Ο Τύπος στον Κόσμο

Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην Τουρκία λόγω του σκανδάλου διαφθοράς που κάθε μέρα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στην Τουρκία: "Το σκάνδαλο στην Τουρκία πλησιάζει τον Ερντογάν" αναφέρουν στο βασικό τους θέμα οι Financial Times - Ανησυχία στη Δύση καθώς η έρευνα πλέον αφορά και σε μέλη της οικογένειας του Τούρκου πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal επισημαίνει την "απομάκρυνση εισαγγελέα από την έρευνα του σκανδάλου διαφθοράς".

Ένας από τους εισαγγελείς που συμμετείχαν στις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς απομακρύνθηκε από την υπόθεση, μετά την καταγγελία του ότι η αστυνομία παρακωλύει τη δουλειά του, αρνούμενη να προχωρήσει σε συλλήψεις. Υπό νέα πίεση ο Ερντογάν. "Απομακρύνθηκε εισαγγελέας της υπόθεσης διαφθοράς στην Τουρκία" λένε και οι NYTimes. Συνεχίζεται ο αναβρασμός στην Τουρκία γύρω από την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς που συνταράσσει την κυβέρνηση Ερντογάν, με εισαγγελέα να καταγγέλλει ότι του αφαιρέθηκε ο σχετικός φάκελος και ότι η αστυνομία παρακώλυσε την διαδικασία, αρνούμενη να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις. Ο Ερντογάν αποπειράται να εμφανίσει την υπόθεση ως μια συνωμοσία καθοδηγούμενη από το εξωτερικό κι αντέδρασε καθαιρώντας περίπου 70 από τους αξιωματικούς της αστυνομίας που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών έχει μπει και ο γιος του Ερντογάν, για μια υπόθεση κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα, διοικητής του οποίου είναι ο γιος του. Η ανάμειξη του ονόματος του γιου του εξόργισε τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι «μέσω του ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα» και ότι στη διοίκηση εκτός από το γιο του υπάρχει και η κόρη του. Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προσπαθεί να ασκήσει την εξουσία μέσω ενός μυστικοπαθούς «βαθέος κράτους» μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός.

Στην Αίγυπτο: Ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου και σήμερα είναι η ένταση που προκαλεί η απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα "τρομοκρατική οργάνωση". Χθες μάλιστα δεκαέξι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων συνελήφθησαν από την αιγυπτιακή αστυνομία με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Αίγυπτος διευρύνει την πάταξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας" λένε οι NYTimes. Mε δεκάδες συλλήψεις και την κατάσχεση κτημάτων, μετοχών και οχημάτων, οι νέοι κυβερνήτες της Αιγύπτου ανοίγουν ένα νέο διερυμένο πόλεμο απέναντι σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας των Αδελφών Μουσουλμάνων. "Αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη μιλιταριστική εξουσία η Αίγυπτος" διαπιστώνει η WSJ. Yπάρχουν φόβοι για ξέσπασμα νέου κύκλου βίας. Από τη πλευρά του και ο Guardian επισημαίνει "Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας κλιμακώνεται στην Αίγυπτο". Μια βόμβα έσκασε χθες κοντά σε αστικό λεωφορείο, λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα "τρομοκρατική οργάνωση". Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση της Αιγύπτου. Υιοθέτησε ένα μοντέλο πολιτικού ακτιβισμού συνδυαζόμενου με φιλανθρωπίες υπό τη σκέπη του Ισλάμ, και έγινε πρότυπο για πολλές ισλαμιστικές οργανώσεις, ανά τον κόσμο. Στα πρώτα της χρόνια, κάθε πυρήνας της αποτελούνταν από ένα τέμενος, ένα σχολείο και ένας αθλητικό σύλλογο. Τα πρώτα της παραστρατιωτικά τμήματα εμφανίστηκαν για να πολεμήσουν ενάντια στη βρετανική επικυριαρχία. Η κήρυξη εκτός νόμου δεν της είναι ξένη. Από την ίδρυσή της, το 1928, τον περισσότερο καιρό, ήταν παράνομη και χιλιάδες μέλη της έχουν κατά καιρούς διωχθεί. Το 2005, υπό το καθεστώς Μουμπάρακ, έλαβε μέρος στις εκλογές μόνο μέσω ανεξάρτητων υποψηφίων. Αυτό δεν την εμπόδισε να «σαρώσει».Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, μετά την πτώση Μουμπάρακ, ήταν ο απόλυτος νικητής και ο Μοχάμεντ Μόρσι ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Η θητεία του αποδείχτηκε βραχύβια. Μετά την πτώση του, το νέο καθεστώς, που ελέγχεται από το στρατό, ξεκίνησε διωγμό των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Τόσο ο ίδιος ο Μόρσι, όσο και πολλά κορυφαία στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με την ποινή του θανάτου. Οι αναλυτές φοβούνται ότι ο νέος κύκλος βίας θα κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου, με το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, που στόχο έχει να ανατρέψει αυτό που εισήγαγε ο Μόρσι. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε, ήδη, ανακοινώσει ότι θα μποϋκοτάρει τη διαδικασία.

Στη Βρετανία: Μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση γίνεται είδηση στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του βρετανικού Τύπου... Είναι ο θυμός και όχι η αδιαφορία, ή η πλήξη των Βρετανών που δεν συμμετέχουν στις εκλογές. Σχεδόν οι μισοί Βρετανοί λένε πως είναι θυμωμένοι με την πολιτική και τους πολιτικούς, που την ασκούν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Guardian από την ICM με στόχο να αναλυθούν οι λόγοι που οι Βρετανοί έχουν απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η έρευνα είχε στόχο να αναλύσει τους λόγους πίσω από την δραματική μείωση των ψηφοφόρων ιδιαίτερα στις ηλικίες κάτω των 30. Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ότι υπάρχει θυμός για τους πολιτικούς και τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν παρά αδιαφορία για το τι συμβαίνει στο Westminster. Στην ερώτηση "πως ή τι αισθάνεστε για την πολιτική και τους πολιτικούς" το 47% απάντησε θυμό, ενώ το 25% "αδιαφορία". Μόνο ένα 16% δήλωσε ότι αισθάνεται σεβασμό για τους πολιτικούς, και ένα 2% πως εμπνέονται από εκείνους. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κάμερον πέτυχε κάτι που ήταν αδιανόητο για τους προκατόχους του... Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pinknews, το 30% των ομοφυλόφιλων στη Βρετανία δηλώνει πως θα ψηφίσει τον αρχηγό των Συντηρητικών στις επόμενες εκλογές... Ο λόγος; Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσφατα τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Στις προηγούμενες εκλογές μόνο το 11% των ομοφυλόφιλων στη Βρετανία είχε ψηφίσει τους Torries.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα