Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα στο Μοντρέ της Ελβετίας με χαμηλές προσδοκίες καθώς οι διαφορές μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της συριακής αντιπολίτευσης παραμένουν ασυμβίβαστες στη "σκιά" αποκαλύψεων για εκτελέσεις 11,000 κρατουμένων από το καθεστώς Άσαντ απασχολούν τον διεθνή Τύπο, όπως επίσης αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες έχουν ως πρώτο θέμα τον τρόπο που "βγάζει" εκτός Κίνας τον πλούτο της η πολιτική και στρατιωτική ελίτ της χώρας.

Για τη Συρία

Εκτός από τα διεθνή δίκτυα καμία εφημερίδα δεν έχει στο πρωτοσέλιδο της ότι ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες σήμερα στο

Μοντρέ της Ελβετίας τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της εμφυλιακής σύγκρουσης στη Συρία. Αντιθέτως, επιλέγουν το θέμα που ανέδειξε χθες ο Guardian για την έκθεση που έφερε στο φως στοιχεία συστηματικών βασανιστηρίων και εκτελέσεων 11.000 κρατουμένων από το καθεστώς Άσαντ, από την έναρξη της σύρραξης. Η έκθεση υπογράφεται από τρεις πρώην εισαγγελείς διεθνών δικαστηρίων για εγκλήματα πολέμου, ενώ ήρθε στα χέρια τους από αξιωματικό της Συρίας, που αυτομόλησε. Μάλιστα και σήμερα ο Guardian επιμένει πως "Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν απλώς το παγόβουνο συστηματικών βασανισμών κρατουμένων και άλλων σύριων αντικαθεστωτικών", ενώ και οι NYTimes επισημαίνουν πως "Τα φωτογραφικά αυτά αρχεία καταδεικνύουν το μέγεθος των βασανιστηρίων που έχουν υποστεί αντικαθεστωτικοί".


Για "ευκαιρίες και προκλήσεις της Γενεύης ΙΙ" κάνει λόγο η DW. Oι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία ξεκινούν σήμερα στο Μοντρέ της Ελβετίας, αλλά το ερώτημα είναι ποιο τελικά θα είναι το αποτέλεσμα καθώς λίγες είναι οι πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας. Μπορεί ο στόχος να είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για τη λήξη του συριακού εμφυλίου με τους συμμετέχοντες, διπλωμάτες, υπουργούς Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων να μην τρέφουν αυταπάτες. Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι οι διπλωμάτες στο Μοντρέ δεν τρέφουν αυταπάτες έχοντας ήδη προειδοποιήσει ότι ο διάλογος θα είναι μια διαδικασία μακρά και επίπονη. Τα δύο «στρατόπεδα» στη Συρία εμφανίζονται με εντελώς ασυμβίβαστες θέσεις, με την αντιπολίτευση να ζητά πλήρη αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία και την επίσημη Δαμασκό να προειδοποιεί ότι η τύχη του προέδρου είναι γι΄αυτήν «κόκκινη γραμμή». Σε πρώτη φάση, η διεθνής κοινότητα θα επιδιώξει έστω μερικά απτά αποτελέσματα, όπως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους, την ανταλλαγή κρατουμένων και την κατάπαυση του πυρός.
"Η αποστολή βοήθειας στους εγκλωβισμένους δεν είναι ήσσονος σημασίας" σημειώνει από την πλευρά της η Wall Street Journal (WSJ).


Για την Κίνα

Πολύ μεγάλο θέμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπως ο Guardian, Μοnde και El Pais είναι η αποκάλυψη μέσω εγγράφων που διέρευσαν από τις Βρετανικές παρθένες νήσους (Virgin Islands) ότι συγγενείς πολιτικών ηγετών συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού προέδρου και του πρώην πρωθυπουργού χρησιμοποιούν offshores στα νησιά αυτά της Καραϊβικής για "ξέπλυμα μαύρου χρήματος". Σύμφωνα με τις αναφορές, η πολιτική και η οικονομική ελίτ της Κίνας φτάνει μέχρι την άλλη άκρη της γης για να αποκρύψει, όπως φαίνεται, την περιουσία της. Δεκάδες είναι οι συγγενείς μελών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Κίνας που "χρησιμοποιούν" αυτές τις offhsore, αναφέρει ο Guardian. O γαμπρός του σημερινού προέδρου της χώρας, Σι Ζινπίνγκ καθώς και ο γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο είναι μερικοί από αυτούς που "ξεπλένουν χρήμα" μέσω των νησιών της Καραϊβικής. Επίσης, τα έγγραφα αποδεικνύουν τον ρόλο δυτικών τραπεζών όπως η PriceWatersCoopers, Credit Suisse και UBS που έχουν "διευκολύνει" κατά καιρούς αυτές τις συναλλαγές. Αυτή η αποκάλυψη αποτελεί επίτευγμα επίπονων ερευνών στις οποίες συμμετείχαν δημοσιογράφοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων - Ερευνητών οι οποίοι κατάφεραν να έχουν στην κατοχή τους δεκάδες έγγραφα τα οποία δημοσίευσαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Τα στοιχεία μιλούν για πάνω από 21.000 εταιρείες off shore πίσω από τις οποίες βρίσκονται ιδιοκτήτες από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Η κινεζική «οικονομική δραστηριότητα» στην Καραϊβική φαίνεται ότι κρατά εδώ και αρκετά χρόνια -οι εκτιμήσεις την χρονολογούν τουλάχιστον μέχρι το 2000. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων υπολογίζεται στα 4 τρισ. δολάρια.

Για τον Ερντογάν

Δεν ήταν μια "εύκολη" επίσκεψη αυτή που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στην "καρδιά" της Ε.Ε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για διαφθορά και τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε τα σκάνδαλα. "Ο Ερντογάν προσπάθησε να κατευνάσει τις Ευρωπαϊκές ανησυχίες" αναφέρει η WSJ, σε μια εμφανή προσπάθεια κρατήσει "ζωντανό" το στοίχημα για την ενταξιακή πορεία της χώρας, λέει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα, ενώ και οι NYTimes αναφέρουν "Εν μέσω σκανδάλου στην πατρίδα, ο Ερντογάν αναζήτησε να επουλώσει τις πληγές στις σχέσεις του με την Ε.Ε" με στόχο την επαναφορά του στοιχήματος της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Πάντως, στη συνάντηση που είχε με τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο η συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στην Τουρκία κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.. και διεξήχθη με όρους "διπλωματικής ευγένειας". Ωστόσο, άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμφισβητούν πλέον ανοιχτά τη δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ να επισημαίνει πως "υπάρχουν αναρίθμητα ερωτήματα, που παραμένουν αναπάντητα, το να σέβεται η Τουρκία τους νόμους και τη δικαιοσύνη δεν είναι κάτι που απλά χρειάζεται να γίνει, αλλά κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει". Πάντως, και η DW διαπιστώνει πως ο Ερντογάν αντιστέκεται στην έκκληση της Ε.Ε να επανεξετάσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτά πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για το δικαστικό σύστημα της χώρας.


Από την πλευρά της, η Hurriyet επέλεξε να πει πως "Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ενώπιον Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι θα σεβαστεί το κράτος δικαίου".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα