Ο Θ. Χειμωνάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΠαΣοΚ και μέλος της κίνησης των 58 για την κεντροαριστερά, Θανάσης Χειμωνάς, μίλησε στις 10/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποίησε η κίνηση των 58 στο Θέατρο Ακροπόλ,

μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο κόσμος δυσπιστεί απέναντι στο ΠαΣοΚ, μια δυσπιστία , η οποία μέχρις ενός βαθμού είναι δικαιολογημένη.

Προφανώς, το ΠαΣοΚ φέρει τεράστιες ευθύνες γι' αυτό που βιώνουμε σήμερα, αλλά παράλληλα έχει κάνει και πάρα πολλά θετικά όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως από το 1981 και μετά, τα οποία για κάποιο λόγο, για τον οποίο ευθυνόμαστε και εμείς στο ΠαΣοΚ, δεν ακούγονται τόσο. Επίσης, δυστυχώς, αυτό πρέπει να το πω, γιατί δεν το λέει κανείς, παρότι το βλέπουν όλοι, δεν το λέει κανείς από μέσα, ότι δηλαδή υπάρχει ένας εμφύλιος στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, σε Βενιζελικούς και Παπανδρεϊκούς, οι οποίοι σκοτώνονται μεταξύ τους σ' ένα κόμμα που αυτή τη στιγμή, είναι στο 6 - 7%. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους συγκεκριμένους, αλλά κυρίως στη βάση, ότι η κεντροαριστερά γενικότερα, γιατί η επιβίωση του ΠαΣοΚ έχει να κάνει και με την επιβίωση της ευρύτερης κεντροαριστεράς, δεν έχει χρόνο, δεν έχει περιθώριο για τέτοια φαινόμενα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Προφανώς η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να αποτελέσει κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο ίσως και πιο κρίσιμο από τη χτεσινή βραδιά, το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς στις 13 - 15 Δεκεμβρίου. Πρέπει,γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε κανέναν εκτός, όλη η κεντροαριστερά να συνεργαστεί. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Δημοκρατική Αριστερά θα πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται μόνη της με ένα ποσοστό το οποίο μαθηματικά, κάποια στιγμή, θα την αφήσει εκτός Βουλής, όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές και να επιμένει στη λογική ότι "εμείς δεν συνεργαζόμαστε με το ΠαΣοΚ", τη στιγμή που συνεργάζεται με πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠαΣοΚ όπως είναι ο κ. Λοβέρδος».

Δημοσιογράφος: Έχω την αίσθηση ότι ένα από τα ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως αποτελούν "έλλειμμα" σε αυτή την κίνηση, είναι η ανάδειξη του ηγετικού προσώπου που ενδεχομένως θα καταφέρει να απευθυνθεί και στην νεολαία και σε μεγαλύτερες γενιές, που ενδεχομένως θα μπορούσε να συνεγείρει την κοινωνία...

Θ. Χειμωνάς: «Είναι ένα σημαντικό θέμα. Έχουν ακουστεί διάφορα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό τον ρόλο. Δεν μπορώ να δώσω κάποιο πρόσωπο αυτή την στιγμή. Πάντως, θεωρώ ότι είναι και τέτοια η φύση της κίνησης που δεν χρειάζεται έναν αρχηγό παλαιάς κοπής, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο να είναι άφθαρτο πολιτικά βέβαια, να είναι νέος σχετικά σε ηλικία και σε ιδέες κυρίως, ένα πρόσωπο που βασικά θα συντονίζει αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι μια συνεργασία. Δεν είναι ένα προσωποπαγές κόμμα ενός ηγέτη. Έχουν ακουστεί κάποια πρόσωπα, έχω στο μυαλό μου κι εγώ κάτι, αλλά δεν θέλω να πω κάποιον συγκεκριμένα αυτή την στιγμή».

Και πρόσθεσε: «Πάντως, θα ήταν καλό αυτή την στιγμή να μην είναι ένα πρόσωπο που είναι ταυτισμένο απόλυτα κι εν ενεργεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια με το ΠαΣοΚ. Θα πρέπει να είναι κάποιος άνθρωπος που έχει κινηθεί λίγο πιο ελεύθερα γιατί είναι ένας συνασπισμός, δεν έχουμε στόχο να φτιάξουμε ένα σούπερ ΠαΣοΚ».

Δημοσιοράφος: Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές εκτιμάτε ότι αυτό το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί ; Δηλαδή, μέχρι τότε θα πρέπει να αναδειχτεί το πρόσωπο;

Θ. Χειμωνάς: «Θα πρέπει, ναι, πιστεύω πως ναι. Οι εκλογές δεν είναι αύριο, αλλά είναι αρκετά κοντά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, είναι αλήθεια. Επίσης, όλα αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη και είναι καλό να προχωρήσουμε με πολύ γοργά βήματα.».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα