Ο Τύπος στον Κόσμο

To διήμερο δημοψήφισμα στην Αίγυπτο που ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και η πολυαναμενόμενη πλέον συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ως είθισται κάθε αρχή του χρόνου ο Φρανσουά Ολάντ εν μέσω των αποκαλύψεων για τη σχέση του με την ηθοποιό Γκαγέ αποτελούν κάποια από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.Για την Αίγυπτο

"Το

δημοψήφισμα στην Αίγυπτο - τεστ δημοτικότητας για τον στρατηγό αλ Σίσι ενόψει εκλογών" λέει η Monde. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσέρχονται από νωρίς το πρωί οι Αιγύπτιοι στις κάλπες για να κυρώσουν ή να απορρίψουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, σε ένα δημοψήφισμα που θα ανοίξει τον δρόμο για εκλογές. Η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμένεται επίσης να καθορίσει και το εάν ο στρατηγός αλ Σίσι -που κρατά ουσιαστικά τα ηνία στη χώρα από τον Ιούλιο- θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές που θα ακολουθήσουν. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα που χαρακτηρίζεται πλέον τρομοκρατική οργάνωση έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.


Για τη Συρία

Συνάντηση για να καθορίσουν τις κρίσιμες λεπτομέρειες ενόψει των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Συρία στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη είχαν χθες στο Παρίσι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Ρώσος ομόλογος του. Βασικό σημείο διαφωνίας ήταν η συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες αυτές. Πάντως οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός σε τοπικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο Guardian "Η Ευρώπη καλείται από τον ΟΗΕ να ανοίξει τις πόρτες της για να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες". Πρόκειται για την πιο καθοριστική στιγμή μιας ανθρωπιστικής κρίσης, που δεν έχει προηγούμενο επεσήμανε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ εκ μέρους του φιλανθρωπικού οργανισμού Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) ενώ την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες και η Κομισιόν παροτρύνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να χαλαρώσουν την αυστηρή πολιτική των ευρωπαικών συνόρων και να δημιουργήσουν προσωρινές εγκαταστάσεις προκειμένου να δεχθούν πρόσφυγες από τη Συρία.

Στο μεταξύ, "Οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών ενισχύουν το συριακό καθεστώς" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ).


Για την Τουρκία

"Παρέμβαση Γκιουλ για εκτόνωση της κρίσης" σημειώνει η Hurriyet. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε χθες με συναντήσεις του με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και με τον Ερντογάν να εκτονώσει την πολιτική ένταση που δημιουργεί ο αμφιλεγόμενος νόμος που αποβλέπει στην ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου επί των δικαστών. Το νομοσχέδιο καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση ως μια απόπειρα να καταπνίξει το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν εμφανίζεται πρόθυμη να τον αποσύρει όπως ζητά η αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς που σταμάτησε λόγω της απομάκρυνσης του εισαγγελέα διαρρέουν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κι εμπλέκουν έως και τον πρωθυπουργό Ερντογάν, τον γιο του, καθώς και έναν ακόμη υπουργό.τουρκικός ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος «Τ24» υποστήριξε ότι πρόκειται για στοιχεία από την έρευνα του εισαγγελέα Μουαμάρ Ακάς ο οποίος είχε δώσει εντολή σε αστυνομικούς να κάνουν προσαγωγές, οι οποίες όμως δεν έγιναν. Στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες, στις οποίες Σαουδάραβας επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς και συνεργάτης του φαίνεται να συνομιλούν με τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου, έναν σύμβουλο, αλλά και το γιο του Τούρκου πρωθυπουργού. Στις συνομιλίες γίνεται λόγος για τον σχεδιασμό μιας συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν.


Στη Γαλλία

Μια δύσκολη μέρα περιμένει τον Γάλλο πρόεδρο ενόψει της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου σήμερα για την οποία έχουν ήδη κλείσει θέση 500 δημοσιογράφοι και ανταποκριτές του ξένου Τύπου. Παρά το γεγονός ότι ο "Ολάντ επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα με στροφή προς τα θέματα του κράτους" όπως αναφέρει η DW δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εν μέσω των αποκαλύψεων της σχέσης του με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο σήμερα να περιγράψει τα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας αλλά και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, η υπόθεση αυτή της σχέσης του δύσκολα θα ανατρέψουν τα αρνητικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων με την τελευταία να δείχνει τον περασμένο Νοέμβριο ότι τον Ολάντ στηρίζει μόνο το 15% των Γάλλων.

Στη σχέση Ολάντ - Γκαγέ επικεντρώνεται η Monde που θέτει ερωτήματα για το "σε ποιόν ανήκει το διαμέρισμα της ηθοποιού" και "τι είδους μέτρα ασφάλειας υπήρχαν για τον πρόεδρο". Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien αναφέρει πως η επίσημης σύντροφος του Γάλλου προέδρου Βαλερί Τριερβελέρ εμφανίζεται έτοιμη να τον συγχωρήσει. Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη πως είναι ψευδή δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης περί υποτιθέμενης απόπειρας αυτοκτονίας της Τριερβελέρ λόγω της απιστίας. Η σύντροφος του Ολάντ, σύμφωνα με την Parisien, δεν ήθελε να πιστέψει τις φήμες που ακούγονταν εδώ και εβδομάδες στο Παρίσι για την παράλληλη σχέση του Ολάντ. Εκείνη και ο Γάλλος πρόεδρος πέρασαν μαζί την 26 Δεκεμβρίου με την οικογένειά της, και γιόρτασαν επίσης μαζί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Για την απέλαση αμερικανού δημοσιογράφου

Ρωσία απελαύνει αμερικανό δημοσιογράφο" λένε οι NYTimes, ενώ ο Guardian σημειώνει σε ρεπορτάζ με τον ίδιο τίτλο: Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στην απέλαση του Ντέιβιντ Σάτερ, χωρίς να την δικαιολογήσουν στην πρώτη απέλαση ρεπόρτερ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ο αμερικανός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάτερ κατήγγειλε ότι απελάθηκε από τη Ρωσία αφότου κάλυψε ειδησεογραφικά τις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ουκρανία από τις 21 Νοεμβρίου. Ο Ντέιβιντ Σάτερ εργαζόταν στη Ρωσία από το 2003 για το Radio Free Europe/Radio Liberty. Η απόφαση αυτή, λίγο πριν από την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι τον Φεβρουάριο, ίσως κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Είναι μια από τις πρώτες απελάσεις δημοσιογράφων από τη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Για την επιστολή Καλάσνικοφ

"Καλάσνικοφ: η τελευταία επιστολή" λέει ο Guardian. Την επιστολή του κατασκευαστή όπλων Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος έδωσε το όνομά του σε ένα από τα πλέον γνωστά πολεμικά όπλα στον κόσμο, προς τον Πατριάρχη Μόσχας, αποκαλύπτει η ρωσική εφημερίδα "Ιζβέστια". Στην επιστολή του ο Μ. Καλάσνικοφ, διερωτάται αν είναι εκείνος που ευθύνεται για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων από τη χρήση των όπλων που κατασκεύασε και αναφέρει σε ένα σημείο της: "Η ψυχή μου πονάει και έχει ένα αναπάντητο ερώτημα: Εάν το τουφέκι μου παίρνει ζωές, σημαίνει αυτό, ότι εγώ ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ετών 93, γιος μια χωριάτισσας, Ορθόδοξος Χριστιανός, είμαι ένοχος για τους θανάτους εκείνων των ανθρώπων, ακόμα κι αν ήταν εχθροί;" Όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται στην επιστολή του προς τον Πατριάρχη Μόσχας, αν και ήταν βαπτισμένος Χριστιανός, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως άθεος και μόλις στα 91 του χρόνια ένιωσε το κάλεσμα της πίστης και ανταποκρίθηκε σε αυτό. Στη δισέλιδη επιστολή, η οποία είναι τυπωμένη μάλλον και όχι χειρόγραφη, υπάρχουν δύο φωτογραφίες του Καλάσνικοφ, η υπογραφή του και έχει ημερομηνία 9 Ιουνίου 2012 ωστόσο εστάλη σχεδόν έναν χρόνο αργότερα.


Στο πιο "έντιμο" άνθρωπο του Αφγανιστάν επικεντρώνεται σε ένα από τα βασικά του θέματα σήμερα η Washington Post. Πρόκειται για τον τροχονόμο Αμπντούλ Σαμπούρ, 52 ετών που παρά το γεγονός ότι έχει βραβευθεί από διάφορες κυβερνήσεις, ακόμα και από αυτή των Ταλιμπάν, και μάλιστα πολύ πρόσφατα έλαβε το τελευταίο του βραβείο για το γεγονός ότι παραμένει αδιάφθορος μετά από 24 χρόνια δουλειάς, δεν έχει πάρει ποτέ προαγωγή. Μάλιστα, το εισόδημα του παραμένει πενιχρό, στα 200 δολάρια το μήνα. Την ίδια ώρα παρά το γεγονός ότι δυτικές οργανώσεις προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά καθώς το Αφγανιστάν είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο το παράδειγμα του Αμπντούλ δεν φαίνεται να συγκινεί ούτε τους συμπατριώτες του, ούτε φυσικά τους συναδέλφους του... "Εάν δεν δωροδωκηθούν δεν πρόκειται να επιβιώσουν" λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Μοχάμεντ Σαφίκ Ηαμντάμ επικεφαλής του δικτύου κατά της διαφθοράς. Ωστόσο, ο Σαμπούρ που μπορεί να μην πήρε ποτέ προαγωγή είναι ο αγαπημένος τροχονόμος των οδηγών στην Καμπούλ που σταματούν να τον χαιρετίσουν αποκαλώντας τον "θείε τροχονόμε" ή "θείε Σαμπούρ". Ο ίδιος δε σχολιάζοντας την εξέλιξη της χώρας του από τότε που έφυγαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία αποφεύγει να πει αν το Αφγανιστάν έγινε πιο δημοκρατική χώρα, το μόνο που διαπιστώνει είναι ότι έχουν αυξηθεί τα οχήματα...

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, ολυμπιακοί αγώνες, δημοψηφισμα 2015, αιγυπτος, τεστ, monde, εκλογες, ηνία, συμμετοχή, υπουργοι, guardian, οηε, irc, wsj, hurriyet, Πρωτοχρονιά, ρωσία, nytimes, διαδηλωσεις, radio, free, liberty, σημαίνει, ιουνίου, washington, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αλλαγη ωρας, στρατος, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γαλλια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, τελος του κοσμου, Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012, αλλαγη ωρας 2013, ημερομήνια, ηνία, ρωσία, αφγανισταν, ιραν, οηε, ουκρανια, τεστ, φημες, φωτογραφιες, ωρα, guardian, hurriyet, nytimes, radio, αθεος, αλεξανδρα, αμπντουλ, ατζεντα, εβδομαδες, γεγονος, γινεται, δειχνει, δωσει, διημερο, εγινε, εκβαση, εξελιξη, εποχη, ερντογαν, ερευνα, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, κυβερνηση, λεπτομερειες, ρεπορτερ, μοχαμεντ, οικογενεια, ονομα, ουασιγκτον, ουσιαστικα, οχηματα, παρισι, υπογραφη, πορτες, πρωι, ψυχη, ποναει, σισι, συμμετοχή, συρια, σοτσι, ταλιμπαν, φυσικα, ανηκει, free, ετοιμη, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, ιουνίου, liberty, monde, washington, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα