Ο Τύπος στον Κόσμο

Η πιθανή επέμβαση στη Συρία ακόμα και εντός των επόμενων 24ωρων είναι το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου, ενώ δίνει έμφαση και στις αρνητικές αντιδράσεις των χρηματαγορών και στην άνοδο του πετρελαίου.

Για τη Συρία

"ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία σχεδιάζουν επίθεση στη Συρία" αναφέρουν οι Financial Times, ενώ ο Guardian

επισημαίνει πως "ΗΠΑ και Βρετανία οριστικοποιούν τα σχέδια τους για επίθεση στη Συρία". Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μετά τη παραδοψή από τον Αραβικό Σύνδεσμο πως το καθεστώς Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών, Λονδίνο και Ουάσιγκτον οριστικοποιούν τα σχέδια τους για στρατιωτική επέμβαση. Παράλληλα, αναφέρει πως ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νικ Χόουτον θα παρουσιάσει όλες τις πιθανές επιλογές σήμερα στη διάρκεια σύσκεψης του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας της Βρετανικής κυβέρνησης. Ο κ. Χόουτον αναμένεται να πει πως η Βρετανία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις αμερικανικές δυνάμεις μέσω πυραύλων κρουζ που μπορούν να εκτοξευθούν από υποβρύχια και πολεμικά πλοία. Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος με τον βρετανό πρωθυπουργό τη δεύτερη κατά σειρά σε διάστημα τριών ημερών, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον συγκαλεί την Πέμπτη το κοινοβούλιο, το οποίο καλείται να ψηφίσει υπέρ της απάντησης στον Άσαντ για τη χρήση χημικών. Παράλληλα διευκρόνισε πως η Βρετανία δεν αποβλέπει στο να αποτρέψει το καθεστώς Άσαντ, ενώ και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως στόχος δεν θα είναι η ανατροπή του Άσαντ αλλά μια απάντηση της ξεκάθαρης παραβίασης διεθνών κανόνων (λόγω της χρήσης χημικών εναντίον άμαχου πληθυσμού).

Από τη πλευρά της, η Monde αναρωτιέται για το 'Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο μιας επίθεσης εναντίον της Συρίας;". Μια επέμβαση δυτικών δυνάμεων στη Συρία φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί σύντομα, χωρίς ωστόσο να έχει επιλυθεί το θέμα της νομιμότητας.

Η Deutsche Welle επισημαίνει πως "η Γερμανία προχωρά προσεχτικά στο θέμα της Συρίας"Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία. Την ίδια ώρα, οι NYTimes αναφέρουν πως "ο Ομπάμα σκέφτεται περιορισμένες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ". Ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές εναντίον της Συρίας που θα αποθαρρύνουν τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ. Θέμα 24ώρων φαίνεται ότι είναι η επίθεση των ΗΠΑ και συμμάχων τους κατά της Συρίας, με τις στρατιωτικές δυνάμεις να περιμένουν τη σχετική εντολή του Μπαράκ Ομπάμα. Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία, ανέφερε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ενώ η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για μια επικείμενη στρατιωτική επίθεση.

Για τις χρηματαγορές

"Οι ανησυχίες για τη Συρία ρίχνουν τις αγορές στην Ασία" αναφέρουν οι Financial Times. Μεγάλες απώλειες σημείωσαν για δεύτερη συνεχή ημέρα, τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στον αντίποδα, οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν σε υψηλό εξαμήνου. Το Μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,4% στα 117,08 δολάρια το βαρέλι. Xθες το Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,7%, Φρανκφούρτη και Παρίσι 2% και η Μαδρίτη 2,6%. «Η πιθανότητα στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία αυξάνεται κάθε λεπτό και οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτό θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή (της Μέσης Ανατολής)», δήλωσε η Κάθι Λιέν, αναλύτρια του BK Asset Management.


Για τους ΝΥTimes

Δύο μόλις εβδομάδες αφότου παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα στο διακομιστή των New York Times με αποτέλεσμα να «πέσει» η ιστοσελίδα της, η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας δέχτηκε την Τρίτη και δεύτερο πλήγμα από χάκερς. Την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα «Συριακός Ηλεκτρονικός Στρατός», μέσω ανάρτησης σε λογαριασμό του στο Twitter και ισχυρίστηκε ότι ευθύνονται και για παρόμοια διαδικτυακή «επίθεση» στη βρετανική ιστοσελίδα της εφημερίδας Huffington Post και το Twitter. Η ίδια η εφημερίδα αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ότι "το site της εφημερίδας δεν ήταν προσβάσιμο στους αναγνώστες μας λόγω μιας κακόβουλης εξωτερικής επίθεσης, ενώ ζητά συγγνώμη για το εάν αυτό προκάλεσε οποιοδήποτε πρόβλημα".


Για την Ελλάδα

"Εμφύλιος" έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με αφορμή το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν την Άγκελα Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους πολίτες ότι επίκειται "κούρεμα". Από τη πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος έστρεψε χθες τα πυρά της στον Γκέρχαρντ Σρέντερ δηλώνοντας ότι δεν έπρεπε να επιτρέψει στην Ελλάδα να μπει στην Ευρωζώνη.Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση μπροστά σε 1.000 υποστηρικτές της η Μέρκελ είπε: «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μπει στο ευρώ». Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την επιθυμία της να δει ένα ισχυρό ενιαίο νόμισμα, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων στις χώρες που παλεύουν, όπως η Ελλάδα.

Οι σοσιαλδημοκράτες συνεχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση Μέρκελ, ότι δεν λέει αλήθεια στους Γερμανούς φορολογούμενους και αποκρύπτει το γεγονός ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πεερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι θα ζητήσει απαντήσεις από την Α. Μέρκελ για το θέμα κατά την τηλεμαχία της Κυριακής, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα προϋπολογισμού υποστηρίζει ότι το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μέχρι το 2015 θα είναι μεγαλύτερο από τα 10 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι το 2020, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα φθάσουν τα 77 δισ. ευρώ λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και των μειωμένων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Πάντως, στο κεντρικό της θέμα σήμερα η Die Welt λέει χαρακτηριστικά: "Γιατί δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα" . "Η επιθυμία για ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ελλάδα είναι απολύτως κατανοητές. Αλλά εάν την εγκαταλείψουμε, το οικονομικό και πολιτικό κόστος θα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Έχουμε ήδη διανύσει αρκετό δρόμο, ώστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να μην μας τραυματίσει". Παράλληλα, καταλήγει λέγοντας πως και "η Ελλάδα έχει διανύσει αρκετό δρόμο". Οι συνεχείς παρακολουθήσεις, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα έχουν φέρει το πρόγραμμα στα όρια του, αλλά δεν έχει αποδειχθεί επιζήμιο για το σκοπό, που αυτό εξυπηρετεί. (...) Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει κοστίσει και στους Έλληνες, είναι επίπονο αλλά κάποια στιγμή και η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα επανέλθουν στην ομαλότητα. Ελπίζουμε...".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα