Ο Τύπος στον κόσμο

Το «ναι» των Σοσιαλδημοκρατών για την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία είναι ένα από τα βασικά θέματα στο διεθνή Τύπο. Πολλές οι αναφορές και στο 4χρονο κοριτσάκι, που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά, στα Φάρσαλα.

Στη Γερμανία: "To SPD αποκαλύπτει τις γραμμές διαπραγμάτευσης για έναν μεγάλο συνασπισμό" λένε οι Financial Times. O καθορισμός κατώτατου μισθού γίνεται το "κλειδί" για την όποια συμφωνία,

συμπληρώνουν. "Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν για την επίσημη έναρξη των συνομιλιών" αναφέρει η Wall Street Journal. Καθ' οδόν προς το δεύτερο «μεγάλο συνασπισμό» Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών υπό την Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται η Γερμανία, καθώς χθες 200 κορυφαία στελέχη του SPD άναψαν το «πράσινο φως» για την επίσημη έναρξη προγραμματικών συνομιλιών. Οι Σοσιαλδημοκράτες προσέρχονται στη διαπραγμάτευση με λίστα δέκα «κόκκινων γραμμών», περιλαμβανομένου του ορισμού κατώτατου μισθού σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και της προώθησης πολιτικών στην Ευρωζώνη για «διασφάλιση και ενίσχυση της ανάπτυξης και της εργασίας». Ο μεγάλος συνασπισμός δεν αναμένεται ωστόσο πριν το Δεκέμβριο, καθώς η κυβερνητική συνεργασία θα τεθεί προς έγκριση και σύνολο των 470.000 μελών των Σοσιαλδημοκρατών.

Στο Λουξεμβούργο: "Υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο" αναφέρουν οι Financial Times. Mπορεί το κόμμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παρέμεινε η πρώτη πολιτική δύναμη στο Μεγάλο Δουκάτο, ωστόσο, το φιλελεύθερο κόμμα με τα ανεβασμένα ποσοστά του, αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Με βάση τα οριστικά αποτελέσματα το κεντροδεξιό κόμμα του Γιούνκερ διαθέτει 23 έδρες, οι σοσιαλδημοκράτες 13, οι φιλελεύθεροι 13, οι Πράσινοι 6 και τα υπόλοιπα κόμματα 2 έδρες. Δύο είναι πλέον τα σενάρια για τη νέα κυβέρνηση και ο «αιώνιος» Γιούνκερ ενδέχεται να μην είναι μέσα σε αυτά. Στο πρώτο σενάριο ο Γιούνκερ θα συνεργαστεί με τους φιλελεύθερους, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι οι φιλελεύθεροι θα δεχθούν και πάλι τον Γιούνκερ, ενώ στο δεύτερο δεύτερο σενάριο η συνεργασία θα αφορά σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους και πράσινους με πιθανότερο για την πρωθυπουργία τον Ετιέν Σνάιντερ, υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση.

Για Ελλάδα: Πολλές και εκτενείς οι αναφορές στο διεθνή Τύπο για την ιστορία της 4χρονης, που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά, στα Φάρσαλα. "Μεγάλη ανταπόκριση για το κοριτσάκι στην Ελλάδα" αναφέρει το BBC. Φιλανθρωπική οργάνωση έχει δεχθεί πάνω από 8.000 τηλεφωνήματα, ύστερα από την έκκληση που έγινε για να αναγνωριστεί το ξανθό κορίτσι που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά. "Η φωτογραφία του ξανθού κοριτσιού, που βρέθηκε στην Ελλάδα προκαλεί χιλιάδες τηλεφωνήματα" αναφέρει και ο Guardian. Γονείς χιλιάδων εξαφανισμένων κοριτσιών που είδαν τη φωτογραφία της μικρής ξανθιάς τηλεφωνούν διαρκώς σε οργάνωση, που τη φιλοξενεί. "Η μυστηριώδης υπόθεση του ξανθού άγγελου" λέει χαρακτηριστικά η El Pais.

Στη Γαλλία: Συνεχίζεται η πολεμική για το θέμα της απέλασης της 15χρονης Λομπάρντα, ενώ χθες ο Ολάντ έσπασε τη σιωπή του και πρότεινε η μαθήτρια να επιστρέψει μόνη στη Γαλλία χωρίς τους γονείς της. Παράλληλα, τόνισε σε διάγγελμα του ότι η απέλαση έγινε με το γράμμα, αλλά όχι με το πνεύμα του νόμου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα όπως αυτό των New York Times αλλά και της Corriere de la Sera, επίθεση από αγνώστους φέρεται να δέχθηκε σύμφωνα με αστυνομική πηγή η 15χρονη Λεονάρντα Ντιμπράνι και η οικογένειά της καθώς περπατούσαν στη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, όπου απελάθηκαν στις 9 Οκτωβρίου από τη Γαλλία. Άγνωστοι χτύπησαν στο πρόσωπο τη μητέρα της Λεονάρντα, η οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο, ενώ τα παιδιά υπέστησαν σοκ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Η υπόθεση Λεονάρντα απασχολεί τον διεθνή Τύπο και σήμερα. "Οι γαλλικές ευαισθησίες προκαλούνται από την απέλαση" λέει η Wall Street Journal. Aντιμέτωπος με εσωκομματικές συγκρούσεις ο πρόεδρος της Γαλλίας για την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να απελάσει μια 15χρονη μαθήτρια, σε μια υπόθεση που άγγιξε τους Γάλλους. "Η παρέμβαση Ολάντ στην απέλαση της 15χρονης Ρομά προκαλεί οργή" αναφέρει ο Guardian. "Επικρίσεις εναντίον Ολάντ και από τους Ευρωπαίους Πράσινους" αναφέρει η Monde.

Στη Βρετανία: "Επιστρέψτε στις πατρίδες σας, το μήνυμα της βρετανικής κυβέρνησης στους παράνομους μετανάστες" αναφέρει η WSJ. Έντονες επικρίσεις έχει προκαλέσει διαδημιστική εκστρατεία της βρετανικής κυβέρνησης με στόχο να εκφοβίσει τους παράνομους μετανάστες. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την αφίσα με το μήνυμα "Είσαι παράνομα στη Βρετανία; γύρνα πίσω ή θα συλληφθείς" καθώς όπως αναφέρει είχε αποτελέσματα. Ωστόσο, δέχεται επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την αντιπολίτευση που επισημαίνει ότι το μήνυμα της αφίσας παραπέμπει στα ρατσιστικά σλόγκαν του υπερεθνικιστικού εθνικού μετώπου τη δεκαετία του '70.

Στην Ουγγαρία: "Η Όπερα μάχεται τον αυξανόμενο αντισημιτισμό" λένε οι New York Times. Ο Ιβάν Φίσερ είναι ο διάσημος διευθυντής της ορχήστρας της Βουδαπέστης, ο οποίος τη περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να ανεβάσει ένα δικό του έργο ως απάντηση σε αυτό που ο ίδιος και άλλη βλέπουν στη χώρα του, στην αυξανόμενη ανοχή απέναντι στον αντισημιτισμό. Το έργο βασίζεται σε μια υπόθεση που εκτυλίχθηκε τον 19ο αιώνα, όταν μια ομάδα Εβραίων κατηγορήθηκε άδικα για τη δολοφονία μιας μικρής, επαρχιωτοπούλας Ουγγαρέζας. "Η κόκκινη μικρή αγελάδα" - The Red Heifer είναι ένα ζωντανό έργο, που αποδεικνύει ότι μια ομάδα καλλιτεχνών αρχίζει να αντιδρά στην αυταρχική εξουσία του Βίκτορ Όρμπαν. Την ώρα, που η κεντροαριστερή αντιπολίτευση πλήττεται από σκάνδαλα διαφθοράς και το κομμουνιστικό παρελθόν της στη χώρα, ο κ. Φίσερ αποτελεί έναν ακόμα καλλιτέχνη που προκαλεί τη κυβέρνηση, που έχει ήδη επικριθεί ότι καταπατά τα ιδεώδη της Ε.Ε. Ο ίδιος δηλώνει "η τέχνη δεν πρέπει να ασχολείται με τη παρούσα πολιτική καθώς πρέπει να παράγει έργα που θα έχουν σημασία και στο μέλλον. Αλλά πιστεύω ότι η τέχνη έχει την ευθύνη να βρει την ουσία και την αλήθεια, η οποία σήμερα προσπαθούν κάποιοιν να τη θάψουν" .

Επίσης, η Monde αποκαλύπτει σήμερα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι Γάλλοι πολίτες, αξιωματούχου, γαλλικές επιχειρήσεις και ινστιτούτα κατασκοπεύονταν από την αμερικανική NSA.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα