Ο Τύπος στον κόσμο

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι εν μέσω πιέσεων που δέχονται ηγέτες να μην παραστούν στην έναρξη τους, την Παρασκευή. Το θέμα απασχολεί τον διεθνή Τύπο.
Για Σότσι: "Στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στον Καύκασο ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες" αναφέρουν οι NYTimes. H συμβολική αξία των Αγώνων για την Ρωσία

έχουν μετατρέψει το Σότσι σε στόχο Ισλαμιστών τρομοκρατών που έχουν προαναγγείλει επιθέσεις με σκοπό την ανεξαρτησία του Νταγκεστάν, που ανήκει στην ρωσική επικράτεια και συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν στα νότια και τη Γεωργία στα νοτιοδυτικά. Το όνομά της έχει περσική-τουρκική καταγωγή και σημαίνει Χώρα των Βουνών. Το Σότσι βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας, στην νοτιοανατολική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, μέρος που φαίνεται παράξενο στα μάτια των Δυτικών για τη διεξαγωγή των Χειμερινών Αγώνων, διαπιστώνει ο Guardian. Για τη διεξαγωγή των Χειμερινών Αγώνων δαπανήθηκε ποσό - ρεκόρ των περίπου 51 δισ δολαρίων, ποσό που δεν έχει ποτέ δοθεί για τη διοργάνωση ούτε καλοκαιρινών Αγώνων. Περίπου 10 δισ δολάρια δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που στηρίζουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι φετινοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν "στοίχημα" για τον Βάντιμιρ Πούτιν, που είχε δηλώσει, όταν η Ρωσία είχε πάρει το χρίσμα από τη ΔΟΕ, πως "το Σότσι θα γίνει πρώτης τάξεως σε παγκόσμια κλίμακα χειμερινό θέρετρο αγώνων και τόπος ανάπαυσης". Επιπλέον, η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων θα λειτουργήσει ευνοϊκά και για το μεθεπόμενο Μουντιάλ ποδοσφαίρου, που επίσης θα διεξαχθεί στη Ρωσία το 2018. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε όλες τις μεγάλες πόλεις και ανιχνευτές μετάλλων έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους σταθμών μεταφοράς και κτιρίων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αστυνομικοί περιπολούν ασταμάτητα προς αναζήτηση υπόπτων. Ειδικά στην περιοχή του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, τα μέτρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών θα είναι όντως πρωτοφανή. Να σημειωθεί μάλιστα πως ο αποκλεισμός της εν λόγω πόλης ξεκινάει ουσιαστικά προληπτικά στις 7 Ιανουαρίου, έναν ολόκληρο μήνα πριν από την επίσημη έναρξη των Αγώνων. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι Αρχές θα οριοθετήσουν στο Σότσι μια ζώνη ασφαλείας μήκους 100 χλμ. και πλάτους 40 χλμ., στην οποία θα επιτρέπεται να εισέρχονται αποκλειστικά και μόνο όσοι σχετίζονται με τους Αγώνες. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει σε ειδικό ένθετο του ο Guardian οργή προκαλεί η επιχείρηση εξόντωσης αδέσποτων σκύλων στο Σότσι. Ιδιωτική εταιρεία προσελήφθη για τις μαζικές δολοφονίες των ζώων λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα των Αγώνων, την Παρασκευή.

Για Ελλάδα: "Το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα προκαλεί μικρή ανακούφιση" λένε οι NYTimes. Πάντως, η αμερικανική εφημερίδα ξεκινά το σχετικό ρεπορτάζ με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους λέγοντας χαρακτηριστικά "θερμή ήταν η υποδοχή της εξέλιξης αυτής από τους ένστολους, αλλά δεν θα μπορούσε να έρθει την πιο ακατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση". Ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως η χώρα πέτυχε μια σπάνια νίκη στη μακροχρόνια οικονομική της κρίση, κατορθώνοντας πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα όμως καλείται να δώσει πίσω περίπου 300 εκ ευρώ από το 1 δισ ευρώ, που θα έδινε το πρωτογενές πλεόνασμα. Η εξέλιξη αυτή απλώς υπογραμμίζει την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της χώρας. "Το αφήγημα για την Ελλάδα είναι πως η οικονομία της βελτιώνεται. Για πρώτη φορά πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι καλά και υπάρχει βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Αλλά οι προκλήσεις παραμένουν και δεν πρόκειται εύκολα να εξαλειφθούν" δηλώνει στους NYTimes, ο επικεφαλής του Ευρασιατικού κέντρου μελετών στο Λονδίνο, Mujtaba Rahman.

"Αντιμέτωπη με εισαγγελική έρευνα συμφωνία ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα" αναφέρουν οι Financial Times. Εισαγγελέας ερευνά την πώληση του κρατικού μονοπωλιακού οργανισμού για στοιχήματα τον ΟΠΑΠ.

Τσίπρας δεν θέλει να 'σκοτώσει' το ευρώ" λέει η Handelsblatt αναφερόμενη στην επίσκεψη χθες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Παρίσι. Ο υποψήφιος της Αριστεράς για την Κομισιόν δήλωσε πως θα ζητήσει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των χρεών

Στην Πορτογαλία: Ακυρώθηκε δημοπρασία έργων του Μιρό με την οποία η Πορτογαλική κυβέρνηση στόχευε να καλύψει μέρος της τρύπας στα δημοσιονομικά της, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις, που προκάλεσε η κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν οι FT. Η Πορτογαλία θα έθετε σε δημοπρασία, μέσω του λονδρέζικου οίκου Christie's, 85 πίνακές του σουρρεαλιστή Ζουάν Μιρό που ανήκαν σε τράπεζα που είχε διασωθεί με κρατικά κεφάλαια το 2008. Η αξία της συλλογής εκτιμάται περί τα 36 εκατ. Ευρώ και μάλιστα το έργο που αναμένονταν να πιάσει την καλύτερη τιμή ήταν το "Γυναίκες και πουλιά". Οι λάτρεις της τέχνης όμως εμπόδισαν την πραγματοποίηση της δημοπρασίας, που ούτως ή άλλως δεν θα έφθανε να καλύψει τα 3,4 δισ ευρώ που είχε στοιχίσει στους πορτογάλους φορολογούμενους η διάσωση της τράπεζας.

Στην Ιταλία: Νέο επεισόδιο σημειώθηκε χθες στο Ιταλικό κοινοβούλιο και είναι ένα από τα βασικά θέματα του ιταλικού Τύπου. Πανδαιμόνιο δημιουργήθηκε για μια ακόμα φορά στην ιταλική Βουλή. Μετά το πέρας της συζήτησης για την ψήφιση του νόμου που μειώνει τον αριθμό των κρατουμένων στις φυλακές, ο βουλευτής της Λέγκα, Tζανλούκα Μπουονάνο, αποφάσισε -σε ένδειξη διαμαρτυρίας- να βγάλει από την τσέπη του χειροπέδες, τονίζοντας: «αυτές χρησιμεύουν για να πάτε τους εγκληματίες στην φυλακή». Στη συνέχεια, παρά τις διαμαρτυρίες της προέδρου, Λάουρα Μπολντρίνι, ο Μπουονάνο πλησίασε στα έδρανα της κυβέρνησης και άφησε τις χειροπέδες μπροστά στην θέση της υπουργού δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι. Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της Λέγκα που ήταν παρόντες σήκωσαν ταμπέλες με γραμμένο «όχι στο μέτρο που σώζει τους μαφιόζους». Η πρόεδρος Μπολντρίνι αποφάσισε, τελικά, να διακόψει την συνεδρίαση.«Η Βουλή δεν βρίσκει ησυχία» τονίζουν πολλοί αναλυτές στην Corriere de la Sera. Πριν έξι ημέρες, οι βουλευτές του κινήματος «Πέντε Αστέρων» εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και κατευθύνθηκαν, τρέχοντας, προς τα έδρανα της κυβέρνησης Λέτα και την πρόεδρο του σώματος. Οι κάμερες και φωτορεπόρτερ, αμέσως μετά, απαθανάτισαν χειροδικία ανάμεσα σε βουλευτές του κινήματος του Γκρίλο και της συμπολίτευσης. Tις φωτογραφίες δημοσιεύει σήμερα η Corriere.
Πάντως, "λεκτική επίθεση" δέχθηκε χθες και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο από ευρωβουλευτές της Λέγκας στη διάρκεια ομιλίας του στο Στρασβούργο.

Για Ερντογάν: Η καγκελάριος Μέρκελ εμμένει στις επιφυλάξεις για μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στη συνάντησή της με τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν έκανε λόγο «για διαδικασία με ανοιχτό αποτέλεσμα», αναφέρει ο γερμανικός Τύπος. Παρά το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για περισσότερη στήριξη του Βερολίνου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ διατήρησε την επιφυλακτική της στάση. «Δεν είναι μυστικό - και σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση μου - ότι αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου μετά τη σημερινή της συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από το Βερολίνο διαπιστώνει η WSJ. Απευθύνθηκε σε χιλιάδες συγκεντρωμένους λέγοντας τους πως είστε "Ευρωπαίοι Τούρκοι" αναφέρει η Handelsblatt. Φέτος, Τούρκοι πολίτες που ζουν στη Γερμανία θα έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα να ψηφίσουν εκεί, χωρίς να μεταβούν στην Τουρκία". "Επιτέλους, μπορείτε να ψηφίσετε και εδώ" δήλωσε ο Ερντογάν σε 4.000 Τούρκους που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο. "Θέλω να είστε περήφανοι που ζείτε εδώ αλλά και περήφανοι για την τουρκική σημαία. Είστε παιδιά ενός μεγάλου έθνους" είπε χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, ολυμπιακοί αγώνες, ριο 2016, εν λόγω, financial times, nytimes, ρωσία, σημαίνει, guardian, δοε, χλμ, εταιρεία, ελλαδα, times, οπαπ, τσιπρας, συριζα, τραπεζες, βουλη, μερκελ, wsj, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, μουντιαλ 2014, βουλευτες, ρωσία, το θεμα, βερολινο, γερμανια, δοε, θαλασσα, θεμα, ιταλια, λονδινο, οικονομια, σημερινη, φωτογραφιες, ωρα, guardian, nytimes, times, wsj, αγωνες, αλεξανδρα, αννα, βρισκεται, γεωργια, γινει, δοθει, δολοφονιες, δωσει, εδρανα, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, εξι, ερντογαν, ερευνα, εταιρεία, εφημεριδα, ζωνη, ζωων, ιδια, καμερες, κυβερνηση, κινηση, κλιμακα, λαουρα, λογο, ματια, μυστικο, μιρο, μπορειτε, μαρια, νικη, ονομα, ουσιαστικα, παιδια, παρισι, πινακες, πορτογαλια, πουτιν, ρεκορ, συνεχεια, σοτσι, τιμη, φορα, χλμ, ανηκει, δικαιωμα, φυλακες, financial times, ηγετες, χωρα, μπροστα, μουντιαλ, οργη, πωληση, σημαια, σημαίνει, τραπεζα, θεματα, θεσεις, χειροπεδες, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα