Ο Τύπος στον Κόσμο

Εικόνες από την πιο αιματηρή μέρα στη μεταπολεμική ιστορία της Ουκρανίας κάνουν τον γύρο του κόσμου και μέσω των πρωτοσέλιδων του διεθνούς Τύπου.

"Νέα επεισόδια βίας συγκλονίζουν την Ουκρανία - Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών" λέει η Wall Street Journal. Λουτρό αίματος χθες στην ουκρανική πρωτεύουσα, με δεκάδες νεκρούς και λίγες ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης.


"Δεκάδες νεκροί στην πιο αιματηρή μέρα που έζησε η Ουκρανία" αναφέρει ο Guardian. Πτώματα γέμισε η Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, αλλά υπάρχουν σημάδια πως ο Βίκτορ

Γιανουκόβιτς θα υποχωρήσει.


"Οι δυνάμεις της Ουκρανίας κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των διαδηλωτών" λένε οι NYTimes. Δεκάδες πρώην πολιτικοί σύμμαχοι του Γιανουκόβιτς τον εγκαταλείπουν και συμμετέχουν πλέον στις διαδηλώσεις εναντίον της αιματοχυσίας στο Κίεβο, όπου τουλάχιστον 70 διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες από δυνάμεις ασφαλείας.


"Το Κίεβο στα πρόθυρα του χάους" λέει χαρακτηριστικά η Monde. H πρωτεύουσα του Κιέβου μετατράπηκε χθες σε εμπόλεμη ζώνη. Δεκάδες οι νεκροί, η βία εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη της χώρας.


"Σφαγή στο Κίεβο. 100 νεκροί. Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Μέρκελ" λέει η Corriere de la Sera. Bρυξέλλες: Ο κύριος υπαίτιος της κρίσης ο Γιανουκόβιτς. Η Μέρκελ ηγείται των διπλωματικών προσπαθειών. Μίλησε πρώτα με Ομπάμα και μετά ξανά με τον Πούτιν.


"Το ουκρανικό καθεστώς απαντά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με λουτρό αίματος" είναι ο τίτλος της El Pais. - Eπιβολή κυρώσεων στην Ουκρανία από την Ε.Ε.


"Σε συνεχιζόμενη αναταραχή το Κίεβο" λέει η DW - Και οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Ουκρανία.


Mεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι και η επικείμενη σήμερα συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Δαλάι Λάμα, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου. "Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας προκαλεί η συνάντηση Ομπάμα με τον Δαλάι Λάμα" λέει ο Guardian. "Oργή Πεκίνου για τη συνάντηση Ομπάμα - Δαλάι Λάμα". Το Πεκίνο κάλεσε την Ουάσιγκτον να ματαιώσει τα σχέδια, προειδοποιώντας ότι η προγραμματισμένη συνάντηση θα «βλάψει σοβαρά» τις σχέσεις και τους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών. Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπός του Χουά Τσινγίνγκ ανέφερε ότι η προγραμματισμένη συνάντηση του Ομπάμα με τον Δαλάι Λάμα είναι μια «καθαρή παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοινώνοντας τη συνάντηση ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις συνεχιζόμενες εντάσεις και την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.


Στη Βενεζουέλα

"Ο Μαδούρο καταγγέλλει βρώμικο πόλεμο του CNN" λέει η Monde. Το CNN español μπαίνει τώρα στο στόχαστρο του προέδρου της Βενεζουέλας σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων στη χώρα. Ο Μαδούρο έδωσε εντολή στην αρμόδια υπουργό να ξεκινήσει τις «διοικητικές διαδικασίες» για την απομάκρυνσή του, «αν δεν διορθώσει την πορεία του».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα