Ο Τύπος στο κόσμο

Πολλά και διαφορετικά τα βασικά θέματα των ηλεκτρονικών εκδόσεων του ξένου Τύπου σήμερα. Κυριαρχούν τα χριστουγεννιάτικα και πολιτικά μηνύματα των ηγετών ανά χώρα.

Για Ελλάδα:

Η Ελλάδα παροτρύνεται να σκληρύνει τους φορολογικούς ελέγχους αναφέρει η Wall Street Journal. Η τρόικα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή ιδιαίτερα από
τους πιο εύπορους πολίτες, την ώρα που η Αθήνα αγωνίζεται να ελέγξει ποιοι έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό. Το ρεπορτάζ κάνει εκτενή αναφορά στην έκθεση που συνέταξε το κλιμάκιο της τρόικας που διαπίστωσε σημαντικές καθυστερήσεις σε ζητήματα που άπτονται της είσπραξης των φορολογικών οφειλών, στη συλλογή του ΦΠΑ και στον έλεγχο προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου και ελευθέρων επαγγελματιών και που συστήνει στην Ελλάδα να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα.

Για Συρία: Οι εξελίξεις στη Συρία και κυρίως το τί θα συμβεί την "επόμενη ημέρα" απασχολούν τις αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες. Προβλέπεται χάος σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο για την μετά - Άσαντ εποχή αναφέρει η Washington Post. Το να σχεδιάζουν την "επόμενη ημέρα" μετά τη πολυαναμενόμενη πτώση του Άσαντ έχει εξελιχθεί σε έναν αγώνα με τον χρόνο καθώς πολλοί εισηγητές μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας για τη Συρία νιώθουν πως ήδη χάνουν.

Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, εάν ο Άσαντ επιλέξει να φύγει ή να μείνει στη Συρία αναφέρουν και οι New York Times. H συνάντηση του Σύρου προέδρου με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών εγείρει ερωτηματικά του πώς θα αντιδράσει ο Άσαντ στην ολοένα αυξανόμενη πίεση να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα, ο Guardian αποκαλύπτει πως υπάρχει επικοινωνία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με αξιωματούχους του Άσαντ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τον πρώην εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να φύγει από τη χώρα με προορισμό τον Λίβανο.

Στις ΗΠΑ: Εξακολουθεί να είναι βαρύ το κλίμα λίγες μόνο ημέρες μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ. Στο κεντρικό της άρθρο η WP αναφέρει πως τα φετινά Χριστούγεννα "η χαρά παλεύει με τη θλίψη". Η θλίψη είναι ιδιαίτερα δύσκολη τα Χριστούγεννα, καθώς οι καλές αναμνήσεις μπορεί να είναι και οι πιο δύσκολες. Αλλά η ελπίδα των Χριστουγέννων υπερκαλύπτει και τη χαρά και τη θλίψη... λέει χαρακτηριστικά.

Στην Ιταλία: Το μήνυμα του Πάπα και οι προσευχές του φέτος θα επικεντρωθούν στους φτωχούς και τους μετανάστες αναφέρει χαρακτηριστικά η Corriere de la Sera. O Πάπας Βενέδικτος στο καθιερωμένο μήνυμα του για τα Χριστούγεννα το "Urbi et Orbi" αναμένεται να πει: "Τέλος στη βία στο όνομα του Θεού, αλληλεγγύη κόντρα στα όπλα".

Στην Ισπανία: Mήνυμα ενότητας του ο Βασιλιά Χουάν Κάρλος ζήτησε από τους πολιτικούς να κλείσουν τις πληγές και να αποφύγουν τις διαιρέσεις αναφέρει η El Pais. "Ο Χουάν Κάρλος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του περιέγραψε την κατάσταση ως την πιο δύσκολη στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας. Ζήτησε από τους πολιτικούς αμοιβαίο σεβασμό και αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις, ενώ έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως οι πολιτικές λιτότητας θα πρέπει να συνοδεύονται από πολιτικές ανάπτυξης".

Στη Γαλλία: Ο Ολάντ και η κυβέρνηση του έμειναν εντός Παρισιού αναφέρει η Le Figaro. To μήνυμα του Γάλλου προέδρου ήταν ξεκάθαρο προς τους υπουργούς πως εν μέσω κρίσης θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται και τα Χριστούγεννα. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος Ολάντ είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: "δεν θα σας ευχηθώ καλές διακοπές, γιατί δεν θα έχετε φέτος. Ο χρόνος έχει 365 μέρες και αυτές απαιτούν παρουσία και επαγρύπνηση".

Πάντως, την ίδια ώρα δυναμική επανεμφάνιση μέσω Facebook έκανε ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που έστειλε ευχές στην προσωπική του σελίδα. Δεν είχε "ποστάρει" κανένα σχόλιο μετά την ήττα του στις 6 Μαίου και χθες έστειλε μήνυμα για "μια Γαλλία πιο δυνατή" στους 795.000 φίλους του αναφέρει η Le Figaro.

Στη Βρετανία που πλήττεται από σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και πλημμύρες κυρίως στα νοτιοδυτικά της χώρας... η Βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο μήνυμα 3D και μάλιστα φόρεσε και η ίδια τα ειδικά γυαλιά... όπως δείχνει η χαρακτηριστική φωτογραφία του Guardian. Το μήνυμα της εξυμνεί τους αθλητές παγκοσμίως για το «υπέροχο αθλητικό καλοκαίρι» που προσέφεραν, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Το breaking news του Guardian είναι ... ευχές για καλά Χριστούγεννα από όλους τους συντάκτες της εφημερίδας και της κυριακάτικης έκδοσης της, του Observer αλλά και της ιστοσελίδας... που πέρυσι βραβεύθηκε και ως η καλύτερη ηλεκτρονική έκδοση του 2012.

Στη Γερμανία: Με τίτλο "Ό,τι έχετε ευχαρίστηση" και μια φωτογραφία ενός τυφλού έξω από μια βιτρίνα στο κέντρο της Αθήνας η Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται στην χρονιά που πέρασε για την Ευρώπη και για το ποιο θα πρέπει να είναι το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων. "Σχέδια διάσωσης όσο ποτέ άλλοτε έλαβαν χώρα στη διάρκεια του 2012. Για το ευρώ, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις τράπεζες, το σύστημα και την αξιοπιστία τους. Όλοι χρειάζονταν βοήθεια. Αλλά ο απλός κόσμος τελικά πήρε πολύ λίγα από αυτά που δόθηκαν. Ίσως φέτος τα Χριστουγέννα θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε για το τι θα συμβεί στην ήπειρο μας...η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά αλληλεγγύη προς τον άνθρωπο. Μόνο έτσι θα σωθεί πραγματικά".

Βασικό θέμα στους Financial Times... είναι ο "Φόβος των κατασκευαστών παιχνιδιών για τη νέα γενιά βρεφών πως θα προτιμούν πλέον τις ταμπλέτες" Από τριών χρόνων πλέον τα παιδιά προτιμούν να παίζουν με τις νέες τεχνολογίες, λέει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ η βρετανική οικονομική εφημερίδα.
Keywords
τυπος, new york times, new york, el pais, ολυμπιακοί αγώνες, sueddeutsche zeitung, financial times, ελλαδα, τροικα, αθηνα, ΦΠΑ, washington, york, times, guardian, ηπα, Χριστούγεννα, θλίψη, γαλλια, figaro, facebook, σαρκοζι, καλοκαιρι, news, observer, ηλεκτρονική, sueddeutsche, τραπεζες, νέα, εφημεριδες, εφημεριδα δημοκρατια, Κορμός Χριστουγέννων, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, βασιλισσα ελισαβετ, μακελειο, φετος τα χριστουγεννα, χριστουγεννιατικα, ηλεκτρονική, θλίψη, γερμανια, ευχες, ηπα, ηττα, θεμα, ισπανια, ιταλια, κοντρα, πιεση, φωτογραφια, ωρα, el pais, guardian, news, observer, times, αρθρο, αλληλεγγυη, αμοιβαια, αναμνησεις, ασαντ, βοηθεια, γυαλια, δειχνει, δρομος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελισαβετ, ελπιδα, εμειναν, επικοινωνια, εποχη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κυμα, κλιμα, μηνυματα, νεα γενια, ονομα, παιδια, σεναριο, συρια, σχολειο, φορα, χαος, χρονος, χαρα, figaro, financial times, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, μεινει, new york times, new york, washington, πληγες, sueddeutsche zeitung, sueddeutsche, θεματα, york
Τυχαία Θέματα