Ο Σπ. Λυκούδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στις 4/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς:

Δημοσιογράφος: Θα παραστείτε στο συνέδριο;

Σπ. Λυκούδης: «Όχι. Δεν θα παραστώ στο συνέδριό μας, της Δημοκρατικής Αριστεράς -το έχω πει-, γιατί πιστεύω ότι δεν οδηγεί πουθενά. Δεν θέλω να ανακυκλώνω αυτή την κριτική. Γίνεται με όρους που δεν συνιστούν όρους αξιόπιστου συνεδρίου και οι στοχεύσεις του δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένο
σχέδιο. Δεν πρόκειται να ωφελήσει σε τίποτα. Επιθυμούσα να είμαστε περισσότερο σε μία φάση αυτογνωσίας και περισυλλογής, αυτή την περίοδο, στην Δημοκρατική Αριστερά, παρά σε διαδικασίες τέτοιου τύπου, που δεν θα οδηγήσουν -κατά τη γνώμη μου-, πουθενά. Επομένως, δεν θα είμαι χρήσιμος. Δεν πρόκειται να πάω».

* Για ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίησή του:

Δημοσιογράφος: Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που προτίθεστε να πάρετε ξανά, έχετε ενδεχομένως επαναπροσδιορίζει και το ρόλο σας; Άκουσα ένα σενάριο ότι σκέφτεστε το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης, προκειμένου να βοηθηθεί περισσότερο αυτή η υπόθεση...

Σπ. Λυκούδης: «Ειλικρινά, δεν θα ήθελα αυτή την ώρα να μπω σε μία τέτοια συζήτηση. Δεν βοηθάει. Δεν βοηθάει καθόλου, ούτε τις προθέσεις, ούτε τις στοχεύσεις, ούτε εμένα. Δεν κρύφτηκα ποτέ και δεν κρύβομαι σε αυτά τα θέματα, γιατί δεν είναι και σωστό έναντι των συντρόφων μου. Δεν είναι απλό πράγμα, ένα στέλεχος του δικού μου στάτους -είμαι ένας από αυτούς που ίδρυσαν τη Δημοκρατική Αριστερά και υπήρξα και πρώτος της γραμματέας για τρία χρόνια-, να μην παραβρίσκεται σε μία διαδικασία αυτού του τύπου, που κάνει τώρα η Δημοκρατική Αριστερά».

* Για την συγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς:

Δημοσιογράφος: Προτίθεστε να αναθερμάνετε τις πρωτοβουλίες που είχατε πριν από μερικούς μήνες; Έχετε κάποιο σχέδιο στο μυαλό σας, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες;

Σπ. Λυκούδης: «Έχω κάνει μέχρι τώρα ό,τι μπορώ, με τις μικρές μου δυνάμεις. Δεν πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα να αλλάξω εγώ τα πράγματα. Έχω κάνει ό,τι μπορώ με τις δυνάμεις μου. Έχω πετύχει ελάχιστα πράγματα, έχω βρει εμπόδια στα περισσότερα. Ναι, θα συνεχίσω. Την πιστεύω αυτή την ιστορία και θα συνεχίσω. Θα κάνω δηλαδή ό,τι μπορώ και περνάει από το χέρι μου -μέσα από συζητήσεις, διάλογο, επαφές-, για να προσδιορίσω -εάν είναι δυνατόν-, όρους, χρόνους και ιδέες, για να ανοίξει ένας δρόμος. Αν τα καταφέρω, τα κατάφερα».

* Για την έναρξη των επιτροπών διαλόγου για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, στον απόηχο των διήμερων εκδηλώσεων του ΠαΣοΚ:

Δημοσιογράφος: Αν δούμε ψύχραιμα και πέρα από πρόσωπα αυτό το διήμερο του ΠαΣοΚ, ως συμπέρασμα, εκτιμάτε ότι είναι ευκολότερα ή δυσκολότερα τα πράγματα από εδώ και πέρα, για να γίνει ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης -όπως το έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος-, να ξεκινήσουν αυτές οι επιτροπές διαλόγου και συζήτησης;

Σπ. Λυκούδης: «Μπορεί να είναι όλα αυτά, να είναι όλα μαζί. Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτή την υπόθεση της ανασυγκρότησης, καλύτερα θα έλεγα της συγκρότησης του ευρύτερου χώρου. Νομίζω ότι το χρειάζεται ο τόπος και η κοινωνία. Νομίζω ότι προκύπτει από κάθε ανάγνωση της πολιτικής πραγματικότητας και φοβάμαι ότι είμαστε μπροστά σε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, που εμποδίζουν αυτή τη μεγάλη ανάγκη να πραγματοποιηθεί...».

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι δυσκολίες;

Σπ. Λυκούδης: «Οι δυσκολίες έχουν σχέση με το ότι ακούγεται πολύ, υποστηρίζεται από πολλούς και δεν πραγματοποιείται ή δεν εκπέμπεται καμία πρωτοβουλία συγκεκριμένη, για να ανοίξει ένας δρόμος. Δεν θέλω να είμαι μίζερος απέναντι σε αυτά τα πράγματα. Θα προτιμούσα να είμαι αισιόδοξος, αφού το πιστεύω. Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα. Μπορεί να υπάρξει η αφετηρία μίας μεγάλης προσπάθειας ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, εάν ένα κόμμα, έστω το μεγαλύτερο -που είναι το μεγαλύτερο σε αυτή την πλευρά, το ΠαΣοΚ-, επιθυμεί να σφραγίσει αυτή την κατεύθυνση από την αφετηρία της; Δεν ανοίγει προοπτικές αυτό. Εγώ δεν αδικώ ένα κόμμα που αισθάνεται ότι έχει έναν κυρίαρχο ρόλο σε αυτό το χώρο, να θέλει να παίξει ένα ρόλο, ενδεχομένως και πρωταγωνιστικό. Αλλά, εάν επιθυμεί να ανοίξει αυτή τη διαδικασία με τη δική του σφραγίδα, κλείνει πόρτες, περιορίζει δυνατότητες. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή την ώρα. Εγώ δεν αρνούμαι ευθύνες άλλων χώρων -παραείμαι αυστηρός σε αυτά τα πράγματα- και της Δημοκρατικής Αριστεράς και βέβαια θα επιθυμούσα να μπαίνει με άλλον αέρα σε αυτή την ιστορία και το Ποτάμι κ.λπ. Αλλά, όλα αυτά που περιγράφω είναι οι μεγάλες αντικειμενικές δυσκολίες, που εμένα με κάνουν σήμερα να μην είμαι αισιόδοξος γι' αυτήν την υπόθεση. Βέβαια, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα