλήθηκε στον δισεκατομμυριούχο 77χρονο πρώην πρωθυπουργό από δικαστήριο του Μιλάνου προβλέπει ότι ο Μπερλουσκόνι οφείλει να εργάζεται στον οίκο ευγηρίας μία φορά την εβδομάδα και όχι λιγότερο από τέσσερις ώρες.

Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα