Ο Σάκης Σερέφας για το παιδικό βιβλίο

Οι λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου, οι οποίες αφορούν εκδόσεις του 2011, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, περιλαμβάνοντας ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες.

Ενδεικτικά ανάμεσά τους, εκείνη του Φίλιππου Μανδηλαρά για το έργο του «Ύαινες», που συγκαταλέγεται στη λίστα για βραβείο Εφηβικού-Νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου, της Φωτεινής Στεφανίδη για την εικονογράφιση του βιβλίου του Διονύση Σαββόπουλου Μυθολογία Νο1 και της Μαρίας Αγγελίδου για το βιβλίο της «Μύρτις, οι ζωές της» και για το βραβείο βιβλίου Γνώσεων για παιδιά.

Για το βραβείο παιδικού λογοτεχνικού

βραβείου, ανάμεσα σε άλλους προτεινόμενος είναι ο Σάκης Σερέφας, το οποίο γνωρίζουμε μέσα από το συγγραφικό του έργο 35 βιβλίων και θεατρικών κειμένων για μεγάλους και που για πρώτη φορά κάνει άλμα στον χώρο του παιδικού βιβλίου.  

Ο κ. Σερέφας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου, τόσο για τον θεσμό των βραβείων, όσο και για την ενασχόληση του με το παιδικό βιβλίο είπε:

«Όταν λειτουργούν με καθαρά κριτήρια, και χωρίς να μεσολαβούν άλλοι παράγοντες, είναι ένα είδος        επιβράβευσης, του δημιουργού, ο οποίος έχει προσπαθήσει να κάνει όσο καλύτερο μπορούσε αυτό που είχε στο μυαλό του. Είναι μια επιπρόσθετη επιβράβευση, μια πρόσθετη προβολή του βιβλίου . Το μόνο με το οποίο έχω μια επιφύλαξη είναι ότι κάποιες φορές, παγκοσμίως κι όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν παίζεται καθαρό παιχνίδι. Αλλά αυτό συμβαίνει σε όλο το φάσμα της ζωής και όχι μόνο στα βραβεία. Στο παιδικό βιβλίο βρέθηκα από σπόντα, όταν γεννήθηκε ο γιος μου και μπήκα λίγο σε αυτό το σύμπαν. Πριν μου φαινόταν αδιανόητο, αλλά το ίδιο αδιανόητο μου φαινόταν στη ζωή μου ότι κάποτε θα γράψω θέατρο. Δεν θα χαρακτήριζα εύκολο ή δύσκολο, το να μεταβαίνεις στο παιδικό βιβλίο, αλλά πάρα πολύ ενδιαφέρον, με την έννοια ότι έχεις στο μυαλό σου έναν αναγνώστη, στον οποίο τα πράγματα πρέπει να είναι καθαρά. Ακόμα και τα πιο σουρεάλ σενάρια, είτε βιβλίου, είτε θεάτρου, ο τρόπος με τον οποίο αποδίδονται πρέπει να περνάει στο παιδί με έναν άμεσο τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα