Ο Θ. Πάγκαλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, μίλησε στις 9/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Αυτό που παρακολουθώ με αγωνία είναι η διαδικασία των ερευνητικών εντολών, η οποία κατά την άποψή μου, έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι η ανάθεση της εντολής στον αρχηγό του ΠαΣοΚ θα είναι εντελώς τυπική...».

Δημοσιογράφος: Και ενδεχομένως θα πρέπει να μην την παραλάβει
κιόλας;

Θ. Πάγκαλος: «Και ενδεχομένως... Όχι γιατί δεν έχουμε την διάθεση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την υπόθεση αυτή, αλλά γιατί έχουν προηγηθεί όσα έχουν προηγηθεί και θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή».

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το κομβικό σημείο εκείνο, που θεωρείτε ότι έχουν ολοκληρωθεί; Η στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

Θ. Πάγκαλος: «Δεν είναι ένα το κομβικό σημείο, είναι περισσότερα του ενός. Θέλω να πω καταρχήν ποιος είναι ο χαρακτήρας αυτής της διαδικασίας. Γιατί βλέπω και ακούω τερατώδη πράγματα, που πρώτη φορά συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα και έχω πίσω μου 13 εκλογές με την τελευταία και επομένως δεκατρείς περιπτώσεις, όπου ακολουθήθηκε η διαδικασία υλοποίησης των αποτελεσμάτων των εκλογών, γιατί αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα. Υπάρχει η περίπτωση που το πρώτο κόμμα έχει -και αυτό συνέβαινε συχνά στην Ελλάδα- απερίφραστα και αναμφισβήτητα πλειοψηφία 151 εδρών, οπότε πηγαίνει ο αρχηγός του κόμματος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικαλείται την αρχή της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει κατευθείαν, χωρίς άλλες συζητήσεις τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία πάει στην Βουλή και παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό είναι που συνήθως συνέβαινε. Τώρα, όταν δεν υπάρχει δεδηλωμένη εμπιστοσύνη -με την έννοια ότι ένα κόμμα δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία των εδρών, όπως τώρα-, ανατίθενται αυτές οι διερευνητικές λεγόμενες εντολές, που δεν είναι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης. Βρίσκω δηλαδή αντισυνταγματικό, αλλά το βρίσκω και τερατωδώς γελοίο να παριστάνει κάποιος ότι είναι πρωθυπουργός. Να γράφει επιστολές, ας πούμε, σε άλλες κυβερνήσεις του εξωτερικού, ως κάτοχος εντολής...».

Δημοσιογράφος: Αυτό το λέτε για τον κ. Τσίπρα και τις εντολές που έστειλε στην ευρωπαϊκή ηγεσία;

Θ. Πάγκαλος: «Βεβαίως, γιατί αν δεν κάνω λάθος σήμερα ο κ. Τσίπρας θα στείλει επιστολές, λέει, προς τις ξένες κυβερνήσεις, αυτό δεν το έκανε χθες...».

Δημοσιογράφος: Έστειλε ήδη, προς τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Ρομπάι και τον κ. Τράγκι ...

Θ. Πάγκαλος: «...και δεν το κάνει μεθαύριο. Το κάνει τώρα, προφανώς γιατί θέλει να καπηλευθεί κατά τρόπο γελοίο την ιδιότητα αυτή που έχει, του κάτοχου της διερευνητικής εντολής. Αλλά η διερευνητική εντολή είναι αυτό που λέει το όνομα της. Δηλαδή εντολή να διερευνήσεις, εάν έχεις 151 ψήφους. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα, κατά την άποψή μου, έπρεπε να μην δεχτεί την εντολή, διότι ο λόγος που δεν έχει τις 151 ψήφους είναι ο ίδιος ο εαυτός του. Άκουσα το πρωί τον εκπρόσωπο του ΣΥΝΑΣΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα