Ο Στρ. Φαναράς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μίλησε στις 18/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο:

«Όταν έχουμε εκλογική αναμέτρηση δύο γύρων, κάθε αποτέλεσμα δημιουργεί την δική του δυναμική, που δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων. Αυτό είναι σίγουρο. Ωστόσο, η εικόνα που είχαμε πριν από την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν ότι ο κ. Αναστασιάδης
θα επικρατήσει με άνεση του κ. Μαλά, εάν βρεθούν στον δεύτερο γύρο, για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι ο κ. Μαλάς σε μεγάλο βαθμό -επειδή ήταν και υπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης-, θεωρείται μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του. Η εικόνα, δηλαδή, της διακυβέρνησης Χριστόφια, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας, αλλά και του Κυπριακού -που υποσχέθηκε εσωτερική λύση, Κυπριακής ιδιοκτησίας -όπως την ονόμαζε-, η οποία βεβαίως δεν επιτεύχθηκε-, είναι μία εικόνα που πριμοδοτεί απολύτως τον κ. Αναστασιάδη. Το τι θα πράξουν οι διάφοροι ενδιάμεσοι οι οποίοι δεν βρίσκονται στον δεύτερο γύρο, δηλαδή ποιον θα στηρίξουν και πώς θα τοποθετηθούν δημόσια, σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την δική τους πολιτική υπόσταση και όχι με την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος... Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κ. Λιλήκα, ο οποίος ενώ επισήμως διέθετε την υποστήριξη μόνο της ΕΔΕΚ, το οποίο είναι ένα κόμμα του 8,5%, κατάφερε στην κάλπη να συγκεντρώσει σχεδόν 25%... Πήρε 9 μονάδες πάνω από τις στηρίξεις που είχε. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες σπάνε τις διαχωριστικές και κομματικές γραμμές, ειδικά στις προεδρικές εκλογές και κάνουν επιλογές που θεωρούν χρήσιμες με βάση τα εκλογικά διλήμματα που τίθενται. Και το μεγάλο εκλογικό δίλημμα σε αυτή την αναμέτρηση είναι η οικονομία».

* Για την πανελλαδική έρευνα της Metron Analysis στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" για το ποιος ευθύνεται για την οικονομική κρίση της Ελλάδας:

«Απορώ πραγματικά -την ώρα που όλοι, ανεξαιρέτως, θέλουν την υπέρβαση της κρίσης, κανένας δεν είναι λιγότερο πατριώτης από τον άλλο-, πώς δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η βασική διάκριση και από πού πρέπει να αρχίσει κανείς, για να ανακάμψει η χώρα. Όλη αυτή η έρευνα έχει μία ουσία και ποια είναι αυτή; Ότι οι περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν να προχωρήσουν, δεν θα έχουν κοινωνική υποστήριξη, αν δεν προηγηθούν θεσμικές αλλαγές. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο θεσμικό περιβάλλον και μέσα σε αυτό πρέπει να αναγεννηθεί το πολιτικό σύστημα, για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Αλλιώς οι αλλαγές δεν θα προχωρήσουν... Η κυβέρνηση έχει διακυμάνσεις, σε ό,τι αφορά την αξιολόγησή της. Την εποχή που υπήρχε η συμφωνία για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση κ.λπ., ανέβηκε η δημοτικότητά της, μόλις απομακρυνθήκαμε από αυτό ξανάπεσε η δημοτικότητά της κι αυτό είναι ένα συνεχές ασανσέρ τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση. Το τοπίο είναι κατακερματισμένο και σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί ένα πολιτικό τόξο, που να διαθέτει κοινωνική πλειοψηφία και να οδηγήσει τη χώρα προς μία κατεύθυνση. Οι λύσεις είναι εμβαλωματικές, ακριβώς γιατί δεν έχει πιάσει το πολιτικό σύστημα τον ταύρο από τα κέρατα, να το πούμε έτσι. Δεν έχει πάει στην ουσία του πράγματος που είναι η ανάγκη για μία μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση στη χώρα. Αν οι θεσμοί δεν αλλάξουν, δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι αλλαγές...
Αυτό που λέει ο κόσμος είναι ότι η Δημοκρατία μας χρειάζεται αναβάθμιση. Χρειάζεται να διακρίνουμε ξανά τις λειτουργίες, ώστε να μην εμπλέκεται η μία στην άλλη και να μην ελέγχεται η μία από την άλλη. Οι πολίτες σε ποσοστό 75%, τεράστιο ποσοστό, φτάνουν στο σημείο να ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος, να θεωρούν ότι παίζει ρόλο και στην προσωπική τους ζωή και αυτό συνοδεύεται με την ανάγκη να αναπνεύσει ξανά η ελληνική Δημοκρατία και να επανατοποθετηθούν τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπουν ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις κι αυτό πρέπει να γίνει με δημοκρατικό και όχι με εκβιαστικό τρόπο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα