Ο Σπ. Λιβανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, μίλησε στις 11/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Είμαστε συνηθισμένοι στην πίεση της Τρόικας":

Δημοσιογράφος: O υφυπουργός Μεταφορών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Παπαδόπουλος, είπε στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" ότι η Τρόικα έχει μπει σε μία λογική -βάζοντας
συνεχώς στην ατζέντα θέματα-, εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων θεσμικών παραγόντων, Ελλήνων και ξένων...

Σπ. Λιβανός: «Δεν νομίζω ότι μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω, επειδή δεν άκουσα την συνέντευξη. Φαντάζομαι, ωστόσο, ότι η τοποθέτηση θα έγινε στη ροή της συζήτησης... Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είμαστε πλέον συνηθισμένοι σε αυτήν την πίεση. Εκτιμώ ότι πλέον έχουμε περάσει από το στάδιο κατά το οποίο η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δήθεν διαπραγματευόμασταν. O ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί ότι η προσπάθεια που γίνεται από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι καθημερινή, επί 24ώρου βάσεως και μας αποδίδει εύσημα για τα αποτελέσματα που έχουμε φέρει και φέρνουμε. Τώρα, τι ακριβώς εννοούσε ο υφυπουργός δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, ούτε θα ήθελα να μπω σε διαδικασία σχολιασμού του. Η ουσία είναι ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας, αυτή τη στιγμή, τα διεκδικούμε εν μέσω του υφιστάμενου ασφυκτικού πλαισίου -που όλοι γνωρίζουμε-, φέρνουμε αποτελέσματα και θεωρώ ότι ήδη έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου. Βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση και σιγά - σιγά οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι με θυσίες βγαίνουμε από το αδιέξοδο...».

* "Αισιοδοξώ για συμφωνία με την Τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας":

«Είμαι αισιόδοξος και θα δείτε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Αυτό όμως δεν γίνεται χωρίς θυσίες και κόπο. Σε κάθε φάση διαπραγμάτευσης, που φθάνουμε στα όρια για να πάρουμε την επόμενη δόση, υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση. Υπάρχει η διάθεση να γίνουν κάποια πράγματα από τους εταίρους, τους δανειστές μας. Υπάρχει η διάθεση, από πλευράς μας, αφενός να υποστηρίξουμε αυτά που πιστεύουμε, αλλά ταυτόχρονα να βάλουμε -συχνά- το μαχαίρι στο κόκαλο, διότι χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις, οπότε αυτός ο διάλογος καταλήγει. Γίνονται δημόσιες δηλώσεις, υπάρχει πάντα το επικοινωνιακό στοιχείο απ' όλες τις πλευρές και -θα έλεγα-, κοντός ψαλμός, αλληλούια... Στο τέλος αυτής της εβδομάδας -δεν παίζει ρόλο αν θα είναι σε 4, 5 ή 7 ημέρες- και μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, προσωπικά αισιοδοξώ ότι θα έχουμε και πάλι αίσιο τέλος».

* Για το ΠαΣοΚ: "Δεν θα γίνουν οι βουλευτές του, κομμάτια μιας αλυσίδας που μπορεί να σπάσει":

«Παρακολουθώ πάντα με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, πλην όμως διαχωρίζω σε δύο κατηγορίες τα προβλήματα, με σεβασμό απέναντι σε μία παράταξη που υπήρξε μεγάλη και επί χρόνια είχε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα προσωπικά ζητήματα. Εκτιμώ πως δεν αξίζει να αναφερθούμε ειδικότερα, όταν διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας και μέσα σε ένα περιβάλλον όπως αυτό των τελευταίων χρόνων. Συνεπώς, τα προσωπικά δεν μπορεί να έχουν θέση και δεν σχολιάζω. Πιστεύω ότι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν πρόκειται από ένα σημείο και μετά να γίνουν κομματάκια μιας αλυσίδας, η οποία μπορεί να σπάσει για προσωπικές στρατηγικές. Σε σχέση τώρα με το άλλο κομμάτι, που εκεί νομίζω έγκειται το θέμα... Αν υποθέσουμε -σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις-, ότι οδηγούμαστε σε εκλογές, στις οποίες το ΠαΣοΚ θα συγκεντρώσει χαμηλά ποσοστά, πολύ χαμηλότερα από εκείνα που είχε καταγράψει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Εκτιμώ ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν ένα χαρακτηριστικό, το οποίο ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί ακόμη και επί της ουσίας θα δούμε να συγκρούονται, να αντιπαρατίθενται, δύο κόσμοι. Ένας που είναι προσηλωμένος στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και στις πρακτικές λύσεις, που έχει προσφέρει στην πατρίδα μας και ένας άλλος -επιτρέψτε μου την έκφραση-, "ανατσούμπαλα" τοποθετημένος απέναντι στο θέμα της Ευρώπης, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ημέρα προεκλογικής συζήτησης, για να πάρει ψήφους στο εσωτερικό, δείχνοντας ένα άλλο πρόσωπο στο εξωτερικό, πολλές φορές μπερδεύοντας και τις γραμμές...
Άρα το ΠαΣοΚ αυτή την στιγμή βρίσκεται σε αυτή την ομάδα η οποία πιστεύει στην Ευρώπη, όπως πιστεύουν και οι άνθρωποι οι οποίοι έστησαν την "Ελιά", όπως -από ό,τι αντιλαμβάνομαι-, είναι και η θέση του κ. Θεοδωράκη με τον καινούργιο σχηματισμό που προκύπτει, όπως είναι και του κ. Λοβέρδου και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Άρα υπάρχει στην κεντροαριστερά μια μόχλευση. Αυτή είναι -κατά την γνώμη μου-, δημιουργική, χρήσιμη και νομίζω ότι στην πορεία, ιστορικά, θα δούμε ότι εκείνη η πλευρά θα δημιουργήσει ένα κομμάτι αυτού που έχουμε συνηθίσει να λέμε κεντροαριστερά, πλην όμως μέσα σε άλλες συνθήκες...».

* "Δεν θα υπάρξει κυβερνητικό πρόβλημα γιατί οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν έχουν άλλη στρατηγική διέξοδο":

«Σε αυτό το πλαίσιο το ΠαΣοΚ έχει μια δυσκολία διότι συμμετέχει στην κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι όχι. Εκεί, λοιπόν, κλυδωνίζονται τα ποσοστά του και πιθανότατα να αισθάνονται κάποιοι βουλευτές "συμπιεσμένοι" από τους πολίτες που τους ψηφίζουν. Έχω την αίσθηση, όμως, ότι δεν θα δούμε κυβερνητικό πρόβλημα, όχι γιατί γνωρίζω τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά κυρίως γιατί οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν έχουν άλλη στρατηγική διέξοδο. Ή θα πρέπει να προχωρήσουν με αυτή την κυβέρνηση στο πλαίσιο της Ευρώπης ή αν μετά από ένα πιθανό μέτριο αποτέλεσμα για το ΠαΣοΚ έχουμε κλυδωνισμούς, τι θα πρέπει να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Να ρίξουν την κυβέρνηση και να στηρίξουν την προσφυγή σε νέες εθνικές κάλπες, για να πάμε στην περιπέτεια; Είμαι βέβαιος ότι δεν θα γίνει. Γι' αυτό πιστεύω -και γι' αυτό η στρατηγική μας στην Νέα Δημοκρατία είναι συγκροτημένη και σταθερή σε σχέση με αυτό το θέμα-, ότι ασχέτως των διαφορών που έχουμε με το ΠαΣοΚ -οι οποίες είναι πολλές, ιστορικές, πρακτικές και μελλοντικές- η πορεία της κυβέρνησης πρέπει να είναι σταθερή, γιατί το απαιτεί το μέλλον του τόπου».

* Για τον Ν. Κακλαμάνη: "Είμαι βέβαιος, επειδή είναι εξαιρετικά ευφυής και έχει τεράστια εμπειρία, ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει":

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών και θα αποδειχθεί ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα, για τα οποία όμως στην πορεία των πραγμάτων θεωρώ ότι η ζωή η ίδια δίνει λύσεις. Για παράδειγμα στην Αθήνα. Σέβομαι πολύ τον κ. Κακλαμάνη, είμαστε και φίλοι. Εκτιμώ πολύ το μυαλό του και πιστεύω ότι η παράταξη μέσα του είναι πολύ ψηλά, για να την "ενοχλήσει". Είχε μια άποψη, θέλησε να μπει σε αυτή την μάχη, γιατί πίστευε ότι μπορεί να είχε καλύτερο αποτέλεσμα και για την κεντροδεξιά. Βλέπουμε από τις δημοσκοπήσεις ότι η υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου περπατάει καλύτερα, άρα αυτή την στιγμή έχει χαθεί το επιχείρημα του κ. Κακλαμάνη ότι "εγώ θα μπορούσα να πάω πολύ καλύτερα την παράταξη"».

Δημοσιογράφος: Και άρα θα τον προτρέπατε να μην επιμείνει και να παραιτηθεί της διεκδίκησης;

Σπ. Λιβανός: «Δεν θα τολμούσα ποτέ να προτρέψω τον κ. Κακλαμάνη να κάνει τίποτα. Είμαι βέβαιος, όμως, επειδή είναι εξαιρετικά ευφυής και έχει τεράστια εμπειρία, ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει και, εν πάση περιπτώσει, πορεύεται και όλοι κρίνονται».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα