Ο Σπ. Φλώρος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διευθυντής πιστοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Σπύρος Φλώρος, μίλησε στις 3/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Ως Εθνική Τράπεζα, δεσμευτήκαμε -δια στόματος διευθύνοντος συμβούλου-, πρώτοι απ' όλους ότι στην

πραγματική οικονομία είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε περίπου 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2014. Σε χθεσινή συνέντευξη ανακοινώσαμε ότι οι εγκρίσεις μας είναι περίπου 1 δισ. 800 εκατομμύρια ευρώ και αναμένουμε μέχρι τέλος του χρόνου, εφόσον η ζήτηση αυξηθεί από τους επιχειρηματίες, να είμαστε στη διάθεσή τους ν' αξιολογήσουμε την βιωσιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου, την συμμετοχή του επενδυτή χωρίς ιδιαίτερους αποκλεισμούς, για να συνεισφέρουμε σε αυτό που λέγεται ανάπτυξη, μέσω της διενέργειας των επενδύσεων... Οι προϋποθέσεις είναι ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα έχει συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένη διαδικασία υλοποίησης. Από εκεί και έπειτα η συμμετοχή του επενδυτή σ' ένα βαθμό είναι κρίσιμη, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Το θέμα του αποκλεισμού έχει να κάνει με την έννοια και των παρεχόμενων εξασφαλίσεων... Η πιστοληπτική ικανότητα είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Πρέπει να εξετασθεί αποκλειστικά και μεμονωμένα με κάθε επιχείρηση. Γενικές ερμηνείες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα μόνο σε συγχύσεις μπορεί να οδηγήσουν. Κάθε πελάτης είναι μοναδικός, όπως και κάθε επιχείρηση. Ένα έμπειρο στέλεχος θ' αναλύσει την πιστοληπτική ικανότητα και τα οικονομικά στοιχεία κάθε επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα της νέας πενταετίας, θα μπορέσει να εκτιμήσει τα αποτελέσματα και κατ' αυτό τον τρόπο, να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση».

Δημοσιογράφος: Εσείς, ως Εθνική, με ποια κριτήρια θα πείτε σε κάποιον "ναι" στην ρύθμιση δανείου και σε κάποιον άλλο "όχι, σε απορρίπτω";

Σπ. Φλώρος: «Σε κάθε περίπτωση για όλους τους πελάτες θα ενεργήσουμε με βάση τη λογική της αναδιάρθρωσης. Δεν μπαίνουμε σε μία λογική αποκλεισμών. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή περίπτωση για ν' αναδιαρθρώσουμε τις οφειλές του πελάτη μας, αρκεί και ο ίδιος να μας αναλύσει λεπτομερώς πώς έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση, τι ακριβώς έχει συμβεί και τι προτίθεται να κάνει για να σώσει την επιχείρησή του».

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι λύσεις που εφαρμόζετε κυρίως; Επιμήκυνση δανείου, ταυτόχρονη μείωση επιτοκίου;

Σπ. Φλώρος: «Είναι ένας συνδυασμός λύσεων. Η επιμήκυνση και η μείωση επιτοκίων είναι μέσα στη συζήτηση, καθώς και η τμηματική πληρωμή, ανάλογα με τις δυνατότητες του επιχειρηματία. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην δημιουργήσουμε στον πελάτη περισσότερες δυσκολίες από αυτές που ήδη έχει».

Δημοσιογράφος: Τι ποσοστό αιτήσεων καταλήγει σε συμφωνία μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη για ρύθμιση τα τελευταία χρόνια;

Σπ. Φλώρος: «Το 80% των υποβαλλομένων αιτημάτων μέσα από την Εθνική Τράπεζα εγκρίνεται. Όσον αφορά το θέμα των ρυθμίσεων, μιλάμε για πάνω από 90%... Αυτή τη στιγμή ο ξενοδοχειακός τομέας είναι το όχημα της ανάπτυξης. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι κυρίως ο τουρισμός. Αν εξαιρέσεις τη ναυτιλία και τον πρωτογενή τομέα, το άλλο όχημα είναι ο τουρισμός. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είσαι λίγο εκτός αγοράς, αν δε θέλεις να επενδύσεις στον τουρισμό».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι θα καταφέρετε να πετύχετε τον υπόλοιπο στόχο των 1,2 δισ. μέχρι τέλος του χρόνου; Και αν όχι, τα χρήματα αυτά θα μεταφερθούν στο 2015 μαζί με το στόχο του 2015;

Σπ. Φλώρος: «Σαφέστατα. Εμείς εκτιμούμε ότι θα πετύχουμε το στόχο και καλούμε τους επιχειρηματίες, οι οποίοι σκέφτονται την ανάπτυξη της επιχείρησής τους, τώρα που είναι καιρός, να έρθουν κοντά μας. Υπάρχουν προγράμματα. Για τον καθέναν εξ' αυτών θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αν δεν επενδύσεις αυτή τη στιγμή, δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
φλωροσ σπυροσ εθνικη τραπεζα
Τυχαία Θέματα