Ο Τύπος στον κόσμο

Η νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Μπιλ ντε Μπλάζιο στις δημοτικές εκλογές της Ν. Υόρκης είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως και η "ενόχληση" του Βερολίνου για το μυστικό κέντρο κατασκοπείας της Βρετανίας στη πρεσβεία της στη γερμανική πρωτεύουσα. Πολλές οι αναφορές στην επανέναρξη των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με τη τρόικα.

Για Νέα Υόρκη:

"Η Ν. Υόρκη εκλέγει Δημοκρατικό δήμαρχο ύστερα από 24 χρόνια" λένε οι Financial Times. Στον Δημοκρατικό Μπιλ ντε Μπλάζιο έδωσαν τη δημαρχία οι Νεοϋορκέζοι, ο οποίος αναλαμβάνει τη διοίκηση της πόλης μετά από δώδεκα χρόνια «κυριαρχίας» του Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, που τον διαδέχεται με την κάλπη της Τρίτης, εμφανίζεται να έχει συγκεντρώσει περίπου το 73% των ψήφων, έναντι του 25% του Ρεπουμπλικανού ανθυποψηφίου του Τζο Λιότα. Ο νέος δήμαρχος θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014, διαδεχόμενος τον Μάικλ Μπλούμπεργκ.Το κοινωνικό πρόγραμμα του Ντε Μπλάζιο μίλησε τελικά στη καρδιά των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης, σε μία πόλη που χαρακτηρίζεται από τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς στόχος του είναι να κλείσει αυτό το χάσμα μέσω ειδικών προγραμμάτων με έμφαση στη παιδεία αλλά και στην επιβολή φόρων στους πλούσιους Νεουορκέζους.

"Νίκη για Κρίστι και ντε Μπλάζιο" λέει ο Guardian. Ο κυβερνήτης Κρις Κρίστι -ένας από τους «αστέρες» των Ρεπουμπλικανών στα δύσκολα για το κόμμα τελευταία χρόνια- ανανέωσε την θητεία του στην κάλπη, αποσπώντας το 60% των ψήφων έναντι της Δημοκρατικής ανθυποψήφιάς του Μπάρμπαρα Μπουόνο, που πήρε 38%.Αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη αυτή τον καθιστά διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών το 2016.

Χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι της ισπανικής El Pais ... "H νίκη του Κρίστι τον οδηγεί στο χρίσμα για τον Λευκό Οίκο" και "Οι Νεουορκέζοι ψήφισαν με το βλέμμα προς τα αριστερά".

Για παρακολουθήσεις: "Ο βρετανός πρέσβης κλήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση για εξηγήσεις στις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας" αναφέρει ο Guardian. Στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Βερολίνο Σάιμον Μακντόναλντ στη σκιά του δημοσιεύματος του Independent κατά το οποίο η Βρετανία λειτουργούσε ένα μυστικό κέντρο κατασκοπείας στο Βερολίνο, χρησιμοποιώντας προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό εγκατεστημένο στην οροφή της βρετανικής πρεσβείας για να υποκλέπτει επικοινωνίες.

Bρετανική κατασκοπεία: Από το Βερολίνο με αγάπη είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της DW. H τελευταία αποκάλυψη στο πλαίσιο του σκανδάλου της NSA, βρίσκει τη Βρετανία να κατηγορείται για κατασκοπεία της Γερμανίας μέσω της πρεσβείας της. Οι Γερμανοί πολιτικοί ζητούν να υπάρξουν επιπτώσεις, αλλά αναλυτές δεν εκφράζουν έκπληξη για τις αποκαλύψεις.

Για Ελλάδα: "Η Ελλάδα ξαναρχίζει συνομιλίες με τους δανειστές της για το δημοσιονομικό κενό" λένε οι New York Times. Διίστανται οι απόψεις των δύο πλευρών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και για το εάν θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη κάλυψη του, συμπληρώνει η εφημερίδα.

"Έλληνες αξιωματούχοι και επιθεωρητές του προϋπολογισμού συζητούν τους όρους μιας νεάς βοήθειας" λέει η Wall Street Journal. Η τρόικα θέλει περισσότερη λιτότητα, αλλά η κυβέρνηση φοβάται τις επιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση.

"Οι Έλληνες διαμαρτύρονται εναντίον του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων επιθεωρητών" λέει ο Guardian. Διαδηλωτές έριξαν μέχρι και νομίσματα στους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ εκφράζονται ανησυχίες πως έρχονται νέες περικοπές. Λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην οποία δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε πόλεμο με την τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήρθαν αντιμέτωποι με εξοργισμένους διαδηλωτές. Τα επεισόδια αυτά συνέβησαν μια ημέρα πριν από τη γενική απεργία των συνδικάτων. (...) Οι συναντήσεις της Τρίτης έγιναν μετά από έντονες διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, το οποίο η Αθήνα προσδιορίζει στα 500 εκ ευρώ.

Για Ευρωζώνη: Ανησυχία προκάλεσαν στις αγορές οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. "Αναιμική ανάπτυξη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή" αναφέρει η WSJ. Η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ελαφρώς μικρότερο ρυθμό το 2014 σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις εξαιτίας της αδύναμης ιδιωτικής κατανάλωσης και των μικρότερων επενδύσεων, ανέφερε η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Λόγω της υποτονικής ανάπτυξης, σε επίπεδα ρεκόρ κοντά στο 12%, προβλέπεται να παραμείνει η ανεργία έως το 2015. Πάντως φαίνεται ότι η ευρωζώνη βγήκε οριστικά από την ύφεση το β' τρίμηνο του έτους. «Υπάρχουν ολoένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει φτάσει σε σημείο καμπής» σχολίασε ο Επίτροπος Ρεν. Η Κομισιόν προέβλεψε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρκετά κάτω από το στόχο της ΕΚΤ την επόμενη διετία. Οι προβλέψεις αυτές, σχολιάζει το Reuters, πιθανόν να ενισχύσουν τα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη.

Για τους πίνακες: "Αυξάνονται οι αντιδράσεις για το χειρισμό της υπόθεσης των πινάκων, που είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί" αναφέρει η WSJ. Oι γερμανικές αρχές αποκάλυψαν μέρος των πινάκων που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στο Μόναχο. Νομικοί από τις ΗΠΑ εκπροσωπώντας οικογένειες που διεκδικούν κάποιους από αυτούς τους πίνακες άσκησαν δριμεία κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση οι γερμανικές αρχές.

"Υπάρχει νομικό κενό για τα έργα που κατασχέθηκαν από τους Ναζί" αναφέρει η DW. Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη: Στο Μόναχο, σχεδόν 1,400 πίνακες που κλάπηκαν από τους Ναζί αποκαλύφθηκαν και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έργα του Πικάσο, του Ματίς και του Σαγκάλ. Αλλά σε ποιόν ανήκουν πλέον αυτοί οι πίνακες;" αναρωτιέται το γερμανικό δίκτυο. Τουλάχιστον 1.400 έργα κορυφαίων καλλιτεχνών του προηγούμενου αιώνα περιείχε ο θησαυρός των ναζί που βρέθηκε στο Μόναχο. Οι πίνακες ανήκαν είτε σε συλλέκτες είτε σε γερμανικούς οργανισμούς, όπως δήλωσαν οι ειδικοί σε Συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για έργα των Μαρκ Σαγκάλ Ότο Ντιξ, Μαξ Λίμπερμαν, Ανρί Ματίς. Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως το ζήτημα της κυριότητας των έργων αυτών είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Η συνολική αξία των έργων πάντως υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο Ράινχαρντ Νέμετς, επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αουγκσμπουργκ είπε πως τα 121 έργα - κάδρα και τα 1.285 τα οποία δεν είχαν τοποθετηθεί σε κάδρα, βρέθηκαν στο σπίτι του Κορνέλιους Γκούρλιτ στο Μόναχο τον Μάρτιο του 2013. Η έρευνα στο σπίτι του Γκούρλιτ έγινε εξαιτίας ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή που είχε ξεκινήσει εναντίον του. Επίσης παραμένει αδιευκρίνιστο αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα καθώς η εισαγγελία θεωρεί πως το νομικό καθεστώς των έργων αυτών είναι περίπλοκο. Οι ερευνητές, είπε, είχαν συγκεκριμένες αποδείξεις πως τουλάχιστον κάποια από τα έργα τα είχαν κατάσχει οι ναζί από τους ιδιοκτήτες τους. Η ειδικός της τέχνης, Μάικι Χόφμαν δήλωσε στο BBC πως μερικοί από τους πίνακες ήταν βρόμικοι αλλά δεν ήταν κατεστραμμένοι. Συνέχισε δε λέγοντας πως "όταν στέκεσαι μπροστά από έργα τα οποία για πολλά χρόνια ήταν χαμένα ή νόμιζε ο κόσμος πως είναι κατεστραμμένα και τα βλέπεις να είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση δεν μπορείς παρά να είσαι πολύ ευχαριστημένος". Οι πίνακες είναι εξαιρετικής ποιότητας και τυγχάνουν ειδικής αξίας για τους ειδικούς της τέχνης. Πολλοί από τους πίνακες αυτούς ήταν άγνωστοι μέχρι τώρα" συμπλήρωσε η Χόφμαν.

Η υπόθεση δεν είναι καθόλου απλή... θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα... Οι Ναζί είχαν όντως κλέψει αυτούς τους πίνακες; Από ποια χέρια πέρασαν; Η υπόθεση για τις αρχές έχει μόλις ξεκινήσει.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, el pais, new york, ανρί ματίς, εκλογες, τροικα, νέα, times, guardian, independent, nsa, ελλαδα, york, ΔΝΤ, διαδηλωσεις, σαμαρας, απεργια, αθηνα, wsj, ΕΚΤ, reuters, ηπα, μαξ, αουγκσμπουργκ, αποδειξεις, bbc, δημοτικες εκλογες 2010, απεργια υπα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, αξια, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, εκλογες 2015, εκλογες 2010 δημοτικες, μια ημερα, βερολινο, ηπα, θητεια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, υφεση, υψος, bbc, el pais, guardian, nsa, reuters, times, wsj, αγαπη, αλεξανδρα, ανεργια, ανρι, ανρί ματίς, αουγκσμπουργκ, αποκαλυψη, βλεμμα, διιστανται, διοικηση, δωδεκα, δικτυο, εγινε, ευρω, ειπε, εργα, ερευνα, ερχονται, εφημεριδα, υποθεση, θησαυρος, κυβερνηση, κομμα, μαξ, μυστικο, μοναχο, μπορεις, ναζι, νεα υορκη, νικη, πεμπτη, πικασο, πινακες, πληθωρισμος, ρεκορ, σπιτι, τριτη, τιτλος, υπουργειο εξωτερικων, χασμα, χοφμαν, ωρες, αγορες, εμφαση, επεισοδια, financial times, η εφημεριδα, independent, υπουργειο, καρδια, λευκο, μπροστα, new york times, new york, θεματα, χερια, york
Τυχαία Θέματα