Ο Τύπος στον Κόσμο

Η δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης από τον αντιπρόεδρο Αρίντς για την βίαη καταστολή των διαδηλώσεων είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, ο οποίος επίσης επικεντρώνεται στη βεβαιότητα εκ μέρους της Γαλλίας πως στη Συρία έχει γίνει χρήση χημικών.


Για την Τουρκία

"Οι πολιτικοί στην Τουρκία επιχειρούν να κατευνάσουν τα πνεύματα" αναφέρουν οι Financial Times. O αναπληρωτής πρωθυπουργός είπε πως

η υπέρμετρη χρήση βίας ήταν "λάθος και αδικαιολόγητη". "Η Τουρκία απολογείται για την βίαιη καταστολή" αναφέρει και η Wall Street Journal (WSJ). Παράλληλα, όπως αναφέρει η Χουριέτ οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ήταν χθες σε επαφή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς προκειμένου να βρουν τρόπους διαχείρισης της κρίσης. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα, ο Αρίντς πρόκειται να συναντηθεί με κάποιους από τους ακτιβιστές που διαδηλώνουν στο πάρκο Γκετζί. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Γκιουλ επεσήμανε πως οι διαδηλώσεις έχουν κινηματικό χαρακτήρα, τύπου Occupy Wall St και δεν έχουν σχέση με την Αραβική Άνοιξη, αναφέρει επίσης η Xoυριέτ. Παράλληλα, ο αρθρογράφος της εν λόγω εφημερίδας, Μουράτ Γετκιν επισημαίνει πως "αλλάζουν οι ισορροπίες εντός των κομμάτων με αφορμή τα γεγονότα στο Γκετζί". Αρχίζει να ανατέλει το άστρο του Αρίντς αλλά και του προέδρου Γκιουλ στο κυβερνών κόμμα, ενώ στην αντιπολίτευση εκτός από την άνοδο της δημοφιλίας του αρχηγού του Κουρδικού κόμματος, Οντέρ που χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Αρίντς και τον Γκιουλ, οι διαδηλώσεις δίνουν μια ευκαιρία στο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό και τον αρχηγό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επανεργοποιήσει τις δυνάμεις του και να απαλλαγεί από τον εθνικιστικό δρόμο, που του έχει επιβάλει μια συγκεκριμένη πτέρυγα του CHP.


Για ΕΚT

Όπως αναφέρει η WSJ, "Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει αντίσταση από χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την ενοποίηση των τραπεζών". Η ΕΚΤ που συνέρχεται την Πέμπτη πιθανότατα να μην προχωρήσει σε ανακοίνωση νέων μέτρων αναζωογόνησης της ανάπτυξης για την Ευρωζώνη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες της πως οι κυβερνήσεις θα κάνουν πίσω στις δεσμεύσεις τους για τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου ασφαλείας για τις τράπεζες τους. Μια από τις χώρες που αντιδρούν στη δημιουργία μιας κεντρικής αρχής με κύρια αποστολή τη διαχείριση κρίσεων και κατάρρευσης τραπεζών είναι η Γερμανία.


Για Γαλλία

Μετά τις συστάσεις της Κομισιόν στη Γαλλία να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που της αναλογούν, τώρα και το ΔΝΤ επανέλαβε πάνω κάτω τις ίδιες προτροπές, αναφέρει η WSJ. Mεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.Το ΔΝΤ «έκοψε» τις προβλέψεις του για τη γαλλική ανάκαμψη: εκτιμά ότι η χώρα θα κλείσει το 2013 με ύφεση (0,2%) και θα γυρίσει σε ανάπτυξη 0,8% το 2014 (0,9% η προηγούμενη πρόβλεψη).


Mεγάλο θέμα στον διεθνή οικονομικό Τύπο είναι και η πρόθεση της Κομισιόν να επιβάλλει δασμούς σε δισεκατομμύρια κινεζικά ηλιακά πάνελ, παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας. Η Κομισιόν αναμένεται να επιβάλει δασμούς 47% κατά μέσο όρο, ωστόσο, οι κυρώσεις θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, Κάρελ ντε Γκουχτ, επιδιώκει συμβιβαστική λύση με την κινεζική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι FT. Το μέτρο της Κομισιόν αποσκοπεί στο να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που απειλούνται με εξαφάνιση και καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους του


Πολύ μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι και οι φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως αναφέρουν οι FT, δεκάδες αγνοούνται, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρών, που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Τσεχία, την Αυστρία και την Γερμανία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κήρυξε το μεγαλύτερο μέρος της Τσεχίας, ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας. Τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, επισκέφθηκε η Άγκελα Μέρκελ, υποσχόμενη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς ύψους 50 εκ ευρω, όπως αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες.


Για Συρία

Γαλλία παρέχει αρκετές αποδείξεις για πολλαπλή χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου Sarin στη Συρία" αναφέρουν οι New York Times. O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φαμπιούς ανέφερε πως εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στο Παρίσι απέδειξαν τη χρήση Sarin, αποκλειστικά από το καθεστώς Άσαντ. Νωρίτερα, ο ΟΗΕ με έκθεση του είχε επίσης εκτιμήσει πως έχει γίνει περιορισμένη χρήση χημικών στη δίχρονη συριακή εμφύλια σύγκρουση, όμως κατηγόρησε και τις δύο πλευρές. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian, Βρετανία και Γαλλία έχουν αποδείξεις πως έχει γίνει χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου Sarin καθώς εντοπίστηκε σε δείγματα από αίμα θυμάτων, και τα οποία βγήκαν παράνομα στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει ο Guardian, o Φαμπιούς χθες μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Γαλλίας σημείωσε πως θα ενημερώσουν την Ουάσιγκτον, για να εξετάσουν ποια θα είναι η αντίδραση τους, επισημαίνοντας πως "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά".

Στη Βρετανία

Μεγάλο θέμα είναι και το νομοσχέδιο νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων όπως αναφέρει ο Independent: πήρε τις απαραίτητες ψήφους από την Άνω Βουλή. Μία ημέρα πριν την τελική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, το θέμα συζητήθηκε, και στην Βουλή των Λόρδων . Μετά από πολύωρες ζυμώσεις, 70 βουλευτές, ανάμεσά τους 56 συντηρητικοί, ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, η οποία , σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχε ως στόχο να τορπιλίσει το νομοσχέδιο, ενώ 375 την καταψήφισαν. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής και να απορρίψουν τροπολογία που έθετε σε κίνδυνο το σύνολο του κειμένου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων θα πάρουν το πράσινο φως, το επόμενο καλοκαίρι

Στις ΗΠΑ

Μεγάλο θέμα στον διεθνή οικονομικό αλλά και στον Αμερικανικό Τύπο είναι η περίπτωση της Apple που βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν περιορισμό διάθεσης των προϊόντων της στις ΗΠΑ λόγω της αγωγής που κατέθεσε εναντίον της η Samsung. Όπως αναφέρει η WSJ αλλά και οι Financial Times, η Samsung κέρδισε μια σημαντική νομική διαμάχη εναντίον της Apple, που ενδέχεται να περιορίσει τη διάθεση κάποιων προϊόντων της δεύτερης στις ΗΠΑ. Η αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου αποφάσισε πως η Apple παραβίασε τους κανόνες αντιγράφοντας ευρεσιτεχνία της Samsung για αποστολή πληροφοριών μέσω των ασύρματων δικτύων. Τα προϊόντα πάντως που ενδέχεται να επηρεαστούν από μια δικαστική απόφαση είναι παλαιότερα και όχι το iphone5. Την ίδια ώρα, ωστόσο όπως αναφέρουν οι αμερικανικές εφημερίδες, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις δαπανηρές αγωγές περί παραβατικότητας στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Εφόσον θεσπιστούν, οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην χαλιναγώγηση των αγωγών από εταιρείες που κρατούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αλλά δεν κατασκευάζουν οι ίδιες τα «πατενταρισμένα» προϊόντα ή τεχνολογίες. Καταθέτουν όμως αγωγές, επιδιώκοντας αποζημιώσεις, από εταιρείες που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες.

Την ίδια ώρα, στην Κίνα χτίζεται "Μια αυτοκρατορία αντιγράφοντας την Apple" αναφέρουν οι New York Times. H Xiaomi, ο επικεφαλής της οποίας καλλιεργεί το προφίλ του ως ένας άλλος Στιβ Τζομπς χαρακτηρίζεται ως η Apple της Ασίας... αλλά της λείπει η καινοτομία και η πρωτοτυπία.

Για τη "σκοτεινή" πλευρά του οικονομικού θαύματος στην Κίνα κάνει λόγο από την πλευρά του ο Guardian. Mάλιστα, το σχετικό ρεπορτάζ έχει τίτλο "Οδοιπορικό στα χωριά του καρκίνου στην Κίνα". Τα ποσοστά θανάτων κοντά σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε χημικά εργοστάσια, οι μονάδες που παράγουν φάρμακα έχουν ξεπεράσει τον μέσο εθνικό όρο, αλλά οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εκφοβισμό και άρνηση από την πλευρά των αρχών. Ο ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας, Jonathan Kaiman βρέθηκε στο Yangligang όπου οι κάτοικοι του το αποκαλούν το "χωριό του καρκίνου" καθώς τουλάχιστον 459 πέθαναν ή πάσχουν από καρκίνο. Το Φεβρουάριο το υπουργείο προστασίας του περιβάλλοντος ανέφερε σε έκθεση του το πρόβλημα των λεγόμενων "χωριών του καρκίνου" τοποθετώντας τα μάλιστα στο σχέδιο του για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ήταν η πρώτη επίσημη παραδοχή του προβλήματος. Ωστόσο, συνεντεύξεις σε κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών απέδειξε την αδιαφορία των αρχών. Την ίδια ώρα, η αύξηση των περιστατικών θανάτου από καρκίνο έχει αυξηθεί κατά 80% τα τελευταία 30 χρόνια, καθιστώντας τον τη μεγαλύτερη αιτία θνησιμότητας στην Κίνα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, εν λόγω, new york, στιβ τζομπς, γαλλια, times, wsj, διαδηλωσεις, chp, ΕΚΤ, τραπεζες, ΔΝΤ, λύση, μερκελ, ευρω, αποδειξεις, york, οηε, guardian, independent, βουλη, ψηφοφορία, φως, ηπα, apple, samsung, εφημεριδες, σταση εργασιας, μετρο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, βουλευτες, μια ημερα, χωρες, το θεμα, γερμανια, ηπα, θεμα, κινα, οηε, τηλεοραση, υφεση, φως, ωρα, apple, guardian, times, wsj, αγορα, αγορα εργασιας, αδιαφορια, αυξηση, αυστρια, αιμα, αλεξανδρα, ανοιξη, ασαντ, αφορμη, βοηθεια, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, δικτυα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκθεση, εν λόγω, εξετασεις, ευρωπη, ζωη, ιδια, κεμαλ, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λειπει, λύση, λογο, ρεπορτερ, νομικη, οικος, ουασιγκτον, παρισι, πεμπτη, συρια, σπιτια, σχεδιο, τουρκια, τσεχια, φαρμακα, χημικα, ψηφοφορία, chp, εθνικο, financial times, ηγετες, χωρα, independent, υπουργειο, new york times, new york, θεματα, χουριετ, york
Τυχαία Θέματα