Ο Θ. Θεοχαρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

O γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στις 4/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για πρόταση σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών:

«Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων της χώρας. Το πότε γίνονται εκλογές καθορίζεται από το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα
καθορίζει και δίνει την δυνατότητα να μπορούν να γίνουν βουλευτικές εκλογές, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν επιτευχθεί δηλαδή ο αριθμός των 180. Συνεπώς, όταν θα έρθει εκείνη η χρονική στιγμή, τον Μάρτιο, μπορούμε -σύμφωνα με το Σύνταγμα-, να προχωρήσουμε σε εκλογική διαδικασία, εφόσον δεν υπάρξει ο αριθμός των 180. Αλλά, πρέπει η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών να γίνεται, για να αντιμετωπίσουμε μείζονα και κρίσιμα προβλήματα, τα οποία απαιτούν εθνική συνεννόηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Επειδή υπάρχουν διαφορές, γίνεται η συζήτηση. Δεν συμφωνούμε αρχικά -και γι' αυτό θα κάτσουμε στο τραπέζι της συζήτησης-, ούτε με την Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, που λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ούτε όμως με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που αναφέρει, για παράδειγμα, ότι μπορεί ένα κούρεμα να περάσει μέσα από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτό αυτή την στιγμή».

* "Θα καταψηφίσουμε την πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας":

«Η εκτίμησή μας είναι -και για αυτό ζητούσαμε και ζητάμε επί ενάμισι χρόνο αλλαγή πολιτικών-, ότι αυτή την στιγμή εφαρμόζονται αδιέξοδες πολιτικές σε κρίσιμα ζητήματα, όπως στην φορολογία, την ανεργία, τα φορολογικά κ.α. Από την στιγμή που δεν αλλάζουν, ζητούμε και αλλαγή της κυβέρνησης. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι κατά την διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα επιτρέψουμε την συνέχιση αυτών των αδιεξόδων πολιτικών, με αυτές τις παραμέτρους δηλαδή, θα καταψηφίσουμε την πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

* "Δεν έχει νόημα η διαδικασία διαλόγου με το ΠαΣοΚ, όσο υπηρετεί πολιτικές ταυτόσημες με την Νέα Δημοκρατία":

«Στο πλαίσιο της προώθησης μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας και της προσπάθειας ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας, συζητούμε με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις, με τις οποίες ξεκίνησε ο διάλογος...
Ειδικά για το ΠαΣοΚ, αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι όσο συνεχίζει να συνυπηρετεί πολιτικές ταυτόσημες με την Νέα Δημοκρατία, δεν έχει κανένα νόημα αυτή η διαδικασία. Μακάρι να αλλάξει και οι πολιτικές που θα ζητήσει να εφαρμοστούν, επίσημα, στην χώρα, να είναι αυτές οι οποίες προτείνουμε μαζί και να είναι στην προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αλλά, με τα σημερινά δεδομένα, έχουμε διαφορετική στάση σε κρίσιμα ζητήματα. Επίσης, συμμετέχει στην συντηρητική -αυτή την στιγμή-, κυβέρνηση, με την οποία εμείς διαφωνούμε. Ποιο νόημα θα είχε να συζητούμε για την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και να συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο;
Συνεχίζουμε να συζητάμε με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, που ξεκινήσαμε τον διάλογο, το καλοκαίρι. Με όσες δυνάμεις αυτού του χώρου είναι αντίθετες με μια πολιτική που δημιουργεί ύφεση, εντείνει την λιτότητα και οδηγεί στα αποτελέσματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Στο Ποτάμι, για παράδειγμα, στείλαμε μια επιστολή και μας απάντησε ότι δεν θέλει να μας δει. Δεν θέλει να συνεννοηθεί ούτε για τα κρίσιμα ζητήματα. Μακάρι να αλλάξει άποψη και να θελήσει να γίνει ο διάλογος για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας. Άλλοι πολιτικοί χώροι, με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για παράδειγμα, έχουμε πει ότι συζητάμε για την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας».

Δημοσιογράφος: Στο πλαίσιο του διαλόγου με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι στο τραπέζι της συζήτησης και το ζήτημα της προεκλογικής συνεργασίας ή μόνο της μετεκλογικής;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Δεν έχει μπει από κανένα μέρος τέτοιο ζήτημα συνεργασίας. Αυτό που έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης είναι η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση και αυτό θα συνεχίσουμε να συζητάμε και στις επόμενες...
Η στόχευσή μας, αυτή την περίοδο, είναι η ανάκαμψη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Θεωρούμε ότι αυτό που δεν περάσαμε στους πολίτες το προηγούμενο χρονικό διάστημα, θα γίνει κατανοητό και η άποψη της κοινωνίας θα είναι στο τέλος ότι είναι απαραίτητη για την Βουλή η ύπαρξη της Δημοκρατικής Αριστεράς, ότι είναι χρήσιμη. Από εκεί και πέρα, τα θέματα των συνεργασιών είναι θέματα εκλογικής τακτικής, κάθε φορά. Για παράδειγμα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας έχουμε προχωρήσει τον διάλογο σε σημαντικό βαθμό. Έχουν γίνει δύο - τρεις συναντήσεις ήδη και αυτή την εβδομάδα θα επικαιροποιηθούν και οι επόμενες συναντήσεις διαλόγου, με στόχο την συμπαράταξη, σε ένα πλαίσιο στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς πού θα καταλήξει ο διάλογος, με όλες αυτές τις δυνάμεις στην πορεία του...».

* "Αυτή την στιγμή δεν προκύπτει προεκλογική συνεργασία με ΣΥ.ΡΙΖ.Α.":

«Στο συνέδριό μας, αποφασίσαμε ότι προχωράμε με την πολιτική και με την οργανωτική μας αυτονομία. Το θέμα της εκλογικής τακτικής, να σας θυμίσω ότι μπορεί να γίνει μια συνεργασία με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, για παράδειγμα ή μια συνεργασία με άλλους χώρους».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα κόμμα με το οποίο συζητάτε και είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α...

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Ναι, αλλά συζητάμε για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Δημοσιογράφος: Δεν είναι μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου και το ζήτημα της εκλογικής τακτικής;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Αυτή την στιγμή, ακόμα συζητάμε για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Περνάτε σε ένα θέμα το οποίο είναι πολλά βήματα μπροστά».

Δημοσιογράφος: Και που μπορεί να προκύψει, όμως, έτσι δεν είναι;

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Αυτή την στιγμή, δεν το έχω δει να προκύπτει και οι αποφάσεις μας είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά πορεύεται με την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα