Ο Τύπος στον Κόσμο

Το κοινό μέτωπο με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωζώνη, που δημιουργούν Ιταλία και Γαλλία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης δίνει έμφαση στα συνθήματα κατά της λιτότητας που ακούστηκαν χθες στις πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού νότου ανήμερα της Πρωτομαγιάς. Στις ΗΠΑ, μεγάλο θέμα είναι η σύλληψη τριών υπόπτων για παρακώλυση των ερευνών για την επίθεση
στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Μεγάλο θέμα στον Guardian είναι η ένταση που δημιουργεί η Χρυσή Αυγή με την πρόθεση της να μοιράσει φαγητό σε Έλληνες μόνο, στο κέντρο της Αθήνας.


Για Λέτα - Ολάντ

Γαλλία, Ιταλία ζητούν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη λέει η Wall Street Journal (WSJ). Aποφασισμένοι να γυρίσουν σελίδα από τη λιτότητα που κυριαρχεί στην Ευρώπη εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, που συνανήθηκαν χθες στο Παρίσι. Στόχος είναι όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ενρίκο Λέτα "να συμφωνήσουμε στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου χωρίς να χάνουμε χρόνο πως η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την ίδια προσήλωση προς την ανάπτυξη, με αυτήν που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια στη κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως οι λαοί της Ευρώπης θα εξεγερθούν εάν οι ηγέτες τους δεν βρουν τρόπους να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. "Συμμαχία Λέτα - Ολάντ για την ανάπτυξη" αναφέρει και η Corriere de la Sera. Εξαιρετικά ικανοποιημένος από την έκβαση της συνάντησης δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, μιλώντας για μία σημαντική και θετική επαφή. «Ο βαθμός ικανοποίησης από την πλευρά μου είναι στο 100%» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.


Για Ελλάδα και Πρωτομαγιά

Πολλές οι αναφορές στον διεθνή Τύπο για τις κινητοποιήσεις χθες στην Ελλάδα - αλλά και τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό νότο - καθώς τα συνθήματα ήταν εναντίον της λιτότητας και της ανεργίας. "Οι Έλληνες απεργούν κατά της λιτότητας την ημέρα που ο κόσμος γιορτάζει την Πρωτομαγιά" λένε οι New York Times. Tην ίδια ώρα, στην Ιταλία «Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει. Η χώρα μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να πεθάνει» φώναξαν τα εργατικά συνδικάτα αναφέρει η Corriere de la Sera. Για πρώτη φορά στη Βενετία, το Τρεβίζο και την Μπολόνια, συμμετείχαν στις πορείες και εκπρόσωποι των ιταλών βιομηχάνων."Μπορείτε να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας, εάν θέλετε" φώναξαν οι Ισπανοί σύμφωνα με την El Pais. «6.200.000 άνεργοι, όχι στη λιτότητα» ήταν επίσης το βασικό σύνθημα των χθεσινών διαδηλώσεων στη Μαδρίτη. Στην Κούβα, όπως αναφέρουν οι New York Times στο θέμα με τίτλο "Εν μέσω πίστης στον σοσιαλισμό, ένα νεύμα προς τον καπιταλισμό" εκτός από τους δημόσιους υπαλλήλους διαμαρτυρήθηκαν χθες και ιδιωτικοί υπάλληλοι για πρώτη φορά και επιχειρηματίες, για τις επιχειρήσεις των οποίων το κράτος βασίζεται ώστε να απορροφηθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που είναι υπεράριθμοι για τον Δημόσιο τομέα. Η παρουσία τους σηματοδοτεί μια αλλαγή στην οικονομία της χώρας, για την οποία οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποτελούσαν πάντα ανάθεμα, καθώς το κράτος παρείχε σε όλους ό,τι χρειάζονταν από δουλειά έως και ζάχαρη για τον καφέ τους. Αλλά πλέον το κράτος δεν μπορεί να παρέχει όλες αυτές τις δυνατότητες που παρείχε τόσα χρόνια δεν μπορεί καν να τους παρέχει τις βασικές τους ανάγκες.


Για ΟΠΑΠ

Τη συμφωνία για τον ΟΠΑΠ αναφέρουν σε δημοσιεύματα τους οι Financial Times (FT) και η WSJ. H δεύτερη χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως την πρώτη επιτυχής συμφωνία στο ήδη καθυστερημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Για Χρυσή Αυγή

"Το συσσίτιο της Χρυσής Αυγής προκαλεί ένταση στην Αθήνα" αναφέρει ο βρετανικός Guardian. To ακροδεξιό κόμμα θέλει να μοιράσει φαγητό μόνο σε Έλληνες ενόψει του Πάσχα. Αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ο δήμαρχος της Αθήνας δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθεί συσσίτιο μόνο για Έλληνες που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή σε κεντρική πλατεία της Αθήνας, την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις από την Ευρώπη να κηρυχθεί παράνομο το ακροδεξιό κόμμα. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, "Με συσσίτια και παροχή ρουχισμού στους ανήμπορους που παραπέμπουν σε συσσίτια που διοργανώνει η Παλαιστινιακή Χαμάς, η Χρυσή Αυγή καθίσταται ακόμα πιο δημοφιλής. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτη". Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως "αναλυτές φοβούνται για απρόβλεπτα γεγονότα που μπορεί να σπάσουν την εύθραυστη ηρεμία στη χώρα και την Αθήνα. Αξιωματούχοι προσεύχονταν το αυριανό συσσίτιο να μην προκαλέσει γεγονότα".


Συνέντευξη Μέρκελ στη Χουριέτ

"Δεσμεύομαι για την εξάλειψη νεο-ναζιστικών οργανώσεων" δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα η Γερμανίδα καγκελάριος, ενόψει της δίκης για την υπόθεση της δολοφονίας 7 Τούρκων μεταναστών και ενός Έλληνα από την νεοναζιστική οργάνωση NSU, που ξεκινά στις 6 Μαϊου. Η κ. Μέρκελ είπε πως τα εγκλήματα αυτά αποτελούν "ντροπή" για τη χώρα της. "Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ακροδεξιούς στη Γερμανία μας έχουν όλους επηρεάσει. (...) Σας διαβεβαιώνω πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ρίξει φως σε αυτή την υπόθεση και να αποδώσει δικαιοσύνη" συμπλήρωσε.


Στις ΗΠΑ

Κατηγορίες για παρακώλυση των ερευνών σχετικά με τη διαλεύκανση της υπόθεσης των βομβιστικών επιθέσεων στον μαραθώνιο της Βοστόνης, απήγγειλαν οι αμερικανικές αρχές κατά τριών συμφοιτητών του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ όπως αναφέρει η Washington Post. Οι δύο που κατάγονται από το Καζακστάν κατηγορούνται ότι τρεις ημέρες μετά την επίθεση πέταξαν από το δωμάτιό του ένα σακίδιο πλάτης, γεμάτο με πυροτεχνήματα από τα οποία είχε αφαιρεθεί η πυρίτιδα, προκειμένου να μην ενοχοποιηθεί ο φίλος τους. Ο τρίτος, Αμερικανός υπήκοος κατηγορείται για ψευδή κατάθεση στις διωκτικές αρχές, σχετικά με το εάν έχει επισκεφθεί το δωμάτιο του Τσαρνάεφ.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα