Ο Τύπος στον Κόσμο

Η είδηση του θανάτου των απαχθέντων, ανάμεσα τους και ένας Έλληνας, από ισλαμιστική οργάνωση στη Νιγηρία, οι πολιτικές διεργασίες που συνεχίζονται στην Ιταλία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο να διεκδικεί σχηματισμό κυβέρνησης, η επέτειος δύο χρόνων από την πυρηνική έκρηξη στη Φουκουσίμα είναι τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο σήμερα. Πολλές είναι οι αναφορές και στην παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

Για την Ελλάδα

Η Wall Street Journal (WSJ) δίνει έμφαση στη συνέχιση των συνομιλιών

της Αθήνας με την τρόικα "Παρατείνονται οι ελληνικές συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές" λέει χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρει σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα για αρκετές ακόμα ημέρες για να συζητήσει σχέδια περαιτέρω μείωσης της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα παράμενει ακόμα ένα τεστ πολιτικής θέλησης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 αποτελεί μια "καυτή πατάτα" για την τρικομματική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, επικαλούμενη πολιτικούς αναλυτές, η WSJ αναφέρει επίσης πως ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς πρόκειται να προχωρήσει σύντομα και σε ανασχηματισμό κάτι, που όπως λέει, θα οδηγήσει πιθανότατα τον υπουργό Διοικητής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη εκτός κυβέρνησης.

Παράλληλα, η WSJ όπως και ο βρετανικός Guardian έχουν θέμα σήμερα την παραίτηση το Σάββατο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, όπως αναφέρει στον τίτλο της η βρετανική εφημερίδα "Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δέχονται νέο χτύπημα και μια νέα αποτυχία μετά την παραίτηση του επικεφαλής των ιδιωτικοποιήσεων". Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι παραιτήθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ. Όπως υπογραμμίζει ο Guardian και οι δύο παραιτήσεις αποτελούν ένα νέο "χτύπημα" εναντίον του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύστερα από επιτυχείς αλλαγές της διοίκησης, εδώ και δύο χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της WSJ επισημαίνει επίσης πως πρόκειται για νέο "πλήγμα" για το ΤΑΙΠΕΔ που έχει αλλάξει ήδη αρκετές φορές διεύθυνση στα δύο μόλις χρόνια λειτουργίας του.

Την ίδια ώρα, οι Financial Times αναφέρουν πως η Κύπρος θα αναζητήσει βοήθεια από την Ελλάδα για τη διάσωση των τραπεζών της. Όπως επισημαίνει στο δημοσίευμα της η βρετανική οικονομική εφημερίδα η Κύπρος θα ζητήσει από την Αθήνα να επενδύσει στις κυπριακές τράπεζες 2 δισ ευρώ (από το δικό της πακέτο διάσωσης) προκειμένου να αποφύγει το κούρεμα στις καταθέσεις των τραπεζών της και να καταφέρει συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα ύψους 17 δισ ευρώ. Η εφημερίδα δεν βρήκε κάποιον από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο ανώνυμη πηγή τραπεζικό στέλεχος επεσήμανε πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογηθεί μια τέτοια κίνηση δεδομένων των δύσκολων ακόμα συνθηκών για την ελληνική οικονομία και των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών, ένω ένας άλλος τραπεζίτης υπογράμμισε πως υπάρχει νομικό κώλυμμα για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Γιουνκέρ για την Ελλάδα

Βαθιές πληγές έχει αφήσει στην Ελλάδα, ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι από την γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην χώρα όταν εισήλθε στην κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Spiegel.
Πάντως, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι τον τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την Καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή. «Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που θα νόμιζε κανείς ότι είχαν εκλείψει οριστικά. Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός», τόνισε. Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς, διαφορετικά, όπως λέει, «θα δινόταν στις αγορές ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα» και επιμένει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μόνη ευκαιρία για την ήπειρο».


Για Νιγηρία - απαχθέντες

Οι πληροφορίες, όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, συγκλίνουν ότι και οι έξι απαχθέντες, που εργάζονταν σε εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων στη Νιγηρία και έπεσαν θύματα απαγωγής στις 16 Φεβρουαρίου, σκοτώθηκαν από την Ισλαμική οργάνωση Ανσάρου, παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ που δρα στην περιοχή. Τα μέλη της οργάνωσης σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι προχώρησαν στην εκτέλεση των επτά ομήρων σε αντίποινα για τις προσπάθειες των βρετανικών και των νιγηριανών αρχών να τους σώσουν. Ο Έλληνας πολίτης ήταν στέλεχος της λιβανέζικης εταιρίας Setraco και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό της εταιρίας και απήγαγαν επτά άτομα. Σημειώνεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων. "Ο βρετανός όμηρος μάλλον είναι νεκρός λέει ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ" αναφέρει ο Guardian. Η ανακοίνωση ήρθε 24 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας ισλαμιστών της οργάνωσης Ανσάρου με επτά πτώματα. Οι δολοφονίες, όπως λέει η βρετανική εφημερίδα, αποτελούν το χειρότερο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον ξένων υπηκόων στη Νιγηρία. Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι New York Times καθώς και οι ιταλικές εφημερίδες. Μάλιστα, η Corriere λέει πως είναι επιβεβαιωμένος ο θάνατος του Ιταλού.


Στην Ιταλία

Σε σχηματισμό κυβέρνησης του κινήματός τους στοχεύουν τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλο και αυτό θα προτείνουν στον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όπως ανακοίνωσαν οι βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος, μετά από τη χθεσινή συνεδρίασή τους στη Ρώμη και αναφέρει και η Corriere de la Sera. Όπως επισήμαναν το κύριο σημείο αναφοράς τους παραμένουν τα 20 προγραμματικά σημεία του προεκλογικού τους προγράμματος, ενώ απέρριψαν έκκληση σειράς ιταλών διανοουμένων που τους ζητούσαν να ανοίξουν διάλογο για συνεργασία με την προοδευτική συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Ο ίδιος ο Μπέπε Γκρίλο, με παρέμβασή του μέσω twitter, ανέφερε ότι «αν το κίνημα αποφασίσει να στηρίξει τους ανθρώπους που κατέστρεψαν την Ιταλία, ο ίδιος, θα αποσυρθεί, γαλήνια, από την πολιτική». Για το ίδιο θέμα και η Stampa αναφέρει "Τα Πέντε Αστέρια κλείνουν την πόρτα: Όχι σε συμμαχία με τον Μπερσάνι". Την ίδια ώρα, ο νοσηλευόμενος Μπερλουσκόνι λέει ενόψει της σημερινής δίκης για το Rubygate: "Θέλουν να με τελειώσουν όπως τον Μπετίνο Κράξι".


Για την επέτειο της Φουκουσίμα

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι που σκόρπισαν το θάνατο σε 19.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία αλλά και το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα. Σε μήνυμά του προς τους συμπατριώτες του που μεταδόθηκε στο διαδίκτυο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε καλεί τον ιαπωνικό λαό να συνεχίσει να υποστηρίζει τους πληγέντες της 11ης Μαρτίου 2011, της χειρότερης καταστροφής από την οποία δοκιμάστηκε η χώρα μεταπολεμικά. Η κυβέρνηση διοργανώνει σήμερα εθνική τελετή στο Τόκιο, παρουσία του αυτοκράτορα Ακιχίτο και της αυτοκράτειρας Μιτσίκο στη μνήμη των 15.881 νεκρών στους οποίους προστίθενται 2.668 αγνοούμενοι. Η Monde κάνει αφιέρωμα στους 3.000 εργαζόμενους στη Φουκουσίμα που διαχειρίστηκαν ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα μετά το Τσερνόμπιλ. Στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐιτσι, τα συστήματα ψύξης υπέστησαν βλάβη μετά το σεισμό και τις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις και οι αντιδραστήρες θερμάνθηκαν τόσο ώστε να προκληθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα μετά αυτό του Τσερνόμπιλ 25 χρόνια νωρίτερα. Δύο χρόνια μετά, η ανοικοδόμηση δεν προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Την ίδια ώρα, η Washington Post, αναφέρει πως "Στην Ιαπωνία, δύο χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, ξεκίνησαν οι εργασίες στο πυρηνικό εργοστάσιο". Δύο από τους τρεις αντιδραστήρες μπήκαν εκ νέου σε λειτουργία, ενώ μια νέα μονάδα (Oma Nuclear Plant) πήρε το πράσινο φως για να συνεχίσει την κατασκευή της, που είχε διακοπεί πριν από δύο χρόνια. Πάντως, η απόφαση αυτή είναι ριψοκίνδυνη παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τη στηρίζει, καθώς η πλειοψηφία των Ιαπώνων τάσσεται κατά της πυρηνικής ενέργειας, που παρείχε τα 2/3 του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, πριν από την κρίση. Πρόφατη δημοσκόπηση,εμφανίζει επτά στους δέκα Ιάπωνες να θέλουν τη χώρα να απομακρυνθεί οριστικά από τα πυρηνικά. Ωστόσο, εξίσου ισχυρή είναι η δημοτικότητα και του Άμπε, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας όσων αντιδραστήρων κριθούν ότι πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, δανειακή σύμβαση, new york, βομβα mall, wsj, αθηνα, τροικα, αναδιαρθρωση, τεστ, σαμαρας, guardian, ελλαδα, νέα, δεη, times, κυπρος, τραπεζες, κουρεμα, spiegel, διαδηλωσεις, μερκελ, εταιρεία, york, twitter, ιαπωνια, μνήμη, monde, washington, nuclear, φως, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, εφημεριδα δημοκρατια, σεισμος ιαπωνια , τσουναμι ιαπωνια, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, νεκρος διαδηλωτης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, δημοσκοπηση, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, βουλευτες, μνήμη, χωρες, εθνικη, θανατος, θεμα, ιταλια, οικονομια, ομηρος, ρωμη, τεστ, τσερνομπιλ, υπουργειο οικονομικων, φως, ωρα, guardian, times, wsj, αλεξανδρα, αστερια, ατυχηματα, ατυχημα, βοηθεια, γεγονος, γινει, γουιλιαμ, δανειακή σύμβαση, διευθυνση, διοικητης, δολοφονιες, διαδικτυο, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκρηξη, εξι, επτα, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κινηση, λειτουργια, μηκος, μηκος κυματος, νιγηρια, πηγη, πορτα, σαββατο, συντομα, σχεδια, τοκιο, τσουναμι, φουκουσιμα, φορα, χειροτερα, ωρες, αγορες, αγωνας, εμφαση, financial times, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, monde, new york times, new york, nuclear, washington, πακετο, πληροφοριες, πληγες, spiegel, θεματα, york
Τυχαία Θέματα