Ο Τύπος στον Κόσμο

Oι συνεχιζόμενες αντιδράσεις στον Μουσουλμανικό κόσμο για την ταινία που προσβάλλει τον Μωάμεθ, η γκάφα του Ρόμνεϊ αλλά και η σινο- ιαπωνική διπλωματική κρίση είναι τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο αυτή την ώρα.
 
Η «δεύτερη ανάγνωση» των εξελίξεων όπως αυτή καταγράφεται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλά και τον διεθνή Τύπο.

Για τις αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις στον Μουσουλμανικό κόσμο:
Το βρετανικό BBC

έχει εκτενές αφιέρωμα για τις αιτίες πίσω από αυτό το κύμα αντι-αμερικανικών διαδηλώσεων, αλλά και των βίαιων επεισοδίων σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και στην Ευρώπη. «Η αλήθεια είναι» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, «πως δεν υπάρχει μια και μόνο εξήγηση για το τι συνέβη και προκάλεσε τέτοιο κύμα οργής κυρίως εναντίον των ΗΠΑ». Μια άμεση εξήγηση είναι πως τα νέα καθεστώτα που προέκυψαν λόγω της Αραβικής Άνοιξης έδωσαν πνοή σε ισλαμικά κινήματα αποδυναμώνοντας την εφαρμογή των νόμων, που είχαν δημιουργηθεί στα παλαιά καθεστώτα(...). Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον είναι εύκολο να ξεκινήσουν διαμαρτυρίες, πιο εύκολο αυτές να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εξτρεμιστές και αρκετά πιο δύσκολο για τις αρχές να τις διαχειριστούν. (...) Την ίδια ώρα, πάντως, βρίσκεται σε διαρκή άνοδο ένα αίσθημα αντι-αμερικανισμού, που ούτως ή άλλως πάντα υπήρχε στη Μέση Ανατολή, με την τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει ότι μόνο το 15% των Μουσουλμάνων να τάσσονται υπέρ των ΗΠΑ (25% ήταν το 2009). (...) Πάντως, αυτό που συνέβη στη Λιβύη (η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο και η δολοφονία του πρέσβη) δεν ήταν κάτι λιγότερο επαχθές από αυτό που έπραξε ο Άντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία. (...) Η ειρωνεία είναι πως σε τόσο εύθραυστες κυβερνήσεις (μετά την Αραβική Άνοιξη) είναι απαραίτητη η χορήγηση βοήθειας για τη θεμελίωση θεσμών, όπου μειοψηφίες - πραγματικά - είναι αυτές που τους απειλούν.

Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle επικεντρώνεται στο ερώτημα «Ελευθερία της έκφρασης ή Ανεξιθρησκία;» Παρά τις εκκλήσεις πολιτικών να απαγορευθεί η προβολή της ταινίας στη Γερμανία, το Σύνταγμα της χώρας προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης σημειώνει το γερμανικό δίκτυο. (...) Το θέμα έχει προκαλέσει δημόσια συζήτηση και διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ίδιας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Christof Gusy, ειδικό σε νομικά θέματα από το πανεπιστήμιο του Bielefeld στη Γερμανία... «δεν υπάρχει καμία νομική βάση που να επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύσουν την προβολή της ταινίας. Το θρησκευτικό αίσθημα προστατεύεται από το νόμο μόνο με τη στενή του έννοια. Κανένα είδος προπαγάνδας ή η προσβολής μιας θρησκείας δεν καλύπτεται από το νόμο. Πάντως, μόνο προσβολές που μπορούν να προκαλέσουν «διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης» προβλέπουν αντιμετώπισή τους από το νόμο, που και πάλι από μόνη της αυτή η έννοια επιδέχεται αρκετές ερμηνείες. (...) Εναπόκειται λοιπόν στις αρχές και στους δικαστές να βρουν τη μέση οδό ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και την ανεξιθρησκία, καταλήγει ο κ. Gusy».

Από την πλευρά του, ο βρετανικό
Keywords
Τυχαία Θέματα