Ο Σπ. Λιβανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, μίλησε στις 25/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:

«Δεν ανησυχώ. Θεωρώ ότι είναι μια δύσκολη στροφή των διαπραγματεύσεων, αλλά θα επιτευχθεί συμφωνία και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καταλήξει
μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και νομίζω ότι θα το πετύχουμε. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο ελέχθη -το οποίο είναι σαφές και λογικό-, είναι ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο, όταν θα έχουν επισημοποιηθεί οι δικές μας τοποθετήσεις για το θέμα του πλεονάσματος και από εκεί και έπειτα ο στόχος μας είναι ευθύς αμέσως, εντός της Άνοιξης να οριοθετηθεί η εκκίνηση αναστροφής του οικονομικού κλίματος στην πράξη. Να γίνει δηλαδή η συνεννόηση για την ελάφρυνση του χρέους».

* Για τους πλειστηριασμούς:

«Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, προσπαθούμε και εμείς, όπως θα έπρεπε να κάνει και η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, να βοηθήσουμε το οικονομικό επιτελείο στις αβλεψίες του, στα λάθη του και στις παραβλέψεις του. Νομίζω ότι το θέμα των πλειστηριασμών έχει και μια διαφορετική οπτική. Αν μπούμε στη λογική του να πλειστηριάζουμε πρώτες κατοικίες, θα ανατρέπαμε ένα μοντέλο, το οποίο έχουμε χτίσει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση, δια στόματος Σαμαρά, έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Τώρα αυτό που θα πρέπει να κάνει το οικονομικό επιτελείο -και στο οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες και πρέπει να το βοηθήσουμε-, είναι να βρει αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν πληρώνουν, όπως θα έπρεπε, τις δόσεις τους στις τράπεζες».

Δημοσιογράφος: Αυτό συνδέεται με το μεγάλο ζήτημα που αφορά στη φοροδιαφυγή...

Σπ. Λιβανός: «Και εκεί χρειάζεται να στοιχηθούμε και να βοηθήσουμε. Ακούγονται πάρα πολύ σωστές προτάσεις. Γιατί, για παράδειγμα, δεν ενισχύουμε τις συναλλαγές με τις πιστωτικές κάρτες, έτσι ώστε να ελέγχουμε τη ροή του χρήματος; Μια άλλη λύση θα ήταν να προσληφθούν αυτή τη στιγμή, μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, απόφοιτοι λογιστικών σχολών και να χρησιμοποιηθούν για κάποιους μήνες, βοηθώντας στην εξιχνίαση των ζητημάτων σχετικά με τις λίστες, τις οποίες έχει στη διάθεσή του το υπουργείο».

Δημοσιογράφος: Είπατε να βοηθήσουμε το οικονομικό επιτελείο σε αστοχίες και αβλεψίες... Αυτό σημαίνει ότι εντοπίζετε τέτοια ζητήματα.

Σπ. Λιβανός: «Ναι. Τα εντοπίζουμε όλοι, αλλά υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις, όταν τα εντοπίζεις. Ο ένας είναι ν' "αλαλάζεις" και να δημιουργείς με λαϊκίστικο οίστρο, πρόβλημα, χωρίς να θέλεις να βρεις τη λύση, απλά για να παρασύρεις τους πολίτες σε μια αδιέξοδη στρατηγική. Αυτό κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ο άλλος δρόμος είναι αυτό που λέω εγώ και πολλοί άλλοι φορείς και στελέχη της πολιτικής ζωής του τόπου, να βοηθήσουμε δηλαδή αυτό το οικονομικό επιτελείο να διορθώσει πράγματα, τα οποία πιθανόν, μέσα στον κυκεώνα που έχουν μπροστά τους, να μην έχουν δει σωστά. Να δώσω ένα παράδειγμα. Οι φόροι που απασχολούν αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, "χτυπούν" τη μεσαία τάξη και αποδιαρθρώνουν ένα κοινωνικό μοντέλο, του οποίου εμείς είμαστε στυλοβάτες. Η κυβέρνηση παίρνει ένα σωστό μέτρο, να μειώσει δηλαδή το φόρο μεταβίβασης των ακινήτων από το 10% στο 3%. Έτσι διευκολύνει επί της ουσίας τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η οικοδομή άλλωστε αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Αντί λοιπόν αυτό το μέτρο να ληφθεί την Παρασκευή και τη Δευτέρα να ισχύσει, ώστε να ενισχυθεί η αγορά, διαρρέεται μέσα από κάποιους δαιδάλους του υπουργείου σε αθηναϊκή εφημερίδα, ότι θα συμβεί αυτό, πριν από μια εβδομάδα και έτσι "παγώνουν" οι μεταβιβάσεις για όλο το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, μέχρις ότου να εφαρμοστεί η μείωση του συντελεστή μεταβίβασης την 1η Ιανουαρίου. Είναι μια απλή πρόταση, να ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου. Χάσαμε, δηλαδή, κάποιες εβδομάδες των λίγων μεταβιβάσεων που γίνονται πια στη χώρα μας. "Δώσε αυτή την ενίσχυση στον Δεκέμβριο, ώστε να έχεις κάποιες πράξεις, να εισπράξεις φόρους και να λειτουργήσει η αγορά". Αυτό δεν είναι κακό να λεχθεί από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, διότι όλοι μαζί προσπαθούμε σαν κοινωνία να βγούμε από το τέλμα».

Και πρόσθεσε: «Προφανώς, θα πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο την προσπάθεια μας στο να συντονιστούμε καλύτερα αφενός και αφετέρου στο να περνάνε καλύτερα τα μηνύματα στο υπουργείο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε είτε σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο επίπεδο, διότι νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Να σας δώσω και έναν τίτλο. Μπαίνει μια τελεία στο θέμα της φορολογίας από το στόμα του πρωθυπουργού, ενώπιον της κ. Μέρκελ. Παράλληλα όμως λέμε ότι θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ένα παράδειγμα υπουργείου που λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση, είναι αυτό της Υγείας. Εκεί λοιπόν, έχει ανοιχτεί ένα τεράστιο μέτωπο με τις συντεχνίες και αυτούς που τις υποστηρίζουν, του χτες και από εδώ μπορεί να βγει και ένα σύνθημα. "Κάν' το όπως ο Άδωνις". Αυτό θα ήταν το σύνθημά μου, αν μιλάγαμε λίγο χαριτολογώντας. Θα πρέπει τα υπουργεία και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι να δουν καθετοποιημένα, ο καθένας στο δικό του χαρτοφυλάκιο, ποιες είναι αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που μπορεί να αποδώσουν έσοδα και να ελαφρύνουν τον πολίτη. Η μείωση των φαρμάκων σήμερα επιτυγχάνεται. Αυτή λοιπόν η επιτυχία -η οποία θα πιστωθεί στην κυβέρνηση, είναι η προσωπική μάχη του συγκεκριμένου υπουργικού επιτελείου-, θα έπρεπε να γίνει και στα άλλα υπουργεία...».

* Για τα κλειστά πανεπιστήμια:

«Το κομμάτι της Παιδείας είναι ένας άλλος χώρος όπου επιχειρείται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και βλέπουμε ότι και εδώ υπάρχουν άνδρα που θέλουν να διατηρήσουν την κατάσταση, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Έχουμε φτάσει στο θλιβερό σημείο να κλείνουν τα πανεπιστήμια και τα παιδιά να χάνουν τα μαθήματα και το εξάμηνο... Δεν θα μπορούσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι και όποιοι τους υποστηρίζουν να κάνουν την οποιαδήποτε στάση τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, πλην όμως να αφήσουν το πανεπιστήμιο να λειτουργήσει;...
Αν υπήρχε η καλή διάθεση ουσιαστικού διαλόγου και συμμετοχής σ' αυτό που πάει να κάνει η πολιτική ηγεσία, τότε θα είχαν βρεθεί λύσεις πολύ γρηγορότερα και με πολύ λιγότερες απώλειες για την ελληνική κοινωνία... Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο χώρος του πανεπιστημίου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, για να μπούμε σε μια διαδικασία όπως η επίταξη -και έχω την αίσθηση ότι αυτή είναι και η άποψη της ηγεσίας του υπουργείου-, γιατί είναι ιστορικά φορτισμένος κ. λπ.. Πλην όμως, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Δεν είναι δυνατόν αυτή την στιγμή να θεωρούμε ότι είμαστε κομμάτι της Ευρώπης και να έχουμε κλειστό το κεντρικό πανεπιστήμιο της χώρας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα