Ο Τύπος στον κόσμο

Οι σημερινές διαβουλεύσεις Κέρι - Λαβρόφ ένα 24ωρο πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία και ενω η Ρωσία ξεκινά στρατιωτικές ασκήσεις στα συνορα με την Ουκρανία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Για Ουκρανία: "Tελευταία συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ ενόψει του δημοψηφίσματος στην

Κριμαία" αναφέρει η Monde. Στην οικία του αμερικανού πρέσβη στο Λονδίνο συναντώνται ο Αμερικανός Τζον Κέρι και ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, δύο μόλις 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Η συνάντηση δεν αναμένεται να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα με δεδομένα τα όσα έχουν προηγηθεί: εκατέρωθεν προειδοποιήσεις για κυρώσεις και βέτο, όπως και στρατιωτικά γυμνάσια Όπως άλλωστε επισημαίνει η Deutsche WelleΡωσία κρατά το καλό χαρτί... στην Κριμαία". Κυρώσεις και σκληρή ρητορική έναντι της Ρωσίας σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη απέναντι στην μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας: Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη εξαντλήσει τις επιλογές του στην κρίση της Κριμαίας αλλά ο Ρώσος ομόλογος του έχει ακόμα αρκετά χαρτιά να παίξει... Την ώρα, που ο Αμερικανός πρόεδρος εξαντλεί τα όρια του τι μπορεί να πράξει απο εδώ και πέρα, ο Πούτιν μπορεί να του δυσκολέψει τη ζωή σε μια ιδιαίτερη στιγμή όταν ο Ομπάμα θα θελήσει να μεταφερθούν με ασφάλεια οι χιλιάδες στρατιωτών του και ο εξοπλισμός τους από το Αφγανιστάν. Ένας από τους δρόμους που θα χρησιμοποιήσουν είναι μέσω της Ρωσίας, αναφέρει ο Κρίστοφερ Τσίβις, πολιτικός αναλυτής στην Ουάσινγκτον. Σε διαφορετική περίπτωση, τα καραβάνια θα πρέπει να περάσουν δια μέσου Παλιστάν σε περιοχές όπου επικρατούν οι Ταλιμπάν. Μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιήσουν άλλη διαδρομή μέσω του Καυκάσου, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν σε αιτήματα της Γεωργίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν... Την ίδια ώρα, οι NYTimes αναφέρουν πως "Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία". Στο ίδιο μήλος κύματος και ο GuardianΡωσία στέλνει 10,000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία". Σε επίδειξη δύναμης λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία σχετικά με την ενσωμάτωση στη Ρωσία, ξεκίνησε η Μόσχα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 στρατιωτών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στις ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία θα αναπτυχθούν όπλα πυροβολικού, όπως εκτοξευτές ρουκετών και αντιαρματικά όπλα. Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στις περιοχές Ροστόφ, Μπελγκορόντ και Κουρσκ και θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Πάντως, ήδη "Ρώσοι αξιωματούχοι και μεγιστάνες προειδοποιούν τον Ρώσο πρόεδρο για τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών κυρώσεων φοβούμενοι την έλλειψη πρόσβασης στο δυτικό οικονομικό σύστημα, αλλά ο Πούτιν δεν φαίνεται να τους ακούει" αναφέρει η WSJ.

Για Boeing: Με τα σενάρια να διαδέχονται το ένα το άλλο σχετικά με την τύχη και τις συνθήκες εξαφάνισης του Boeing της Malaysia Airlines, που μετέφερε 239 επιβάτες, οι έρευνες στρέφονται πλέον στον Ινδικό Ωκεανό με τη συνδρομή και πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ. Και ενώ οι Μαλαισιανές αρχές πάντως διαψεύδουν σειρά δημοσιευμάτων -που θέλουν το μοιραίο αεροσκάφος να πετάει για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά την εξαφάνιση από τα ραντάρ- αλλά δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, η WSJ και οι ΝΥΤΙmes επιμένουν πως "δεδομένα από τους δορυφόρους αποκαλύπτουν την πορεία του αεροπλάνου". Το εξαφανισμένο αεροπλάνο των Μαλαισιακών Αερογραμμών εξέπεμψε σήμα επανειλημμένως στη διάρκεια 5ωρης πτήσης του, προτού χαθεί από τα ραντάρ, αναφέρουν άνθρωποι που ενημερώθηκαν για την υπόθεση, την ώρα που οι έρευνες πλέον επεκτείνονται στον Ινδικό Ωκεανό.

Επίθεση Ζούκεμπεργκ στην Αμερικανική κυβέρνηση... αναφέρει η Monde. O ιδρυτής του Facebook ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί "απειλή για το Ίντερνετ" ενώ οι FΤ αναφέρουν πως ο Ζούκεμπεργκ άσκησε δριμεία κριτική για τον ρυθμό αναθεώρησης των συστημάτων παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών. Μάλιστα, κάλεσε ο ίδιος τον Μπαράκ Ομπάμα για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια του, παρά το γεγονός ότι η NSA αρνήθηκε πως χρησιμοποίησε σελίδες του Facebook για παρακολούθηση χρηστών του.

Στις ΗΠΑ: Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο Χάρλεμ ανεβαίνει αναφέρει ο Guardian. Τουλάχιστον 8 νεκροί και 70 οι τραυματίες από την έκρηξη που προκαλεί πλέον ερωτηματικά για τις υποδομές των κατοικιών στις ΗΠΑ. "Συνεχίζονται οι έρευνες στη Νέα Υόρκη που αποκαλύπτουν και άλλα θύματα" αναφέρουν οι NYTimes. Αναζητούν τυχόν επιζώντες αλλά και τα αίτια της έκρηξης.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα