Ο Στ. Κοντονής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σταύρος Κοντονής, μίλησε στις 30/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Απαράδεκτες μικροπολιτικές σκοπιμότητες από τον κ. Κάρας, με στόχο να στηρίξει την κυβέρνηση ενόψει εκλογών":

«Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και είναι φανερό ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δια πολλών εκπροσώπων του, έρχεται και στην Ελλάδα για να στηρίξει την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, αλλά και το ψηφοδέλτιο και τον υποψήφιο του
Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη σύγκρουση που υπάρχει με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι υποψήφιος της ευρωαριστεράς για πρόεδρος της Κομισιόν».

Δημοσιογράφος: Αποδίδετε δηλαδή στον κ. Κάρας τέτοιου είδους σκοπιμότητες;

Στ. Κοντονής: «Μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες είναι απαράδεκτες για έναν Ευρωπαίο πολιτικό και αξιωματούχο».

* "Δεν δυναμιτίζεται το κλίμα από την πρόταση εξεταστικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τα μνημόνια, αλλά από την άρνηση του κου Σαμαρά να τηρήσει την δική του προεκλογική δέσμευση":

Δημοσιογράφος: Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται το προεκλογικό κλίμα, με το βλέμμα στραμμένο πλέον προς τις ευρωεκλογές, θα έλεγε κανείς ότι έχει πολλά στοιχεία έντασης ενός κλίματος πόλωσης όπως δημιουργείται. Αρκετοί αποδίδουν ενίσχυση αυτού του κόμματος και από την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του κ. Τσίπρα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο;

Στ. Κοντονής: «Αυτό θυμίζω ότι ήταν μια υπόσχεση του ίδιου του πρωθυπουργού προεκλογικά. Αν θυμάστε, είχε υποσχεθεί ότι θα συσταθεί μια και μόνη εξεταστική για το πώς η Ελλάδα εισήλθε στα μνημόνια. Όταν φέραμε εμείς την πρόταση στη Βουλή και την καταθέσαμε, για να ληφθεί επιτέλους αυτή η απόφαση και να μπούμε στη διαδικασία διερεύνησης του τι έγινε και μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο, η Νέα Δημοκρατία βεβαίως, συγκυβερνώσα πλέον με το ΠαΣοΚ, αρνήθηκε την ψήφο, κατ' αντίθεση και κόντρα σε όλα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός. Βλέπετε λοιπόν ότι το πολιτικό κλίμα δεν δυναμιτίζεται εξαιτίας εύλογων προτάσεων και επίκαιρων προτάσεων, τις οποίες καταθέτει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης να μην τηρεί όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά».

Δημοσιογράφος: Η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνδέεται με τον τρόπο που μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο;

Στ. Κοντονής: «Βεβαίως. Από το πρώτο μνημόνιο και αφορά όλη την περίοδο των μνημονίων. Πώς μπήκαμε από το πρώτο μνημόνιο, διότι αυτά παραμένουν αδιευκρίνιστα ζητήματα, τα οποία ακόμα και σήμερα αποτελούν "σκοτεινές" σελίδες, που δεν έχουν φωτιστεί από τους πολιτικούς, οι οποίοι τότε πήραν την πρωτοβουλία να προβούν σε όσα προέβησαν και οδήγησαν τη χώρα στην απόλυτη φτωχοποίηση».

* "Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, αλλά την οπτική μας είναι οι συνεργασίες ακόμα και με αυτοδυναμία":

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτή τη στιγμή εμφανίζεται και είναι το πρώτο κόμμα, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις. Έχουμε εικόνα και από την κοινωνία και πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στην οπτική μας δεν είναι και δεν παραμένουν οι προοπτικές συνεργασιών, ακόμα και αν λάβουμε αυτοδυναμία. Διότι, γνωρίζουμε ότι τα πολύ μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας απαιτούν σήμερα την μεγαλύτερη δυνατή συστράτευση όλων εκείνων των δυνάμεων που μάχονται ενάντια στα μνημόνια και στις πολιτικές λιτότητας. Γι' αυτό έχουμε τονίσει ότι ακόμα και αυτοδύναμος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα ζητήσει αυτή τη συνεργασία εκείνων των δυνάμεων, των δυνάμεων της Αριστεράς, των δημοκρατικών δυνάμεων, που με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια ετέθησαν ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων και της φτωχοποίησης της κοινωνίας».

* Αποκλείεται συνεργασία με Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ:

Δημοσιογράφος: Να συμπεράνω ότι αποκλείετε, με βάση τη διατύπωση σας, τη Νέα Δημοκρατία άρα το ενδεχόμενο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, ενδεχομένως και του ΠαΣοΚ, έτσι δεν είναι;

Στ. Κοντονής: «Σωστά το συμπεραίνετε. Δεν υπάρχει στην οπτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καμία περίπτωση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία».

Δημοσιογράφος: Ούτε με το ΠαΣοΚ και την Δημοκρατική Αριστερά, ενδεχομένως;

Στ. Κοντονής: «Η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ αυτή την ώρα αποτελούν τους δύο πυλώνες των μνημονιακών πολιτικών, που έχουν καταστρέψει την χώρα και την κοινωνία. Τα άλλα ζητήματα θα τα εξετάσουμε. Δεν είμαστε σίγουροι σήμερα -και κανείς δεν πρέπει να είναι-, πώς θα διαταχθούν οι πολιτικές δυνάμεις μετά τις εκλογές, ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές. Επομένως, πρέπει να περιμένουμε την κρίση του ελληνικού λαού...».

* "Θα αποδεχθούμε το μπόνους των 50 εδρών":

Δημοσιογράφος: Υπήρχε μια άποψη το προηγούμενο διάστημα -και αναρωτιέμαι αν είναι και στην παρούσα φάση ισχυρή-, που έλεγε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εφόσον κερδίσει τις εκλογές, δεν θα αποδεχθεί το μπόνους των 50 εδρών...

Στ. Κοντονής: «Όχι, αυτό δεν είναι σωστό. Δεν το έχουμε πει ποτέ εμείς».

Δημοσιογράφος: Το έχει πει ο κ. Γλέζος...

Στ. Κοντονής: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ουδέποτε το έχει πει αυτό. Θα πάμε με το εκλογικό σύστημα, το οποίο προβλέπεται από τον νόμο και σύνταγμα. Έχουμε πει ότι είναι στις άμεσες προθέσεις μας να καθιερώσουμε το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής, για να μην νοθεύεται η λαϊκή βούληση και ψήφος... Μπορεί να ήταν μια σκέψη του συντρόφου Μανώλη Γλέζου, την οποία πάντοτε προσεγγίζουμε με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη όλοι μας στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα