Ο Θ. Παφίλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μίλησε στις 4/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Δημοψήφισμα για κατάργηση όλων των νόμων από το 1990, που ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ":

«Δεν συμφωνούμε με την πρόταση να γίνει δημοψήφισμα μόνο για τη μικρή ΔΕΗ. Η μικρή ΔΕΗ
είναι μέρος μιας ολόκληρης διαδικασίας. Υπάρχουν επτά νόμοι -που έχουν ξεκινήσει από το 1990- και ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ και, από αυτή την άποψη, η θέση μας είναι ότι η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος πρέπει να περιλαμβάνει την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου, που έχει οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση... Φυσικά εκφράζουμε και τη συνολική αντίθεση, διότι αυτό δεν είναι κάτι που ήρθε από τον ουρανό, αλλά είναι το κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που -αν θέλετε να πάμε και πιο πίσω-, πηγάζει από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε τότε και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ψήφισαν υπέρ και στη συνέχεια, κλιμακώθηκε με κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες βέβαια έγιναν και νόμοι του ελληνικού κράτους και θα έχει και μέλλον αυτή η ιστορία».

* "Επικοινωνιακά παιχνίδια από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α":

«Παίζονται διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια και ορισμένοι είναι μάστορες -όπως λένε στο χωριό μου-, σ' αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια...».

Δημοσιογράφος: Από ποιους;

Θ. Παφίλης: «Και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και από άλλες πολιτικές ομάδες που τώρα έχουν βγει στα κεραμίδια για την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, ενώ τόσα χρόνια δεν έβγαζαν κουβέντα ή συνεργούσαν ή ανέχονταν όλη αυτή τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Εμείς, λοιπόν, για να είμαστε σαφείς, λέμε ότι όποιος είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ας καταθέσει κείμενο, να γίνει δημοψήφισμα, που να περιλαμβάνει όλο το νομοθετικό πλαίσιο και φυσικά και τη μικρή ΔΕΗ, δεν το συζητάμε αυτό».

Δημοσιογράφος: Η ιστοσελίδα iskra.gr -όλοι ξέρουμε ότι ο διαχειριστής του είναι φιλικά προσκείμενος προς την Αριστερή Πλατφόρμα, εκφράζει τις θέσεις της και του κ. Λαφαζάνη-, καλεί το ΚΚΕ να συμφωνήσετε, τουλάχιστον στο μίνιμουμ, στη λογική ότι προκειμένου να υπάρξει μια κοινή πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης -με εξαίρεση, φυσικά, την Χρυσή Αυγή-, θα πρέπει να βρεθεί το κοινό σημείο τομής...

Θ. Παφίλης: «Αυτή είναι μπακάλικη λογική. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ξαναλέω ότι δεν φτάσαμε τυχαία στη μικρή ΔΕΗ. Υπάρχει μια ολόκληρη εικοσαετία, η οποία σημαδεύεται από μια σειρά νόμους που ιδιωτικοποιούν την ΔΕΗ. Και σε τελευταία ανάλυση, να κάνω ένα απλό ερώτημα. Σήμερα, το 49% το έχουν ιδιώτες και σε μια σειρά τομείς έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Δηλαδή, τι θα πούμε "να μείνει όπως είναι σήμερα η ΔΕΗ -που είναι ιδιωτικοποιημένη- και ν' αποτρέψουμε την μικρή ΔΕΗ;". Αφήστε που αυτό για να γίνει, χρειάζονται 180 υπογραφές και δεύτερον, χρειάζεται δημοψήφισμα. Εδώ πρέπει να μιλήσουμε καθαρά στον ελληνικό λαό και ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του, να μην παίζει παιχνίδια εντυπώσεων και να μην είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Διότι, για παράδειγμα, αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι υπέρ της κατάργησης όλου του νομοθετικού πλαισίου, ας καταθέσει μια δική του πρόταση, που να λέει, να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έχει οδηγήσει ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση και βέβαια να αποσυρθεί και το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Σε διαφορετική περίπτωση είναι κοροϊδία. Ας σταματήσει να παίζει παιχνίδια και από τη μια πλευρά και από την άλλη, για να μαζεύει ψήφους, διότι αυτό γίνεται. Ας βγουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές και ας μιλήσουν στον ελληνικό λαό και να πουν ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης και κατά μόνο της μικρής ΔΕΗ. Για να ξέρει και ο λαός τι πιστεύει ο καθένας και να πάρει και τις ευθύνες του ο καθένας απέναντι στον ελληνικό λαό, διότι αυτό που έχει συμβεί μέχρι τώρα είναι ότι η όλη θεωρία της απελευθέρωσης -και από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΠαΣοΚ, αλλά και από την συναίνεση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε σχέση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, πού οδήγησε; Έχουμε πιο φτηνό ρεύμα; Όχι. Ακρίβυνε κατά 80%. Έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι από 36.000 σε 18.500, έχουν κυριολεκτικά γδάρει τον ελληνικό λαό και με τις καινούργιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παίχτηκαν ολόκληρα παιχνίδια με τα φωτοβολταϊκά. Χιλιάδες οικογένειες παρασύρθηκαν και τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους και σήμερα θα καταστραφούν κυριολεκτικά και συγκεντρώνονται σε επιχειρηματικούς ομίλους. Σε τελευταία ανάλυση όλο αυτό το μακρόπνοο σχέδιο και όλη αυτή η προπαγάνδα ότι όταν απελευθερώσουμε την αγορά της ενέργειας και όταν ανοίξουμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πού καταλήγει; Στο να πληρώνει ο λαός πιο ακριβά το ρεύμα, να μην ελαφρύνεται ο οικογενειακός κορβανάς από το ότι μπαίνουν και ανανεώσιμες πηγές στην παραγωγή ενέργειας και από την άλλη πλευρά, πάλι να συγκεντρώνονται τεράστια κέρδη σε μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι σήμερα θέλουν να πάρουν και τα υπόλοιπα...».

Και πρόσθεσε: «Εδώ ολοκληρώνεται όλη αυτή η πορεία. Τι ακριβώς προωθείται αυτή την στιγμή; Παραδίνεται -δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλη ή μικρή η τιμή, έχει βέβαια, αλλά δεν είναι το κύριο-, ένα τεράστιο κερδοφόρο κομμάτι στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας σε μονοπωλιακούς ομίλους και μάλιστα, από ό,τι φαίνεται, γίνεται και καβγάς για την μοιρασιά».

* "Και αντιπρόταση να φέρει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εμείς θα καταθέσουμε την δική μας":

Δημοσιογράφος: Ακούω από το ρεπορτάζ ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτίθεται να επανέλθει με αντιπρόταση πολύ κοντά σε αυτά που είπε ο κ. Κουτσούμπας και το ΚΚΕ. Σε περίπτωση, λοιπόν, που υπάρξει μια πρόταση, η οποία θα είναι πολύ κοντά στις δικές σας θέσεις, το ΚΚΕ προτίθεται να συνυπογράψει;

Θ. Παφίλης: «Όχι. Το ΚΚΕ πάντα κατέθετε ξεχωριστή πρόταση, γιατί έχουμε και διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό. Αλλά μιας και με "γαργαλάνε" ορισμένοι και μας "γαργαλάνε", όταν προτείναμε δημοψήφισμα για την συνθήκη του Μάαστριχτ, ξέρετε τι απάντησε ο Συνασπισμός; Ότι αυτό είναι ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει και μπορεί να καταστραφεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, διότι δεν είναι ενημερωμένος ο λαός. Όταν λοιπόν προτείναμε εμείς δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα, κατατέθηκαν στην Βουλή τρεις διαφορετικές προτάσεις. Μια ήταν του ΚΚΕ -με διαφορετικό σκεπτικό, που έλεγε όχι στο ευρωσύνταγμα, όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση-, η άλλη ήταν του ΠαΣοΚ -πολιτική εμβάθυνση κ.λπ.- και η άλλη του Συνασπισμού. Τρεις διαφορετικές προτάσεις και έγινε συζήτηση».

* "Μπορεί να κατατεθούν τρεις διαφορετικές προτάσεις, να γίνει συζήτηση και να συνυπολογιστούν όλες οι υπογραφές":

«Εμείς "πλυντήριο" δεν πρόκειται να γίνουμε. Ο καθένας ας πάρει τις ευθύνες του. Ας καταθέσει ο καθένας την άποψή του και να πάμε στην Βουλή να γίνει συζήτηση. Και μπορεί πολύ καλά -όπως έγινε και με το ευρωσύνταγμα-, να γίνει η συζήτηση για το δημοψήφισμα και φυσικά να υπάρξει και ψηφοφορία. Θεωρούμε ότι το πακέτο που μπορεί και πρέπει να μπει για δημοψήφισμα είναι η κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει στην ουσιαστική ιδιωτικοποίηση και φυσικά, η απόσυρση του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ και η αντίθεση συνολικά στην απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε -αυτό που ακούω από αρκετές πλευρές-, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. χρησιμοποιεί ως όχημα την ΔΕΗ, προκειμένου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας στο 121, για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή;

Θ. Παφίλης: «Τους σχεδιασμούς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορώ να τους ξέρω. Ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει. Αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι ότι παίζει διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια και θέλουμε να το επαναλάβουμε και στο συγκεκριμένο θέμα. Ας καταθέσει την πρότασή του. Μπορούν να κατατεθούν τρεις διαφορετικές προτάσεις και να γίνει η συζήτηση και να συνυπολογιστούν όλες οι υπογραφές. Εμείς δεν πρόκειται να κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό και να πάρουμε διάφορα παιχνίδια, γιατί θέλουμε να μιλήσουμε για την ουσία του θέματος, που είναι η συνολική πορεία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, για την οποία θέλουμε να ενημερώσουμε τον λαό και να τον καλέσουμε να κινητοποιηθεί και να την ματαιώσει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα