Ο Τύπος στον κόσμο

Το μήνυμα Μέρκελ προς τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας "ναι στην ανάπτυξη αλλά δημοσιονομική προσαρμογή" είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου που επίσης επικεντρώνεται στην επικείμενη ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ λόγω πίεσης των τιμών του πληθωρισμού αλλά και του ρεκόρ ανεργίας στην Ευρωζώνη. Επίσης, η δήλωση Ομπάμα πως στη Συρία έγινε χρήση χημικών αλλά και η πρόθεση του να κλείσει το Γκουαντάναμο είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Για

Μέρκελ - Λέτα: "Η Ιταλία διαβεβαιώνει το Βερολίνο πως θα παραμείνει προσηλωμένη σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς" αναφέρει η Wall Street Journal. Στη διαβεβαίωση πως η Ιταλία θα παραμείνει στο δρόμο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών προχώρησε χθες ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Μέρκελ. Παράλληλα, ο Λέτα σημείωσε πως η Ιταλία έχει κάνει όσα της αναλογούν για τη σταθεροποίηση του ευρώ έχοντας ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε τους τελευταίους 18 μήνες, επιβάλλοντας αντι-δημοφιλείς όρους που έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας, βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία. Στη κοινή συνέντευξή Τύπου, η κ. Μέρκελ αφού επαίνεσε την Ιταλία για τα αξιοσημείωτα όπως είπε βήματα, που έχει κάνει για την αντιμετώπιση των παθογενειών της οικονομία, σημείωσε ωστόσο πως πρέπει να συνεχιστούν τα βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

"Λέτα προς Βερολίνο: ήρθε η ώρα για ανάπτυξη. Μέρκελ: Η Ιταλία είναι σε καλό δρόμο" αναφέρει η Corriere de la Sera. Μήνυμα Λέτα προς Μέρκελ: Ανάπτυξη χρειάζεται πλέον η Ε.Ε λέει η Repubblica. "Πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο. Ο Λέτα αναζητεί επειγόντως συμφωνία με τη Γερμανία" αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. O νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας θέλει να δώσει λύση στην κρίση χρέους και αναγνωρίζει πως μόνο με συνεργασία με τη Γερμανία θα το πετύχει. Από την πλευρά της η Deutsche Welle εκτιμά πως "Η Ιταλία δεν έχει πολύ χρόνο". Ο αρχισυντάκτης επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Berndt Riegert εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναμένει υποχωρήσεις από το Βερολίνο. Ο Riegert επισημαίνει πως ο Ενρίκο Λέτα δεν έχει πολύ χρόνο ώστε να προχωρήσει με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ύστερα από 6 μήνες πολιτικής αβεβαιότητας. "Ο γάμος από συμφέρον" με την κεντροδεξιά μπορεί να δημιούργησε μια ισχυρή κυβέρνηση, ωστόσο αυτή έχει χρονικό ορίζοντα 12 έως 18 μήνες. Ο ίδιος ο Λέτα ισχυρίστηκε πως χρειάζεται 18 μήνες ώστε να έχει αποτελέσματα. Θα αναγκαστεί να συνεχίσει το έργο του Μόντι καθώς τα χρέη της Ιταλίας είναι δυσθεώρητα, τα προϊόντα της πολύ ακριβά και με βάση τη διεθνή πρακτική δεν είναι πια τόσο ανταγωνιστική. Ωστόσο, σε σύγκριση με την Ελλάδα η Ιταλία έχει βιομηχανία και μπορεί να εξάγει. Αν δημιουργήσει το έδαφος για επενδύσεις αλλάζοντας τους εργασιακούς νόμους, τότε υπάρχει ελπίδα. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Λέτα πως θα δημιουργήσει ανάπτυξη για την οποία δεσμεύθηκε. Επίσης, αν καταργήσει το νόμο ακινήτων, τότε δημιουργεί ένα κενό 8 δισ ευρώ... δύσκολο να καλυφθεί, όταν το χρέος έχει φθάσει το 130 του ΑΕΠ. Πρόκληση για τον Λέτα είναι επίσης να αντιμετωπίσει τις ψευδαισθήσεις που δημιουργούν κόμματα όπως το Κίνημα των 5 Αστέρων (...)

Στην Ιταλία: Το βασικό θέμα είναι η πρώτη ενδοκυβερνητική σύγκρουση. Ο Μπερλουσκόνι απειλεί: Καταργήστε το νόμο περί ιδιοκατοίκησης (IMU) διαφορετικά θα φύγω από τη κυβέρνηση λέει η Repubblica.

Tην ίδια ώρα, ο διεθνής οικονομικός Τύπος επικεντρώνεται στην άνοδο ρεκόρ της ανεργίας και στις τιμές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. "Ψηλά η ανεργία, πέφτει ο πληθωρισμός" αναφέρουν οι Financial Times. "Αυξάνονται οι φωνές για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ" αναφέρει η WSJ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις 70 οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγείται σε νέο ιστορικό χαμηλό επιτοκίων σε 0,50%, από 0,75% όπου βρίσκεται σήμερα. Οι προβλέψεις ενισχύονται από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Eurostat. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην Ευρωζώνη περιορίστηκε στο 1,2% τον Απρίλιο, από 1,7% το Μάρτιο. Πλέον βρίσκεται αισθητά πιο χαμηλά από την τιμή- στόχο 2%, που έχει ορίσει η EKT. Στόχος της μείωσης των επιτοκίων είναι να αυξηθεί η ρευστότητα στην ευρωπαϊκή αγορά. Αποτελεί ένα από τα τελευταία όπλα της ΕΚΤ για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να βάλει τέλος στη συνεχή άνοδο της ανεργίας.

Για Κύπρο: Ελάχιστες οι αναφορές στον διεθνή Τύπο για τη ψήφιση του μνημονίου από το Κυπριακό κοινοβούλιο. "H Kύπρος ψηφίζει ώστε να δεχθεί βοήθεια 10 δισ ευρώ" λέει ο Guardian. Ανακούφιση στην κυβέρνηση μετά την ψήφιση του μνημονίου, εν μέσω φωνών για έξοδο της χώρας από το ευρώ αλλά και της ψηφοφορίας θρίλερ...

Στη Γαλλία: Μεγάλο θέμα σήμερα είναι τα 500,000 ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Κλοντ Γκεάν. Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη είναι ο Κλοντ Γκεάν, αναφέρει η Monde για δύο υποθέσεις: για εκείνη του Μπερναρντ Ταπί το 2008 αλλά και της πιθανής χρηματοδότησης από τη Λιβύη για την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007. Οι Αρχές εικάζουν ότι τα λεφτά είχαν αποστολέα τον Καντάφι και παραλήπτη εμμέσως τον Σαρκοζί, ώστε ο τελευταίος να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι τα χρήματα προέρχονται από πωλήσεις έργων τέχνης το 2008. Έπεσε πάντως σε αντιφάσεις στις αναρίθμητες συνεντεύξεις που έδωσε χθες σε γαλλικά κανάλια. Δεν ήξερε ποιος ήταν ο ζωγράφος του πίνακα που αγόρασε από τον οίκο Sotheby's, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν έκανε "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος μέσω των αγορών αυτών. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ολάντ ετοιμάζεται να βγάλει σε δημοπρασία ακριβά κρασιά του Elysee αναφέρουν οι New York Times. Το φάντασμα της λιτότητας... χτύπησε και την πόρτα του προεδρικού μεγάρου στη Γαλλία. Έτσι, ο πρόεδρος Ολάντ που έχει δεσμευθεί να είναι ένας "νορμάλ πρόεδρος" ανακοίνωσε χθες πως θα βγάλει σε δημοπρασία 1,200 μπουκάλια κρασιού που βρίσκονται στο κελάρι του προεδρικού μεγάρου και να επιστρέψει το ποσό στο κράτος. Μπορεί να έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές ειδών πολυτελείας και στους υπουργούς του με μείωση μισθών... αλλά το να πουλάς τα ακριβά και σπάνια κρασιά του Ηλυσίων είναι σαν να ξεπουλάς... τα ασημικά της γιαγιάς, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι New York Times. Για το ίδιο θέμα, οι FT αναφέρουν πως η λιτότητα...οδηγεί στην πώληση κρασιών όπως αυτό του Petrus Βordeaux η τιμή του οποίου ανέρχεται σε 2,200 ευρώ το μπουκάλι.

Για Ομπάμα: Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν ακόμη και στρατιωτική δράση κατά της Συρίας εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, άφησε ανοιχτό ο Μπαράκ Ομπάμα. Σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε «πώς, πότε και από ποιον». Όπως είπε για άλλη μια φορά, ότι η χρήση τους θα είναι ένας παράγοντας που αλλάζει καθοριστικά τους όρους του παιχνιδιού (game changer) και άρα οι ΗΠΑ «θα πρέπει να εξετάσουν εκ νέου τις επιλογές τους» σε σχέση με τη Συρία. "Ο Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει τους Σύρους αντάρτες" αναφέρουν οι New York Times. H απόφαση παροχής όπλων θα αλλάξει την έως τώρα πολιτική των ΗΠΑ που ναι μεν έχει αυξήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά έχει αποφύγει έως και σήμερα στρατιωτική παρέμβαση. "Ο Ομπάμα ετοιμάζεται να παράσχει όπλα στους αντάρτες" λέει και η Washington Post.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Χεζμπολάχ μάχεται στο πλευρό του Άσαντ αναφέρει ο Guardian. Ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα παραδέχθηκε , για πρώτη φορά, τη συμμετοχή δυνάμεών της στο πλευρό του συριακού κυβερνητικού στρατού στην περιοχή Κουσάιρ, στο κέντρο της Συρίας. Παράλληλα, τόνισε πως «οι πραγματικοί φίλοι της Συρίας» Ρωσία και Ιράν δεν θα επιτρέψουν την πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παράλληλα, οι FT και ο Guardian επικεντρώνονται στην πρόθεση του Ομπάμα να κλείσει τη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, εν μέσω απεργίας πείνας...Η απεργία έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης του Γκουαντάναμο, αντισυνταγματάρχη Σάμιουελ Χάους, οι απεργοί πείνας είναι 100 σε σύνολο 166 και 21 έχουν χάσει βάρος σε σημείο που λαμβάνουν υγρά υποκατάστατα με σωλήνες από τη μύτη.

Βενεζουέλα: Σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό βουλευτών στη διάρκεια μιας τεταμένης συνεδρίασης. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι επτά από τους βουλευτές της, δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν, όταν διαμαρτυρήθηκαν κατά της απόφασης του κοινοβουλίου να τους απαγορευτεί η ομιλία στην Εθνοσυνέλευση, μέχρι να άρουν την άρνησή τους να αναγνωρίσουν τη νίκη του Νίκολα Μαδούρο, στις προεδρικές εκλογές της 14ης Απριλίου, αναφέρει το BBC, από την πλευρά του ο Guardian εκτιμά πως οι σημερινές κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά θα εξελιχθούν σε πεδία μάχης στη Βενεζουέλα.

Αφιέρωμα στην "Εργασία τον 21ο αιώνα" έχει το δίκτυο Deutsche Welle. H Εργατική Πρωτομαγιά τιμά τις κινητοποιήσεις του 1886 στο Σικάγο των ΗΠΑ, όπου οι εργάτες απαίτησαν 8ωρη εργασία. Το αφιέρωμα έχει διαφορετικά θέματα δίνοντας έμφαση στην υψηλότατη ανεργία στην Ευρωζώνη, την προσωρινή εργασία που γίνεται πλέον κανόνας στην Ευρώπη, αλλά και τον κίνδυνο "κοινωνικών εκρήξεων" στην Ε.Ε. Στην ίδια τη Γερμανία, όπως σημειώνει ο κοινωνιολόγος Κριστόφ Κέλερ αναφέρει πως η Γερμανία τα έχει καταφέρει έως σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης με την αγορά εργασίας να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ωστόσο, η γερμανική κοινωνία αντιμετωπίζει ένα διπλό χάσμα. Ανάμεσα στους μισθούς αλλά και ανάμεσα στη πρωτογενή και δευτερογενή εργασία, η δεύτερη παρέχει χαμηλούς μισθούς και ανασφάλιστη εργασία. Πάντως, καλύτερα "εργασία με χαμηλούς μισθούς παρά ανεργία". Η Σουηδία αποτελεί ένα πολύ καλό μοντέλο. Έχει τις ίδιες οικονομικές συνθήκες με τη Γερμανία... αλλά θα πρέπει να γίνει αναδιανομή του πλούτου, παρά τις αντιρρήσεις του κεφαλαίου και των πολιτικών. Τα συνδικάτα καλούνται να παίξουν έναν αποφασιστικό ρόλο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, new york times, deutsche welle, financial times, new york, μειωση μισθων, μερκελ, ΕΚΤ, λύση, νέα, ελλαδα, χρεος, αεπ, times, wsj, bloomberg, τραπεζες, eurostat, ekt, κυπρος, μνημονιο, guardian, γαλλια, monde, λιβυη, σαρκοζι, κανταφι, york, ηπα, δραση, game, washington, συμμετοχή, ρωσία, απεργια, εκλογες, bbc, πρωτομαγια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, νεος πρωθυπουργος, ρωσία, αεπ, βερολινο, γαμος, γερμανια, εργασια, ηγετης, ηπα, θεμα, θριλερ, ιραν, ιταλια, οικονομια, ρυθμος, σουηδια, υφεση, ωθηση, ωρα, bbc, bloomberg, ekt, guardian, times, wsj, αγορα, αγορα εργασιας, αλεξανδρα, ανεργια, ασαντ, βενεζουελα, βοηθεια, βρισκεται, γαλλικα, γινει, γινεται, γκουανταναμο, δηλωση, δωσει, δικτυο, διπλο, εγινε, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ελπιδα, επενδυσεις, επτα, ερευνα, εσωτερικων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υγρα, οικο, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κρασια, λεφτα, λύση, μηνες, μειωση, μυτη, νικη, πεδια, πορτα, πωλησεις, ρεκορ, ρολο, συμμετοχή, συρια, σικαγο, σκηνες, σωληνες, τιμη, τριτη, υψηλη, φορα, χασμα, χεζμπολαχ, χημικα, ψευδαισθησεις, βηματα, deutsche welle, eurostat, εμφαση, φιλοι, financial times, μια φορα, monde, new york times, new york, washington, πωληση, τραπεζα, θεματα, york, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα