Ο Τύπος στον Κόσμο

Η πρόσκληση που έλαβε το Ιράν να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία από τον ΟΗΕ αιφνιδιάζοντας τις ΗΠΑ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στις σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας χθες στο Κίεβο.

Για τη Συρία

"Συρία: Η αντιπολίτευση απειλεί με μποϊκοτάζ τη Γενεύη 2" αναφέρει η Monde,

"Tα Η.Ε. καλούν το Ιράν σε συνομιλίες για τη Συρία αιφνιδιάζοντας τις ΗΠΑ" λένε οι NYTimes, ενώ ο Guardian διαβλέπει πως "Νέα απειλή για τις συνομιλίες για τη Συρία προκαλεί η πρόσκληση προς το Ιράν". Πρόσκληση να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου για την εξεύρεση λύσης στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έλαβε το Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Η πρόσκληση προς το Ιράν προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εθνικής Συμμαχίας της Συρίας - του συνασπισμού που εκπροσωπεί τη συριακή αντιπολίτευση- η οποία απείλησε με απόσυρση της συμμετοχής της. Η συριακή αντιπολίτευση αντιδρά στη συμμετοχή του Ιράν κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι είναι ο κύριος χρηματοδότης του προέδρου Άσαντ. Την απόσυρση της πρότασης προς το Ιράν ζήτησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν η Τεχεράνη στηρίξει δημοσίως τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία η οποία συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2012. Την ίδια ώρα ο Άσαντ δηλώνει απερίφραστα πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις συνομιλίες αν αυτές οδηγήσουν στην καθαίρεση του.

Για το Κίεβο

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της νέας κρίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς καλεί σε διάλογο τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές, λίγες ώρς μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής στο περιθώριο μαζικής συγκέντρωσης ενάντια στον νόμο που πέρασε με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν επί δύο μήνες την Ουκρανία. Τουλάχιστον 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που συμμετείχαν διακόσιες χιλιάδες πολίτες, μετά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης να αψηφήσουν τη νομοθεσία, που ενισχύει τις κυρώσεις σε βάρος των διαδηλωτών, όπως μεταδίδει το BBC. "Xιλιάδες διαδηλωτές αψήφισαν τον νόμο του Γιανουκόβιτς ενάντια στις διαδηλώσεις" λέει η El Pais, "Ουκρανία: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας" λέει η Monde. "Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια" αναφέρει και η DW. Πάντως, όπως σημειώνει το γερμανικό δίκτυο οι γνώμες διίστανται στο εάν ο Ουκρανός πρόεδρος έχει αποδυναμωθεί από τις συνεχιζόμενες επί δύο μήνες διαδηλώσεις, καθώς πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως την ίδια ώρα έχει αποδυναμωθεί και η αντιπολίτευση.


Για την Ελλάδα

Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το θέμα με τις μίζες στα εξοπλιστικά, ενώ στις συλλήψεις των Εμμανουήλ και Μπέλτσιου αναφέρεται το Spiegel. Στις τελευταίες εξελίξεις και τις συλλήψεις των κκ. Εμμανουήλ και Μπέλτσιου αναφέρεται στο σημερινό του τεύχος και το Der Spiegel υπό τον τίτλο «Νέες συλλήψεις στην Ελλάδα». Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι εισαγγελικές αρχές υποθέτουν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ έλαβε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ από μια κοινοπραξία που συνδέεται με την Ferrostaal αλλά και την HDW του Κιέλου. Τα χρήματα φέρεται να τα έλαβε μέσω ενός δικηγόρου στην Αθήνα αλλά και μέσω μιας εταιρίας γραμματοκιβώτιο στις νήσους Μάρσαλ. Επιπλέον, όπως σημειώνει το Σπίγκελ, τον Οκτώβριο του 2002 η θυγατρική της Thyssen - Krupp, HDW, κατέθεσε 17,3 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό στο Χονγκ Κονγκ, μέσω του οποίου τα χρήματα προωθήθηκαν στον πρόεδρο των ελληνικών ναυπηγείων. Σημειώνεται, τέλος, ότι η εισαγγελία του Κιέλου είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια έρευνα για δωροδοκία υψηλόβαθμων στελεχών της HDW, αλλά αναγκάστηκε να την σταματήσει επειδή οι ελληνικές αρχές δεν παρείχαν δικαστική συνδρομή.


Για τη Βρετανία

"Ξένες επιχειρήσεις απειλούν με αποχώρηση" λένε οι Financial Times. Ο Βίνς Κέιμπλ, υπουργός Επιχειρηματικότητας και Βιομηχανίας, παραδέχεται πως η κυβέρνηση μάχεται να καθησυχάσει ξένους επενδυτές που δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. O Κέιμπλ διαβεβαιώνει τις επιχειρήσεις πως ο κίνδυνος εξόδου της Βρετανίας από την Κοινότητα είναι μόλις 5%. Ωστόσο, εντελώς αντίθετο είναι το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων που θέλει πάνω από το 50% των ερωτηθέντων να επιθυμεί την έξοδο και μόνο το 35% να υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην EE. Βιομηχανίες όπως η αμερικανική Ford και η ιαπωνική Nissan που διατηρούν κολοσσιαίες μονάδες κατασκευής αυτοκινήτων στη Βρετανία απειλούν ανοιχτά ότι θα επανεξετάσουν την παραμονή τους στη χώρα αν αυτή δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόθεση που επιβεβαιώνεται και από διπλωματικές πηγές των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, ο Guardian δημοσιεύει τις "Συνήθειες του Ντέιβιντ Κάμερον". Μιλώντας στην κυριακάτικη Mail ο βρετανός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι του αρέσει πολύ το σουηδικό συγκρότημα First Aid Kit το οποίο συνηθίζει να συμμετείχε σε εκστρατείες υπέρ του περιβάλλοντος, απελευθέρωσης των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και των μελών των Pussy Riot... Επομένως, σημειώνει ο Guardian το σουηδικό συγκρότημα μάλλον δεν είναι υπέρ των συντηρητικών κομμάτων όπως οι Tories αλλά ο Κάμερον τους ακούει και μάλιστα έχει παραστεί και σε συναυλία τους. Επίσης, στην Mail αποκάλυψε ότι συνεχίζει να είναι φανατικός των Smiths παρά το γεγονός ότι ο Τζόνι Μαρ του έχει "απαγορεύσει να ακούει τραγούδια τους". Όσον αφορά την τηλεόραση, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως βλέπει τα πάντα ακόμα και ανοησίες και "σκουπίδια" ενώ μπορεί να βλέπει συγχρόνως πάρα πολλά κανάλια κάτι που δεν αρέσει στη σύζυγο του...

Για τον Ομπάμα

Αίσθηση έχει προκαλέσει άρθρο του αμερικανού προέδρου στον Νew Yorker. Κρατώντας αποστάσεις από τη νομιμοποίηση μαριχουάνας σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως -έχοντας και ο ίδιος κάνει χρήση στα νιάτα του- την θεωρεί «κακή συνήθεια, η οποία όμως δεν είναι πιο επικίνδυνη από το αλκοόλ». «Δεν ενθαρρύνω τη χρήση της, έχω πει στις κόρες μου πως είναι άσχημη ιδέα και χάσιμο χρόνου» είπε, επικρίνοντας ωστόσο τη δυσανάλογη ποινική μεταχείριση της οποίας καταλήγουν να τυγχάνουν μέλη μειονοτικών ομάδων που συλλαμβάνονται για κατοχή.

Για τον Ολάντ

Στην επίσκεψη του Ολάντ σήμερα στην Ολλανδία επικεντρώνεται η Monde. Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορετικές πολιτικές όσον αφορά την οικονομική κρίση, ο Φρανσουά Ολάντ θα απευθύνει ομιλία σε γαλλο-ολλανδικό οικονομικό φόρουμ. "Θα βρούμε έναν κοινό δρόμο" διαβεβαίωσε λίγο πριν από την αναχώρηση του και θα ξεπεράσουμε την αντίληψη ότι ανήκουμε σε διαφορετικές ομάδες, καθώς παραδοσιακά η Ολλανδία είναι υπέρ μιας πιο φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής.

Πάντως, την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian, "η δημοτικότητα του Ολάντ" παραμένει στα ίδια επίπεδα. Η πρόσφατη "ροζ ιστορία" δεν κατάφερε να αλλάξει τα ποσοστά δημοφιλίας του Γάλλου προέδρου, μόνο το 22% νιώθει ικανοποιημένο από τον Ολάντ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Journal du Dimance.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα