Ο Τύπος στον κόσμο

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία με το συντρηπτικό 95,9% υπέρ της Ένωσης με τη Ρωσία αλλά και οι επικείμενες κυρώσεις ΗΠΑ και Ε.Ε προς τη Μόσχα είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Για δημοψήφισμα- Κριμαία:
"Το δημοψήφισμα της Κριμαίας αφήνει απομονωμένη τη Ρωσία" αναφέρουν οι Financial Times. O Oμπάμα διαμηνύει στον Πούτιν ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτό το δημοψήφισμα. Σε αυτό το συμπέρασμα (στο ότι θα απομονωθεί η Ρωσία" καταλήγει με άρθρο του και ο αναλυτής της DW, Ingo Mantfuel. Όπως αναφέρει "με τη διεξαγωγή αυτού του δημοψηφίσματος στην Κριμαία η Ρωσία διακινδυνεύει την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ενός συντρηπτικού ναι για απόσχιση από την Ουκρανία δεν είναι και τόσο σημαντικό, όχι μόνο γιατί διεξήχθη παράνομα σύμφωνα με το σύνταγμα της Ουκρανίας αλλά και το διεθνές Δίκαιο, αλλά κυρίως γιατί οι ενέργειες του Πούτιν θέτουν τη Ρωσία σε μια κατάσταση διεθνούς απομόνωνσης καθώς μόνο ο Μπασάρ αλ Άσαντ και η Βόρεια Κορέα βρίσκονται πλέον στο πλευρό του. Μάλλον ο Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά την κατάσταση γιατί στην αντιπαράθεση του με τη Δύση θα βρεθεί στο τέλος χαμένος. Ακόμα και τώρα η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τέλμα. Η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, το ρούβλι απειλεί την κατανάλωση και την ευημερία των Ρώσων. Ένας περιορισμός των εξαγωγών φυσικού αερίου θα ήταν αυτοκτονικός, ενώ συστηματικές κυρώσεις από τη Δύση θα αφήσουν το σημάδι τους στη Ρωσία...".

"Η Κριμαία ψήφισε ένωση με τη Ρωσία" είναι ο τίτλος της Wall Street Journal. Πάνω από το 95% των κατοίκων της κριμαϊκής χερσονήσου ψήφισαν την απόσχιση από την Ουκρανία και την ένωση με τη Ρωσία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ενός δημοψηφίσματος που αυξάνει επικίνδυνα το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. "Η Κριμαία ψήφισε απόσχιση από τη Ρωσία" αναφέρει ο Guardian. Στo δημοψήφισμα, το 95.5% των κατοίκων ψήφισαν την ένωση με τη Ρωσία, την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούν το Κρεμλίνο για "επικίνδυνη κλιμάκωση". Από την πλευρά τους οι NYTimes υπογραμμίζουν πως "Η πολιτική του Ομπάμα βρίσκεται υπό εξέταση την ώρα που η κρίση αποτελεί πρόκληση για την υπόλοιπη Ουκρανία". Όπως αναφέρει 'με τη Ρωσία έτοιμη για προσάρτηση της Κριμαίας, κάτι που αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την υπόλοιπη Ουκρανία εν μέσω και της αυξανόμενης αιματοχυσίας στη Συρία, οι προσπάθειες Ομπάμα να αλλάξει τον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους τους βρίσκεται υπό εξέταση".

"Το στάτους της Κριμαίας θα είναι για καιρό ακαθόριστο". Αυτή είναι η εκτίμηση του Ουκρανού δημοσιογράφου Γιούρι Ντουρκότ που μιλά στην DW. Σε συνέντευξη του υπογραμμίζει ότι το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την απόσχιση. Αλλά μάλλον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον για την Κριμαία να επιστρέψει στην Ουκρανία. Το στάτους της θα παραμείνει ακαθόριστο για αρκετό διάστημα καθώς ούτε η Ε.Ε, αλλά ούτε και άλλες χώρες θα αναγνωρίζουν εύκολα την προσάρτηση της στη Ρωσία. Αλλά οι κάτοικοι της Κριμαίας δεν είχαν άλλη επιλογή σε αυτό το δημοψήφισμα.

Αναφορικά με τις επικείμενες κυρώσεις, που αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι 28 της Ε.Ε, ο αναλυτής διπλωματικών και ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC, Gavin Hewitt αναφέρει πως "παρ' όλα αυτά το ερώτημα παραμένει για το εάν θα πρέπει οι κυρώσεις να αφορούν άτομα που είχαν ανάμειξη στην στρατιωτική παρέμβαση της Κριμαίας ή πλέον θα πρέπει να στοχεύουν τους ανθρώπους γύρω από τον Πούτιν. Καθώς υπάρχουν ήδη διαφωνίες ανάμεσα στα 20 κράτη - μέλη".

Για αεροπλάνο: "Τουλάχιστον 20 χώρες συμμετέχουν στην έρευνα εντοπισμού της πτήσης MH370" λέει η Monde. H Mαλαισία έχει επικοινωνήσει με 22 πρεσβείες, προκειμένου να μετάσχουν στην επιχείρηση έρευνας εντοπισμού του μοιραίου Boeing 777, το οποίο παραμένει άφαντο, αναφέρει η εφημερίδα. Όπως αναφέρει το BBC, "η Αυστραλία πλέον ηγείται των ερευνών στα νότια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Άμποτ, την ώρα που οι έρευνες επικεντρώνονται πλέον και στις επικοινωνίες από το cockpit. Οι αξιωματούχοι της Μαλαισίας δήλωσαν πως οι τελευταίες λέξεις από το cockpit ήταν "εντάξει, καληνύχτα". Λίγο αργότερα, ο αναμεταδότης του αεροσκάφους έκλεισε. Σύμφωνα με στοιχεία στρατιωτικού ραντάρ, το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και πέταξε και πάλι πάνω από τη Μαλαισία πριν κατευθυνθεί βορειο-δυτικά. Ένας δορυφόρος κατάφερε να εντοπίσει σήμα του αεροσκάφους μέχρι τις 08:11 το πρωί τοπική ώρα, περισσότερες από 7 ώρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους από το ραντάρ- αν και δεν ήταν σε θέση να δώσει την ακριβή τοποθεσία του. Την ίδια ώρα, ο Guardian αναφέρει πως "η πτήση MH370 μπορεί να έφθασε και τα 5.000 πόδια". Σύμφωνα με αναφορές, το αγνοούμενο αεροπλάνο πετούσε κάποια στιγμή σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να αποφύγει τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας. "Οι έρευνες επικεντρώνονται στη τελευταία συνομιλία του πιλότου με το κέντρο ελέγχου πτήσεων" αναφέρουν και οι NYTimes καθώς δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι, ενώ λίγα λεπτά μετά ο αναμεταδότης του αεροσκάφους έκλεισε. Έρευνες στα σπίτια των πιλότων του Boeing 777 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε πριν από 10 ημέρες με 239 επιβαίνοντες, πραγματοποίησε η αστυνομία της χώρας. Οι Αρχές κάνουν «φύλλο και φτερό» τη ζωή του 53χρονου Ζαχαρί Αχμάντ Σαχ και του 27χρονου συγκυβερνήτη, Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ. Η αστυνομία εξετάζει έναν πολύπλοκο εξομοιωτή πτήσης που βρέθηκε στο σπίτι του 53χρονου πιλότου. Πάντως, μιλώντας στο BBC ο Πίτερ Τσονγκ, φίλος του πιλότου Ζαχαρί Αχμάντ Σαχ, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω από την εξαφάνιση του Boeing

Για Κάμερον: "Ο Κάμερον ξετυλίγει τις προτάσεις του για ΕΕ" αναφέρουν οι FT. Υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα του ο πρωθυπουργός Κάμερον άνοιξε τα χαρτιά του για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να γίνουν στην ΕΕ. Ζητά ενίσχυση των κοινοβουλίων και απόρριψη της ομοσπονδιοποίησης. Για πρώτη φορά από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος πριν από ένα χρόνο ο Ντειβιντ Κάμερον σε άρθρο του στην Daily Mail διατυπώνει επτά αιτήματα προς διαπραγμάτευση. Αυτά είναι: Νέο σύστημα συνοριακών ελέγχων προκειμένου να ανακοπεί η μετανάστευση μετά την ένταξη νέων χωρών, εντατικότεροι έλεγχοι στην ποιότητα των μεταναστών από τις ήδη χώρες-μέλη, να μετακινούνται μόνο για εργασία και όχι να επιδίδονται σε "επιδοματικό τουρισμό", να δοθεί η δυνατότητα σε συνασπισμούς εθνικών κοινοβουλίων να μπλοκάρουν αντιδημοφιλείς ευρωπαϊκούς νόμους, απαλλαγή των επιχειρήσεων από περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ελεύθερες εμπορικές συμφωνίες με Αμερική και Ασία, απελευθέρωση της Βρετανικής Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης από υπέρμετρες παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενίσχυση των εξουσιών των εθνικών κοινοβουλίων με παράλληλη αποκέντρωση των Βρυξελλών και απόρριψη οποιαδήποτε ιδέας ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης.

Για Ελλάδα: "Η Ελλάδα διαμαρτύρεται για τα κυβερνητικά σχέδια πώλησης ιστορικών και εθνικών μνημείων" αναφέρει ο Guardian. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα μετά τη δημοσιοποίησης της λίστας ιδιωτικοποίησεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δημόσια κτίρια γύρω από την Ακρόπολη και άλλα ιστορικά κτίρια.

Στο Παρίσι: "Αλλάζει το σύστημα κυκλοφορίας στο Παρίσι" αναφέρει η Monde. Με το σύστημα "μονά - ζυγά" θα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα στις 5.30 από σήμερα στο Παρίσι σε μια προσπάθεια των Αρχών να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 22 ευρώ. Σήμερα στο Παρίσι οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι δωρεάν ώστε οι πολίτες να μην επιλέξουν να πάρουν το αυτοκίνητό τους.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, μεσα μαζικης μεταφορας, financial times, boeing 777, daily mail, ατμοσφαιρική ρύπανση, δημοψηφισμα 2015, ρωσία, ηπα, times, συνταγμα, κορεα, guardian, nytimes, bbc, hewitt, monde, boeing, σαχ, mail, ελλαδα, αθηνα, Ακρόπολη, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, μεταναστευση στην αυστραλια, δημοψηφισμα, ομπαμα, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, μιλα, χωρες, ρωσία, αστυνομια, αυτοκινητα, αυστραλια, αυτοκινητο, δορυφορος, δωρεαν, εργασια, ηπα, οικονομια, ουκρανια, πιεση, ωρα, bbc, daily mail, guardian, mail, nytimes, times, αεροπλανο, αρθρο, αλεξανδρα, αμερικη, αμπντουλ, ασαντ, ασια, ατμοσφαιρική ρύπανση, βορεια, βορεια κορεα, βρισκεται, διαστημα, δυνατοτητα, δοθει, δωσει, ευκολα, ευρω, εκτιμηση, επτα, ερευνα, ερευνες, ευημερια, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ιδια, κιεβο, κλιμα, κομμα, κτιρια, μαλαισια, μοσχα, παρισι, ποιοτητα, πουτιν, πρωι, πτηση, ρανταρ, ρυπανση, σαχ, συρια, σπιτι, σπιτια, σχεδια, τονι, τιτλος, φορα, ωρες, boeing, boeing 777, ενωση, ετοιμη, financial times, hewitt, η εφημεριδα, λεξεις, monde, σημα, θεματα
Τυχαία Θέματα