«Ο σκοταδισμός δεν ωφελεί και δεν οδηγεί πουθενά»

Συντροφιά με έναν απότους σημαντικότερους τραγουδοποιούςτης εποχής μας, τον Στάθη Δρογώσηεμφανίζεται ο Γιάννης Κότσιρας αύριοστις 9.30μμ στο Βεάκειο Θέατρο, στονΠειραιά για τους σκοπούς της ΑΚΤ-ΕΙΝ.

Η συναυλία στόχο έχειτην ενημέρωση και την βοήθεια συνανθρώπωνμας που εντάσσονται σε ευάλωτες ομάδες.

Ο Γιάννης Κότσιραςμίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον ΑίανταΑρτεμάκη.

Ερ. Πότε ξεκινήσατε ναασχολείσθε με την μουσική; Ήταν κάτιπου αναζητήσατε

μόνος σας ή είχατεκάποιον που σας καλωσόρισε στον κόσμοτης;

Γ.Κ.: «Με την μουσικήδεν θυμάμαι πότε άρχισα να ασχολούμαι.Νομίζω ότι ξεκίνησα να ασχολούμαι απότότε που άρχισα να καταλαβαίνω, τι είναιαυτά που ακούω. Και πιο επαγγελματικάσαφώς ασχολήθηκα το 1990 και ειδικά μετάαπό παρότρυνση του σπουδαίου σολίστατου μπουζουκιού, του Χρήστου Κωσταντίνου».

Ερ. Με μια πολύ επιτυχημένησταδιοδρομία όλα αυτά τα χρόνια, ποιαθα λέγατε ότι ήταν η καλύτερη στιγμήέως σήμερα;

Γ.Κ.: «Είμαι από τουςτυχερούς θα έλεγα και μέσα σε λίγα χρόνιαέζησα πολύ μεγάλα πράγματα. Αλλά νομίζωότι καλλιτεχνικά θα θεωρούσα τηνσυνεργασία μου με τον Μίκη Θεοδωράκηγια το «Άξιον εστί» και το «Πνευματικόεμβατήριο» που τραγούδησα στο Ηρώδειο.Την συνεργασία μου με τον Τρέβορ Χορν(Trevor Horn) για το τραγούδι της Ολυμπιάδας(Αθήνα 2004) αλλά φυσικά και τις συνεργασίεςμου με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον ΜίμηΠλέσσα».

Ερ. Στίχοι γεμάτοιρομαντισμό, πολιτική σκέψη που πολλέςφορές αποπνέουν μια θλιμμένη αισιοδοξία,αν μου επιτρέπετε τους χαρακτηρισμούς.Τι σας εμπνέει; Και αν θα θέλατε, να μουπείτε ένα παράδειγμα.

Γ.Κ.: «Εμένα με εμπνέουντα πολύ καθημερινά, αυτά που ζω συνεχώς.Και νομίζω ότι πάντα το τελικό μήνυμαπρέπει να είναι μήνυμα αισιοδοξίας καιαλληλεγγύης διότι ο σκοταδισμός δενωφελεί και δεν οδηγεί πουθενά. Όπωςακριβώς, και εδώ ακριβώς είναι και τοπαράδειγμα, ένα μικρό λουλουδάκι, κάτιπράσινο που μπορεί να φυτρώσει έξαφναστο τσιμέντο του δρόμου, στην άσφαλτο.Αυτό είναι ακριβώς αυτό το μήνυμα. Τηςαισιοδοξίας και της αλληλεγγύης. Αυτάείναι αυτά που προσέχω εγώ και μου δίνουντην ανάγκη να γράφω τραγούδια».

Ερ. Το Μουσικό Κουτί, ητελευταία σας δουλειά, κυκλοφόρησε πριναπό λίγους μήνες. Γιατί επιλέξατε αυτόντον τίτλο; Και αν μου επιτρέπετε, αιώνιαερωτευμένος;

Γ.Κ.: «Το μουσικό κουτίείναι ένας τίτλος συμβολικός, γιατίανοίγω κάτι από την δική μου την ψυχή,είναι οι δικές μου μουσικές. Και ακριβώςεπειδή αισθάνομαι ότι είναι περίοδοςπου πρέπει να μοιραζόμαστε, έτσι καιεγώ ήθελα σε αυτήν την φάση της ζωήςμου, σε αυτήν την φάση της μουσικής μουπορείας, να μοιραστώ αυτά τα τραγούδια,αυτό το κλειδωμένο, μέχρι πριν από λίγουςμήνες, κουτί που είχα μέσα μου, με όλοντον κόσμο. Και δεν θα έλεγα ότι είμαιπάντα ερωτευμένος. Γιατί δεν ερωτεύομαιεύκολα» (γελώντας).

Ερ. Την Τετάρτη 10 Ιουλίουτραγουδάτε στο Βεάκειο Θέατρο μαζί μετον Στάθη Δρογώση. Τι θα περιλαμβάνειη βραδιά και ποιοι άλλοι συμμετέχουν;

Γ.Κ.: «Σε αυτήν τη βραδιάθα ακούσετε τραγούδια καινούρια καιαπό το «Μουσικό Κουτί» αλλά και από την«Όμορφη ζωή» του Στάθη Δρογώση. Θαακούσετε τραγούδια παλιά, γνωστά.Τραγούδια με τα οποία γνωριστήκαμε καιίσως να είναι και η αφορμή που τα λέμεαυτήν την στιγμή στο ραδιόφωνο. Αλλά θαακούσουμε και διάφορες προτάσεις δικέςμου και του Στάθη που έχουν να κάνουνκυρίως με το σήμερα. Κυρίως με αυτό πουζούμε».

Ερ. Τα έσοδα της βραδιάςθα διατεθούν για τις ανάγκες τηςκοινωνικής συνεταιριστικής μηκερδοσκοπικής επιχείρησης, ΑΚΤ-ΕΙΝ.Έχετε συμμετάσχει σε αρκετές ενέργειεςεθελοντικά, όπως και στους ΟλυμπιακούςΑγώνες της Αθήνας το 2004. Πιστεύετε ότιο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη καιγενικότερα η ανθρωπιά λείπει από τηνσημερινή μας κοινωνία;

Γ.Κ.: «Αντιθέτως θαέλεγα. Αν υπάρχει κάτι που κρατάει όρθιαακόμα την ελληνική κοινωνία είναιακριβώς αυτή η αλληλεγγύη, ανθρωπιά καιο εθελοντισμός. Ασχέτως αν πάνω σε αυτόντον εθελοντισμό και από τους ΟλυμπιακούςΑγώνες αλλά και νωρίτερα, ακόμα καισήμερα, πατάνε για να στηθούν πολιτικέςκαριέρες είτε ολόκληρες πολιτικέςπορείες. Το σημαντικό είναι η θέλησηκαι η βούληση του πολίτη, να θέλει νασυμμετέχει, να προσπαθεί ακόμα και απότο υστέρημα του να βοηθάει τον διπλανότου και από όποιο μετερίζι νομίζει οκαθένας. Και είναι ανάγκη. Είναι πολύσημαντικό και νομίζω ότι, όσο πιο σκοτεινήγίνεται αυτή η εποχή, τόσο πρέπει ναφέγγει αυτή η αλληλεγγύη για να μαςδείχνει τον δρόμο».

Ερ. Για την ΕΡΤ δημοσιεύσατεένα άρθρο που προκάλεσε ποικίλεςαντιδράσεις. Η αντίδραση του κόσμουήταν αυτή που περιμένατε;

Γ.Κ.: «Ναι. Η αντίδρασηείναι κυρίως θετική. Διότι ο περισσότεροςκόσμος κατάλαβε ότι το άρθρο δεν ήτανγια την ΕΡΤ. Ήταν με αφορμή την ΕΡΤ. Τοάρθρο είχε να κάνει με τις σκέψεις μουγια την αλληλεγγύη, για τους ανθρώπουςπου υποφέρουν και το ότι δεν πρέπει ναχαίρονται κάποιοι που κάποιος άλλοςυποφέρει. Και όταν κάποιος πέσει χαμηλάδεν πρέπει να προσδοκά για να χαρεί τηνπτώση και του άλλου αλλά να ανέλθει οίδιος. Αυτή είναι η διαφωνία μου καιαυτός ήταν και ο στόχος του άρθρου.Χαίρομαι πάρα πολύ που το υποδέχθηκεέτσι ο κόσμος, γιατί είναι μία σκέψημου, είναι μια ανάγκη μου να μιλήσω καιαπό εκεί και πέρα σαφώς, πάντα σε οτιδήποτεκαι αν κάνεις, θα υπάρχουν και οικακόβουλοι».

Ερ. Αν μπορούσατε νααλλάξετε κάτι στην καθημερινότητα μας,ποιο θα ήταν αυτό;

Γ.Κ.: «Αυτό που θα ήθελαθα ήταν να νοιαζόμαστε περισσότερο. Νανοιαζόμαστε περισσότερο γι' αυτά πουεπηρεάζουν και εμάς και τους δίπλα μας.Ξεκινώντας από την κοινωνική κατάστασηαλλά συνεχίζοντας ακόμα και στοπεριβάλλον. Σε όλα τα θέματα. Αυτό πουμε ενοχλεί είναι ότι, όσο πιο δύσκολαείναι τα πράγματα, όσο πιο εύκολα καιαντίστοιχα πιο δύσκολα, τόσο κλεινόμαστεστους εαυτούς μας. Από την μία βολευόμενοικαι από την άλλη, γιατί δεν μπορούμε ναασχοληθούμε με κάτι άλλο παρά μόνο μετο δικό μας δράμα. Αυτό που πρέπει νακαταλάβουμε είναι ότι έτσι δεν μπορούμενα πάμε πουθενά. Και ίσως εδώ θα πρέπεινα παραδειγματιστούμε και από άλλεςκοινωνίες, ίσως πιο ώριμες ως ένα βαθμό.Που αυτό το έχουν ως κανόνα ζωής και όχιως ανάγκη».

Ερ. Τα επόμενα βήματασας. Μετά την συναυλία, το καλοκαίρι πούθα σας βρει;

Γ.Κ.: (γελώντας) «Θα μεβρει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας,παρέα πάντα με τον Στάθη Δρογώση. Θαγυρίσουμε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.Έπειτα, θα συνεχίσω εγώ μία περιοδείαστην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, υπάρχει μίασυμμετοχή μου στις συναυλίες του ΘάνουΜικρούτσικου, με τίτλο: «Πάντα γελαστοίκαι γελασμένοι», με τα λαϊκά τραγούδιατου Θάνου Μικρούτσικου αλλά και πάραπολλά άλλα πράγματα που θα αρχίσουν ναφαίνονται από τον Οκτώβρη και μετά».

Keywords
Τυχαία Θέματα