Ο Τ. Παπαϊωάννου για τον Όσκαρ Νιμάγερ

Ο κορυφαίος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, Όσκαρ Νιμάγερ, ο οποίος ενέπνευσε το έργο πολλών νεότερων συναδέλφων του, έφυγε χθες το βράδυ από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών.

Ο Νιμάγερ, με τον ιδιαίτερα τολμηρό φουτουριστικό σχεδιασμό του, έβαλε ανεξίτηλη σφραγίδα στην αρχιτεκτονική του σήμερα.

Ο αρχιτέκτονας Τάσης Παπαϊωάννου, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μιλώντας
στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου, για το έργο του Όσκαρ Νιμάγερ και την
επιρροή του στο σήμερα είπε.

«Ήταν από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του μοντέρνου κινήματος, με εξαιρετικά πλούσιο έργο, κυρίως στην πατρίδα του τη Βραζιλία. Ίσως αυτό που τον έχει κάνει παγκοσμίως γνωστό είναι τα κυβερνητικά έργα που έχει κάνει, τα κτήρια, στην Μπραζίλ, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τους νεότερους αρχιτέκτονες, με το έργο του και θα έλεγε κανείς ότι έφυγε ο τελευταίος μεγάλος του μοντέρνου κινήματος. Αυτό που χαρακτήριζε τον Νιμάγερ, εκτός από το άψογα λειτουργικά επιμελημένο έργο του, ήτανε ένας εξπρεσιονισμός που διέκρινε το έργο του. Δηλαδή, το έργο του εμπεριείχε και ένα στοιχείο απόλυτης ελευθερίας, στη μορφή, σχεδόν σε ποιητικό επίπεδο. Ελεύθερες καμπύλες, ανάλαφρα στέγαστρα, δηλαδή μια αρχιτεκτονική πάρα πολύ ιδιαίτερη και πάρα πολύ προσωπική. Αυτό είναι που χαρακτήριζε το έργο του και που τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό στην ιστορία της αρχιτεκτονικής».
Keywords
Τυχαία Θέματα