Ο Τύπος στον Κόσμο

Πολλά τα δημοσιεύματα και σήμερα για τη σχέση Ολάντ - Γκαγέ ενώ πολλά δημοσιεύματα δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος βρήκαν θερμή ανταπόκριση σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Για τον Όσμπορν

Με έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε απειλεί ο Τζ. Όσμπορν αναφέρει η DW. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν αυτή δεν δεχθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζορτζ Όσμπορν. Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι αναγκαίο

"να προστατευθούν τα συλλογικά συμφέροντα των κρατών που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης", την ώρα που η υπόλοιπη ΕΕ διαμορφώνει πιο ισχυρούς δεσμούς. Χωρίς μεταρρυθμίσεις το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει το δίλημμα ανάμεσα στην επιλογή του ευρώ -κάτι που η Βρετανία δεν θα κάνει- και την έξοδο από την ΕΕ, προειδοποίησε ο Όσμπορν. Ο υπουργός δήλωσε σε ομιλία του σε δεξαμενή σκέψης και ενώπιον βουλευτών, ότι κατανοεί την ανάγκη για αλλαγή, δεδομένης της μεγαλύτερης οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης των κρατών - μελών της Ευρωζώνης. "Πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να αντιμετωπίσει η Βρετανία το δίλημμα ανάμεσα στο ευρώ και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση" τόνισε. "Δεν θέλουμε να μπούμε στο ευρώ, αλλά η απόσυρσή μας από μία Ευρώπη που θα έχει επιτύχει στο να μεταρρυθμιστεί θα είναι κάτι κακό για τη Βρετανία. Και το να φύγει μια χώρα του μεγέθους και της παγκόσμιας ισχύος της Βρετανίας θα ήταν πολύ κακό για την Ευρωπαϊκή Ένωση" είπε. "Υπάρχει μια απλή επιλογή για την Ευρώπη: μεταρρυθμίσεις ή παρακμή" δήλωσε.


Στο Στρασβούργο

Η Λέγκα του Βορρά συναντά την Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές αναφέρει η Republica. Κοινή δράση ενόψει των ευρωεκλογών συμφώνησαν χθες στο Στρασβούργο, ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, του ξενοφοβικού κόμματος της Ιταλίας, ο Ματέο Σαλβίνι, και η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, η Μαρίν Λεπέν. Όπως δήλωσε ο Σαλβίνι συζήτησαν κοινές στρατηγικές και πεδία δράσης της Ιταλίας και της Γαλλίας. Επίσης έκανε λόγο για κοινές πρωτοβουλίες όπως διανομή υλικού και βεβαίως όπως χαρακτηριστικά είπε, θα διεξαχθεί από κοινού η μάχη κατά του Ευρώ».


Στην Ιταλία

"Yπόθεση Κιέντζ: Δεν δικαιολογείται η κίνηση της Pandania" λέει η Republica. Σάλο προκαλεί στην Ιταλία η στοχοποίηση για ακόμα μια φορά της υπουργού Κοινωνικής Ενσωμάτωσης των Μεταναστών Σεσίλ Κιέντζ από εφημερίδα της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, η οποία άρχισε να δημοσιεύει καθημερινά την ατζέντα της υπουργού ως "προσκλητήριο" για αποδοκιμασίες εκ μέρους επικριτών της. Συντονισμένη δράση από όλο το πολιτικό φάσμα κατά της ανόδου του ρατσισμού ζητά η πρώτη μαύρη υπουργός της Ιταλίας, η οποία από την πρώτη ημέρα του διορισμού της έχει βρεθεί μπροστά σε θύελλα ρατσιστικών ύβρεων.Μπροστά στην κατακραυγή που ξεσήκωσε η εφημερίδα La Padania, η διευθύντρια του φύλλου Santelli απάντησε πως "δεν ζητά συγγνώμη" και ο γραμματέας της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι ισχυρίστηκε πως "δεν είναι ρατσισμός η αμφισβήτηση πολιτικών θέσεων".


Στη Γαλλία

"Η υπουργός Ορελί Φιλιππετί αρνείται κάθε ευνοικρατία" λέει η Monde. Μια μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου τελικά δεν επετεύχθη αυτό που ζήτησε δηλαδή διαχωρισμό της προσωπικής από τη δημόσια ζωή του. Στο επίκεντρο βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης του, Ορελί Φιλιππετί που κλήθηκε να απαντήσει σε τηλεοπτική εκπομπή για την υπόθεση του διορισμού της γαλλίδας ηθοποιού Ζουλί Γκαγέ στην επιτροπή τέχνης της Γαλλικής Ακαδημίας στη Βίλα των Μεδίκων στη Ρώμη. Όπως είπε η Ορελί, το όνομα της Γκαγέ προτάθηκε από τον διευθυντή της Ακαδημίας, Ερίκ ντε Σασέ, δεν ήταν δική της απόφαση και τελικά δεν διορίστηκε η Γκαγέ. Έκανε λόγο για ασύστολα ψεύδη που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, "παρουσίασαν την υπόθεση σαν να ήθελα εγώ να την διορίσω" είπε η Φιλιππετί.

Από τη πλευρά της, η Figaro επισημαίνει πως η σχέση Ολάντ - Γκαγέ έχει γίνει πρωτοσέλιδο και παρουσιάζει όλα τα εξώφυλλα περιοδικών αυτή την εβδομάδα, όπως το Paris Match, το Elle, Gala, Εxpress...

"Η Γκαγέ θα μηνύσει το Closer" αναφέρει ο Guardian. H γαλλίδα ηθοποιός έχει ήδη συμβουλευτεί νομικούς για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη την ώρα που τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επιλέγουν διαφορετικό δρόμο από αυτόν του αγγλοσαξωνικού Τυπου και ασχολούνται με την πολιτική, που θέλει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα ο Ολάντ.

Tην ίδια ώρα, oι ΝYTimes επικεντρώνονται στα μέτρα που εξήγγειλε στη συνέντευξη Τύπου ο Ολάντ και σημειώνει πως "Οι προτάσεις πολιτικής του Ολάντ αναζητούν έναν κεντρώο δρόμο". Αναφέρεται στο γεγονός ότι χθες Βρυξέλλες και Βερολίνο χαιρέτισαν τη στροφή του Ολάντ προς τις μεταρρυθμίσεις και την περικοπή δαπανών.

Αλλά και η Wall Street Journal, τονίζει "Οι προτάσεις Ολάντ για περικοπές δαπανών κερδίζουν το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες". Από την πλευρά τους, οι γαλλικές επιχειρήσεις τηρούν επιφυλακτική στάση.


Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, γνωστού και ως ο Μεγάλος Πόλεμος και που προκλήθηκε από τη δολοφονία στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σαράγεβο του Αρχιδούκα της Αυστρίας Φρανσίσκο Φερδινάνδο. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες El Pais, Μοnde, Guardian, La Stampa, Suddeutche Zeitung ξεκίνησαν ήδη ένα αφιέρωμα στα αίτια που οδήγησαν στη γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918. Στην ουσία αν και ήταν μία μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη με τα κύρια μέτωπα στη Γηραιά Ήπειρο, η επέκτασή της ωστόσο και στη περιφέρεια, με ενεργό συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων με την εμπλοκή ακόμα και αμερικανικών προσέδωσαν τελικά την έννοια του παγκόσμιου. Τουλάχιστον 70 εκατομμύρια στρατιώτες συμμετείχαν ενώ έχασαν τη ζώη τους 9 εκατομμύρια απο αυτούς και συνολικά κόστισε τη ζωή σε 18,5 εκατομμύρια. Για τη σημασία αυτού του αφιερώματος μιλά στην El Pais ο ιστορικός Κρίστοφερ Κλαρκ και σημειώνει πρέπει να μιλήσουμε για τα αίτια γιατί ο κόσμος που ζούμε αρχίζει να μοιάζει πολύ με το 1914.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα