Ο Τύπος στον Κόσμο

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία με 80 νεκρούς εξακολουθεί να είναι το βασικό θέμα στις περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Πολλές οι αναφορές στον οικονομικό και γερμανικό Τύπο η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που ανοίγει το δρόμο και τυπικά για τη νέα δόση ύψους 2,5 δισ ευρώ. Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και Τυνησία, επίσης απασχολούν τον διεθνή Τύπο.


Για την

Ισπανία

"Ισπανία - σιδηροδρομικό δυστύχημα: Γιατί το τρένο έτρεχε με τόση ταχύτητα σε στροφή;" αναρωτιέται ο Guardian όπως και το σύνολο των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει το συγκλονιστικό βίντεο, που δημοσίευσε χθες στην ηλεκτρονική της σελίδα η ισπανική El Pais, που δείχνει ξεκάθαρα ότι το τρένο έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε στροφή. Ένας εκ των μηχανοδηγών της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο 52χρονος Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν βρίσκεται υπό κράτηση. Σύμφωνα με κάποια μέσα ενημέρωσης ο Γκαρθόν είχε αναρτήσει φωτογραφίες στη προσωπική του σελίδα στο Facebook σχολιάζοντας τη συγκίνηση του κάθε φορά που τρέχει με τις εμπορικές αμαξοστοιχίες. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ξένοι τουρίστες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Tην ίδια ώρα, ειδικοί για την ασφάλεια λειτουργίας των σιδηροδρόμων δήλωναν πως τέτοια ατυχήματα είναι συχνά αποτέλεσμα και άλλων αιτιών. Το μαύρο κουτί πάντως είναι πλέον στη διάθεση του δικαστικού, που έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών.

"Ο μηχανοδηγός φρέναρε πολύ αργά" αναφέρει η El Pais. Η έρευνα συνεχίζεται για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά προς το παρόν όλα συνηγορούν πως βασική αιτία είναι η υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο Γκαρθόν, την οποία το κεντρικό σύστημα αντιλήφθηκε πολύ αργά για να αποφευχθεί η τραγωδία. "Έκανα τεράστιο λάθος. Θέλω να πεθάνω" δηλώνει ο μηχανοδηγός σύμφωνα με την El Mundo και συμπληρώνει: Πρόκειται για μια τραγωδία, ενός μοιραίου ανθρώπινου λάθους και του συστήματος των φρένων". Παράλληλα, αναφέρει πως δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί 13 σοροί. Για ζωές που χάθηκαν στη τραγωδία που προκάλεσε το τρένο με προορισμό το Σαντιάγο κάνει λόγο από τη πλευρά της η ABC.


Για την Ελλάδα

Ελλάδα ενεργεί ώστε να διασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου" λέει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal. Ύστερα από μέρες μη αναμενόμενης καθυστέρησης, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το τελευταίο μέτρο στο πλαίσιο των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου.

Από την πλευρά της, η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει: Στήριξη για τη νέα δόση. Η οικονομική συρρίκνωση συνεχίζεται στην Ελλάδα. Αντιμέτωποι με απόλυση 4,200 δημόσιοι υπάλληλοι, η Βουλή αποφάσισε να τους θέσει σε καθεστώς κινητικότητας, η κίνηση αυτή εξασφαλίζει στη χώρα την επόμενη δόση από τις Βρυξέλλες.

Ελλάδα άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση" αναφέρει η Franfurter Allgemeine Zeitung. Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη μετάθεση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ήταν βασική προϋπόθεση από τους δανειστές της χώρας για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης.


Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal κάνει αφιέρωμα...στον ένα χρόνο υποσχέσεων και δεσμεύσεων από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Πριν από ακριβώς ένα χρόνο... μια φράση του Ντράγκι άλλαξε τη πορεία της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ... και αυτή ήταν "θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να διασώσω το ευρώ. Πιστέψτε με θα είναι κάτι περισσότερο από αρκετό". Αναμφίβολα, το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά της ΕΚΤ, το γνωστό ΟΜΤ (Outright Monetary Transactions), έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη και στην αποκλιμάκωση των spreads της ευρωπεριφέρειας. Όμως, όλα αυτά θα μπορούσαν να ανατραπούν αν το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο στη Καρσλούη αποφανθεί ότι το ΟΜΤ δεν είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. (...)Το δικαστήριο μπορεί να έχει εγκρίνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την δευτερογενή αγορά του ΕSΜ που είναι πανομοιότυπο με το ΟΜΤ εκτός από μια πολύ σημαντική διαφορά. Οι συνολικές υποχρεώσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του ESM έχουν ταβάνι κι αυτό είναι τα 700 δισ. ευρώ εκ των οποίων 190 δισ. αφορούν την Γερμανία. Όμως, οι αγορές στο πρόγραμμα ΟΜΤ είναι απεριόριστες σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Ποιος έχει δίκιο; Το ESM με το δικό του πρόγραμμα που έχει ταβάνι αγορών ομολόγων τα 700 δισ. ευρώ ή η ΕΚΤ με το ΟΜΤ χωρίς ταβάνι;


Για την Τυνησία

Κύμα οργής προκάλεσε η δολοφονία με έντεκα σφαίρες από πυρά αγνώστων του 58χρονου Μοχάμεντ Μπραχμί, στελέχους της αντιπολίτευσης στη Τυνησία, έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Σόκρι Μπελαίντ, ενός εξέχοντος επίσης πολιτικού. Χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους της Τύνιδας, διαδηλώνοντας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ο Μπράχμι για τη δολοφονία του πολιτικού, ενώ σημειώθηκαν και εκτεταμένα επεισόδια. Οι διαδηλωτές ζητούσαν παραίτηση της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της χώρας Μονσέφ Μαρζούκι μιλώντας στη Monde ανέφερε πως "δεν είναι σύμπτωση που η δολοφονια Μπραχμί συνέβη χθες". Ο πρόεδρος κατηγορεί πως εκείνους που σκότωσαν τον Μπελαϊντ πως βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Μπράχμι. Ο Μπράχμι, γενικός συντονιστής του Λαϊκού Κινήματος, μέλος της εθνικής συντακτικής συνέλευσης της Τυνησίας και υπέρμαχος του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, έπεσε νεκρός από πυρά ενόπλου στη συνοικία Αριάνα. Μαζική διαδήλωση διοργανώθηκε και στην πόλη Σίντι Μπουζίντ, γενέτειρα του Μ.Μπράχμι, αλλά και του Μοχάμεντ Μπουαζίζι η αυτοκτονία του οποίου άναψε τη σπίθα της Αραβικής Άνοιξης.


Για την Αίγυπτο

Οριακή μέρα η σημερινή για την Αίγυπτο, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις τόσο από το στρατό όσο και από τους ισλαμιστές οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι. Χθες μάλιστα οι ένοπλες δυνάμεις υποσχέθηκαν να κρατήσουν σκληρή τακτική έναντι όσων επιστρατεύσουν «ωμή βία ή τρομοκρατία». Η έμμεση αναφορά στους Αδελφούς Μουσουλμάνους συνοδεύεται και από άμεσα εκφρασμένο τελεσίγραφο, δίνοντάς τους 48 ώρες να ενταχτούν και αυτοί στο κλίμα συμφιλίωσης και αποκατάστασης, στο οποίο η ισλαμιστική παράταξη αρνείται να στηρίξει. Στο μεταξύ την απελευθέρωση του Μόρσι ζήτησε ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Πάντως, την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αρνούνται να αποφασίσουν εάν πρόκειται για πραξικόπημα ή όχι η ανατροπή του Μόρσι, αναφέρουν ο Guardian και οι ΝΥΤimes.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα